גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאורה עופר מול רמי לוי: מי ישלוט מסחרית במבשרת ציון?

החודש רכשה מליסרון בחזרה את הבעלות על קניון הראל, תמורת כ־190 מיליון שקל, והעירה את התחרות מול קניון מבשרת ● בהתחשב בכוח הקנייה החודשי באזור, ועל רקע יוקר המחיה, משני הקניונים נדרש לייצר בידול שיגדיל את האטרקטיביות שלהם

מימין: קניון מבשרת, משמאל: קניון הראל / צילום: יח''צ, איל יצהר
מימין: קניון מבשרת, משמאל: קניון הראל / צילום: יח''צ, איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

החודש החזירה חברת הקניונים מליסרון לבעלותה את קניון הראל, שנלקח ממנה לפני כעשור על ידי הממונה על התחרות. מדובר בקניון הממוקם במבשרת ציון, שם קיים קניון נוסף דומה בגודל ובתמהיל - קניון מבשרת.

חוק הסדרים מרוכך: הדרך של רשתות המזון לעקוף את הממונה
יעקפו את פוקס במספר החנויות? החודש הגורלי של הרשתות גולף ודלתא

בתכנון מיטבי, קניון אחד בגודל של פי 1.5 מכל אחד מהקניונים הקיימים היה משרת בצורה מיטבית יותר את כוח הקנייה. בפועל, הקניונים מצליחים לייבא כוח קנייה חודשי מהמרחב הכפרי היהודי והערבי מסביב, ובהיקף רחב יותר מהדליפה של כוח הקנייה ממבשרת לירושלים ולאונליין. למעשה, שני הקניונים תופסים יותר מ־50% מכוח הקנייה החודשי שבמרחב הביקוש שלהם - כ־80 מיליון שקל.

ריבוי שטחי מסחר

אוכלוסיית המועצה המקומית מבשרת ציון נאמדת בכ־25 אלף תושבים בכ־8,000 יחידות דיור. לפי תוכנית המתאר, עד 2040 צפויים לאכלס את המועצה 40 אלף תושבים. שטחי המסחר והמשרדים המאושרים בתוכניות בשנת 2019 נאמדו ב־145 אלף מ"ר, ומתוכננת תוספת בנייה של 60 אלף מ"ר עד לשנת 2040. הדירוג החברתי־כלכלי של המועצה הינו בעשירון 8. יחס הנדל"ן המניב לתושב נאמד ב־3 מ"ר בלבד, לעומת הממוצע הארצי של 18 מ"ר לתושב.

בממוצע, בחמש השנים האחרונות התחילו להיבנות כ־230 יחידות דיור, כאשר שנת 2021 היוותה שיא בהתחלות עם 743 יחידות דיור, לעומת 2020 שבה התחילו לבנות רק 41 יחידות דיור. גמר הבנייה השנתי למגורים נאמד בממוצע בחמש השנים האחרונות בכ־65 יחידות דיור.

באשר להתחלות הבנייה של נדל"ן מניב, בעשור האחרון נבנו במבשרת ציון מעט שטחי תעשייה ואחסנה ומשרדים. שנת 2022 הייתה המשמעותית ביותר, עם גמר בנייה מדווח של כ־45 אלף מ"ר נדל"ן מניב (נתוני למ"ס), שבנייתם החלה בשנים 2019 ו־2020.

מתוך ספירות שצ'מנסקי בן שחר ושות' ביצעה בשטח, סך כל שטחי מסחר במבשרת ציון עומד על כ־40 אלף מ"ר ברוטו, מתוכם, כ־30 אלף מ"ר של מסחר קמעונאי נטו. מרבית שטחי המסחר (כ־60%) קיימים בשני הקניונים, הראל ומבשרת. יחס שטחי המסחר למשק בית במבשרת ציון עומד על 4.9 מ"ר, כלומר גבוה יחסית. היא מהווה את מרכז הכובד המסחרי במרחב הביקוש, ומשרת את כלל היישובים בו.

במבשרת מתוכננים בעתיד כ־44 אלף מ"ר של שטחי מסחר נוספים, כמעט פי 2 מהקיים כיום. מתוך זה, במורדות המערביים בשדרות החוצבים מתוכננים כ־16 אלף מ"ר למסחר (מאושר משנת 2018), ו־9,300 מ"ר במחלף הראל ובצמוד לו, במרכז תחבורה המתוכנן. משמע, צפוי עודף היצע של שטחי מסחר במרחב. לפיכך, מוערך שלא כל מה שתוכנן ייבנה, ו/או שהפדיונות יקטנו.

מצא את ההבדלים

היכן משתלבת בכל זה עסקת מליסרון? נזכיר כי קניון הראל כולל 11.6 אלף מ"ר של שטחי מסחר ומחולל NOI (הכנסה תפעולית נטו) של כ־15 מיליון שקל בשנה. על פי התב"ע, קיימות זכויות בנייה נוספות שאינן מנוצלות כיום, של 7,400 מ"ר שטחי מסחר ומשרדים, 1,300 מ"ר למגורים ו־800 מ"ר למבנים ומוסדות ציבור.

באמצע פברואר נחתם הסכם גישור שבו הוחלט כי מליסרון תרכוש בחזרה את קניון הראל תמורת 189 מיליון שקל, אחרי שנדרשה למכור אותו בשנת 2013 לקרן אקסיום, בשל דרישה מרשות התחרות בעסקת בריטיש־מליסרון.

 

המתחרה, קניון מבשרת, נמצא בבעלות של חברת הורזיון גולד ורמי לוי בחלוקה שווה, ומוערך שה־NOI שלו דומה לזה של קניון הראל. על בסיס ספירות שביצענו בקניון, שטחו עומד על 11.4 אלף מ"ר. מתוכם, 93% הם מסחר קמעונאי נטו (לא כולל שטחי שירותים וריקים). בעבר הוגשה תוכנית מתאר להרחבת שטחי המסחר בקניון (בחניונים), בכ־3,000 מ"ר נוספים, אך עדיין לא הוכרע בנושא.

התפלגות שטחי המסחר לפי תתי־שווקים היא 54% שטחי "לא־מזון", 33% מזון וסופרמרקט (נתון הנחשב גבוה, בין היתר כולל את רשת רמי לוי עם חנות מחיר שמגיעים אליה לקנייה ייעודית), 6% שטחי הסעדה, 5% שטחי שירותים ו־2% שטחים ריקים. מוערך שהקניון תופס כ־25% מכוח הקנייה החודשי שבמרחב הביקוש שלו.

בהשוואת היצע החנויות בשני הקניונים, בקניון הראל יש יותר מ־80 חנויות ועסקים, ובמבשרת כ־60 בלבד. בשני הקניונים קיימים שטחי הסעדה, ובעיקר מזון מהיר ובתי קפה, בהיצע שאינו חופף, למעט רולדין. עם זאת, בהראל התמהיל מגוון יותר.

בונים על השכנים

כוח הקנייה החודשי במבשרת ציון בלבד נאמד בכ־40 מיליון שקל, והוא אינו יכול לאפשר לשני הקניונים לתפקד כלכלית כנדרש. לפיכך, שני הקניונים מחויבים לייבא כוח קנייה מבחוץ, שיעלה על כוח הקנייה החודשי הדולף בעיקר לירושלים.

במרחב הביקוש של שני הקניונים, הכולל גם את היישובים סביב (מהחברה היהודית והערבית), מתגוררים כ־60 אלף תושבים, שברשותם למעלה מ־80 מיליון שקל בחודש לטובת מוצרים קמעונאיים. הצפי הוא שמדי חודש יתווספו עוד 12־15 מיליון שקל בחודש לכוח קנייה זה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

לפי הדיווח של מליסרון, פדיון חודשי למ"ר בקניון הראל עומד על 1,850 שקל, משמע פדיון חודשי כולל של כ־21 מיליון שקל. מוערך שהפדיון החודשי של קניון מבשרת נמוך מעט יותר (מלבד בחנות רמי לוי). ברם, ביחד שני הקניונים תופסים כ־50% מכוח הקנייה החודשי המצוי במרחב הביקוש. משמע, לשניהם זורם גם כוח קנייה חודשי מהיישוביים סביב.

בתכנון עירוני ומסחרי מיטבי, בישוב בגודל של מבשרת ציון נדרש היה לפעול קניון אחד בלבד, ובשטח של פי 1.5 מההיצע בכל אחד משני הקניונים הקיימים. בפועל, שני הקניונים דומים בשטחם הלא גדול, עם שוני במספר החנויות. במגוון רשתות אופנה ארציות ובינלאומית יש יתרון למבשרת, ובהסעדה יתרון להראל.

כדי להפחית את יוקר המחיה במבשרת היה מועיל יותר מרכז מסחרי פתוח ו/או מוקד שטחי מסחר באזור תעשייה, שמכיל יותר חנויות מוזלות - אשר אינן יכולות לשלם דמי שכירות וניהול חודשיים גבוהים יחסית כנדרש בקניון סגור.

כניסתה המחודשת של מליסרון לתמונה מחדדת את הצורך ביצירת בידול בין שני הקניונים על אותו כוח קנייה חודשי, ומול התחרות שמתעצמת בשטחי מסחר במבשרת, בירושלים ובדליפה לאונליין.

בכתיבת הטור השתתפה דבורה רוקין, אנליסטית בצ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%