גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע אבי גבאי החליט למחוק את פרטנר מהמסחר בוול סטריט?

חברת התקשורת, בהובלת המנכ"ל אבי גבאי, נמחקת מוול סטריט לאחר יותר מ-20 שנה - בדומה למתחרה סלקום שעשתה זאת תחת ניהולו לפני שנתיים ● ההרפתקה של המניה מעבר לים מסתיימת עם תשואה שלילית של 5%

אבי גבאי, מנכ"ל פרטנר / צילום: כפיר סיון
אבי גבאי, מנכ"ל פרטנר / צילום: כפיר סיון

שנתיים אחרי שאבי גבאי הוביל את חברת התקשורת שניהל, סלקום, למחיקה ממסחר בוול סטריט - הוא מוביל כעת מהלך זהה בחברה המתחרה פרטנר, שאותה הוא מנהל בשנה האחרונה.

בדומה למניית סלקום, גם פרטנר  צפויה להמשיך ולהיסחר בבורסה בתל אביב.

שתי המניות מסיימות את ההרפתקה האמריקאית שלהן עם תשואות שליליות: סלקום נמחקה לאחר שהניבה למשקיעים בה הפסד של כ-50% ב-14 שנים שבהן נסחרה, ופרטנר, שנסחרה זמן רב יותר, עוד משנת 1999, הניבה תשואה שלילית צנועה יותר, של כ-5% (מתואם לדיבידנדים שחולקו). 

● למה ישראכרט הפכה לסחורה חמה, ואיזו הצעת רכישה עדיפה לבעלי המניות? 
● כך נשארה חברת המידע העסקי הישראלית קירחת מכאן ומכאן

נכון להיום שווי השוק של פרטנר הוא 4.4 מיליארד שקל, בעוד שבשיא, בשנת 2010, היא נסחרה בשווי של 14.6 מיליארד שקל. בשפל בשנת 2015 עמד שווייה על 1.34 מיליארד שקל בלבד.

לפי הודעת פרטנר שפורסמה בסוף ינואר, דירקטוריון החברה החליט לאחר בחינה מקיפה שהמבנה הנוכחי של רישום כפול, שבמסגרתו המניות שלה נסחרות בתל אביב וה-ADS (איגרות מעקב אחר המניה) נסחרות בנאסד"ק - הוא מיותר בסביבת המסחר הגלובלית של היום, שבה למשקיעים יש גישה לניירות ערך בשווקים הבינלאומיים בלי קשר למקום שבו אותם ניירות רשומים למסחר.

בחברה הוסיפו שמכיוון שרובו הגדול של המסחר מתבצע בתל אביב, ופעילות החברה מתבצעת כולה בישראל, יהיה הגיוני עבורה להפסיק להיסחר בנאסד"ק.

להערכת פרטנר, המהלך יאפשר לחברה להתמקד יותר בפיתוח העסקי שלה, ולהפחית את העלויות והאתגרים של מסחר בארה"ב, שם אין לחברה פעילות.

עניין מועט בלבד מצד המשקיעים בארה"ב

בעקבות המחיקה מהנאסד"ק פרטנר כבר לא תיחשב חברה דואלית, ומתכונת הדיווח שלה תשתנה - היא כבר לא תדווח לפי הדין בארה"ב. מדובר לא רק בשינוי שפת הדיווחים אלא גם בכללים שונים.

פרטנר נמחקת ממסחר בנאסד"ק גם על רקע העניין המועט של המשקיעים בארה"ב במנייתה: בשנתיים האחרונות, מחזור המסחר היומי הממוצע במניית פרטנר מגיע לכמה מאות עד כמה אלפי מניות ביום מסחר, והיו אף ימים שבהם אף מניית פרטנר לא נסחרה בוול סטריט.

בממוצע מדובר במחזור של כ-47 אלף דולר ביום.

נראה שעבור מחזורי מסחר כאלה פחות משתלם לחברה לשאת את העלויות של קשר עם משקיעים בארה"ב, עורכי דין, ביטוחי נושאי משרה וכדומה.

אגב, גם בבורסה בתל אביב פרטנר אינה אחת מהמניות הסחירות ביותר, אבל מחזורי המסחר בה גבוהים משמעותית מאלו שבנאסד"ק, עם ממוצע יומי של כ-269 אלף מניות שמחליפות ידיים, מחזור מסחר ממוצע של כ-5.7 מיליון שקל (בשער הדולר הנוכחי מדובר ביותר מ-1.6 מיליון דולר).

1999: הנפקה מוצלחת בוול סטריט ובלונדון

פרטנר הונפקה לראשונה בסוף 1999, ימים אופטימיים במיוחד בשוקי ההון העולמיים, והיא גייסה אז 525 מיליון דולר לפי שווי חברה של 2.4 מיליארד דולר. בגלובס נכתב אז שההנפקה היא הצלחה מסחררת: חברה שהייתה אז פעילה רק שנה, עם 275 אלף מנויים ועם הכנסות של 272 מיליון שקל והפסד של 418 מיליון שקל במחצית השנה שלפני ההנפקה - ניצלה היטב את הבאזז סביב תחום התקשורת, ויצאה לשוק בשווי מבטיח.

מהלך ההנפקה בוצע במקביל גם בוול סטריט וגם בבורסת לונדון, שממנה פרטנר נמחקה ב-2008. פרטנר של היום שונה מאוד מפרטנר הצעירה שיצאה להנפקה ראשונית ופעלה רק בתחום הסלולר (שאז היה שוק חדש יחסית בישראל). כיום היא מציעה גם שירותי טלוויזיה, אינטרנט ותקשורת קווית.

במקביל, התחרות בשוק הישראלי התעצמה בעשור הקודם, עם כניסת מפעילי סלולר חדשים, דבר שהוביל בשנים שלאחר מכן לפגיעה בתוצאות חברות הסלולר הוותיקות, שקודם לכן נהנו מרווחים גבוהים.

בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2022 רשמה פרטנר צמיחה של 4% בהכנסות ל-2.6 מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה עלה מ-38 מיליון שקל בתקופה המקבילה ל-137 מיליון שקל.

בסוף הרבעון השלישי היו לפרטנר מעל 3 מיליון מנויי סלולר, עלייה קלה מרבעון מקביל, ומספר מנויי הטלוויזיה שלה היה 222 אלף, ירידה לעומת רבעון מקביל. המנכ"ל גבאי מסר עם פרסום הדוחות, כי פרטנר ממשיכה להציג צמיחה ויציבות בתוצאות הפיננסיות שלה, תוך המשך השקעות בפריסת סיבים אופטיים ובדור 5.

100 מיליון שקל - חלקו של גבאי ברכישת פרטנר

אבי גבאי מונה לתפקיד מנכ"ל פרטנר בשנה שעברה והחליף את אבי צבי, וזאת לאחר שגבאי נמנה עם הקבוצה שרכשה את השליטה בחברה.

בנובמבר 2021 פרש גבאי מיידית מתפקיד מנכ"ל החברה המתחרה סלקום, כדי להתמודד על רכישת השליטה בפרטנר יחד עם שלמה רודב והפניקס.

הקבוצה שילמה 300 מיליון דולר לחברת האצ'יסון מהונג קונג (העסקה הושלמה באפריל 2022), מתוכם חלקו של גבאי היה כ-100 מיליון שקל - סכום שחלקו נלקח בהלוואה (ההון העצמי היה 25 מיליון שקל). מספר שבועות לאחר שהשליטה בפרטנר עברה באופן רשמי לקבוצת רודב-גבאי-הפניקס, והמנכ"ל אבי צבי הודיע על התפטרותו, נכנס גבאי לתפקיד המנכ"ל.

בשנה האחרונה הניבה מניית פרטנר תשואה שלילית של כ-13%, ונכון להיום שווי מניות גרעין השליטה (כ-27%) הוא 1.17 מיליארד שקל - המשקף תשואה זעומה לרוכשי השליטה.

האצ'יסון הייתה אחת המשקיעות הבולטות בפרטנר כשזו הוקמה, והיא הפכה לבעלת השליטה בחברה בתחילת שנות ה-2000.

בשנת 2009 מכרה האצ'יסון את השליטה בפרטנר לסקיילקס של אילן בן-דב ב-5.3 מיליארד שקל, והעמידה לסקיילקס הלוואה של 300 מיליון דולר.

סבן ויתר על מניות השליטה והן עברו לכונס

ב-2012, לאחר שסקיילקס נקלעה לקשיים, עברה השליטה בפרטנר לידיו של חיים סבן, שלקח על עצמו את החוב להאצ'יסון. לאחר מספר שנים, שווי המניות של סבן ירד מתחת לסכום החוב שלו להאצ'יסון, והוא ויתר על מניות השליטה.

למניות מונה כונס נכסים והן שועבדו לטובת החזר ההלוואה להאצ'יסון. החברה מהונג קונג הבינה שלא תקבל היתר שליטה ממשרד התקשורת, ונערכה למכירת המניות, שנמכרו לבסוף לקבוצת הרוכשים שבה חבר גבאי.

פרטנר היא קבוצת התקשורת השלישית שגבאי מנהל כאמור - בעבר שימש כמנכ"ל חברת בזק בין השנים 2007-2013. בשנים שלאחר בזק עבר גבאי לחיים הפוליטיים, תחילה במפלגת כולנו שבמסגרתה שימש כשר, ובהמשך כח"כ ויו"ר מפלגת העבודה. עם פרישתו מהחיים הפוליטיים מונה בתחילת 2020 למנכ"ל סלקום.

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"