גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות עצורים בהתפרעויות בצרפת אחרי שרפורמת הפנסיות עברה

ההחלטה של הממשלה של מקרון להעביר את הרפורמה, המגדילה את גיל הפרישה בהדרגה מ-62 ל-64, ללא הצבעה בפרלמנט עוררה זעם ציבורי ועימותים אלימים בערי צרפת ● הממשלה שרדה בקושי הצבעת אי-אמון הערב, והאיגודים מבטיחים להמשיך להילחם עבור מודל הפנסיה הצרפתי הייחודי

מפגינים בצרפת. בשלט משחק מילים שקורא לממשלה לסגת מסוגיית הפרישה לגמלאות / צילום: Associated Press, Daniel Cole
מפגינים בצרפת. בשלט משחק מילים שקורא לממשלה לסגת מסוגיית הפרישה לגמלאות / צילום: Associated Press, Daniel Cole

עוד כשנבחר לראשונה הבטיח נשיא צרפת עמנואל מקרון לצרפתים "פעולות יופיטריות", על שם ראש האלים. הוא גנז את מרביתן, ריכך אחרות, אבל בשבועות האחרונים, שנה לתוך כהונתו השנייה והאחרונה, החליט הנשיא הצרפתי לקדם "בכל מחיר" את אחת הרפורמות הקרובות ביותר ללבו - הארכת גיל הפרישה בצרפת מ-62 ל-64.

משבר הבנקים, הריבית והרפורמה: הכוחות שמכבידים על השקל | ניתוח 
מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים והמיליארדים שנמחקו 
להעלות את הריבית או לא? הדילמה הגדולה של הפד 

כעת, התגובה הציבורית האדירה נגד התוכנית הזו ונגד דרך החקיקה שלה - מצד האוכלוסייה, מצד התקשורת ומצד האיגודים המקצועיים רבי-הכוח של צרפת - מסכנת את ממשלתו ומאיימת לחסל את שאריות התמיכה הציבורית שעוד נותרו לו. 

לפחות 140 בני אדם נעצרו הלילה בהתפרעויות שפרצו אחרי שרפורמת הפנסיות עברה למעשה בפרלמנט. הממשלה שמינה מקרון שרדה בקושי שתי הצבעות אי-אמון אמש (ב'), והרפורמה להגדיל את גיל הפרישה מ-62 ל-64 הפכה לחוק. אלפי שוטרים נפרשו בפריז, ונרשמו הפגנות מאולתרות בערים רבות ברחבי צרפת. חלק מהמפגינים הבטיחו להשתמש בכוח כדי לגרום לממשלה לחזור בה מהרפורמה, בעוד האופוזיציה הבטיחה לפנות לבית המשפט העליון במדינה.

"אנחנו חייבים לעבוד יותר"

כמעט בכל לילה בלילות האחרונים חוותה פריז התנגשויות אלימות. פחי אשפה נשרפו, בריקדות הוצתו. אלפי שוטרים נשלחו לרחובות, והתעמתו עם מוחים נגד הרפורמה. ההפגנות והמחאות נודדות בין כיכרות מרכזיים בבירת צרפת, והמשטרה השתמשה ברימוני גז, במכת"זיות ובכוחות מתוגברים כדי להתמודד עם האלמנטים הקיצוניים יותר בהן. המוחים האלימים הם רק המיעוט בקרב רוב הציבור הצרפתי, שדוחה את הרפורמה שמקרון מנסה לדחוף בגרונו, ויצא לרחובות במיליונים בשבועות האחרונים להפגנות שלוות.

לכאורה, התמונה אמורה להיות ברורה לצרפתים. הם עובדים הכי פחות שעות בשבוע (35 שעות). הם העם שפורש כמעט הכי מוקדם ביבשת (בגיל 62 באופן רשמי, 60.5 בפועל). הם העם שיש לו הכי הרבה שנות פנסיה - 23 לגברים ו־27 לנשים. כל המרכיבים הללו, ביחד עם שיעור גידול אוכלוסייה מינימלי של 0.3% בשנה, וצמיחה מקרטעת, הופכים את מודל הפנסיה הצרפתי הנוכחי ללא בר־קיימא באופן די מובהק. מודל הפנסיה הנוכחי של צרפת יהיה גרעוני בעשור הקרוב, והוא מאיים להעמיק את החוב הלאומי. גוף חשבונאי של הממשלה העריך כי מספר העובדים לפנסיונר במדינה כבר ירד מ־2.1 בשנת 2000 ל־1.7 ב־2020. לפי התחזיות, השיעור יעמוד על 1.2 בלבד בשנת 2070.

החיים הצרפתיים אמנם נעימים, אבל לא ממש בעלי תוחלת בטווח רחוק, מעריכים הכלכלנים. וזה גם מה שחושב מקרון. "אנחנו חייבים לעבוד יותר", אמר מקרון לפני חג המולד, כשהשיק את היוזמה הבלתי־פופולרית שלו - להגדיל בהדרגה את גיל הפרישה ל־64 בכמה פעימות עד שנת 2030. בכוונתו להחריג ולאפשר פרישה מוקדמת למי שהתחילו לעבוד בגיל צעיר ולאלו שעובדים במקצועות שוחקים. ובנוסף, להגדיל את קצבאות הפנסיות.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

בחסות החוקה: למשול ללא רוב בפרלמנט

לכאורה, המצב הפוליטי של מקרון הופך את העברת הרפורמה בתמיכה רחבה לכמעט בלתי־אפשרית. העם אמנם בחר אותו לנשיא לכהונה שנייה באפריל 2022, אבל חודשיים לאחר מכם גם שלל את הרוב שהיה למפלגתו בפרלמנט, וברח לקצוות, הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני. מאז מקרון שולט למעשה בלי רוב בפרלמנט. כעת, "ההתעקשות שלו להעביר את הרפורמה ללא הידברות עם ארגוני העובדים מוכיחה את עצמה כטעות", כתב אתמול העיתון "לה מונד".

למעשה, האיגודים המקצועיים המשפיעים של צרפת חברו יחד לראשונה מזה עשור כדי לנהל הפגנות נגד הרפורמה, לקיים שיבושים ולתאם מחאה ציבורית פופולרית. זה התחיל ב"ימי זעם", שהוציאו מיליוני צרפתים לרחובות. בימים האחרונים, לקראת מה שהייתה אמורה להיות הצבעה בפרלמנט ביום חמישי - הם הכריזו על "שביתה מתגלגלת" - שתוכרע בכל ערב מחדש בהיוועצות של ראשי האיגודים.

אבל אז הגיע מועד ההצבעה המיועדת בפרלמנט, וההפתעה שהכינה ראשת הממשלה אליזבת בורן לעם. הסתבר, שמחשש להפסד בפרלמנט, הממשלה החליטה כלל לא להעלות את הנושא להצבעה. מתוקף המשטר החצי־נשיאותי של צרפת, ישנו סעיף בחוקה (49.3, שהפך נודע לשמצה בעקבות אירועי הימים האחרונים), שמאפשר לממשלה להעביר את ההחלטה כמו שהיא. מעין צו נשיאותי. הסעיף הזה הפך לכלי המשילה המרכזי של נשיא עם ממשלה ללא רוב בפרלמנט. כך, למשל, עבר גם התקציב השנתי של צרפת - ללא תמיכת הפרלמנט. 11 פעמים השתמשה בו הממשלה הנוכחית עד כה.

ההכרזה על השימוש בסעיף זה היה האות לזעם ציבורי שכמותו צרפת לא חוותה שנים רבות, לפחות מאז מהומות "האפודים הזוהרים" שנה לתוך כניסתו לתפקיד של מקרון ב-2018. שתי הצעות אי-אמון בממשלה הוגשו ועלו לדיון הערב (ב'). הממשלה של בורן רועדת.

מה שלא סייע לפופולריות של הרפורמה היא העובדה כי היא הגיעה אחרי שנה של עליות מחירים חדות בצרפת, ששחקו את הפתיל הקצר ממילא של הציבור הצרפתי בנוגע למערכת הפוליטית. מדד המחירים בחודש שעבר הראה עלייה של יותר מ־7.2% לעומת השנה שעברה, והמזון התייקר בשיעור רב יותר. בנוסף, נושא הפרישה לפנסיה "קדוש" לצרפתים בצורה חריגה באיחוד האירופי.

סקרים העלו כי 70% מתנגדים לרפורמה המוצעת. הפופולריות של מקרון, שממילא סבל מאחוזי תמיכה נמוכים, ירדה כעת ל־28% בלבד.

האיגודים מאיימים להשבית את הרפובליקה

בכהונה השנייה והאחרונה שלו, למקרון אולי אין מה להפסיד מבחינה אישית, אך הוא עלול להשאיר אדמה חרוכה אחריו בפוליטיקה הצרפתית, אחרי שריסק את המערכת הוותיקה באמצעות חתירה למרכז והקמת תנועה חדשה ("הרפובליקה בתנועה!"). הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני הגדירו שניהם את הרפורמה כ"בלתי־אנושית". אלה עשויים לגרוף את אהדת הציבור בבחירות הבאות.

בהצבעת האי-אמון הראשונה שהתקיימה הערב, הממשלה שמינה מקרון שרדה בקושי. כדי להפיל אותה, היו זקוקים המתנגדים ל-287 קולות בפרלמנט. בסופו של דבר, קואליציית השמאל ("Nupes", 151 מושבים) יחד עם נציגי הימין הקיצוני של "האיחוד הלאומי" (88 מושבים) וקבוצה כלל-פוליטית בשם LIOT (20 מושבים) וכן נציגים מטעם "הרפובליקנים" במרכז-ימין (להם 61 מושבים) הצביעו בשיעור גדול בעד האי-אמון, וגיבשו 278 קולות בעד הפלת הממשלה, רק תשעה מלהפיל אותה. הצבעת האי-האמון השנייה מתנהלת כעת, אך גם אותה צפויה הממשלה לשרוד.

כעת, אם הצבעות האי-אמון אכן לא יעברו, הרי שהרפורמה תתקבל כלשונה ותהפוך לחוק. יש מי שמבקרים את המהלך עד כדי כך עד שהם קוראים לשינוי שיטת המשטר הצרפתית, שמעניקה סמכויות נשיאותיות אך במקביל גם כוח רב לפרלמנט.

בכל מקרה, האיגודים המקצועיים הבטיחו להילחם בחוק גם אם יעבור, ואפילו להחמיר את המאבק כדי לגרום לממשלה לחזור בה. בינתיים, תנועת הרכבות במדינה משובשת. טיסות מבוטלות. מעבורות נדחות. בתי זיקוק נסגרו בעקבות החלטות האיגודים המקצועיים, ומחסור בדלק עשוי להיות מורגש בתוך מספר ימים. המורים מאיימים לשבש את בחינות הבגרות. עובדי הזבל עברו לשביתה איטלקית, ופועלים ב־20% משרה. "יום הזעם" הבא מתוכנן להתקיים ביום חמישי הקרוב, והוא צפוי להוציא לרחובות מספר שיא של מוחים.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל