גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב ובנות בריתה שוקלות איך לצמצם את הקשרים הכלכליים עם סין

המדינות מבקשות להקטין את התלות בסין אך לשמר את המסחר וההשקעות הבינלאומיים ● ממשל ביידן מנסה להוביל מדיניות אגרסיבית יותר כלפי בייג'ינג, אך לא כל השותפות של ארה"ב באירופה מסכימות עם הצעדים המתוכננים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

ארה"ב ובנות בריתה מתמודדות עם השאלה איך לצמצם את היחסים הכלכליים עם סין, בניסיון להגביל קשרים בתחומים שהם רואים כאסטרטגיים, ובמקביל לשמר מסחר באופן נרחב יותר וזרימה של השקעות עם הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

הרומן הסיני-סעודי: שני הרודנים שמשנים את פני המזרח התיכון | פרשנות
וויסקונסין הדגימה את תוצאות הפוליטיזציה של בתי המשפט בארה"ב | פרשנות
דמוקרטיה במשבר: מנהיג האופוזיציה בהודו מגורש מהפרלמנט, מתנגדים נרדפים | פרשנות

הפלישה הרוסית לאוקראינה שינתה את האופן שבו מעצמות מערביות חושבות על האסטרטגיה שלהן כלפי סין - עוד יריבה גיאופוליטית ושותפה קרובה של מוסקבה. רוסיה זעזעה את יצוא הגז הטבעי לאירופה בזמן המלחמה, ובכך ערערה שווקי אנרגיה בכל העולם.

בקבוצת שבע הדמוקרטיות המתקדמות מודאגים מכך שסין, ספקית דומיננטית של מוצרים וחומרים רבים, יכולה באופן דומה לעצור תחומי יצוא מרכזיים במקרה של סכסוך או מגפה נוספת, כך אמרו פקידים כלכליים בכירים במערב. הם גם חוששים שהשקעות ומומחיות מהמערב, ללא מגבלות, עלולות לעזור לבייג'ינג לפתח את צבאה.

"אז הלקח שנלמד מכל זה מבחינתנו היה: בוא נעשה את העבודה הקשה הזו כרגע, מראש", אמר וולי אדיימו, סגן שר האוצר של ארה"ב.

אבל בכירי ה־G-7 אומרים שהם גם מנסים להימנע מצעדים שיחתרו תחת הצמיחה הכלכלית העולמית כשהם מנסים להתאגד מאחורי צעדי מדיניות ספציפיים שמקטינים תלות בסין. בין שבע המדינות נכללות ארה"ב, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה ויפן.

"האם להשיג את העולם בחזרה לפרוטקציוניזם"

"ההחלטה האסטרטגית הגדולה שיש לנו היא האם בחיפוש אחר חיזוק שרשראות האספקה שלנו, אנו מסיגים את העולם בחזרה לפרוטקציוניזם", אמר ג'רמי האנט, שר האוצר הבריטי, בריאיון שנערך בוושינגטון שבוע שעבר. הוא אמר שבנות הברית במערב צריכות "לעבוד יחד כדמוקרטיות עמיתות כדי לשפר את החוסן הזה".

בשבוע שעבר אמרו פקידי ה־G-7 שהסכימו ליוזמות חדשות לחיזוק שרשראות אספקה, בשולי הפגישות החצי־שנתיות של קרן המטבע העולמית והבנק העולמי. הצעד נעשה לאחר מחויבות לאחרונה מצד ארה"ב ובנות בריתה לפתח כלי מדיניות חדשים כדי להימנע מצעדים כלכליים עוינים.

קרן המטבע הבינלאומית פרסמה דוח בשבוע שעבר שחזר על אזהרות קודמות שלה לגבי חלוקת הכלכלה העולמית לגושים גיאופוליטיים מתחרים בהובלת ארה"ב וסין. חלוקה כזה תקטין את המסחר העולמי והצמיחה, הזהירו בארגון הפיננסי הבינלאומי.

"השאלה היא, האם אנחנו יכולים להיות יותר נחרצים לקדם ביטחון אספקה מבלי לדחוף את העולם כל כך רחוק שניכנס למלחמה קרה שנייה?" אמרה במסיבת עיתונאים מנהלת קרן המטבע קריסטלינה גיאורגייבה הבולגרייה. "אני אחת מאלה שיודעות מה ההשלכות של מלחמה קרה. זה אבדן כישרון ואבדן תרומה לעולם. אני לא רוצה לראות חזרה של זה".

הקו התקיף של ממשל ביידן

מבין חברות ה־G-7, ארה"ב, בהובלת ממשל ביידן, דוחפת הכי בכוח לכוונן מחדש את הכלכלה העולמית להתרחק מסין.

חוקים חדשים שנקבעו בשנה שעברה מציעים סובסידיות גדולות כדי למשוך חברות טכנולוגיית מעבדים ואנרגיה נקייה לתוך ארה"ב. הממשל הגביל את היצוא של מעבדים מתקדמים וציוד רלוונטי לסין ומכין מגבלות חדשות על השקעה במדינה.

שרת האוצר ג'נט ילן קראה שוב ושוב לחברות אמריקאיות להסתמך יותר על בנות בריתה של ארה"ב למסחר. היא אמרה במסיבת עיתונאים שבוע שעבר שתחזיות קרן המטבע לגבי ההשלכות השליליות של התכנסות כזו (friendshoring) היו מוגזמות. המסחר בין ארה"ב לסין הגיע בשנה שעברה לנפח שיא.

"היתרונות של מסחר פתוח, שכוללים הקצאה יותר יעילה של משאבים עולמיים, נשמרים כשעושים friendshoring. אז אני חושבת שהטענה שזה הולך לגרום לפרגמנטציה גדולה ואובדן יתרונות המסחר אינה באמת תקפה", אמרה ילן.

כמה בנות ברית שמתואמת באופן כללי עם יעדיה של ארה"ב העלו חששות לגבי הגישה של ממשל ביידן לצמצום הקשרים עם סין.

סובסידיות אמריקאית לטכנולוגיה של אנרגיה נקייה, בייחוד כזו המיועדת לבנות את התעשייה מחוץ לסין, הרגיזו פקידים אירופאים שטענו כי דרישות המיקור של הסובסידיות החדשות שמות את החברות האירופיות בעמדת חיסרון.

פקידים אמריקאים מנסים לטפל בתלונות אלה על ידי הרכבת סדרה של הסכמי מסחר לשיתוף־פעולה ברכישת מינרלים חיוניים דרך מועדון קניינים. האמריקאים גם מקימים פורום ליוזמות אנרגיה נקייה יחד עם האיחוד האירופי כדי לנסות למנוע מלחמת סובסידיות.

האיום בסכסוך צבאי מול טאיוואן

מעל הדחיפה האמריקאית להשיג יותר עצמאות מסין מרחפת האפשרות של סכסוך צבאי על טאיוואן, אי בעל משילות עצמית שסין רואה בו חלק מהיבשת ורוצה לשלוט בו - נקודה נוספת לחיכוך עם בנות בריתה של ארה"ב. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שבשבוע שעבר שלרקוד לפי החליל האמריקאי בכל הנוגע למתחים בין טאיוואן וסין יהיה "הדבר הגרוע ביותר" שאירופה יכולה לעשות.

פקידים צרפתים ניסו מאז להרגיע את המהומה שהתעוררה בעקבות דברים אלה, ושר האוצר הצרפתי ברונו לה מר אמר שבוע שעבר שלצרפת ולארה"ב חששות משותפים בנוגע להסתמכות על סין. "מבחינת הפחתת סיכון, יש לנו בדיוק אותה דעה כמו ארה"ב", אמר.

אבל אפילו עיצוב המדיניות האמריקאית לגבי סין עלול להתגלות כמאתגר ומתמשך, כך אמרו אנשים המכירים את הדיונים בממשל ביידן. פקידים אמריקאים שוקלים, למשל, איך להגביל את ההשקעות האמריקאיות בסין רק בתחומים שיכולים לעזור לקדם את יכולותיה הצבאיות של בייג'ינג.

הכללים נקבעו כדי לאסור על השקעות של אקוויטי פרטי ושל הון סיכון במחשוב קוונטים ובמעבדים מתקדמים, ובמקביל דורשים מחברות גילוי על השקעות במעבדים פחות מתקדמים, כך אמרו אנשים המכירים את המגבלות. הכללים צפויים להיות מוצגים בהדרגה לאורך תקופה של שנה.

פקידי ממשל נאבקו בשאלה איך להתמודד עם אינטליגנציה מלאכותית, כשהם מנסים לשרטט היכן עובר הגבול בין צורות של אינטליגנציה מלאכותית שיכולות לשמש למטרות צבאיות וצורות אחרות של אינטליגנציה מלאכותית שמשמשות באופן נרחב בטכנולוגיה אזרחית, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות.

פקידים אמריקאים מקווים לדרבן את שאר מדינות ה־G-7 להצטרף למאמצים להגביל השקעות בסין. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיאת המועצה האירופית אורסולה פון דר ליידן התחייבו כשנפגשו בוושינגטון בחודש שעבר לנקוט צעדים שימנעו מהון ומידע לעזור לצבאות של יריבים אסטרטגיים.

לגבי מסחר, חלק מהפקידים המערביים רואים את סין כמדינה שכבר עתה עוסקת בפעולות עוינות. סין הטילה אמברגו סחר לא רשמי נגד אוסטרליה בגלל שאוסטרליה דרשה חקירה לגבי מקורות הקורונה ונגד ליטא בגלל שהרשתה לטאיוואן לפתוח בה נציגות דיפלומטית תחת שם האי טאיוואן.

כמו כן שוקלת סין להגביל יצוא של טכנולוגיה חשובה בייצור סולארי.

הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, ממשלות חברות והפרלמנט הסכימו בחודש שעבר על טיוטה ל"מכשיר כפייה כלכלי" שיציג צעדים להתייעצות ולפעולות תגמול נגד מדינות שנראה שעוסקות בכפייה כלכלית. הנושא צפוי לעלות לדיון במפגש הפסגה של מנהיגי ה־G-7 בהירושימה, יפן, בחודש הבא וצמד סנאטורים אמריקאים משתי המפלגות חיבר הצעת חוק בנושא.

"אנחנו לא צריכים לחזור על מיסקלקולציה או על טעויות שעשינו בעבר בנוגע לרוסיה עם מדינות גדולות אחרות", אמר בריאיון נילס אנן, מזכיר פרלמנטרי של גרמניה לשיתוף־פעולה ופיתוח, בהתייחסות להסתמכות של אירופה על יצוא האנרגיה הרוסי לפני הפלישה. אבל, הוא אמר, "אנחנו לא רוצים לכפות מדיניות או אסטרטגיה של התנתקות". 

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו