גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9 ימי עבודה, 5 ימי חופשה: המודל החדש שמגיע לשוק התעסוקה

באחרונה הגיחו לחיינו מודלים ופיילוטים שונים לקיצור שבוע עבודה, במטרה לשפר את רווחת העובדים ● מודל נוסף שנבחן כעת מורכב מתשעה ימי עבודה רצופים, ולאחריהם העובד מקבל חמישה ימי חופשה ● אלא שלצד היתרון הברור במודל, יש בו לא מעט בעיות

9 ימי עבודה, 5 ימי חופשה: המודל החדש שמגיע לשוק התעסוקה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
9 ימי עבודה, 5 ימי חופשה: המודל החדש שמגיע לשוק התעסוקה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תוצאותיו המוצלחות של הפיילוט ליישום שבוע עבודה מקוצר בן ארבעה ימים, בעולם וגם בשלב האמצע בישראל, שעליו כתבנו בשבוע שעבר - הוכיחו כי באותו השכר ניתן לא רק להגיע לאותה רמת פרודוקטיביות ארגונית, אלא גם לשפר אותה, זאת בד בבד עם שיפור בריאות העובדים והרווחה שלהם.

שתי חברות ישראליות יצאו לפיילוט לקיצור שבוע העבודה. אלו תוצאות הביניים
היזם הישראלי שמשפר את העבודה של 4,000 ארגונים בעולם באמצעות AI | ראיון

אבל האם יש מודל אחד מועדף? באתר CNBC נכתב באחרונה על חברת הטכנולוגיה הבריטית Otta, שלקחה את מסקנות הפיילוט לכיוון מעט שונה. לדברי סם פרנקלין, מנכ"ל Otta העוסקת עצמה בעולמות הגיוס וחיפוש העבודה, "קיצוץ יום שלם נראה כמו צעד משמעותי, כיוון שהוא מצמצם ב־20% את סך שעות העבודה. במעבר מ־100% מהזמן ל־80%, הרגשתי שאולי אני עומד לטלטל את הסירה יותר מדי", הוא הסביר.

משום כך, ב־ Otta בחרו במודל שונה. המודל, שמכונה Fortnight- 9 Day, כולל תשעה ימי עבודה במהלך שבועיים. כך, שלאורך 14 ימים קלנדריים, יקבלו העובדים חמישה ימי חופשה. מה היתרונות של השיטה הזו, והאם ניתן ליישם אותה במקומות נוספים?

יום חופש נוסף בכל שישי שני

על פי מודל Fortnight- 9 Day, מדי שבוע העובדים מקבלים יום חופש נוסף, כך שבכל יום שישי שני, העובד מקבל חופש מהעבודה. לשם כך, חלק מהמעסיקים מבקשים מהעובדים לעבוד שעות ארוכות יותר בימים שהם עובדים. לדוגמה, במקום לעבוד בין השעות 8:00־16:00, העובד יידרש לעבוד עד השעה 17:00. חברות אחרות טוענות שזה לא חשוב להן כל עוד התפוקה שלהם אינה נפגעת.

בשלב זה מנסים ב־Otta את המודל, תוך הנחה שהצלחתו תביא לאימוצו בשוטף. היתרונות, לדברי פרנקלין, כמעט זהים לאלה של שבוע עבודה רגיל בן ארבעה ימים: עלייה בפרודוקטיביות, איזון בין העבודה לפנאי, שיפור הרווחה האישית, והודות לאלו - שביעות רצון גבוהה ממקום העבודה, נושא שעולה לדבריו בעת גיוס עובדים חדשים המזכירים כי זה מה שקסם להם.

מנכ"ל אחר חסיד השיטה, הוא בן ברנסון־גייטלי, העומד בראש חברת צ'רלי HR. לדבריו, יתרונותיה עולים על אלה של שבוע עבודה בן ארבעה ימים בלבד. "כך האיזון יהיה טוב יותר", הוא אמר ל־CNBC.

שתי החברות העידו כי בעקבות יישום שיטת תשעה ימי עבודה בשבועיים, העובדים שינו גם את שיטת העבודה ואת הדרך שבה הם מתייחסים אליה. ב־Otta מספר המנכ"ל כי העובדים חושבים פעמיים לפני שהם יוזמים פגישות עבודה שאינן רלוונטיות לקבלת החלטות, ובחברת משאבי האנוש נקבע יום ללא פגישות, ולו רק כדי לייעל הזמן שהפך קצוב יותר.

אינפלציה של מודלים בשוק העבודה

אולם, בדומה לשבוע בן ארבעה ימים, מודל Fortnight - 9 Day אינו מתאים לכל עסק ולכל עובד. מלי אלקובי, מרצה ומייעצת לארגונים בנושא איזון בין עבודה לחיים פרטיים ועולם עבודה משתנה, ומי שמובילה בישראל את הפיילוט לקיצור שבוע העבודה לארבעה ימים, סבורה שאכן יש יתרונות ברורים ברעיון, אך באותה נשימה טוענת שהוא לא חף מחסרונות.

"מדובר במודל המוכר בשם: 'שבוע עבודה דחוס' ((Compress Work Week. יש מקומות שבהם המודל יכול לעבוד, אבל גם יש עובדים עם אילוצים שונים שלא יכולים לעבוד יותר שעות ביום לטובת היום החופשי, בגלל לימודים או שיש פשוט את אלה שזה מעייף אותם. אישית, אני מעדיפה את מודל 100:80:100, אותו אנחנו מיישמים בפיילוט וכך גם התנועה הגלובלית לארבעה ימי עבודה. המשמעות היא שאני עובדת 80% משרה, מקבלת 100% מהשכר ומתחייבת לעמוד ב־100% מהיעדים. אני לא פוסלת את שיטת שבוע העבודה הדחוס, אבל בעיני הוא לא אידיאלי".

לדבריה, "אנחנו חיים בתקופה שבה צצים מודלים לצורות עבודה חדשות. להערכתי מגמה זו נובעת בגלל לחץ מצד המעסיקים, בתקופה בה שוק העבודה מתקשה למצוא קרקע יציבה. את עולם התעסוקה המשרדית מלווה תדר תמידי וקבוע של מתיחות בנוגע לנוכחות במשרד, לכן המון מודלים משתחררים לאוויר העולם כדי לנסות לתת פתרון למתיחות הזאת. נניח במקרה הזה נראה שהמעסיק מוכן לוותר על שני ימי עבודה בחודש בתמורה לכך שהעובדים יגיעו יותר למשרד".

"עובדים מרגישים שהם צריכים לעבוד פחות"

היועצת הארגונית ענבל ונגר מסייעת לארגונים להתמודד עם מצבי שחיקת עובדים. להערכתה, קיימות שתי מסקנות עיקריות מהשאלה "איך נכון לנו לעבוד". לדבריה, "זה שם את החשיבות של שמירה על הרווחה של העובדים במרכז האג'נדה והאינטרסים של הארגון. כלומר, זה נושא שכל הזמן חי, מובא בחשבון, מדובר ונוכח בחיי הארגון ובמיוחד בהנהלה ובמנהלים שלו".

המסקנה השנייה היא כי "אין דפוס עבודה אחד מבחינת כמות ימים וחלוקתם, שנכון לכל הארגונים. זה מאוד תלוי במגזר העסקי, בליבת העשייה, במי האנשים שעובדים בארגון, במי הם הלקוחות, המתחרים וכיו"ב. בעיני, כל ארגון צריך לבדוק מה הם המשתנים שחשוב להביא בחשבון ואז לבנות את צורת העבודה הנכונה לו ביותר, לבצע פיילוט, למדוד גם תפוקות וגם שביעות רצון - של עובדים, לקוחות, ספקים וכל שאר בעלי העניין - לתקן ולשנות בהתאם למסקנות, ואז שוב לבצע פיילוט לבדיקה, עד שמגיעים לנוסחה האופטימלית לארגון הספציפי".

ונגר מוסיפה כי "דבר אחד הוא כן ברור ואוניברסלי - צריך לעבוד פחות. בחברה המערבית המון, ואולי רוב, האנשים מרגישים שהם חיים בשביל לעבוד ולא עובדים בשביל לחיות. זה גורם ללחץ ולשחיקה להיות המגפה של המאה ה־21, וההשלכות על הבריאות הפיזית והנפשית של האנשים היא הרסנית, וכך גם בנוגע לביצועי הארגון".

בנוגע לחברות בבריטניה - שתיהן העידו כי בעקבות יישום שיטת 9 ימים בשבועיים, העובדים שינו גם את שיטת העבודה ואת הדרך שבה הם מתייחסים אליה. בחברת Otta מספר המנכ"ל כי העובדים חושבים פעמיים לפני שהם יוזמים פגישות עבודה שאינן רלוונטיות לקבלת החלטות, ובחברת משאבי האנוש נקבע יום ללא פגישות, ולו רק כדי לייעל הזמן שהפך קצוב יותר.

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים