גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני הגופים האלו היו הבטחה גדולה בתחום החדשות. מה הוביל לקריסתם?

עם נוסחה שמשלבת אינטראקטיביות, טראפיק ופרסום אורגני, גופי המדיה באזפיד ו־Vice היו הראשונים לזהות את הפוטנציאל שטמון ברשתות החברתיות ● ההימור על פייסבוק וטוויטר סייע להם לשנות את פני העיתונות ואף לזכות בפוליצר, אך הביא בסופו של דבר לקריסתם הכלכלית

Buzzfeed / צילום: Shutterstock
Buzzfeed / צילום: Shutterstock

הם היו סטארט־אפים מבטיחים בתחום העיתונות המקוונת, כשמומחים ברחבי העולם אף טענו כי בעתיד יצליחו להאפיל על החדשות המסורתיות. אופן צריכת המדיה של המשתמשים על ידי הרשתות החברתיות הוא זה שאפשר את שגשוגן, אבל השינויים והאתגרים הן במדיניות של אותן רשתות חברתיות והן בשוק הפרסום הערימו קשיים: אתר המדיה הוויראלי Buzzfeed (המספק בעיקר תוכן בידורי ותרבותי) מפטר עובדים וסוגר את זרוע החדשות שלו ובמקביל, Vice, אתר פופולרי נוסף בתחום - נמצא על סף פשיטת רגל.

לא כל יום מובילאיי: האקזיט הצנוע של גיל אגמון במכירת אוטוטוקס 
אודיוקודס מפטרת עד 10% מעובדיה, מתוכם 58 יעזבו מיידית 
47% בשלושה ימים: מה עומד מאחורי הזינוק במניית למונייד? 

האם תם עידן חברות המדיה הדיגיטליות כפי שהכרנו אותו?

בראיון לאינסיידר לפני יותר מעשור, מייסד ומנכ"ל באזפיד, ג'ונה פרטי, שירטט את מודל הפצת התוכן המתהווה למוצריו: "אם אנשים יהפכו לרשת ההפצה בעצמם, זה יהיה טוב לתקשורת, לדיווח ולעיתונות".

ב־2005 היה פרטי מהמייסדים של האתר הפופולרי The Huffington Post, ושנה לאחר מכן הקים את באזפיד.

מייסד ומנכ''ל באזפיד, ג'ונה פרטי / צילום: Reuters, LUCY NICHOLSON

ההבטחה הגדולה - הכוח בידיים של הקוראים

כך הוא בנה את באזפיד: תוכן חינמי ונגיש שמכסה שלל תחומים ומעורר רגש אצל הקוראים - האלמנט שמכריע אם יהפוך לויראלי או לא. גם הגישה לפרסום באתר הייתה חדשנית, במקום מודעות שמופיעות על הדף ו"פולשות" אליו, בבאזפיד ניסו לשלב את הפרסומת במסגרת התוכן, וקיוו שהאייטמים עצמם יהיו סוכני הפרסום. לדבריהם, מדובר בפרסום יותר אורגני ואף יותר יעיל. לכל אלו הצטרפו הרשתות החברתיות שאיפשרו את הפצת התוכן בסדר גודל משמעותי.

מאוחר יותר, ב־2012, בבאזפיד הקימו את חטיבת החדשות שהונהגה באותה רוח "פורצת דרך". בן סמית', שהיה לפני כן כתב פוליטי באתר פוליטיקו, מונה כעורך הראשי. שינוי מהותי שהתרחש בתקופתו היה הפיכת קהל הקוראים למשתתף פעיל, שיכול להבליט תוכן אחד על משנהו, ושאחראי על הפצתו ואף יכול לשתף בביקורת ובתגובות ישירות.

זרוע החדשות של באזפיד הובילה כמה תחקירים עיתונאים שזכו לחשיפה, וב־2021 שלושה כתבי מערכת אף זכו בפרס פוליצר היוקרתי. זאת בזכות סדרת כתבות בהן חשפו באמצעות תמונות לוויין, מומחים באדריכלות וראיונות עם עשרות אסירים לשעבר תשתית שהקימה ממשלת סין למעצר המוני ודיכוי של המיעוט האויגורי.

כעת, באזפיד הודיעה כי תפטר 15% מהצוות, פיטורים שיסתכמו בכ־180 עובדים. חטיבת החדשות הפסידה כ־10 מיליון דולר בשנה.

סיפורה של חברת Vice דומה. ממגזין קטן שהודפס במימון ציבורי במונטריאול ב־1994 ועסק בפאנק, ראפ וסמים, הפך Vice לתאגיד מדיה מרובה פלטפורמות ששווה מיליארדי דולרים. גם ב־Vice שמו דגש על מתודות הפצת התוכן והצגתו. זרוע החדשות של Vice הוקמה ב־2013, המטרה הייתה לגייס ולמשוך את הקהל הצעיר, כדי לספק לו תוכן איכותי שמונגש בצורה ויזואלית מושכת ומעניינת. כיום, Vice Media מחפשת עסקת רכישה גדולה שתציל אותה מפני פשיטת רגל. לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, חברת ההשקעות Fortress Investment Group קרובה לחתום על עסקה בשווי של כ־350־400 מיליון דולר.

ההימור השגוי על הרשתות החברתיות

המייסד של באזפיד, פרטי, העלה מספר גורמים לשקיעת המיזם. בין היתר הוא הצביע על מגיפת הקורונה, שוק מניות חלש והפגיעה בשוק הפרסום הדיגיטלי. הוא אף הודה כי לא התמקד מספיק ברווחיות - המודל העסקי לא הדביק את הקצב של אסטרטגיית התוכן. זוית של עניין זה אפשר לראות במיזוג לחברת הספאק וכניסת באזפיד לנאסד"ק בסוף 2021: מאז מניית החברה צנחה ביותר מ־90%.

 

עם זאת, מומחים ברחבי העולם הצביעו על ה"הימור" השגוי של החברות: באזפיד ו־Vice שמו את מבטחן על הטראפיק שיגיע מהרשתות החברתיות. בן סמית', שקידם השבוע את ספרו החדש "Traffic", תולה את הנפילה במודל כלכלי שהתבסס על תשתית לא מתאימה. "המטרה שלנו הייתה להקים ערוץ חדשות עבור הפלטפורמות החברתיות - ופייסבוק וטוויטר היו הכבלים החדשים. חברות המדיה הן אלו שבסוף גרפו את הרווחים מהשוק הזה, פייסבוק בעיקר".

לדבריו, השינוי הדרסטי שפייסבוק ערכה באלגוריתם בשנת 2018, שינוי שהיה אמור להציף תכנים משמעותיים ואישיים בקרב המשתמשים, בפועל גרם לתוצאה הפוכה ודווקא מילא את הפיד בתכנים המפלגים והמשסעים. טענה דומה הושמעה בסדרת תחקירי הוול סטריט ג'ורנל, "תיקי פייסבוק". בראיונותיו, סמית' הסביר כי "עשינו הרבה טעויות עסקיות. הימרנו יותר מדי על הרשתות החברתיות, ובעיקר על פייסבוק. בזמנו, הן היו פלטפורמות הפצה שצריכות הרבה תוכן ולכן הגיעו חברות המדיה. אבל מה שהסתבך, זה שהרשתות החליטו שהן לא רוצות תוכן מבחוץ".

בסופו של דבר השינוי הוביל לכך שהקהלים הגדולים של האתרים הללו לא הגיעו אליהם. ללא מספר קוראים גבוה ומשיכת קהל רב, מפרסמים כבר לא הסכימו להוציא מיליוני דולרים. במקביל, העוקבים לא היו מוכנים לשלם דמי מנוי על התוכן באתר.

בשל אי היציבות הפיננסית, הוכנסו משקיעים שונים בחברות: חברת 21st Century Fox השקיעה 70 מיליון דולר ב־Vice, וחברת NBCUniversal הזרימה 400 מיליון דולר לבאזפיד. דיסני אפילו שקלה לרכוש את האחרונה. עם זאת, צריך לומר, כי לא כל גופי החדשות הדיגיטליים מתמודדים עם צרות. אתר פוליטיקו לדוגמה נהנה מפופולריות ומעמד גבוה.

בגזרת גופי החדשות המסורתיים התמונה יציבה יותר: ברובם הם יודעים איך להתמודד עם תקופות קשות. הניו יורק טיימס דיווחו אשתקד כי השיגו את ייעדם - 10 מיליון מנויים משלמים, וכי עד סוף 2027 הם מכוונים להגיע ליעד של 15 מיליון מינויים.

א היציבות לא הייתה הבעיה היחידה של גופי המדיה הדיגיטלית. שאול אולמרט, יזם ומנכ"ל חברת Piggy, ומי שהיה מייסד שותף בהקמת PlayBuzz, פלטפורמה ליצירת והטמעת תוכן אינטראקרטיבי והפקת רווחים ממנו, מסביר בשיחה עם גלובס כי היה הייפ סביב חברות התוכן הללו ולדבריו ייחסו להן טכנולוגיה פורצת דרך "ומכפילי שווי מוגזמים, אך זו בועה שהתפוצצה. זה מה שהוביל להתרסקות שלהן, קבלת הערכות שווי לפי מכפילים פסיכיים, העריכו אותם כמו חברת טכנולוגיה, אך לאורך הזמן ראו שאין להן ערך טכנולוגי והן מתנהגות כמו חברות תוכן מסורתיות. השווי והערך שלהן ירד, והם נאלצו להשיל מעצמם את כל גיוס כוח האדם שלהם, המשרדים שרכשו וחברות שקנו".

לשיטתו, אלו אכן החברות הראשונות שהבינו את הכוח של הרשתות החברתיות. עם זאת, "מי שנסמך על פייסבוק, לא נשאר בחיים. המודל של פייסבוק הוא לא להצמיח חברות אחרות, אלא להשתמש בחברות אחרות בטווח קצר ואז לזרוק אותן".

האם עוד מוקדם להספיד את הז'אנר?

אי אפשר להתעלם מהשינוי שחוללו גופים כמו באזפיד ו־Vice. לדברי אולמרט, עוד מוקדם להספיד את ז'אנר החדשות המקוונות. "הבעלות על אמצעי הייצור בתחום המדיה עברה דמוקרטיזציה. פעם כדי לייצר תוכן היה צריך להיות בעלי הון גדולים. היום זה הרבה יותר קל". לכן, הערך של גופי המדיה המוסדיים מאוד השתנה ורוב החברות צריכות להבין איך הן מתאימות את עצמן לעולם המתפתח.

"הקוראים והצופים כיום מודאגים יותר מאמינות התוכן. הצרכנים נאמנים יותר לאינדיבידואלים ופחות לגופי התקשורת עצמם", מסביר אולמרט. כיום המשפיענים החזקים בתחום הם אלו שמגיעים מהתקשורת הממוסדת, אך בטווח הארוך אפשר להצביע על יותר דמויות פופולריות שלא גדלו בסביבה המסורתית אלא בפלטפורמות כמו טיקטוק.

הוא מסכם כי "לנסות להביא יותר רייטינג זו המלחמה של פעם. היא משפיעה על המזומן שנכנס מחר. ולא בטוח שזה הטווח שצריך להילחם בו, אלא יש צורך להביא ערכים חדשים".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?