גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב עומדת בפני משבר חוב וסכנת חדלות פירעון, מה זה אומר לגבי וול סטריט?

בעוד פחות מחודש אולי תגיע ארה"ב לחדלות פירעון של התחייבויותיה, אם הקונגרס לא יאשר להגדיל את תקרת החוב הממשלתי ● מה זה אומר מבחינת שוקי ההון והמערכת הפיננסית בארה"ב, ואיך נפתרו משברים כאלו בעבר

ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה''ב / צילום: Associated Press, Sarah Silbiger
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה''ב / צילום: Associated Press, Sarah Silbiger

החוב של ארה"ב כבר מגיע לתקרה שלו, ומאיים על יכולתו של הממשל שם לעמוד בהתחייבויותיו כלפי מחזיקי החוב. בעוד כמה חודשים, אם הקונגרס לא יעלה את תקרת החוב כפי שעשה פעמים רבות בעבר, ארה"ב לא תוכל לעמוד בתשלומי החובות שלה והמערכת הפיננסית עלולה להיפגע מכך קשות. כבר עכשיו רואים את פרמיית הסיכון של המערכת לשנה הקרובה עולה באופן משמעותי. 

● השקעה בזהב: חשיפה לסחורה שרושמת שיאים בתקופות של אי ודאות בשווקים
בגלל האינפלציה העיקשת: הפד צפוי להעלות את הריבית גם השבוע

ביום שלישי השבוע הזהירה שרת האוצר, ג’נט ילן, במכתב לקונגרס, כי היכולת של ארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה עלולה להתערער כבר ב־1 ביוני. זאת לעומת תחזיות קודמות שהעריכו מועד מאוחר יותר, בין יולי לספטמבר. עם זאת, ילן הדגישה כי "לא ניתן לדעת בדיוק מתי ייאזלו האמצעים לשלם את חובות הממשלה". 

● מניית הבנק האמריקאי שצנחה ב-20% אמש והקשר הישראלי 

לנוכח הלחץ על הממשל האמריקאי והחשש הכבד מחדלות פירעון בכלכלה הגדולה בעולם, מתחזקת השאלה למה הקונגרס לא מעלה את תקרת החוב. גלובס עושה לכם סדר בשאלות הבוערות:

מהי תקרת החוב של ארה"ב?

בכל שנה ארה"ב מכניסה לקופת המדינה סכום כסף ממסים ומהיטלים שונים שהיא משיתה על אזרחי המדינה. בכל שנה הכסף שהיא מוציאה לטובת התחייבויותיה השונות הוא רב יותר מהסכום שהיא מקבלת מכספי המסים. הסכום שהיא לווה כדי לכסות על ההפרש הזה הוא בעצם הגירעון הממשלתי הנמדד באופן שנתי. לפי עיתון הגרדיאן הבריטי, בעשור האחרון נע הגירעון השנתי של ארה"ב בין 400 מיליארד דולר ל־3 טריליון דולר. הגירעון השנתי מצטרף בכל שנה לחוב הכולל של ארה"ב, ועליו היא משלמת ריבית. תקרת החוב אם כך היא הסכום המרבי שאותו יכולה ממשלת ארה"ב ללוות, ואותו קובע הקונגרס.

ובפרקטיקה?

ארה"ב לא תפשוט רגל כמובן, אבל ללא אישור הקונגרס להעלות את תקרת החוב הממשלתי, לא יוכל הממשל להמשיך לעמוד בהתחייבויות שלו כלפי מחזיקי החוב והאזרחים. ומאחר שהמדינה שרויה באופן תדיר בגירעון גדול, היא נדרשת להחליט לאן היא מפנה את כספי מהמסים הנצברים אצלה. זה אומר שתשלומי הביטוח הלאומי, משכורת לחיילים או עמידה בחוזים שהממשל חתם עליהם - מוטלים בספק.

למי בכלל חייבת ארה"ב כסף?

לארה"ב יש חוב ציבורי שבו מחזיקים מדינות, משקיעים וגופים נוספים (בשונה מהחוב הבין-ממשלתי המוחזק על ידי המדינה עצמה). את החוב הציבורי מחזיקות מדינות כמו יפן - עם סך של יותר מטריליון דולר, וסין המחזיקה חוב בכ־900 מיליארד דולר.

מה סכום תקרת החוב כעת?

החוב כיום עומד על מעט יותר מ־31 טריליון דולר, והממשל רוצה להגדיל את תקרת החוב על מנת להימנע מהגעה לחדלות פירעון. אין זה נושא חדש, מאז 1960 העלה הקונגרס האמריקאי את תקרת החוב 78 פעמים, תחת נשיאים משתי המפלגות הגדולות בארה"ב, אם כי התחיל לגדול באופן משמעותי ביותר תחת הנשיא רונלד רייגן (שכיהן בשנים 1981־1989), שקיצץ באופן נרחב בתקבולי המסים וכתוצאה מכך הגדיל את הגירעון של ארה"ב בכל שנת כהונה.

מתי ארה"ב צפויה להגיע לתקרת החוב?

למעשה, ארה"ב כבר הגיעה לתקרת החוב שלה בינואר האחרון, ובקונגרס כאמור עדיין לא אושרה הגדלתה. כדי לעמוד בדרישות הפיננסיות, משרד האוצר מבצע "תמרונים חשבונאיים"' על מנת שלא לעבור את תקרת החוב. היכולת לתמרן כך לא תחזיק עוד זמן רב, וכאמור השרה ילן הזהירה שזה עלול לקרות כבר ביוני הקרוב. אז ממשל ארה"ב באמת יעמוד מול שוקת שבורה.

איך הגיע הממשל לפלונטר הזה?

כדי להגדיל את תקרת החוב של ארה"ב דרוש כאמור אישור של הקונגרס - קרי שגם הסנאט וגם בית הנבחרים יסכימו על כך. הבעיה טמונה בבית הנבחרים, שם קיים רוב רפובליקני לעומת הממשל הדמוקרטי. כדי להסכים להגדלת התקרה ידרשו בבית הנבחרים מהממשל לבצע קיצוצים נרחבים בתקציב.

ואכן לפני כשבוע הגישו הרפובליקנים הצעת חוק (bill) להעלאת תקרת החוב בכ־1.5 טריליון דולר, אותה התנו בקיצוצי תקציב שיגיעו עד כ־4.8 טריליון דולר בעשור הקרוב. הדמוקרטים דחו את ההצעה, שחייבת לעבור גם בסנאט הדמוקרטי, וקוראים לרפובליקנים לא לכפות קיצוצים בקשר עם תקרת החוב.

נראה שבמפלגה הרפובליקנית מעוניינים בפרט שיבוצעו קיצוצים בסעיפי מדיניות האנרגיה הירוקה של הממשל, לטובת זירוז מתן היתרים לקידוחי נפט וגז במדינה.

מה יקרה אם ארה"ב תגיע לחדלות פירעון?

הממשל האמריקאי מעולם לא הגיע לחדלות פירעון של חובותיו. שרת האוצר ילן כתבה לקונגרס בתחילת השנה כי "כישלון של הממשל להתמודד עם התחייבויותיו עלול לגרום נזק בלתי הפיך לכלכלת ארה"ב, לרווחתם של כל האמריקאים וליציבות הפיננסית העולמית".

ככל הנראה, במקרה כזה המשקיעים יאבדו אמון בדולר ויחלישו את הכלכלה האמריקאית במהירות. היצע המשרות במדינה ייחתך באופן מיידי והממשל הפדרלי לא יוכל לספק את השירותים החיוניים כבעבר, דוגמת ביטוח לאומי (social security).

ארה"ב נקלעה בעבר למצב דומה, כאשר ב־2011 ניהלו הרפובליקנים מאבק מול הנשיא דאז, ברק אובמה, עד שכמה ימים בלבד לפני שהכסף אזל לחלוטין הגיעו הצדדים להסכמה בקונגרס על העלאת תקרת החוב. אך הפגיעה במשק כבר התרחשה, והובילה את חברת דירוג האשראי העולמית, S&P, להוריד את דירוג ארה"ב מ־"AAA" הגבוה ביותר, ל־AA פלוס. במאבק הזה לפני כעשור 'ניצחו' לבסוף הרפובליקנים שזכו בהסכמת הדמוקרטים לקיצוצים בתמורה לנכונותם להעלות את תקרת החוב.

האם השוק כבר מגיב למצב שנוצר?

פרמיית הסיכון לטווח הקצר, ה־CDS לשנה של ארה"ב, גדלה משמעותית בעקבות המשבר בגבעת הקפיטול. עם זאת, שוקי המניות לא נראים מושפעים במיוחד מהמצב הסבוך. נראה שבשווקים מעריכים שכפי שמשברים מסוג זה התרחשו בעבר והסתיימו בפשרה בין הצדדים הניצים, כך יהיה גם הפעם.

האם יש תוכנית לפתרון המשבר?

עם הנהגה מפולגת ומשוסעת מאי פעם, לא מפתיע אולי שלא נראים סימנים בשטח להיערכות של ממשל ביידן לרגע האמת. ייתכן שזוהי טקטיקה להפעיל לחץ על הרפובליקנים מפני התנגדות להעלות את תקרת החוב במועד.

דוברת האוצר אמרה בהקשר זה כי "משרד האוצר, תחת שלטון דמוקרטי ורפובליקני כאחד, הדגיש נחרצות בעבר כי הפיתרון היחיד למשבר מסוג זה הוא שהקונגרס יגדיל או ישעה את תקרת החוב. כישלון בכך יפגע באופן חמור בכלכלה, ויסכן את יכולת הממשל לשלם לאזרחים ולעסקים".

ניתן לקוות שמתנהלת מתחת לפני השטח היערכות למקרה שבו תגיע ארה"ב לקצה תקרת החוב. במשבר של 2011, שנפתר כאמור רק מספר ימים לפני פקיעת הדדליין, התברר כי פקידי האוצר הגיעו להסכמה עם הבנק המרכזי שבהיעדר הסכמות בקונגרס, יש לתת עדיפות לתשלומי הריבית על החוב של ארה"ב. המימון להם יגיע מתקבולי המסים ובכך יתאפשר לממשל להימנע מהידרדרות לכאוס ומפגיעה חסרת תקדים במערכת הפיננסית האמריקאית.

המשמעות היא כמובן דחייה של תשלומים אחרים, כמו מימון לתוכניות החינוך, התשתיות והבריאות של המדינה. לפי שעה, הממשל הנוכחי עדיין לא רמז מה יהיה סדר העדיפויות מבחינתו של התשלומים השונים.

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"