גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא תנאי כשירות ואתיקה: האם הגיע הזמן לשנות את דיני הבוררות?

תחום הבוררות מסוגל להפחית את העומס על המערכת ● בפועל אין תנאים מקדימים לבורר, אין כללי אתיקה, ואין ערעור על שיקול-דעתו ● אלה גורמים לכך שמעטים פונים אליו ליישוב סכסוכים

מעטים פונים לבוררות ליישוב סכסוכים, האם הגיע הזמן לשינוי בתחום? / צילום: Shutterstock
מעטים פונים לבוררות ליישוב סכסוכים, האם הגיע הזמן לשינוי בתחום? / צילום: Shutterstock

להליך הבוררות, בו הצדדים בוחרים את הגורם שיכריע ביניהם במקרה של מחלוקת משפטית, יכולה להיות תועלת מרובה. אחת מהן למשל היא הפחתת העומס על בתי המשפט. בפועל התחום אינו מוסדר, ובעוד שלבית המשפט מוגשים מאות אלפי תיקים בשנה, לבוררות מגיעים בין כמה מאות לאלפים בודדים. למעשה, מספר התיקים המדויק כלל לא ידוע, משום שיש קושי להעריך כמה הליכי בוררות מתקיימים, מאחר שמדובר בהליך דיסקרטי, שאינו מוסדר ואינו רשום במדויק.

אחת הסיבות לדלילות היחסית בתיקי הבוררות היא שהפנייה אליהם הפכה בעיקר לנחלתם של עשירים, זאת בשל שכרם הגבוה של הבוררים, שעשוי להגיע בחלק מן המקרים לכמה אלפי שקלים לשעה.

רשות המסים דרשה 200 מיליון שקל מס מזכיינית זארה וגאפ. מה קבע בית המשפט? 
הפרקליטות שוקלת להגיש נגד אמיר ברמלי כתב אישום נוסף על הונאת משקיעים
רשות המסים עוצרת פעילות של חברות דיגיטליות בתחום החזרי המס | בלעדי

בנוסף לכך, השיטה אומנם מוסדרת בחוק הבוררות, אך אין כללי אתיקה מחייבים, ואין תנאי כשירות לבוררים. למעשה, בית המשפט מתערב במינוי בורר או בפסיקתו רק במקרים חריגים.

ברירת המחדל היא שצריכה להיות זכות ערעור

גורם נוסף שמרחיק את הציבור מפנייה לבוררות הוא החשש כי לא יוכלו לערער על פסק הדין במקרה שירצו בכך. אומנם במהלך השנים נעשה תיקון לפיו ניתן להגיש ערעור על פסק בורר לפני בורר אחר, אך זה אפשרי רק אם החליטו על כך מראש. לדברי עו"ד גדעון פישר, בורר בינלאומי, יו"ר ארגון הבוררים בישראל ויו"ר משותף בוררות וגישור בלשכת עורכי הדין, הצדדים צריכים להחליט מבעוד מועד שכך יהיה, אבל הם לא תמיד מודעים לכך.

"עורכי דין רבים לא רוצים ללכת לבוררות, למרות שהיא נתפסת יותר יעילה, בשל החשש שמא הבורר יטעה מבחינה משפטית, ולא ניתן יהיה לעשות שום דבר עם הטעות", אומר עו"ד עופר צור, ראש תחום ליטיגציה במשרד גורניצקי GNY המשמש כבורר וכמייצג בהליכי בוררות. עו"ד צור מוסיף כי "כמי שיושב כבורר ומייצג צדדים בבוררויות, יש לי רתיעה מלהביא תיק לפני בורר, גם אם הוא הבורר הטוב יותר האפשרי, כאשר אני שם למול עיניי שקביעתו, גם אם תכלול טעות, תהיה סופית".

גם השופט בדימוס ד"ר אברהם טננבוים, המרצה במכללת ספיר ועוסק בגישורים ובוררויות, חושב שיש מקום לשינוי. "זכות ערעור היא זכות חשובה, כי כל אחד צריך לדעת ששיקול-הדעת לא סופי. ברירת המחדל היא שצריכה להיות זכות ערעור".

יחד עם זאת, הוא מוסיף כי לא זו הבעיה העיקרית של הבוררות היום. "הבעיה היא הנגשת ההליך. הבוררות צריכה להיות מובנית במערכת וכך תפחית מהעומס על בתי המשפט. יש קושי להגיע בגלל מחירי הבוררות. המחיר לא יירד אם השירות לא יהיה חלק מהמערכת".

ובזמן שבמערכת הפוליטית עסוקים ברפורמה המשפטית, סוגיות אזרחיות אחרות נדחקות. כך, הצעת חוק שלשכת עורכי הדין ניסתה לקדם בכנסת הקודמת מול יו"ר ועדת החוקה גלעד קריב, אשר קראה להקמת נציב תלונות ציבור על בוררים, כלל לא על הפרק בשלב זה. כל אלה מקשים על התחום להפוך לכתובת נגישה ומעלים את השאלה: האם הגיע הזמן לשינוי?

"אין שום קריטריון לכשירות, זו תקלה"

"במדינת ישראל כל אדם בן 18 רשאי להיות בורר, ובלבד שאחרים בחרו בו להיות בורר", אומר עו"ד פישר, וטוען כי "התחושה של בעלי הדין היא שאם הבוררות הייתה נחשבת בעיני המדינה, היו הופכים את העיסוק לפרופסיה. מצד אחד, לא רוצים להגביל את עולם הבוררות לעולם המשפט. מצד שני, למרות שאדם הוא בעל מספר תארים אקדמיים וניסיון של עשרות שנים בתחום מקצועי מסוים, אם הוא לא למד את חוק הבוררות, הוא לא יוכל לתת מענה איכותי". עו"ד פישר מציין כי אם המדינה מצאה לנכון לקבוע שעל-מנת לשמש כמגשר דרושה הכשרה רלוונטית וברורה, הדין בבוררות צריך להיות דומה.

גם עו"ד צור מאמין שיש מקום לשינוי. "אדם שיושב כבורר לא חייב להיות עורך דין, אבל צריך שיהיה לו תנאי כשירות, ראוי שתהיה הכשרה משפטית. העובדה שכל אדם יכול להיות בורר, ושאין כללים מוגדרים בנושא הזה, זו תקלה. אדם שלא מכיר את הדין עלול לשגות בתום-לב ולחשוב שכדי להגיע לפתרון יעיל ומהיר עדיף לו להיפגש בדיסקרטיות לבד כשאסור".

"רגולציה לא תשפר את המצב בהכרח"

ד"ר טננבוים רואה את הדברים אחרת. "כל הרעיון בבוררות הוא שהצדדים סומכים על הבורר, ברגע שיהיה רישוי, זה בעייתי". לטענתו, אין צורך בהכשרה ואסדרת התחום לא תעזור בהכרח.

עו"ד אייל רוזובסקי ממשרד מיתר, המתמחה בליטיגציה מסחרית, מצדד בדבריו של ד"ר טננבוים וטוען כי השוק מצליח לנהל את עצמו בדרך של הסכמת הצדדים. אם לא די בכך, הוא אף מזהיר מפני רגולציה בתחום. "השוק יודע להתיישר לבוררים מתאימים. אני לא רואה תופעה של בוררים לא מתאימים. לא בטוח שצריך לעשות שינוי. רגולציה לא בטוח תשפר את המצב". הוא מוסיף כי "הקושי הוא בעיקר במקומות שצד מסוים לא הסכים לבוררות או לא מבין למה הסכים".

הכנסת סעיפי בוררות נפוצה בהסכמים מסחריים משמעותיים, פרויקטים נדל"ניים ועוד. מנגד, בדיני עבודה לא נהוג להכניס תניית בוררות, משום שלא ניתן להתנות על זכויות הנובעות מיחסי עובד מעביד.

אחד המקרים בהם בית המשפט התערב התרחש בשנה שעברה, כאשר נפסל בורר בשל ניגוד עניינים מאחר שהחזיק בעקיפין במניות החברה שהייתה בלב המחלוקת. מקרה נוסף בו בית המשפט פסל פסק בוררות בעל אופי דומה, התרחש גם הוא אשתקד. אז זה היה פסק של השופט בדימוס אבי זמיר, שנפסל בשל ניגוד עניינים בו היה מצוי מול שותפו עמוס גבריאלי, שדן בהליך אחר הנוגע לסכסוך.

חרף העובדה שלא נדרשים כללי אתיקה, ישנם גופים פרטיים שקיבלו על עצמם עקרונות אתיים וולנטריים. "כולנו מבינים שגם בוררים מחויבים לאתיקה. כמו כל מקצוע אחר", אומר עו"ד פישר. לטענה זו מצטרף ד"ר טננבוים, שסובר כי לאור המצב כיום, כללי האתיקה החלים על השופטים צריכים לחול גם על בוררים.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי