גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילון מאסק וביל גייטס ראש בראש: האם לעצור את מרוץ הבינה המלאכותית

זה הופך להיות הקרב הגדול הבא בעמק הסיליקון ● בצד אחד ניצבים אילון מאסק ושורת אנשי מפתח בתעשייה הקוראים להשהות לאלתר את "המרוץ המסוכן" לפיתוח בינה מלאכותית ● בצד שני מייסד מיקרוסופט ביל גייטס שקורא להמשיך בכל הכוח ולמצות את הפוטנציאל ● הטכנולוגיה הזו כבר כאן ובכל מקום, והשאלה היא רק איך ייראה השלב הבא

ביל גייטס מול אילון מאסק: האם הבינה המלאכותית היא פתרון לאי השוויון בעולם או סכנה לציוויליזציה / צילום: Associated Press
ביל גייטס מול אילון מאסק: האם הבינה המלאכותית היא פתרון לאי השוויון בעולם או סכנה לציוויליזציה / צילום: Associated Press

המרוץ להובלת השוק בתחום הבינה המלאכותית (AI - Artificial intelligence) ממשיך לצבור תאוצה, מה שמשלהב ויכוח ער בין ענקי ומומחי טכנולוגיה: האם בינה מלאכותית היא הפתרון או סכנה לציוויליזציה? עשרות אלפים, בהם אנשי מפתח בתעשיית הטכנולוגיה ובראשם אילון מאסק, חתמו על מכתב שמפציר להשהות את "המרוץ המסוכן" לפיתוח בינה מלאכותית. מנגד, מפתחים בעולם ה־AI, אתיקאים בולטים בתחום ואפילו מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, עבדו קשה בימים האחרונים כדי להגן על עבודתם.

 

בחודשים האחרונים, פותחו ושווקו לציבור מערכות המבוססות על בינה מלאכותית, אלה מתבססות על קפיצות מדרגה משמעותיות שנעשו בתחום. כך לדוגמה, כשמדברים על Chat-GPT, אותה מערכת שמאפשרת "לשוחח" עם בינה מלאכותית, היא מבוססת על מודלי שפה מתקדמים במיוחד בבינה מלאכותית. המערכות הללו כבשו את העולם במהרה. כך למשל מאז שמודל הבינה המלאכותית השיחתי Chat-GPT שוחרר לציבור בנובמבר 2022, כבר נעשה בו שימוש נרחב במגוון תחומים: ניסוח עצות בנדל"ן, אספקת טיפים לפתיחת עסק, כתיבת שירה וניהול שיחה כמו אנושית. עובדים ברחבי העולם משתמשים בו ובכלים אחרים מתחום הבינה המלאכותית כדי להקל על העבודה היומיומית שלהם.

קפיצת המדרגה המשמעותית והאימוץ המהיר גרמו לאנשי מפתח ומומחים רבים בתעשיית הטכנולוגיה להרים דגל אדום גדול: באחרונה, פורסם מכתב החתום על ידי "מכון עתיד החיים" שקורא להשהות את פיתוחן של מערכות בינה מלאכותית שעלולות להתחרות עם אינטליגנציה אנושית ברמה גבוהה. על המכתב עד כה חתומים כ־24 אלף איש, נוסף למאסק יש בהם מומחים וענקים בתעשייה כמו סטיב ווזניאק (מייסד שותף של אפל) ויהושע בנג'יו (זוכה פרס טיורינג). הם קוראים לכל מעבדות הבינה המלאכותית להשהות למשך חצי שנה את פיתוח מערכות בינה מלאכותית החזקות יותר מ־GPT-4. מאסק אף אמר כי מדובר ב"אחד הסיכונים הגדולים ביותר לעתיד הציוויליזציה".

להחליט על העתיד לפני שהמרוץ יוצא משליטה

מאסק ויתר החותמים על המכתב אומרים כי מערכות בינה מלאכותית חזקות עם יכולות להתחרות בבני אדם בביצוע משימות כלליות, מה שמכונה בינה מלאכותית חזקה, עלולות להוות "סיכונים עמוקים לחברה ולאנושות". לדבריהם, בינה מלאכותית מתקדמת יכולה להוביל לשינוי משמעותי בהיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ, "ויש לתכנן אותה ולנהל אותה בזהירות ובמשאבים המתאימים". עם זאת, לדבריהם, "רמה זו של תכנון וניהול לא מתרחשת". בתור דוגמה, הם מספרים כי ישנן "מעבדות בינה מלאכותית שנמצאות במאבק צמוד שיצא מכלל שליטה במרוץ לפתח ולהפיץ מוחות דיגיטליים חזקים יותר ויותר, שאף אחד - אפילו לא היוצרים שלהם - לא מסוגל להבין, לחזות או לשלוט בהם באופן אמין".

החששות דיברו על "המרוץ המסוכן" לפיתוח כלים כמו Chat-GPT של חברת OpenAI או Bing AI של מיקרוסופט וגם Bard של גוגל. החברות מתחרות מי תצליח להביא קפיצת מדרגה משמעותית יותר ולפתח אף יותר את מודלי הבינה המלאכותית שברשותן, מה שעלול להוביל להשלכות שליליות כשמתעלמים מהסכנות: מדיסאינפורמציה נרחבת ועד לוויתור של משרות אנושיות למכונות.

החותמים על המכתב דורשים שלא להותיר את קבלת ההחלטות בשאלות על העתיד, כמו האם לתת למכונות להציף אותנו בפייק ניוז או ההשפעה על עתיד שוק העבודה, בידיהם של מובילים טכנולוגיים שלא נבחרו. במקביל, החותמים טוענים כי מפתחי בינה מלאכותית חייבים לעבוד עם קובעי מדיניות כדי להאיץ את הפיתוח למערכות משילות איתנות בתחומי בינה מלאכותית. הם קוראים להקמת רשויות רגטולטוריות חדשות שמוקדשות לבינה מלאכותית, פיקוח ומעקב אחר מערכות בינה מלאכותית ומאגרים גדולים של יכולת חישובית, נשיאה באחריות לנזקים שנגרמים על ידי בינה מלאכותית, מימון ציבורי נרחב למחקר בטיחות בבינה מלאכותית ומוסדות להתמודדות עם השלכות השיבושים שיגרמו על ידי בינה מלאכותית.

פרופ' דורון פרידמן, ראש המעבדה למציאות מתקדמת באוניברסיטת רייכמן מחדד בשיחה עם גלובס את החששות שעולים מן המכתב המדובר. "יש פה התפתחות של מודלים ענקיים שעושים דברים מדהימים ואנחנו לא בטוחים איך הם עושים את זה, כולל אלו שיוצרים אותם. הדבר מוביל להשלכות ענקיות על כלל התעשייה. ולחשש הזה מצטרפים אנשים שונים עם אינטרסים שונים: ראשית, יש כאלו שרואים טכנולוגיה מאוד דרמטית שמשפיעה על הרבה אנשים וחברות השוק, שכאן אני נמצא בעצמי. שנית, יש אנשים שרוצים לעלות את הערך של המניות שלהם ורוצים לעשות הייפ בנושא - כך זה עובד בעמק הסיליקון. שלישית, יש כאלו שחוששים שבינה מלאכותית תשתלט על העולם ורובוטים יחסלו את האנושות". לדבריו, כל אלו קוראים להאט, לתת זמן לרגולטור להגיב, למחקר ולאקדמיה להבין מה קרה כאן, לפעול באחריות ולהבין לאן ממשיכים.

עם זאת, פרופ' פרידמן טוען כי עצירה לחצי שנה אינה מספיקה. "זה פשוט גימיק, זה לא מספיק זמן. זה לא שבחצי השנה הזו אנחנו נגיע לתובנות מהותיות ונבין את כל הדברים עד סוף. כמו שאמרה מירי רגב על התאגיד, מה שווה הבינה המלאכותית אם אי אפשר לשלוט בה? כיום יש מהנדסים שאומרים שאנחנו לא שולטים עד הסוף. מה שבטוח צריך להכריח יותר שקיפות וליצור קוד אתי או קוד בטיחות על בינה מלאכותית, בדיוק כמו שמוכרים מוצר רפואי. צריך לעשות תהליכים מסודרים בגלל שההשפעה על חיי היום־יום תהיה דרמטית". מה גם, הוא חושב שזה לא ריאלי לעצור, לצד הסינים שלא ישתפו פעולה.

גייטס ישן טוב: "עידן ה־AI התחיל"

אך ישנו צד שני, כאלו שלא מסכימים עם מה במכתב. חלקים נרחבים של תעשיית הטכנולוגיה, כולל אחד ממאורותיה הגדולים, חושבים אחרת. ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט ותומך נלהב במיוחד בבינה מלאכותית, התראיין לרויטרס באחרונה וטען כי הוא "לא חושב שבקשה מקבוצה אחת מסוימת לעצור תפתור את האתגרים". הוא אמר בראיון כי התעשייה זקוקה למחקר נוסף: "מה שאנחנו צריכים לעשות זה לזהות את התחומים המורכבים".

גייטס גם הביע ספקות לגבי ההיתכנות של עצירה גלובלית בפיתוח AI וטען שיהיה קשה לאכוף הפסקה בסדר גודל כזה: "אני לא באמת מבין מי לדבריהם יכול לעצור, והאם כל מדינה בעולם תסכים לעצור, ולמה לעצור. אבל יש הרבה דעות שונות בתחום", אמר גייטס בראיון. בחודש שעבר פרסם פוסט בבלוג שלו תחת הכותרת "עידן הבינה המלאכותית התחיל". גייטס כתב שהוא מאמין שיש להשתמש בבינה מלאכותית כדי לסייע ב"הפחתת חוסר השוויון הגרוע ביותר בעולם" ולהתמקד במציאת דרכים לנצל את הפוטנציאל עבור הכלל.

וגייטס לא לבד. חברת אבטחת הבינה המלאכותית Anthropic, שאלפאבית, החברה האם של גוגל, השקיעה בה 400 מיליון דולר, הצהירה בפוסט שפורסם לאחרונה בבלוג כי טכנולוגיות הבינה המלאכותית הנוכחיות "אינן מהוות דאגה מידית". באותו פוסט החברה גם ציינה כי כמות החישובים המשמשים לאימון דגמי הבינה המלאכותית הגדולים ביותר צומחת פי 10 בשנה (זמן הכפלה מהיר פי 7 מחוק מור), והציעה לבנות "מעקות בטיחות" כדי להפחית סיכונים. אין עדיין כל הסכמה בשטח לגבי איך יראו מעקות הבטיחות האלה. דובר מטעם החברה לא אמר אם החברה תתמוך בהשהיה המתבקשת במכתב או לא.

ברחבי העולם רגולטורים מנסים להתייחס לעולם החדש: המעניינת מכולן היא איטליה שכבר הספיקה לאסור זמנית על שימוש ב־Chat-GPT עקב חששות בנושא פרטיות לאחר הפרת בתחום מצד חברת OpenAI. בארה"ב כבר דוחפים לחוקים חדשים בתחום לצד חוקי פרטיות שדורשים מחברות לחשוף כיצד מוצרי ה־AI שלהן פועלים. מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, סבור שמסגרת רגולטורית גלובלית עם משילות ותיאום דמוקרטיים בין חברות יכולה לתת מענה לחששות לגבי AI.

גם בישראל פורסם לאחרונה מסמך מדיניות בנושא, המציג גישה לאסדרה רגולטורית מפורטת ומותאמת לתחומים שונים. משרד הבריאות פרסם טיוטת מסמך עקרונות, ומשרד המשפטים פרסם מסמך מטעם הרשות להגנת הפרטיות בקשר לשימוש בתכנים מוגנים לצורך למידת מכונה.

מאסק קורא לעצור, אך מפתח בעצמו

ד"ר גל יעבץ מהמחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן הסביר לגלובס כי לדעתו המכתב הוא קריאה צינית בלבד: "הרכבת הענקית של בינה מלאכותית יצאה מזמן לדרך ואף עזבה את התחנה סופית בנובמבר 2022, כשחברת OpenAI שיחררה לעולם את Chat-GPT - אותו יישום שאנחנו מכירים מוחשית וויזואלית, ויכולים לחוש מה זה אומר בינה מלאכותית המבוססת על מודל גנרטיבי אמיתי. לנסות לעצור את הרכבת הפועלת או לקרוא לחברה להפסיק, משול לאדם שעומד על מסילת רכבת ומנסה לעצור את הכלי בשתי ידיו. כל ניסיון כזה הוא פתטי, מיושן, ארכאי ואנכרוניסטי".

לדבריו, עצם העובדה שמאסק חתום על המכתב - מוכיחה זאת. "הדבר המפתיע ביותר במכתב זו הקריאה החוזרת לממשלה להתערב אם ההתקדמות לא תעצור ולא תחדל. הדבר הזה לא היה מצחיק או בדיחה כל כך גדולה אלמלא אחד החתומים על המכתב הוא אילון מאסק בעצמו. עצם זה שיש קריאה כל כך חמה לממשלה להתערב מצד אדם שחרט על דגלו להתרחק מכל שיתוף פעולה ממסדי, היא צינית לגמרי. מאסק נלחם בקובעי המדיניות בצורה ברורה ובוטה. המכתב הזה אולי היה יכול להיות נכון בהקשר אחר או בזמן אחר, אבל אי אפשר לעצור את הרכבת הנוסעת".

אך לכל אלו מצטרפים כמה פרסומים מעניינים ביחס למאסק, האחרון שבהם היה ב־ Business Insider, שם פורסם כי מאסק רכש לאחרונה 10,000 מעבדים גרפיים (GPU - רכיבי עיבוד המתאימים לבינה מלאכותית עמוקה) לשימוש באחד משני מרכזי הנתונים הנותרים של החברה. בדיווח צוטט גורם שאמר כי אין לטוויטר סיבה להוציא הרבה מאוד כסף על רכיבי עיבוד כה מתקדמים אם היא לא מתכננת להשתמש בהם לבינה מלאכותית. על פי הדיווח, הפרויקט שמאסק צועד אליו הוא של בינה מלאכותית יוצרת, אך לא ברור בדיוק במה מד ובר. מומחים טוענים כי זה יכול לשפר את פונקציות החיפוש בטוויטר או לסייע לבנות מחדש את עסקי הפרסום שלה. עם זאת, הצעד יכול לשים בהקשר אחר לחלוטין את הקריאה של מאסק לעצירה בפיתוח בינה מלאכותית - בעיקר כדי לסייע לו להדביק את הפער.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת