גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי הפינטק שהתמקמו בראש טבלת השכר ומי המנכ"ל שקיבל 45 מיליון דולר במזומן

תגמולי עתק ניתנו אשתקד למנהלי חברות הטכנולוגיה הישראליות הנסחרות בוול סטריט, ובהם אמנון שעשוע (מובילאיי) שעלות שכרו עמדה על 45 מיליון דולר ● אלא שנפילת מניות ההייטק הרחיקה את רוב התגמול שקיבלו חלקם אל מחוץ לכסף ● ומי המנכ"ל שקיבל בעיקר מזומן

ברק עילם, גיל שוויד, אמנון שעשוע / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר
ברק עילם, גיל שוויד, אמנון שעשוע / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר

החברות הנסחרות בוול סטריט מפרסמות בתקופה זו את נתוני התגמולים לבכיריהן, ובהן גם חברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות שם. למרות ששנת 2022 הייתה שנה קשה למשקיעים במניות הטכנולוגיה, עם ירידות של עשרות אחוזים, עד אפילו 50% ויותר בחלק מאותן מניות, בכירי החברות המשיכו לקבל אשתקד תגמולים מפליגים.

הלקוחות נוטשים ועסקת טאואר תקועה: 3 הערות על ההפסד הגדול בתולדות אינטל 
"למכור את המניות בחודש מאי ולצאת?": השאלה שמסעירה את המשקיעים 
משקיעים מתלהבים מתחום החוב הפרטי, ומפספסים את הסיכונים 

מדובר בעלות של עשרות מיליוני דולרים לעתים לאותם בכירים. יחד עם זאת, עבור חלקם עיקר התגמול יישאר קרוב לוודאי "על הנייר" בלבד. זאת, משום שרובו הגדול של השכר שקיבלו בכירי ההייטק הישראלים הינו תגמול הוני, שניתן לעיתים (בעיקר כשמדובר באופציות) במחירי מימוש שגבוהים כיום הרבה יותר ממחירי השוק הנוכחיים של מניות החברות.

מנתונים שנאספו על ידי גלובס עולה כי 15 הבכירים בעלי התגמולים הגבוהים ביותר בחברות הטכנולוגיה הישראליות הנסחרות בוול סטריט, קיבלו אשתקד שכר בעלות כוללת של מעל 400 מיליון דולר (כמעט 30 מיליון דולר למנהל, בממוצע).

בראש אלו ניצבים שלושת מייסדי חברת הפינטק פאגאיה - מנהל הטכנולוגיה הראשי אביטל פרדו, המנכ"ל גל קרובינר ומנהל ההכנסות הראשי יהב יולזרי, עם עלות שכר של כ־47-69 מיליון דולר כל אחד. מנכ"ל ומייסד חברת הגיימינג פלייטיקה, רוברט אנטוקול, גם הוא בצמרת כשהוא זוכה לתגמולים גבוהים לאורך השנים וב־2022 הם הסתכמו ב־57.3 מיליון דולר. ובחמישייה המובילה גם פרופ' אמנון שעשוע, מייסד ומנכ"ל חברת מובילאיי המספקת טכנולוגיה לרכב. חתן פרס ישראל הטרי קיבל בשנה שעברה תגמולים בעלות של כ־45 מיליון דולר.

אצל רוב הבכירים ברשימה - בהם מייסדי פאגאיה ושעשוע - רובה המכריע של עלות השכר אשתקד נבע מהתגמול ההוני, כלומר מניות חסומות, מניות מבוססות ביצועים, אופציות וכדומה. אצל שעשוע למשל מדובר על לא פחות מ־98% מעלות התגמול ב־2022. באותה שנה, מובילאיי  הונפקה בהצלחה בנאסד"ק, ולשעשוע הוקצו 2.1 מיליון מניות חסומות בשווי כולל של 44 מיליון דולר, אשר יבשילו לאורך תקופה של חמש שנים. מאז ההנפקה עלתה מניית מובילאיי ב־79% ומשקפת לחברה שווי של 30 מיליארד דולר - הישראלית הגדולה במונחי שווי בוול סטריט.

במקרה של בכירי פאגאיה, התגמול ההוני של פרדו הוא בגובה 65.5 מיליון דולר, ושל שותפיו קרובינר ויולזרי הוא כ־43.7 מיליון דולר לכל אחד. עם זאת, מדובר בעיקר על אופציות במחירי מימוש שחלקם רחוקים מאוד מהמחיר הנוכחי של מניית פאגאיה, כך שהם נמצאים הרחק מחוץ לכסף.

מחירי המימוש נעים בין 3 סנט ל־4.28 דולר למניה, לעומת מחיר של כ־87 סנט למניית פאגאיה בנאסד"ק כיום. פאגאיה  החלה להיסחר בוול סטריט ביוני 2022 כשהשלימה מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, זינקה תוך שבועות ספורים לשיא של מעל 20 מיליארד דולר, ובהמשך צנחה עד לשווי נוכחי של כ־610 מיליון דולר.

בניגוד ליתר הבכירים בחברות הישראליות, בולט אנטוקול מפלייטיקה  עם תגמול של כ־45 מיליון דולר במזומן, כשהתגמול ההוני מהווה פחות מרבע מכלל עלות השכר שלו ב־2022, שהסתכמה כאמור בכ־57 מיליון דולר. עיקר התגמולים במקרה שלו מקורם בתמריץ לא הוני בסך 29.3 מיליון דולר ובונוס בגובה 13.6 מיליון דולר, בעוד שהתגמול המנייתי הסתכם ב־12.7 מיליון דולר.

ב-2021, השנה שבה פלייטיקה הונפקה לראשונה בארה"ב, אנטוקול קיבל תגמולים בעלות גבוהה יותר, של 63.1 מיליון דולר, וב־2020 עלות התגמולים שלו הייתה 372 מיליון דולר, בעקבות תגמול מנייתי נדיב של 310 מיליון דולר.

עידו גל מריסקיפייד: תגמול רחוק ממימוש

עוד בכיר שעלות התגמול שלו כוללת סכום נכבד בתגמול הוני, אך כזה שרובו רחוק מאוד מאפשרות לממשו, הוא מנכ"ל ומייסד משותף של חברת הפינטק ריסקיפייד, עידו גל. עלות התגמולים שלו ב־2022 הסתכמה ב־29.4 מיליון דולר, מתוכם 29 מיליון דולר תגמול הוני.

החברה מפרטת בדוח כי מדובר בין היתר בחלק מתגמול הוני רב־שנתי שניתן לגל ב־2021, וזה בנוי כך שחלק משמעותי ממנו ימומש על בסיס ביצועים משמעותיים ובני קיימא. התגמול כולו מחולק ל־10 חלקים, שיבשילו כשהמניה תגיע ליעדים מסוימים, שנעים בין 26.67 דולר ל־106.67 דולר.

ריסקיפייד  הונפקה לראשונה בוול סטריט בקיץ 2021 לפי מחיר של 21 דולר למניה, אך כמו רבות מחברות הטכנולוגיה שהגיעו לשוק הציבורי באותה שנה, היא איבדה חלק גדול משוויה וכיום מחיר מנייתה הוא 4.91 דולר (המשקף שווי שוק של 848 מיליון דולר) - כלומר, רחוק ממחירי היעד של התגמול למנכ"ל גל. אסף פלדמן, שותפו של גל להקמת החברה המכהן כמנהל הטכנולוגיה הראשי, קיבל בשנה החולפת תגמולים בעלות כוללת של 8.4 מיליון דולר, כ־95% מהם תגמול הוני.

במקרה של גיל שויד, מייסד ומנכ"ל חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט , התגמול ההוני מהווה כמעט את כל התגמול, משום שכבר לפני שנים הוא ויתר על שכר (למעט שכר מינימום הנדרש על פי חוק) ובונוס, ומקבל מדי שנה הקצאות הוניות. ב־2022, התגמול ההוני של שויד הסתכם ב־22.6 מיליון דולר, ירידה לעומת 26.1 מיליון דולר ב־2021. במהלך השנה הוקצו לו חצי מיליון אופציות במחיר מימוש שהיה זהה למחיר השוק ביום ההקצאה, כ־122 דולר, והן יבשילו לאורך 4 שנים.

מדובר במחיר שנכון להיום נמצא "בתוך הכסף". מניית צ'ק פוינט, בניגוד לחלק גדול ממניות הטכנולוגיה, דווקא רשמה תשואה חיובית ב־2022 עם עלייה של כ־8% במחיר המניה.

עוד מתחום הסייבר, אודי מוקדי, המייסד והמנכ"ל הפורש של סייברארק , קיבל תגמולים בעלות של 11.9 מיליון דולר, ויקי פייטלסון, מייסד ומנכ"ל ורוניס, תוגמל בעלות של 9.6 מיליון דולר.

בכיר נוסף עם תגמולים מכובדים ב-2022 הוא מנכ"ל חברת הטכנולוגיה נייס, ברק עילם, שקיבל תגמולים בעלות של 24.6 מיליון דולר, מתוכם 21.6 מיליון דולר תגמול הוני.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו