גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 5 שנים של ירידה בהכנסות: האסטרטגיה החדשה של טבע

המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס: "אני נרגש מאוד מהעתיד של טבע; אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה" ● במקביל: בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" ● פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע בחזרה לרמת דירוג השקעה בשנתיים-שלוש הקרובות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה
ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

חברת התרופות טבע  משיקה היום את האסטרטגיה החדשה שלה, ואת סדרי העדיפויות הממוקדים לדברי החברה בצמיחה וחדשנות. החברה עורכת כנס משקיעים בבורסת ניו יורק, בהובלת המנכ"ל החדש, ריצ'רד פרנסיס, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה. פרנסיס אמר היום כי "עם אסטרטגיה זו של חזרה לנתיב צמיחה, אני משוכנע שנוסיף לייצר מומנטום כחברה חזקה יותר, חדשנית יותר ויעילה יותר".

טבע עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות אך פספסה ברווח
טבע מציגה: יותר ממיליארד שקל בעשור לבכירים | בדיקת גלובס

האסטרטגיה תצא לפועל במשך חמש שנים בשלושה שלבים: השלב הראשון בין 2023-2024 הוא של חזרה לצמיחה (לאחר חמש שנים רצופות של צמצום בהכנסות החברה) והוא כולל התמקדות בהקצאת המשאבים והמשך החזר חוב. השלב השני הוא האצת הצמיחה ב-2025-2027, תוך מיקוד ברור בסדרי העדיפויות להאצת הצמיחה במוצרים חדשנים ובביוסימילר והתמקדות בהזדמנויות של פיתוח עסקי. השלב האחרון, מ-2028, הוא של צמיחה בת קיימה.

בשיחה עם עיתונאים אמר פרנסיס שהוא "נרגש מאוד מהעתיד של טבע" והדגיש שהאסטרטגיה תהפוך את טבע לחברה חזקה יותר. פרנסיס הציג ארבעה עיקרים לאסטרטגיה החדשה: מנועי צמיחה, האצת החדשנות, שימור מרכז הכוח בגנריקה והתמקדות בביזנס.

החלק של מנועי הצמיחה נוגע בעיקר לתחום התרופות המקוריות של טבע - אוסטדו לטיפול במחלות דיסקניזיה מאוחרת והנטינגטון, uzedi שהושק ממש לאחרונה לטיפול בסכיזופרניה, ואג'ובי לטיפול במיגרנות. לדבריו, יש צורך גדול שלא מקבל מענה שעליו יכולה התרופה אוסטדו לענות. "אנחנו מאמינים שהמוצר הזה יוכל להגיע ל-2.5 מיליארד דולר מכירות עד 2027", אמר פרנסיס. לשם השוואה, ב-2023 מכירותיו צפויות להסתכם ב-1.2 מיליארד דולר. עוד מציינים בטבע 7 תרופות ביוסימילר, ש-4 מהן מפותחות עם שותפים.

פרנסיס: "נבטיח שעסקי הגנריקה יהיו בני קיימה"

בנוגע לחדשנות אמר פרנסיס כי "יש לנו נכסים איכותיים מאוד בפייפליין" וכי החברה תשקיע יותר במו"פ בהמשך.

על תחום הגנריקה אמר פרנסיס כי "טבע היא מובילה עולמית בגנריקה. אנחנו רוצים להבטיח שהעסק הזה יהיה בר קיימה וצומח, ולצורך זה אנחנו צריכים להתמקד. נפחית את מספר המוצרים במו"פ, וזה יוביל להגדלת שולי הרווח". טבע צפויה להתמקד במוצרים של גנריקה מורכבת - במקרה זה, לא מדובר בחידוש והחברה כבר הכריזה זאת בעבר, אם כי פרנסיס הודה שלא תמיד בהצלחה, ולדבריו "נתמקד בפחות מוצרים ונגדיל את שיעור ההצלחה שלנו".

טבע תפסיק לייצר ולשווק חלק מהמוצרים הגנריים שבפורטפוליו שלה, והכוונה היא למוצרים עם שולי רווח נמוכים שבהם יש הרבה יצרנים בשוק. "זה ייקח כמה שנים", אמר פרנסיס. "טבע עשתה את זה בעבר, ואני עשיתי זאת במקומות אחרים".

עניין נוסף הוא תחום ה-API - חומרי הגלם שטבע מייצרת. "גיליתי שבטבע יש עסק API נהדר והשוק צומח. ניצור יחידה עסקית שלא תתמקד רק בטבע, כדי לתת לה יכולת לצמוח", אמר פרנסיס. בתשובה לשאלה אמר שאין כוונה להפריד את העסק לחלוטין משום שטבע מזהה בו פוטנציאל משמעותי עם רווחיות גבוהה.

לסיכום אמר פרנסיס: "אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו, כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה. זה פרק חדש לטבע".

פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע

ביום המשקיעים שערכה טבע אמר פרנסיס: "אנחנו בנקודת מפנה. חלק מאי הוודאויות שהיו לנו כחברה הופכות להיסטוריה - החוב יורד מתקרב למקובל בתעשייה, ההליך המשפטי מתקרב לסיום, ובנוגע לאי הוודאות האם לטבע יש יכולת להשיק מוצרים מקוריים - השקנו שניים בשבועות האחרונים (גרסה חדשה לאוסטדו ומוצר לסכיזופרניה, ש.ח.ו). האי-ודאות הופכת למשהו שאנחנו רואים במראה האחורית".

פרנסיס הציג את מקורות הצמיחה ואת המיקוד של טבע, וחילק זאת לארבע קבוצות: מאפשרי צמיחה - הגנריקה ומוצרי OTC המייצרים מכירות של 8.1 מיליארד דולר, ומוצרים מקוריים ותיקים כמו הקופקסון ואחרים, עם מכירות של 2.3 מיליארד דולר; מנועי צמיחה - אוסטדו, אג'ובי ו-Uzedy, מכירות של 1.3 מיליארד דולר, ותרופות ביוסימילר (כחצי מיליארד דולר); תחום ה-API שיהיה עצמאי עם מכירות של כ-0.7 מיליארד דולר; ועסקים סינרגטיים (כגון עסקי ההפצה) עם מכירות של כ-2 מיליארד דולר. הצמיחה הצפויה בשנים הקרובות היא בשיעור חד-ספרתי בינוני.

מנהל המו"פ אריק יוז הציג את הפייפליין של טבע והרחיב בנוגע למספר מוצרים. מנהל הכספים, אלי כליף, הציג את ההתקדמות בחברה בשנים האחרונות ומה צפוי הלאה מבחינה פיננסית. לדבריו, החברה מתמקדת בתזרים חופשי, נזילות ואופטימיזציה של הפורטפוליו. בסופו של דבר, לדבריו, תוכל טבע לחזור לעשות מהלכי פיתוח עסקי (הכוונה בעיקר לרכישות או הסכמי רישוי) - אשר כבר מגולמים ביעדי הצמיחה.

כליף ציין שב-2018 היו לטבע 80 אתרי ייצור, ולאחר מהלך אופטימיזציה המספר צומצם ל-52 כיום, וימשיך לקטון בשנים הקרובות ל-40-44.

בנוגע למו"פ, צפוי לדברי כליף שינוי. בעוד שכיום כ-40% מהמו"פ הוא גנרי, 40% אינובטיבי (תרופות מקוריות) ו-20% ביוסימילר, ב-2027 היעד הוא 60%-80% מו"פ אינובטיבי, והגנריקה והביוסימילר יהוו 10%-20% כל אחד.

כליף הוסיף: "אני רוצה להבטיח לכם שבפעולות שעשינו ובמשמעת הפחתנו, ונמשיך להפחית את החוב. מ-2017 עד היום שילמנו מעל 20 מיליארד דולר למחזיקי האג"ח". הקצאת ההון קדימה תכלול המשך הפחתת החוב, השקעה במנועי הצמיחה וכן "בגישה מאוד סלקטיבית וזהירה, מהלכי פיתוח עסקי".

בהקשר זה, כשבכירי החברה נשאלו בנושא, אמר פרנסיס שמהלכי הפיתוח העסקי יהיו מוגבלים בטווח הקצר בשל המאזן, אך תהליך הפחתת החוב משמעותי ולכן הוא מעריך שטבע תוכל לחזור לרמת דירוג השקעה (investment grade , בניגוד לאג"ח "זבל") תוך שנתיים-שלוש. "ככל שנציג ביצועים בהתאם לאסטרטגיה, נגדיל את ההכנסות, וזה ישנה את היכולת שלנו להחזיר חוב ואת ה-EBITDA. אז אנחנו מסתכלים על הנושא באופטימיות", אמר. לדבריו כבר עכשיו טבע מגבירה מאמץ בתחום הפיתוח העסקי, לדוגמה בעסקאות רישוי במוצרים שנמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים. 

הפחתת החוב ופשרת האופיואידיים הביאו להעלאת המלצה

נזכיר, שפרנסיס החליף בתפקיד את קאר שולץ, שתקופת כהונתו התאפיינה בייצוב מחדש של החברה, הורדת החוב ובעיקר קיצוץ גדול בהוצאות, לאחר רכישת הענק של אקטביס ב-2016 שסיבכה את טבע בחובות עצומים. קדם לשולץ בתפקיד ארז ויגודמן, שהוביל את רכישת אקטביס שהייתה כושלת, אך גם את רכישות אוספקס ולבריס שהביאו לחברה את מנועי הצמיחה המקוריים שלה - אוסטדו ואג'ובי, ולפניו כיהן בתפקיד ג'רמי לוין שעזב לאחר תקופה קצרה יחסית.

במקביל בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" כאשר כלכלני הבנק ציינו את התהליך שעברה החברה בשנים האחרונות - כולל הפחתת החוב נטו ל-18 מיליארד דולר, הגעה לפשרה בהליכים המשפטיים הנוגעים לאופיואידיים והתייצבות עסקי הבסיס.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?