גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספר הבקשות עלה, אבל אישורי יח"ד לשכירות ארוכת טווח ירדו בכ־20%

למרות העדכון לחוק עידוד השקעות הון, המגדיל את ההטבות ליזמים, אושרו ב־2022 פחות יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח במסלול זה לעומת 2021 ● האם זה עוד סימן לחוסר הכדאיות של התחום בעידן של ריבית עולה?

השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מספר הבקשות אומנם עלה - אך מספר יחידות הדיור שאושרו ב־2022 לשכירות ארוכת טווח, במסגרת חוק עידוד השקעות הון, ירד בכחמישית לעומת שנת 2021. כך עולה מנתוני משרד הכלכלה והתעשייה, שמפרסם היום (א') את "פירוט החברות שניתנו להן כתבי אישור להשקעות במסלול דירות להשכרה למגורים בשנת הכספים 2022".

בסך הכול הוגשו 212 בקשות לאישור תוכניות במסלול זה ב־2022, עבור 2,446 דירות. בשנת 2021 הוגשו 85 בקשות כאלו, שהסתכמו ב־3,065 יחידות דיור, כלומר ב־2022 ניתנו אישורים לכ־600 דירות פחות לעומת שנת 2021.

חוק עידוד השקעות הון מיועד לדרבן יזמים פרטיים להקים פרויקטים לשכירות ארוכת טווח תמורת הטבות שונות, בעיקר בכל הנוגע למיסוי הפרויקט. כך הוא משמש כמעין "מסלול פרטי" להקמת פרויקטים בסקטור הזה, שהמדינה החליטה בשנים האחרונות להשקיע בו יותר מאמצים מהעבר. כל זאת לצד המסלול הממשלתי המוצע על ידי פרויקטי חברת "דירה להשכיר".

ההטבות גדלו - אך המספר קטן

חוק ההסדרים הקודם, לשנים 2021 ו־2022, הציע עדכון בהטבות הניתנות במסגרת חוק עידוד השקעות הון, לטובת הקמה, הרחבה או רכישה של נכס שהוא בניין להשכרה למגורים. בין היתר ניתנו הטבות מס משמעותיות יותר, הן במס החברות והן במס הרכישה, אך מן הצד השני הוארכה התקופה המינימלית לשכירות המזכה בהטבות הללו - מחמש שנים ל־15.

העדכון לחוק נכנס לתוקף מסוף נובמבר 2021, ועד לסוף 2023 אפשר לקבל אישור גם במסלול הישן. עם זאת, ואולי בניגוד לציפיות של מנסחי התיקון, השנה החולפת הסתכמה בכמות קטנה יותר של דירות שאושרו במסגרת המסלול (במתכונת הישנה והחדשה גם יחד).

יש לציין כי בשנת 2022 שווקו 6,191 יח"ד במסגרת מכרזי רשות מקרקעי ישראל ודירה להשכיר - למרות יעד שיווק של 10,000 יח"ד שהוצב בתחילת השנה. גם תחילת השנה לא מבשרת טובות מהבחינה הזו: מתחילתה נסגרו ללא כל הצעות שני מכרזים לדיור להשכרה, בהרצליה ובבאר שבע, לראשונה זה זמן רב. עם זאת, שני מכרזים באשדוד עם 297 יח"ד שווקו בהצלחה, וכך גם מכרז גדול בפתח תקווה, עם 741 יח"ד, ששווק בהצלחה בסוף השבוע האחרון.

בתקופה האחרונה נשמעים קולות אשר טוענים לחוסר אטרקטיביות הולך וגובר של תחום הדיור להשכרה, בסביבת ריבית הולכת וגדלה. נזכיר כי בנק ישראל החל להעלות את הריבית באפריל 2022, וכי מאז עלתה הריבית מרמה של 0.1% עד לרמה של 3.75% היום. ייתכן שגם מגמה זו תרמה משלה למספר יחידות הדיור הקטן שאושרו ב־2022 במסגרת חוק עידוד השקעות הון, ולכישלונם של שני המכרזים בהרצליה ובבאר שבע בתחילת השנה הנוכחית.

השיאנית - ירושלים; גם הפריפריה על המפה

פירוט אישורי הבקשות להקמת פרויקטי השכרה ארוכת טווח ב־2022 במסגרת חוק עידוד השקעות הון כולל גם פילוח לפי ערים ויישובים, שגם ממנו עולים כמה נתונים מעניינים. כך למשל, תל אביב־יפו היא שיאנית הבקשות, עם 20 בקשות לאורך 2022, אך שיאנית יחידות הדיור שאושרו היא דווקא ירושלים: בעוד בתל אביב־יפו אושרו 236 יח"ד במסלול זה, בירושלים אושרו 313 יח"ד (במסגרת עשר בקשות בסך הכול).

רמלה היא השלישית, עם 156 יחידות דיור שאושרו (במסגרת ארבע בקשות בלבד), ובראשון לציון אושרו 135 יחידות דיור במסגרת שלוש בקשות. בפריפריה אושרו ארבע בקשות עבור 80 יח"ד בחיפה, ומספר זהה של יחידות דיור בעפולה (במסגרת שש בקשות). בשדרות אושרו שתי בקשות עם 54 יח"ד.

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים