גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תערוכה מציורי המאסטר ההולנדי ורמיר הפכה בן לילה לסולד אאוט

בחודש שעבר, במוזיאון הלאומי של הולנד נפתחה "ורמיר", התערוכה הגדולה והמקיפה ביותר מציורי האמן ● התערוכה מסתמנת כהצלחה הגדולה ביותר בתולדות המוזיאון: 200 אלף כרטיסים נמכרו עוד לפני שנפתחה, והסבב השני של מכירת הכרטיסים, שהחל בסוף חודש פברואר, כבר סולד אאוט ● קיבוצן של העבודות בחלל אחד הוא אירוע נדיר מאוד בעולם האמנות

יאן ורמיר, מוזגת החלב, 1658-1657 / צילום: ויקיפדיה
יאן ורמיר, מוזגת החלב, 1658-1657 / צילום: ויקיפדיה

1

הצייר ההולנדי יאן ורמיר (1632-1675), הוא מהאמנים החשובים והבולטים בתולדות אמנות המערב. הוא צייר נופים ודמויות מהמעמד הבינוני, בבית או מחוץ לו, עסוקות בנגינה, שיחה או עבודה. סגנון הציור שלו מאופיין בריאליזם קפדני ושימוש עדין באור. מסתורין אופף את דמותו של ורמיר: מעט מאוד ידוע על חייו, שכן מלבד ציוריו, הוא לא השאיר אחריו יומן, כתבים או מכתבים. הדמויות שצייר והפרטים הרבים המשולבים בעבודותיו, הולידו אינספור מחקרים, פרשנויות והשערות לאורך השנים.

דוגמא לכך הוא הציור הנודע ביותר שלו, "נערה עם עגיל פנינה" מ-1665. זהו דיוקן של נערה צעירה, העומדת כשכתפה פונה אל הצופה וראשה מופנה לעברו בפרופיל. היא לובשת שמלה בצבע צהוב-אוקרה, על ראשה מצנפת בצבעי כחול וצהוב ובתנוך אוזנה תלוי עגיל. שנים רבות דנים חוקרים האם ורמיר צייר עגיל פנינה או עגיל זכוכית, באילו נסיבות הוא צייר את הציור, מיהי הנערה ועל איזה רקע היא ניצבת.

יאן ורמיר, מוזגת החלב, 1658-1657 / צילום: ויקיפדיה

2

בחודש שעבר, במוזיאון הלאומי של הולנד, ה"רייקסמוזיאום" באמסטרדם, נפתחה "ורמיר", התערוכה הגדולה והמקיפה ביותר מציורי האמן, שתוצג עד חודש יוני. על פי האתר "ארנט" התערוכה מסתמנת כהצלחה הגדולה ביותר בתולדות המוזיאון בן ה-138 שנה: 200 אלף כרטיסים נמכרו עוד לפני שנפתחה, והסבב השני של מכירת הכרטיסים, שהחל בסוף חודש פברואר, כבר סולד אאוט.

התערוכה כוללת 28 מתוך 37 הציורים שיצר ורמיר במהלך הקריירה שלו, שנפרשה על פני 16 שנים בלבד, מ-1654 עד 1670. לרגל המאורע החגיגי, הציורים לוקטו מבעלים פרטיים ברחבי העולם וממוזיאונים כדוגמת הגלריה הלאומית בלונדון, מוזיאון הלובר בפריז והגלריה הלאומית של אירלנד. קיבוצן של העבודות בחלל אחד הוא אירוע נדיר מאוד בעולם האמנות.

את היצירות מלווה מחקר מעמיק המאיר באור חדש את פועלו של האמן. בין השאר הוא עוסק בשאלות: באיזה אופן הוא צייר את ציוריו, באילו חומרים השתמש, כיצד השפיע האור על האובייקטים שהוא צייר, מה עמד לנגד עיניו כשצייר ומה היה פרי דמיונו.

3

ורמיר, יליד דלפט שבדרום הולנד, בה התגורר כל חייו, הנציח את עירו בכמה מעבודותיו, בין השאר ב"רחוב קטן" (בסביבות 1657) ו"נוף העיר דלפט" (בסביבות 1660). הוא נולד כפרוטסטנטי ובגיל 21 המיר את דתו והפך לקתולי כדי להתחתן עם אשתו, קתרינה בולנס. היו להם 11 ילדים, אותם פירנס בדוחק מסחר באמנות וממכירת ציוריו. הוא צייר מעט ציורים, עליהם עבד זמן רב, ואת רובם מכר לאספן בשם פיטר קלאס ואן ריבן. את מותו בגיל 43 ייחסה האלמנה ללחצים הכלכליים בהם היה נתון, בשל המיתון שפקד את הולנד ב-1672 ומוטט את שוק האמנות.

4

ורמיר חי במאה ה-17, תקופת הפריחה הגדולה של הציור ההולנדי, המכונה "תור הזהב", בה המדע, המסחר, האמנויות והעוצמה הצבאית של הולנד הגיעו לשיא תפארתם, והיו בין המובילים בעולם. בתקופתו, במקביל אליו, פעלו ציירים דגולים כרמברנדט, יאן סטיין, קרל פבריציוס, יאקוב ואן רויסדאל, פרנס הלס ועוד רבים.

אחרי מותו ורמיר נשכח. במשך כמאתיים שנה הוא נחשב לצייר זניח, ורבות מיצירותיו יוחסו לציירים בולטים וידועים יותר באותה תקופה, ובמיוחד לפיטר דה הוך או לקרל פבריציוס.

לתחייתו של ורמיר אחראים שני חוקרים: מבקר האמנות הצרפתי תאופיל תורה והיסטוריון האמנות הגרמני גוסטב ואגן, שבמאה ה-19 גילו מחדש את האמן ועוררו עניין ביצירתו. הסופר הצרפתי מרסל פרוסט אהב במיוחד את ורמיר. הוא תיאר את "נוף העיר דלפט" של ורמיר כ"ציור היפה ביותר בעולם", והנציח אותו באחת הסצנות המרכזיות בספרו "הכלואה", אחד מהספרים בסדרת "בעקבות הזמן האבוד".

5

"נערה עם עגיל פנינה" של ורמיר מוכר לקהל הרחב בין היתר בזכות רב המכר שכתבה הסופרת האמריקאית-בריטית טרייסי שבלייה, העוסק בחייה של הנערה, שיצא ב-1999. ב-2003 הוא עובד לסרט קולנוע בכיכובה של סקרלט ג'והנסון, והיה מועמד באותה שנה לשלושה פרסי אוסקר ושני פרסי גלובוס הזהב.

בתקופת חייו של ורמיר פנינים היו אופנתיות מאוד, והן יובאו להולנד מהמושבות בדרום אסיה. עגיל פנינה הונצח לא רק בציורו המפורסם, אלא בעוד כמה מעבודותיו. לטענת אחד מאוצרי התערוכה החדשה באמסטרדם, פיטר רוילופס, בימים ההם עגילי פנינה עלו הון עתק, וככל הנראה ורמיר צייר את החיקוי הזול של התכשיט.

6

נדירותם וערכם הגבוה של ציורי ורמיר משכו גם זייפנים. הידוע שבהם הוא הצייר ההולנדי האן ואן מייחרן, שגרף סכום השווה לכ-50 מיליון דולר בערכים של היום מזיופי ורמיר שצייר בשנות בשלושים. עם סיום מלחמת העולם השנייה, הוא נעצר באשמת שיתוף פעולה עם האויב והיה צפוי לקבל עונש מוות, זאת כיוון שמכר את "ישו והנואפת" של ורמיר לגנרל הנאצי הרמן גרינג.

ואן מייחרן טען להגנתו כי הציור לא היה של המאסטר ההולנדי הנודע, אלא זיוף.
עוד טען כי מאחר שתמורת הציור הוא קיבל מגרינג כ-100 ציורים הולנדיים נדירים, הרי שצריך לראות בו גיבור ולא פושע.

שני ציורים בלבד של ורמיר הוצעו למכירה בעשורים האחרונים. ב-2004 אספן אמנות אמריקאי רכש במכירה פומבית בסותביס תמורת 30 מיליון דולר את הציור "נגנית וירג'ינל יושבת". בשנת 2014 הוצע למכירה הציור "הקדושה פרחדס" (Saint Praxedis) ששויך לאמן באופן רשמי רק ב-1986. החשש שיתגלה כזיוף הרתיע קונים, והציור נמכר לבסוף
תמורת כ-11 מיליון דולר.

7

"ורמיר גורם לשעון לעמוד מלכת", אמר טאקו דיביטס, מנכ"ל המוזיאון רייקסמוזיאום בראיון ל"גרדיאן" לרגל פתיחת התערוכה. "הוא נותן לך את התחושה שאתה שם, עם אותה דמות שהוא צייר, באותו החדר, בזמן ההוא שנעצר. וזמן, במיוחד היום, הוא משהו שכולנו כמהים אליו".

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר