גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדעני מכון ויצמן: "מדענים כבר מבטלים את הגעתם להרצאות ולכינוסים במכון"

הרופאים האונקולוגים: "הרפורמה המשפטית עלולה לפגוע ביכולת של מערכת הבריאות לקבל החלטות עצמאיות, ומסירה הגנות מפני שחיתות כלכלית והעדפת מקורבים" ● שתי הקבוצות מזהירות: בהונגריה זה כבר קרה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"

גורמים במערכת הבריאות והאקדמיה פרסמו בימים האחרונים מכתבים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולנשיא המדינה יצחק הרצוג, בהם התריעו על האופנים בהם הרפורמה המשפטית שמוביל השר יריב לוין עלולה להשפיע באופן ספציפי על תחומי פעילותם. 

גוף משפטי בינלאומי מזהיר: "להגן על עצמאות בתי המשפט" בישראל 
סמוטריץ' שוחח עם ראשי הבנקים על תקציב המדינה והרפורמה המשפטית 
למעלה מ-150 מנהלים בכירים לגלובס: "תומכים בהידברות ובהסכמות רחבות על בסיס המתווה של נשיא המדינה יצחק הרצוג"

במכתב, החתום על-ידי חברי המועצה המדעית של מכון ויצמן למדע (הגוף המאגד את הפרופסורים במכון), קושרים הכותבים בין חופש אקדמי לבין חופש הביטוי וזכויות אזרח - עקרונות אשר הם חוששים שעלולים להיפגע מהרפורמה הנוכחית.

"ההיסטוריה מראה שחופש אקדמי עומד בבסיסו של מדע פורץ דרך והכרחי לקיום מחקר ברמה הבינלאומית הגבוהה ביותר. מוסדות אקדמיים מובילים מתקיימים רק במדינות בעלות מסורת רבת-דורות של חופש עקרוני ממעורבות משטרית. אכן, חופש אקדמי הוא אחד מביטוייה הנאצלים של הדמוקרטיה.

"האיום שאנו רואים על עתידנו המחקרי איננו בחזקת נבואת זעם רחוקה, אלא מציאות קרובה ממש. מדענים בכירים בעולם כבר מבטלים את הגעתם להרצאות ולכינוסים במכון, ואנו חוששים שגל זה ילך ויגבר. תלמידים מבטיחים שלנו - דור העתיד של המדע והטכנולוגיה הישראליים - כבר מאמצים הצעות להקים את ביתם המדעי או הטכנולוגי בארה"ב ובאירופה.

"עמיתינו ההונגרים, בעקבות שינוים משטריים, איבדו את תמיכתו של האיחוד האירופי ואת מקומם בקהילה המדעית. היינו רוצים ששרי הממשלה, דובריה ונציגיה בכנסת יעשו כל שביכולתם כדי להבטיח שמדינת ישראל אינה דוהרת למציאות דומה.

"אנו פונים אליכם: הבטיחו שעתידה של מדינת ישראל ימשיך להיות מבוסס על חופש, דמוקרטיה ומדע. פיתחו בדו-שיח של אמת עם כלל המגזרים המרכיבים את ישראל. שימרו על עצמאותה של הרשות השופטת ועל ערכי השוויון והחופש עליהם מושתתת מדינת ישראל. בצעו שינויים חוקתיים רק תוך הידברות ועל בסיס הסכמה רחבה - עתיד כולנו תלוי בכך". 

פגיעה בחולי הסרטן

בתוך כך, קבוצה של עשרות רופאים המטפלים בתחום הסרטן כתבו לראש הממשלה: "אנו מביעים את הסתייגותנו מהשינויים המשפטיים המקודמים בימים אלה בכנסת, ואת דאגתנו העמוקה מההשפעה הצפויה לשינויים הללו על עתיד הרפואה בישראל ועל הטיפול בחולי הסרטן".

התהליכים שעלולים להתממש לדעתם עם הסרת הביקורת השיפוטית על פעילות הממשלה הם:
1. פגיעה ביכולת של חולי הסרטן לקבל סעד משפטי בנוגע לזכויותיהם, למשל מימון תרופות, בחירת בית חולים מטפל וזכויות סוציאליות.
2. שחיתות כלכלית, העדפת מקורבים ופגיעה ביכולת קבלת ההחלטות העצמאית והמקצועית של המערכת.
3. חשיפה של אוכלוסיות מוחלשות - מטופלים ממוצא ערבי, נשים במצבי סיכון, קטינים במצבי סיכון, להט"בים - לאפליה במתן שירותי בריאות.
4. חשיפה של רופאים ורופאות לפגיעה על רקע דעותיהם הפוליטיות ופגיעה בחופש האקדמי ללמד ולחקור תחומים הנתפסים כביקורת על השלטון.

"בתחום הכלכלי, שינויי המשטר מסכנים את המשך המחקר היישומי בתחום הסרטן, המתבסס על שיתופי-פעולה עם חברות הזנק וחברות פארמה בינלאומיות. ישראל היא מרכז מצוינות למחקר יישומי בסרטן, ופעילות זו מהווה מקור תקציבי משמעותי בבתי החולים, המשלים את התקציבים הממשלתיים.

"בחודשים האחרונים האיחוד האירופי החליט להדיר חוקרים מהונגריה משיתופי-פעולה ותקציבי מחקר, על רקע הפיכתה של הונגריה לדמוקרטיה 'על הניירק בלבד". 

"שיקולים זרים, עסקיים וסקטוריאליים"

קבוצה נוספת השותפה ל"מאבק החלוקים הלבנים" ומייצגת לדבריה אלפי רופאים, הוציאה נייר עמדה דומה. "פגיעה בעצמאות בתי המשפט תפגע ביכולתו לפרש ולאכוף את חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק זכויות החולה והחוק לטיפול בחולי נפש, המבוססים על עקרונות הצדק, האוטונומיה, השוויון והעזרה ההדדית.

"פגיעה בעצמאות הייעוץ המשפטי במשרד הבריאות תכניס שיקולים זרים, עסקיים וסקטוריאליים, לניהול והקצאת משאבי הבריאות בישראל. ביטול עילת הסבירות המינהלית תרוקן מתוכן את חוק ביטוח בריאות ממלכתי, המחייב אספקת שירותי בריאות באיכות סבירה, במרחק סביר ובזמן סביר, לכל אזרחי ישראל. מחיקת עבירת הפרת אמונים מחוק העונשין תאפשר לרופאים לפעול בניגוד עניינים, תוך הפרת החוזה הפרופסיונלי בין הרפואה לחברה".

הרופאים הוסיפו כי "הפקעת הרגולציה והפיקוח על הכשרת העוסקים במקצועות הבריאות (רפואה, סיעוד, מקצועות בריאות הנפש ומקצועות פארא-רפואיים) תפגע אנושות ברמתם המקצועית ובאיכות הטיפול".

גל סלומון, מנכל Clew Medical, לשעבר שותף בקרן הון סיכון פיטנגו וחבר ב-8400 - רשת הבריאות, ציין כי השבוע היה עד לביטול השקעה בחברת ביומד מגורם שכבר חתם על מסמכי ההשקעה, על רקע תפיסתו את הסיכון הגובר בישראל. סלומון דיבר אתמול (ב') בפני ועדת המדע והטכנולוגיה, ואמר: "זה לא רק הכסף. האם גוף אקדמי יעשה שיתוף-פעולה מדעי עם גוף מדעי באיראן או בטורקיה? בסבירות פחותה.

"אנחנו מבססים חלק מהמוניטין שלנו כתעשיית בריאות על הניסויים הקליניים הנערכים אצלנו, אך העולם מעדיף לבצע ניסויים קליניים במדינות לגיטימיות, ולא במדינה שבה יש חשש לפגיעה בחופש הביטוי. עד כמה יסמכו על התוצאות שלנו?". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר