גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחות לפליאדות": על היצירה הספרותית שזכתה השנה בפרס ספיר

אורית אילן כתבה ספר חריג בנוף העכשווי: רומן פילוסופי העוסק באופן בו בחירות האדם מעצבות את חייו ● זכייתה בפרס מבורכת, שכן מדובר בכותבת ותיקה שלא זכתה במשך שנים רבות להוקרה המגיעה לה

אורית אילן, 2022 / צילום: סיון פרג' (עיבוד תמונה)
אורית אילן, 2022 / צילום: סיון פרג' (עיבוד תמונה)

 המשורר, הסופר והעורך רן יגיל חוזר אל ארון הספרים היהודי, העברי והישראלי 

זכייתה של אורית אילן (62) בחודש שעבר בפרס ספיר, סופרת ותיקה שלא זכתה למעמד הראוי, על "אחות לַפְּליאדות" (ידיעות ספרים, 2022), היא דבר מבורך, וזאת לאור העובדה שספרה חריג בנוף העכשווי. זו זכייה משמחת בדיוק כמו הזכייה בפרס ספיר של דן צלקה ב־2004, על הרומן שלו "ספר האלף־בית" (חרגול, 2003) - לקסיקון אישי, ערוך אלפביתי, ובו אירועים מחיי המחבר.

יתרה מזאת, היא הייתה המועמדת הריאלית, לאחר שספרו של אסף ענברי "הספר האדום" (ידיעות ספרים, 2022) נשמט מהרשימה הסופית של הפרס. זה אף נכתב כאן, ב"גלובס תרבות": "מהרשימה הקצרה בולט לטובה במיוחד 'אחות לפליאדות' של אורית אילן, שאינו נופל לעלילה מוכרת ובנאלית, ותר באמת אחר השאלה הגדולה האם לחיים יש מסלול ולאן הם מסתעפים" (1.12.22, מדור "ארון ספרים").

 

הייחודיות של הספר

מה ייחודי בספר? הספרות הישראלית אוהבת להשתבּלל ולעסוק בפופיק של עצמה. היא אהבה לעשות זאת באופן ציני במסגרת הסיפור הקצר של "האני" בשנות ה־90, והיא עושה זאת כיום במסגרת הרומן היומני, שהידרדר לכדי אינפלציה מדאיגה של ממוארים.

"אחות לפליאדות" שמתרכז בשתי גיבורות מרכזיות ושני גיבורים משניים, לא עושה זאת. לא מדובר בעוד רומן שנתקע בחיים הקרתניים במושבה או בעיר, המהווה מעין יומן, או בא בעקבות יומן, משהו שיטפל בזהות שלנו כחברה ותמיד יפזול לשואה או לעלייה מארצות אירופה או האיסלאם במסגרת הקצנת הפוליטיקה של הזהויות.

זהו רומן פילוסופי־אקזיסטנציאליסטי־אוניברסלי, השואל מה הטעם בבחירה ולאן מסתעפות התולָדות.

הספר מצליח לחבר בין הרומן המוקדם של ז'אן־פול סארטר "הבחילה", או "הנפילה", הנובלה המאוחרת של אלבר קאמי, ותקופת הניו־אייג' בעשור הראשון של שנות האלפיים, כשבני אדם חיפשו אושר בתורות אזוטריות.

יצור כלאיים זה, הרואה בבני האדם סוג של "הֶשְׁלֵךְ", כלומר קודם באת לעולם ועכשיו אתה מתמלא מהות, לצד עיסוק בתורות הניו־אייג', מרתק. לרומן אין תשובות לשאלות כיצד לחיות ולהגיע לאושר. התשובה הטובה אכן מצויה בכך שנדמיין את סיזיפוס מאושר, ושננסה יומיום לעשות את המיטב בלי להתייפייף ובלי פסיכולוגיזם, הרומן הזה רחוק מפסיכולוגיה, ובלי שנתמסר לאיזו משנה דתית.

 

הגיבורים של הספר

כל ארבע הדמויות בסדר חשיבותן: מיקה מילנֶר, לילי ארדיטי, אלכס ארדיטי ואמנון כהן, נוני, המכונה גם "הילד", סבּים סביב תאונת דרכים קטלנית ומקרית שגדעה את חייו של אבנר כהן, רוכב אופניים, אביו של נוני "הילד", למרות שהוא כבר אינו ילד, אבל במהות, או כפי שהדמויות האחרות תופסות אותו, הוא "הילד".

מיקה מילנֶר הייתה עדה לתאונה וסובלת מפוסט־טראומה, אבל בשום אופן לא מוכנה לטפל בעצמה באמצעים פסיכולוגיים, אלא נקלעת לקבוצת תמיכה נוקשה על גבול הכת, שם היא מורדת כנגד השיטות.

לילי ארדיטי, האקדמאית, מנסה לפענח את מהות חייה תוך שימוש באמצעים שכלתניים כדי להגדיר כישוף. היא יותר מכולן מזכירה את אנטואן רוקאנטן של סארטר ב"הבחילה" בניסיונות הווידוי שלה מחד גיסא, וכתיבה מנתחת על כישוף מאידך גיסא.

אלכס ארדיטי, בעלה של לילי, סובל מקנדידה, פטריית מערכת העיכול, אבל מבחינתו, זאת פשתה כבר לכל חלקי גופו, משל הייתה סרטן, והוא תר אחר תורות אזוטריות שיסייעו לו להתגבר על המצוקה, אפילו בין גרמי־שמיים.

וישנו הילד, נוני, סוג של הבטחה שלא מומשה, כיוון שהיה נגן צ'לו מבטיח, אוהב מושבע ומבין גדול במוסיקה קלאסית, שהתגלגל להיות מוכר בחנות דיסקים.

פעם אחר פעם הרומן הזה מצהיר שהחיים נגזרים מהבחירות שלנו. לעתים הוא עושה זאת בקול דומיננטי־דוחה, כמו זה של מנהיגת הסדנה שמיקה ובתה של לילי, נאוה, מגיעות אליה, ולעיתים בקול רך ומלטף, כבמקרה של מיקה עצמה.

על אף כל זאת, עולה תחושה בשל המפגשים ביניהן כאילו יש באמת איזושהי תוכנית קיומית גדולה. זה מכֻוון. הכותבת יוצרת מתח בין ההצהרה העולה מהרומן שאין תוכנית וחיים נקודה; לבין העובדה שיוצא לדמויות להיפגש סביב התאונה, כאילו הדבר אינו מקרי.

מקור שם הספר

שמו של הספר אף הוא חריג ועושה שימוש במונח היווני "פליאדות": אחד מצבירי הכוכבים הקרובים בשמי הלילה. בשל בהירותו, הצביר היה ידוע בימי קדם וזכה להתייחסות בתרבות. אלכס, אחד מגיבורי הספר, שוכר לו חדר קטן בחווה בערבה, ומביט בצביר. זה מרגיע אותו מפאניקת הקנדידה המתפשטת ומיחסיו עם אשתו.

"פליאדות" הן גם כמובן במיתולוגיה היוונית שבע הנימפות היפות בפמלייתה של ארטמיס, אלת הציד, והאגדה מספרת כיצד הפכו האחיות לכוכבים. הן שלחו יד בנפשן משום שליבן נמלא צער על גורלו של אביהן, אטלס, או משום אובדן אחיותיהן. זאוס, ראש האלים, העניק להן חיי נצח בקובעו אותן בשמיים.

הרומן הראשון של אורית אילן

אילן התחילה את הקריירה הספרותית שלה בסדנה של יורם קניוק. זה ניכר בספר, בצד האקזיסטנציאליסטי, אם כי קניוק הוא סופר הרבה יותר פוליטי־סוריאליסטי־פנטסטי מאילן. היא זכתה להכרה בקרב המומחים. קובץ הסיפורים הראשון הקיומי־פמיניסטי שלה ברוח סימון דה בּובואר, "עד החתונה זה יעבור" (עם עובד, 1991), זכה בפרס אקו"ם בעילום שם, וכשראה אור זכה לביקורת חיובית מפרופ' גבריאל מוקד.

את הרומן הראשון שלה "ספר המעשיות לאמהות", שיצא לאור 25 שנה אחר כך, החמצתי. הוא יצא ב"רדיום", הוצאה עצמית, בשיתוף "עתון 77", אחרי שנדחתה בהוצאות הממוסדות ולמרות זאת, היה מועמד לפרס ספיר.

נדרשת כאן השוואה לסופר אחר שנע ממרכז הבמה לשוליה, בן אותו דור, יובל יבנה. יבנה כתב רומן עב־כרס "שיר של יום" (הוצאת "כהל", 2015) שגיבורו תר אחר האושר במיני סדנאות ניו־אייג' באופן גרוטסקי. אלא שסגנונו האסוציאטיבי מזכיר סופרים פוסטמודרניים כדון דלילו, הכותבים דחוס ומערבבים גבוה ונמוך, בעוד שאילן נאמנה לרומן האקזיסטנציאליסטי התמציתי־חסכני־סמלי בעל הנימה הפילוסופית־וידויית.

המבקר אמנון נבות תמיד רצה לשלוח את הסופרים למדבר. להרחיקם מהרעש התקשורתי למשך שנים כדי שהמוכשרים שבהם יחזרו עם יצירות משמעותיות. חוק נבותי זה התקיים באילן: היא שבה ללב הספרות כלזרוס מהמתים עם יצירה בעלת משקל.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים