גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמוטריץ' הציע למנכ"ל קוסטקו להגיע לישראל. האם המודל שלה בכלל מתאים לארץ?

בסוף השבוע האחרון פנה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למנכ"ל קוסטקו בהצעה שהרשת תגיע לארץ ● הסיכוי שיקבל תשובה חיובית הוא נמוך, אך אם זה יקרה, הישראלים יצטרכו להתרגל למודל עסקי שמבוסס על דמי מנוי שנתיים ואריזות גדולות בסניפים דמויי מחסנים

כרטיס מועדון ועגלה של קוסטקו בקנדה / צילום: Shutterstock
כרטיס מועדון ועגלה של קוסטקו בקנדה / צילום: Shutterstock

יש מילים שקורצות לשרי אוצר. יחס חוב־תוצר נמוך, דירוג אשראי גבוה, וגם קוסטקו - הקמעונאית השלישית בגודלה בעולם. בפברואר 2022 היה זה שר החוץ דאז יאיר לפיד שדיבר על הבאת החברה לישראל, וכעת, בפברואר 2023, זהו שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שפנה בסוף השבוע האחרון במכתב למנכ"ל קוסטקו והציע לו לבוא לארץ.

האם הממשלה צריכה להתערב בשוק החופשי? האם המודל של קוסטקו בכלל רלוונטי לישראל? באיזו מידה המדינה מהווה אטרקציה לחברה בינלאומית בסדר גודל כזה, ולמה נשלח המכתב דווקא לקוסטקו ולא לרשת אחרת, כמו וולמארט למשל? 

גפני ניסה להשתיק את אנשי המקצוע. הנגיד לא נשאר חייב | אורי פסובסקי, פרשנות
מה עומד מאחורי הזינוק של הדולר מול השקל?

מנצלים את המחסנים

קוסטקו, שנוסדה ב־1976, דורגה לאחרונה בין עשר חברות Fortune 500 המובילות בארה"ב. בינואר עמדו מכירותיה על כ־16.8 מיליארד דולר, עלייה של 7% לעומת ינואר אשתקד. לחברה יש כ־850 מחסנים, מתוכם כ־580 בארה"ב ובפורטו ריקו וכ־110 בקנדה. היא פעילה ב-12 מדינות נוספות, בהן איסלנד (ראו בהמשך). 

 

מה הופך את הרשת למצליחה כל־כך? ראשית, היא מחזיקה במחסני ענק, שבהם כל סנטימטר מנוצל. שנית, המודל העסקי אינו מבוסס רק על רווח שנגזר מהמכירות, אלא גם על מועדון המנויים שלה: בקוסטקו הלקוחות נדרשים לשלם "דמי חבר" שנתיים, ורק חברים יכולים לרכוש בה.

הדבר מבטיח תשלום מראש ממספר עצום של משתמשים, שבאוקטובר 2022 נאמד ב־114 מיליון בני אדם. מכיוון שהלקוחות משלמים דמי חבר מראש, יש להם מוטיבציה לקנות בחנויות הרשת בכל פעם שהם נזקקים למשהו. בכך יש כדי להבטיח לקוסטקו זרם הכנסות קבוע ולקוחות נאמנים. על־פי פרסומים, דמי החבר מהווים יותר מ־2% מהכנסות החברה.

בעוד קמעונאים רבים משקיעים בחוויית הקנייה, בקוסטקו נוקטים גישה אחרת. חנויות הרשת הן מחסני ענק, הסחורה מסודרת על משטחים פשוטים, והמוצרים לעתים עדיין ארוזים כפי שהגיעו מהיצרן (בדומה למה שהיה נהוג בארץ ברשת יוניברס).

הקטגוריות הבולטות הן מזון, הלבשה, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה וריהוט לבית. המגוון מוגבל וכולל רק פריטים שהרשת מצאה שהם משתלמים לקנייה - ובאריזות ענק. איך זה מתאפשר? קודם כל, כי הרשת קונה ישירות מהיצרנים. שנית, היא מתחייבת לרכוש מהם במספרים גדולים, מה שעוזר לה לקנות בזול יותר ולמכור ללקוחות בתעריפים זולים יותר.

בנוסף, אחת הנקודות הקריטיות במודל העסקי של קוסטקו היא מחזור המלאי, שעומד על פחות מעשרה ימים. הנוהל הזה מאפשר לה להשיג כמויות גדולות של סחורה מהיצרנים, בשיעורי אשראי טובים יותר מהמתחרים, וגם לחסוך בשטחי אחסון.

אבל לא רק הסניפים מושכים את הקונים, אלא גם העסקים הנלווים של הרשת - למשל תחנות הדלק הצמודות, שבהן המחיר זול יותר בהשוואה למתחרים. יש גם תוכנית מכירת רכבים חדשים או משומשים, באמצעות שיתופי־פעולה עם כ־3,000 סוכנויות. זרוע נוספת היא שירותי מכירת בתים.

כל אלה תורמים לכך שגם בשנה האחרונה, קוסטקו המשיכה לרשום גידול בהכנסות וברווחים. עם זאת, לפי הערכות, היא צפויה להעלות בקרוב את דמי החבר, מאחר שלרוב היא עושה זאת כל 4.5 שנים, וההעלאה האחרונה הייתה ביוני 2017. כיום מנוי רגיל עולה 60 דולר לשנה, ומנוי פרימיום שמקנה הנחות נוספות עולה 120 דולר.

התחרות הבינלאומית

בשנה האחרונה התגברה התחרות בענף קמעונאות המזון הישראלי, כששתי רשתות בינלאומיות הודיעו על כניסה לארץ. במרץ דווח על כניסת קרפור הצרפתית, באמצעות אלקטרה צריכה, ובחצי השנה האחרונה החלו להימכר עשרות מותגי קרפור בסניפי מגה ויינות ביתן, שעוברים בימים אלה הסבה לסניפי הרשת הבינלאומית, במחירים שלעתים נמוכים בעשרות אחוזים ממותגים מקבילים.

בסוף דצמבר הודיעו שופרסל ועמית זאב כי יביאו את ענקית הקמעונאות ההולנדית ספאר. "מוצרי הרשת ישווקו במחירים הוגנים ונמוכים משמעותית מהנהוג בישראל, ובכך יתרמו להוזלת יוקר המחיה בארץ", אמר אז אורי וטרמן, מנכ"ל שופרסל. האם גם רשת אמריקאית תמצא את השוק בישראל מפתה מספיק להגיע?

בקוסטקו נוהגים להיכנס למדינות עם אוריינטציה בינלאומית, ולערוך התאמה לקהל היעד. כאמור, לפיד רצה להביא לארץ את קוסטקו ואת וולמארט, אך מאז הספיק מנכ"ל וולמארט דאג מקמילן לשלול בראיון לגלובס כניסה קרובה לישראל. "זה לא זמן טוב עבורנו להתרחב גאוגרפית", הסביר.

נזכיר כי מאז 2013 מייבאת רשת "אושר עד" את מוצרי המותג הפרטי של קוסטקו, הנקרא "קירקלנד". בין היתר מדובר בנייר טואלט, שקיות אשפה, מרככי כביסה ומגוון מוצרים לבית.

"כל כניסה של שחקן נוסף לשוק המזון הישראלי היא מהלך מבורך שיכול להפחית את הריכוזיות", אומרת עו"ד רחל גור, מנהלת תחום הממשלה בלובי 99. "מצד שני, צריך לקחת בחשבון את מודל ההפצה של הרשת, שבנוי על כך שבארה"ב יש בתים ענקיים עם מקום לאריזות עצומות, וזה לא בהכרח מתאים לדירות הקטנות בארץ, כך שיש שאלה לגבי האפקטיביות שלו".

"להתחיל ברגולציה"

ומה חושבים על כך בענף? "סמוטריץ' צריך לשאול את קוסטקו 'מה חסר לכם כדי שתבואו. במה אני צריך לטפל מבחינת חסמים'", אומר גורם בכיר בענף הקמעונאות. "תוריד מכסים, תוריד את הרגולציה, והקמעונאיות הבינלאומיות יעמדו בתור.

"הוא גם צריך לשאול את הרשתות שהגיעו לכאן מה הן צריכות מבחינת מכסים על גבינות, אפיית ישראל, התקינה, כל סוגיית הכשרות. בארץ יש כשרות חזקה יותר מכל יהודי העולם. יש דברים שיהודים בכל העולם אוכלים, ורק בישראל לא".

הבכיר גם מזכיר כי הישראלים דומים יותר לאירופה בטעמים, בעיקר לצרפת ולאיטליה. "צ'יפס או שוקולד מארה"ב לא טעימים לנו, כי יש בהם יותר מדי שומן, מלח וסוכר. אנחנו גם שוק קטן, ולכן לא הראשונים ברשימה. למרות זאת, אם ישנו את החסמים הרגולטוריים, הרשתות כבר יבואו, כי יהיה קל לעשות כאן עסקים".

כך הצליחה קוסטקו להגיע ל־70% מתושבי איסלנד 

ב־2017 נכנסה קוסטקו לאיסלנד, המונה כ־370 אלף תושבים בלבד, כלומר שוק קטן מאוד, אפילו יותר מישראל. כבר כעבור חודשים אחדים דיווחה התקשורת האיסלנדית על מספר גובר והולך של לקוחות שמצטרפים לרשת ועל הקושי של היצרנים והחקלאים המקומיים להתחרות במחירים.

כיום, כ־70% מהאיסלנדים מחזיקים בכרטיס של הרשת ומשלמים לה דמי מנוי (יותר מכפול מהשיעור בארה"ב).

להצלחה הזו יש מספר סיבות. הראשונה היא שהרשת מציעה מגוון מוצרים במחירים נמוכים יותר בהשוואה לרשתות אחרות במדינה. בנוסף, הדלק של קוסטקו זול בכ־30% מתחנות הדלק המתחרות. יש גם המציינים את שעות הפתיחה הארוכות של הרשת, שמשמעותיות במדינה שבה תנאי מזג־האוויר עשויים להקשות על הגעה בשעות מסוימות.

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק