גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־20 שנה הפד עיצב את כוחות השוק. עכשיו הגיע המחיר

"לממשלת ארה"ב יש טכנולוגיה ושמה מכונת הדפסה, והיא מאפשרת לה לייצר כמה דולרים שהיא רוצה" ● המשפט הזה של יו"ר הפד לשעבר בן ברננקי מ־2002 מתאר אולי בצורה הטובה ביותר את המנוע החזק בכלכלה העולמית: יותר מכל ביקוש או היצע, מדפסות הכסף מעצבות את כוחות השוק ● אבל ב־2022 התברר מחיר ההרחבות הכמותיות, והאינפלציה זינקה ● כעת, ניסיונות הפד לצנן את המשק שהרתיח עלולים להוביל למיתון קשה ● מאמר שני בסדרה

הדפסת שטרות של 5 דולרים בוושינגטון / צילום: Reuters, Gary Cameron
הדפסת שטרות של 5 דולרים בוושינגטון / צילום: Reuters, Gary Cameron

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. 

את שהתרחש בעולם בעשרים השנים האחרונות היטיב לתאר בתחילתן בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב בשנים 2006־2014, בנאום משנת 2002: "לממשלת ארה"ב יש טכנולוגיה ושמה מכונת הדפסה והיא מאפשרת לה לייצר כמה דולרים שהיא רוצה". ואכן, מאז 2008 יצר הפד יותר מ־8 טריליון דולר, כשני שלישים מהם הזרים לכיסוי גירעונות הממשלה הפדרלית, והיתר לשוק הדיור בדמות אג"ח מגובות משכנתאות.

פגישת הבנקאים הסודית והמשבר הענק: היום בו נולד הפדרל ריזרב 
הקורונה נשארת מאחור? ההתאוששות של סין כבר כאן 

איך נולדו המדפסות?

אך הפדרל ריזרב לא רק ייצר כסף באופן ישיר הוא גם השפיע, באמצעות מנגנון הריבית, על כמות הכסף ש"יצרו" הבנקים המסחריים באמצעות אשראי, ובמנגנון הידוע בשם "בנקאות ברזרבה חלקית".

הרעיון נולד אי שם בשנת 1656, סוחר הולנדי בשם יוהן פלמסטרוכן הגיע לשוודיה וביקש מהמלך רישיון להקים את הבנק הראשון במדינה. בבנק יכלו הלקוחות להפקיד למשמורת מטבעות מסוגים שונים, ולקבל מהבנק עבורם שטרות המאשרים את סך הפקדותיהם. השטרות גם אישרו למחזיקים בהם כי הכספים זמינים למשיכה על פי דרישת האוחז בשטר. כך הפכה העברת השטר לדרך נוחה להעברת הבעלות במטבעות, מה שגם הפך את השטרות, דה פקטו, לכסף הנייר הראשון במדינה.

לאחר שהובטחו לכתר חלק נכבד בהכנסות, אושרו למר פלמסטרוכן שני צ'רטרים. אחד להקמת "בנק הפקדות" כמתואר לעיל, והשני להקמת "בנק הלוואות", שייתן ללקוחותיו אשראי שמקורו בהון בעליו. בנקים מסוג זה כבר התקיימו באיטליה מזה כמה מאות שנים. גם את האשראי הזה נתן פלמסטרוכן באמצעות שטרות הנייר, המגובה כאמור בהון הבעלים המופקד בבנק.

בהעדר מתחרים, זכו הבנקים של פלמסטרוכן להצלחה מסחררת. אבל חיש מהר נגמר הון הבעלים בבנק ההלוואות ולא היה עוד כסף למתן אשראי. או אז חשב מר פלמסטרוכן על רעיון מבריק אשר שינה לעד את העולם: הרי בבנק ההפקדות יושב כסף רב, אך הסיכוי כי המפקידים כולם כאחד, יבואו באותו רגע ויבקשו את כספם נמוך מאוד. "מדוע שלא אתן הלוואות נוספות בכסף הנייר החדש כנגד חלק מהפקדות אלו?" אמר לעצמו.

אמר ועשה. וכך נוספו הלוואות שניתנו בשטרות הנייר שלא היו מגובים אחד לאחד בכסף מתכת הנמצא בכספות הבנק. השיטה עבדה מצוין כשנתיים, עד אשר ההמון התנפל על הבנק וביקש להחליף את הנייר בחזרה לכסף המתכת. או אז, בהעדר די כסף מתכת לכיסוי השטרות, פשט הבנק את הרגל. מר פלמסטרוכן עמד למשפט, גורש משוודיה, ומת זמן קצר לאחר מכן, אך הרעיון אותו המציא חי ופורח עד ימנו. בנקים המלווים יותר כסף ממה שמופקד בכספותיהם הפך לסטנדרט והמנגנון מכונה "בנקאות ברזרבה חלקית" והוא בפועל מכונה לייצור כסף חדש, בדמות חוב.

שני גורמים מרכזיים משפיעים על כמות הכסף המיוצר: האחד הוא יחס הרזרבה שישמור הבנק, כלומר היחס בין האשראי הניתן לסך ההפקדות, והשני הוא שיעור הריבית, כלומר מחיר הכסף, אשר יכתיב את רצון הלווים ללוות. בשנת 1893, שעה שלבנקים לא היה את הפדרל ריזרב, מושיע ממשלתי לעת צרה, עמד יחס הרזרבה בארה"ב על 22%־25%. בשנת 1923, לאחר הקמת הפד, נפל היחס ל־13%, ועד 1953 ירד המספר ל־7%. ערב המשבר ב־2008 יחס הרזרבה אצל מלווי המשכנתאות הגדולים עמד על־1.5%, ובסוף מרץ 2020, במענה למשבר הקורונה, הוריד הפד את יחס הרזרבה לאפס.

אך לא רק הבנקים נכנסו לעסקי ייצור הכסף. גם לממשלות היה תפקיד. מאז המצאת הכסף, לפני כ־6,500 שנה, ועד לפני כ־50 שנה, בסיס הכסף היה בד"כ הזהב. אבל למרות שהשטרות שהדפיסו הממשלות במאות האחרונות היו נקובים וברי החלפה לזהב, כמות השטרות שהודפסו הייתה גדולה מכמות הזהב. וכל זאת, הכמות הייתה מוגבלת. בארה"ב למשל, קבע החוק כי לאוצר יהיה כיסוי של 40% בזהב לשטרות שבמחזור, האחוז הוקטן לאחר מלחמת העולם השנייה ל־25%. כל זה שונה בשנת 1968 שעה שהקונגרס ביטל, לבקשת הנשיא ג'ונסון, את חובת הכיסוי בזהב לכסף שבמחזור. בשנת 1971 נעלם הזהב מהמערכת המוניטרית, שעה שהנשיא ניקסון ביטל באופן חד צדדי את ההסכמים המוניטריים הבינלאומיים ("הסכמי ברטון וודס") שנחתמו אחרי מלחמת העולם השנייה, וקבעו את ההצמדה של הדולר לזהב. ללא ההגבלות הפיזיות, היו שערי הריבית ויחס הרזרבה הגורמים היחידים שהגדירו את כמות הכסף המיוצר.

עליית מדרגה במאה ה־21

לאחר משבר הדוט.קום בתחילת המילניום הוריד הפד את הריבית הבסיסית במשק ל־1%־1.75% (שיא שלילי מאז שנת 1958). הריבית הנמוכה הזו איפשרה לוול סטריט לנפח את בועת הנדל"ן של 2002־2006, שהסתיימה כזכור במשבר שסיכן את יציבות המערכת הפיננסית העולמית כולה.

לאחר שהתפוצצה הבועה ב־2008, ובניסיון למנוע קריסה טוטאלית, חזר הפד והוריד את הריבית, שעלתה בשנת 2005־2006 עד כדי 5.25%, לאפס. במקביל, החל הפד לראשונה בתולדותיו להדפיס ולהזרים באופן מסיבי כסף מהאוויר. ההדפסות כונו "הרחבה כמותית" (Quantitative easing QE). עד שהסתיימה ההרחבה הכמותית הראשונה, בשנת 2010, רכש הפד 1.25 טריליון דולר באג"ח מגובות משכנתאות, והזרים לבנקים כסף חדש במקום המשכנאות הרעילות שהיו בידי המוסדות הפיננסיים. הפד גם רכש כחצי טריליון דולר של חוב ממשלתי, ולא עצר. במהלך השנים הבאות ובכדי לאושש את הכלכלה, המשיך הפד והדפיס. בין נובמבר 2010 ועד מחצית 2011 רכש הפד במסגרת מה שיכונה הרחבה כמותית 2, עוד 600 מיליארד דולר של חוב ממשלתי. בספטמבר 2012 חזר הפד למדפסת, והחל את הרחבה כמותית 3, במסגרתה הדפיס ורכש 40 מיליארד דולר בחודש, בעיקר של אג"חים מגובות משכנתאות. בסוף אותה שנה הוגדלו הסכומים החודשיים ל־85 מיליארד דולר. עד שהפסיק את הרכישות, בסוף 2014, הודפסו עוד 1.5 טריליון דולר ומאזן הפד צמח ל־4.5 טריליון דולר.

עם פרוץ הקורונה חידש הפד את ההדפסה על סטרואידים, מעל 4.5 טריליון דולר חדשים עד מחצית 2022. בסה"כ הדפיס הפד בין 2008 למחצית 2022 מעל 8 טריליון דולר. והוא לא היה לבד. גם שאר הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם (האירופאי, היפני, והסיני) לא טמנו ידם במדפסת, בין 2008 ועד 2022 הדפיסו כל הבנקים המרכזיים הגדולים יחדיו, כולל הפד, סך של 27 טריליון דולר חדשים מהאוויר.

מלבד הבנקים המרכזיים, גם הבנקים המסחריים עסקו בייצור מסיבי של כסף-חוב. בארה"ב לבדה נוצרו מאז תחילת המאה ה־21 בסה"כ כ־65 טריליון דולר חדשים. גידול מסיבי, של כמעט פי ארבעה, באספקת הכסף.

ים הכסף משפיע

להדפסות הכסף המאסיביות היו השפעות מרחיקות לכת בכל העולם, ממפעלי התעשייה בסין ועד מגדלי ההייטק בהרצליה, ממחירי המניות בוול סטריט ועד מחירי הדירות באור יהודה. אחרי הכול, יותר מהביקושים, מה שקובע את מחיר המוצרים הוא זמינותו של כסף לשלם עבורם. במאה השנים שבין 1895 ל־1995 אוכלוסיית ארה"ב גדלה בכמעט פי ארבעה, כ־190 מיליון תושבים, אך מחירי הבתים בהתאמה למדד, נותרו ללא שינוי. לאורך יותר מ־110 שנה, מדד קייס שילר למחירי הדיור נע, בהתאמה למדד, בתוך רצועה צרה של פלוס ומינוס 12%. אך לפתע, בין השנים 2000־2022 המדד קפץ פי שניים, ובין מרץ 2020 ליוני 2022 בלבד הוא קפץ בכ־45%. המחיר החציוני לבית באמריקה למשל, עלה במאה הנוכחית בהתאמה למדד בכמעט פי שניים, מכ־203 אלף דולר לכ־392 אלף. הייתה לכך סיבה אחת - 8 טריליון דולר של משכנתאות חדשות שנטלו משקי בית לרכישת בית למגורים. מעל שליש מהסכום, כ־2.7 טריליון דולר, מקורו בהדפסה ישירה של הפד מאז 2009.

שעה שהאשראי נעשה נפוץ וזול, והצרכנים והחברות היו מוכנים ליטול ממנו ללא גבול לרכישת מניות, נדל"ן ומוצרי צריכה, עלה גם יוקר המחייה. הסיבה לכך פשוטה: תמיד ייצור הכסף והאשראי היה מהיר יותר מהיכולת לייצר מוצרים וישורתים ולענות על הביקוש הגובר.

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jess Rapfogel

להדפסות הכסף המסיביות הייתה השפעה דרמטית על הכלכלה האמריקאית בכלל ועל שוקי ההון בפרט. כך עלו מחירי המניות בכמעט פי ארבעה מאז תחילת המאה ה־21, וחלק לא מבוטל מרכישת המניות בוצע באשראי. בשנת 2021, לדוגמה, שיעור אשראי לרכישות ממונפות של מניות עמד בממוצע על כ־850 מיליארד דולר.

אבל לא רק משקיעים רכשו מניות באשראי. גם חברות מימנו כך רכישות עצמיות של מניותהן שלהן. בין 2009 ל־2022 הוציאו החברות מעל 7 טריליון דולר לרכישות עצמיות של מניות. על פי סוכנות הדירוג פיץ', החברות השקיעו 60%־120% מתזרים המזומנים הנקי שלהן לרכישות אלו. על פי המגזין פורצ'ן, בשנת 2019 יותר ממחצית הרכישות העצמיות (כ־728 מיליארד דולר) נעשתה באשראי. כך למשל, הענקית IBM הוציאה על רכישות עצמיות של מניותיה בשנים 1999־2019 כ־176 מיליארד דולר סך־הכול. באותם 20 שנה היא גם הגדילה את חובותיה ארוכי הטווח מכ־14 מיליארד דולר לכ־131 מיליארד. מניות החברה אגב ירדו ב־61%, בהתאמה למדד, בתקופה הנ"ל.

מי נהנה מבועת האשראי?

מבועת נכסים זו, הממומנת באשראי, נהנו בעיקר בעלי ההון. אותו עשירון עליון, מחזיק בכ־90% מהמניות וכ־45% מעושר הנדל"ן באמריקה. במקביל, ההדפסות והחובות המסיביים שחקו את כוח הקנייה של האמריקאים, ובין השנים 2000־2021, השכר החציוני נותר, בהתאמה למדד, כמעט ללא שינוי. בינתיים, מוצרים מרכזיים שאינם ניתנים לייבוא כמו חינוך, שירותי בריאות, וכמובן נדל"ן התייקרו ב־60%־120% מעבר לעליית המדד.

בשנת 2022 הגיע השיבוש גם למחירים במכולת ולמדד הרשמי, והפד נבהל. גם נתוני השכר, שמצביעים על גידול מתמיד, מבטיחים כי האינפלציה רחוקה מריסון. החשש מסחרור אינפלציוני הביא את הבנק המרכזי של ארה"ב להעלות את הריבית באגרסיביות, ואף לצמצם את מאזנו, בתקווה שהמשק והאינפלציה יתקררו. אך מה שבא בקלות לא נעלם באותה הקלות, ובמשק השקוע בחובות ענק ובנוי על מיחזור וגידול בלתי פוסק שלהם, עליית ריבית ומחנק אשראי יכול להתדרדר במהירות למיתון נרחב ומשבר חברתי.

מאז תחילת המאה ה־21 מה שעומד במרכז הכלכלה ומכתיב את רוב המתרחש בה הוא גור ם אחד - הפדרל ריזרב ומדיניותו המוניטרית. ביותר מ־16 מתוך 22 השנים שבמאה הזו עמדה ריבית הבסיס (ה־FFR) מתחת לשיעור האינפלציה, ובכמעט מחצית התקופה היא עמדה על אפס, תופעה כמוה לא הייתה מעולם. משלקח הפד על עצמו את ניהולה של הכלכלה באמצעות מניפולציה בשערי הריבית ובייצור הכסף, הוא הפך גם אחראי לתוצאות. מילותיו של ברננקי מלפני 20 שנה אודות המכונה המופלאה להדפסת דולרים נשכה את הפד, והפכה לנטל עצום על מנהיגיו היום. לכוד בין הסיכון לאינפלציה מתמשכת וגוברת, לבין למיתון קשה במשק השקוע באינסוף חוב, מנסה היו"ר הנוכחי ג'רום פאוול להלך על חבל דק. אך רק ימים יגידו מה יעלה בגורלו, ובגורל הכלכלה העולמית הכרוכה בעקביו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"