גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ צריך להודות: נכשלנו בגיוס בני הישיבות. לא הכול שפיט

השוויון בנטל והפטור מגיוס הניתן לחרדים התגלגלו לפתחו של בית המשפט העליון כבר לפני 53 שנה ● מוטב לחזור לעמדה שהביא אז השופט ויתקון: בית המשפט לא צריך להיגרר לוויכוח ציבורי שמוטב להשאירו לגורמים הפוליטיים

שופטי בית המשפט העליון / צילום: אלי דסה
שופטי בית המשפט העליון / צילום: אלי דסה

ועדות הוקמו ופעלו, משרדי ממשלה עבדו במלוא המרץ, חוקים נחקקו, תקציבים הועברו, שביתות הוכרזו, הפגנות התרחבו, תקנות ותוכניות עבודה נעשו לאורך השנים על-מנת להילחם בעוני בישראל. כשחושבים על זה, האם לא מדובר על בזבוז משאבים משווע? ניתן היה פשוט לעתור לבג"ץ ולבקש כי יורה על מיגור העוני בתוך שנה ממועד מתן פסק הדין.

"הם ימנים צעצוע, אני ימני אמיתי": אחרי הסערה, עו"ד דוד חודק מגיע לראיון בלעדי 
"כמו לשפוך בנזין על המדורה": גם מהפכה משפטית בהשהיה מסוכנת לכלכלה | אורי פסובסקי, טור סופ"ש 

לא, אני לא באמת מאמין בשטות הזו. אבל נדמה כי זה פחות או יותר היה הלך המחשבה של שופטי בג"ץ כאשר פסלו את חוק הגיוס וחייבו את השוויון בנטל השירות הצבאי והלאומי.

שורשה של ההתדיינות בבג"ץ סביב גיוס בני הישיבות החל עוד ב-1970. בג"ץ דחה אז את העתירה של קצין במיל' בשם יצחק בקר, שטען כי הפטור שניתן על-ידי שר הביטחון ל-5,000 בני הישיבות החרדיות מהווה "אפליה בלתי מוצדקת, שמקורה בשיקולים זרים למטרת החוק, דהיינו, שיקולים מפלגתיים הכרוכים בהרכבת הממשלה או שיקולים מדיניים או דתיים".

הד מתקופה אחרת

השופט אלפרד ויתקון דחה את העתירה. אצטט את דבריו שהיום נשמעים כאילו נכתבו בפלנטה אחרת: "התרעומת אינה אפוא אלא תרעומת ציבורית קיבוצית (קולקטיבית), והעותר אינו שונה מכל איש אחר מאותו ציבור הרואה פסול בשחרורם של אנשים, שבעיניו אינם אלא משתמטים. אך כאמור, אף פעם לא נזקק בית המשפט לתרעומת שאינה אלא ציבורית קיבוצית, הן מהטעם שאין זכות עמידה לאדם שאינו מבקש דבר לעצמו אלא אך ורק לשלול דבר מהזולת, והן מהטעם שבית המשפט נזהר מלהיגרר לוויכוח ציבורי כללי, שהוא כולו ויכוח לשמו, ושמוטב להשאירו בידי הגורמים הפוליטיים האחראים לכך".

ויתקון הוסיף כי "אם ניזקק לעתירה זו, נצטרך להיזקק לכל עתירה נגד הממשלה, למשל, בקשר למסים שלא נגבו כדין או בקשר להוצאות שהוצאו ולא בהתאם לתקציב, שאיש מן הציבור מתנדב להביא לפנינו. סבור אני כי עלינו לדחות את הניסיון להפוך את בית המשפט לזירה לוויכוחים כאלה. הוא אינו מסוגל לעמוד במעמסה זו".

ב-1981 שוב נזקק בג"ץ לעתירה דומה. השופט יצחק כהן דחה את העתירה של עו"ד יהודה רסלר, תוך שקבע כי "הנושא שלה אינו מן העניינים שיכולים להיות נדונים בבית המשפט". לדברי השופט כהן, "מכיוון שהשאלה, אם יש או אין לגיס תלמידי ישיבות, היא ביסודה בעיה ציבורית, שיש להשאיר את פתרונה בידי הגורמים הפוליטיים".

הפתח שהשאיר אהרן ברק

ב-1986 עתר רסלר בשנית. הפעם דנו בעתירה הנשיא מאיר שמגר, המשנה לנשיא מרים בן פורת והשופט ולימים הנשיא אהרן ברק. הפעם ברק כבר קבע כי הסוגיה שפיטה, וכי עומדת לעותר זכות עמידה. ברק דחה אומנם את העתירה בפסק דין מקיף, אך הותיר פתח להתערבות עתידית. לדבריו, "קיים גבול, שאותו אין שר ביטחון סביר רשאי לעבור. הכמות עושה איכות. בעניין זה לא הרימו העותרים את הנטל המוטל עליהם להראות כי הפגיעה בביטחון אינה קלה".

בשנת 1997 דן בג"ץ בסוגיה זו פעם נוספת. הנשיא ברק קבע כי העתירה תידון בפני הרכב של 11 שופטים. ברק פסק כי על-פי המצב כיום בו כמות הלא משרתים גדלה מאוד, שר הביטחון מפעיל את סמכותו בעניין דחיית השירות של בחורי ישיבה ש"תורתם אומנותם", על-פי הכרעה עקרונית שהסמכות לקביעתה נתונה בכלל בידי הכנסת. "הפעלת סמכות זו, במתכונת זו, היא אפוא, שלא כדין". בג"ץ השהה את יישום פסק הדין ב-12 חודשים, כדי "לאפשר לשר הביטחון או לכנסת לקיים דיון ענייני ומסודר בסוגיה זו על כל השלכותיה".

בג"ץ העביר כאמור את הסמכות לכנסת, אולם נתן לכנסת זמן התאקלמות. כך הוקמה "ועדת טל", ובמקביל התבקשו שוב ושוב ארכות לצורך חקיקת החוק. למעשה, חוק הגיוס החדש נחקק רק בשנת 2002, כשנתיים לאחר שבג"ץ סירב לתת ארכות נוספות.

עוד ועוד ארכות

לא נאריך, אולם נציין כי בסופו של דבר הנשיא דחה עתירה ב-2006 שביקשה את פסילת החוק, אך הכין את הקרקע המשפטית לפסילה עתידית, כפי שאכן קרה בשנת 2012. הפסילה לא הועילה ברובד המעשי, והחרדים לא גויסו. בעקבות יציאת יש עתיד מן הקואליציה והחלפתה במפלגות החרדיות, חוקקה הכנסת חוק חדש שנועד להתגבר על פסיקת בג"ץ, אלא שגם הוא נפסל שנתיים לאחר מכן, בספטמבר 2017. בין העותרים נמנה עו"ד איתן גינזבורג וגם מפלגת יש עתיד. בהמשך נחזור אליהם.

השופט נעם סולברג בעמדת מיעוט סבר כי יש לדחות את העתירות. לדבריו, "ראשיתה של הסוגיה שהונחה לפתחנו איננה אפוא בעולם המשפט, גם לא אחריתה. המשפט הוא שחקן, אחד מני רבים, אך לכוחו משמעות מוגבלת. הכרה בכך היא נקודת המוצא; בנדון דידן, זוהי גם נקודת הסיום - לעת עתה". סולברג היטיב לתאר את הצורך בהכרה במגבלותיו של המשפט: "הדין נוקב ונוקב, וההר בשלו".

בספטמבר 2017 פסל בג"ץ את החוק, אולם קבע כי "בטלותו תיכנס לתוקף בעוד שנה מהיום". אנו בשלהי אפריל 2023, ובג"ץ נתן בינתיים 15 (!) דחיות לביצוע. חלק מן הדחיות ניתנו גם לבקשת העותרים. הכיצד?! ובכן, מאז שהוגשה העתירה ומאז שנפסל החוק הצטרף עו"ד גינזבורג לרשימת כחול לבן ונכנס לקואליציה. מפלגתו של שר הביטחון בני גנץ הגישה את הדחייה בניסיון להגיע להסכמות. כך עשתה גם יש עתיד, עותרת נוספת, כאשר הייתה חלק מן הקואליציה. הרי למדנו שאפילו העותרים עצמם, כשהם נדרשו ליישם את פסק הדין אותו הם עצמם דרשו, הבינו את המורכבות הגדולה ושלא מדובר ב"זבנג וגמרנו", וביקשו ארכות נוספות למימושו.

סולברג הזהיר על כך מראש את שופטי ההרכב. "מקרא דעת הרוב עשוי להתקבל הרושם כאילו 'הפתרון האידיאלי' מונח בקרן זווית, אלא שהממשלה והכנסת, ברפיונן וחוסר נחישותן, נמנעות מלבוא וליטול; ולא היא. לא במדע מדויק עסקינן, ו'נוסחת פלא', כך נראה, אינה בנמצא. חוששני כי ביטולו של הסדר הגיוס, וחקיקת הסדר חדש תחתיו (שספק רב עד כמה יהא שונה מקודמו), לא ישימו סוף וקץ לצרת אי-השוויון בנטל; אדרבה".

לדעתי, טוב יעשה בג"ץ אם ימחל על כבודו, או למעשה ישמור על כבודו ויפסיק להתבזות עם הצפצוף על פסק הדין ובקשות הארכה הבלתי נגמרות. הלוואי ששופטי בג"ץ יבינו כי השופט ויתקון צדק לפני 50 שנה, וכך גם השופט סולברג.

המצב הנוכחי רחוק מאוד מלהיות מושלם. גם נקודה זו צוינה היטב על-ידי סולברג, שאמר: "אם באתי לכלל מסקנה כי אין מקום להורות על בטלותו של הסדר הגיוס, לא היה זה מחמת שמצב הדברים הנוכחי משביע-רצון; נהפוך הוא. דבריו של חברי, המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין, על הייאוש והתסכול לנוכח 'הכשל המוסרי העצום', כמו גם דברי חברי השופט ניל הנדל על חשיבותו הרבה של השירות הצבאי כחובה דתית יתר על היותו חובה חוקית ומוסרית, משקפים היטב את תפיסתי".

אני מאמין שבג"ץ צריך לאמץ את עמדת ויתקון כי לא הכול שפיט, והכנסת צריכה להתמקד בתמריצים כלכליים משמעותיים למשרתים על פני אלה שלא משרתים. פתרון מושלם זה לא, אך הוא ודאי עדיף על המשך משחק החתול והעכבר עד שנת 2847.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה