גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקי סחר חדשים באיחוד האירופי: האם ישראל תאבד מיליונים במסים לבריסל?

בשבוע שעבר נכנס לתוקף מנגנון ראשון מסוגו בעולם, במסגרתו יגבה האיחוד האירופי "מס פחמן" מחברות בתחומים עתירי־אנרגיה שייצאו אליו, לפי כמות גזי החממה שנפלטו במהלך הייצור ● מומחים בישראל מזהירים כי אם המדינה לא תבנה במהירות מנגנון מקביל לתמחור פליטות פחמן, חברות ישראליות יאבדו מיליונים במסים לבריסל ● משרד הכלכלה: "החלה עבודת מטה, נהיה מוכנים לשינויים"

תחנת כוח פחמנית בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Probst
תחנת כוח פחמנית בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Probst

מדינת ישראל אינה ערוכה עדיין לשינויים המשמעותיים שחלים בימים אלו בתחום הסחר עם אירופה, בדגש על חוקים חדשים ומחייבים בתחום איכות הסביבה והאקלים שהאיחוד האירופי מאמץ בזריזות; כך עולה משיחות עם מומחים ונציגי תעשייה וממשלה שקיים "גלובס" בשבוע האחרון.

הסיכויים נגדם: למה אלפי אנשים עדיין רוכשים דירות להשקעה? | טור סופ"ש 
לקראת משבר משכנתאות? "השבוע המלצתי לשני זוגות למכור את הדירה" | הצוללת 
צה"ל עובר לנגב? אגף המודיעין שוכר משרדים חדשים במרכז

במיוחד מדובר בתוכנית להטלת מס פחמן חדש על כל היבוא לאיחוד האירופי, מכל המדינות, במגזרי תעשייה מיוחדים, שייקבע לפי כמות גזי החממה שנפלטו לאטמוספירה במהלך יצור המוצרים. בהיעדר מנגנון פנים־ישראלי המוכר על ידי הרשויות האירופיות ש"יקזז" את הפליטות הללו, חברות ישראליות עלולות למצוא את עצמן משלמות מיליוני אירו במסים לאיחוד האירופי, במקום לממשלת ישראל. כבר מאוקטובר הקרוב ייאלצו כמה חברות ישראליות במגזרים מסוימים להתחיל לדווח על "מדרך הרגל הפחמני" של המוצרים שהן מייצאות לאיחוד האירופי, מה שישמש בעתיד כבסיס החישוב לתשלום.

"ליישר את מגרש המשחקים"

בחודש שעבר אישר הפרלמנט האירופי באופן סופי את תוכנית־העל הירוקה של האיחוד - Fit for 55. התוכנית עברה מקצה־שיפורים של הרגע האחרון, שהרחיב את היקפה, את המהירות שבה תצא לפועל, ואת החובות הנגזרים ממנה מבחינת מיסוי ומימון. התוכנית נועדה להפחית ב־45% את פליטות גזי החממה של מדינות האיחוד עד 2030 (בהשוואה ל־1990).

כדי להשיג מטרה זו, בין היתר, היא מרחיבה את מנגנון הסחר באישורי פליטות פחמן דו־חמצני באיחוד (ETS) לתחומים חדשים, ביניהם תעשייה, בנייה, תחבורה ימית ואווירית ועוד. בנוסף, כוללת התוכנית גם מנגנון חדש - הטלת מס גבולות על פליטות פחמן, שיושת על כל הסחורה הנכנסת לאיחוד, במגזרים מסוימים הנחשבים לעתירי־אנרגיה.

הנושא מעורר סערה בשבועות האחרונים בהודו, בסין ובטורקיה, יצואניות תעשייתיות גדולות לאיחוד האירופי. הן מאשימות את האיחוד האירופי ב"מלחמת סחר" ובהטלת תעריפים ומכסים חדשים על סחורה המיוצאת מהן. האיחוד, מנגד, אומר שהמנגנון נועד להגן על היצרנים האירופיים מפני תחרות לא־הוגנת בתחומים עתירי־אנרגיה, ו"ליישר את מגרש המשחקים" בעודו תורם להפחתת פליטות עולמית, ולא רק אירופית. ביום רביעי האחרון נכנס חלק זה של התוכנית, הנקרא בקיצור (CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, לתוקף.

למנגנון שאומץ, גם אם יישומו יהיה הדרגתי, יש השפעות משמעותיות גם על ישראל. "כבר מאוקטובר הקרוב יצטרכו חברות ישראליות המייצאות לאירופה מוצרים במגזר התעשייתי הראשון עליו הוכרע כי ייכלל ב־CBAM (דשנים, ייצור אנרגיה, בנייה, פלדה, אלומיניום ואחרים) - להתחיל ולהצהיר בפני האיחוד האירופי כמה פד"ח או גזי חממה אחרים השתחררו במהלך הייצור", מסבירה ד"ר רות דגן, שותפה וראש מחלקת איכות סביבה ושינוי אקלים במשרד "הרצוג".

דגן, המשמשת גם כיועצת לאו"ם בנושא סחר בפחמן, מסבירה כי "החל מתחילת 2026, החברות גם יצטרכו לשלם לאיחוד בהתאם לפליטות בתהליך הייצור של המוצרים שלהן". זאת, בנוסף לחברות תעופה הנדרשות לכך מזה מספר שנים ולחברות ספנות ישראליות המצטרפות אליהן כעת, בחובה להצהיר על הפליטות ו"לרכוש" זיכויים לשחרר פחמן דו־חמצני לאטמוספירה משום שהם נוחתות וממריאות, ועוגנות ומפליגות, מנמלים בשטח האיחוד.

התפיסה מאחורי המנגנון, שהוא הראשון מסוגו בעולם, היא למנוע את התופעה המתרחשת כעת, של "דליפת פחמן" - נדידת ייצור הכרוך באנרגיה רבה (ולפיכך בשחרור גזי חממה לרוב בשל השימוש בדלקי מאובנים) למדינות אחרות, ואז קבלת המוצרים באירופה מבלי שהדבר ייחשב כאילו התעשייה המקומית אחראית לפליטות. האיחוד האירופי נחוש, לפי הצהרותיו לפחות, להפחית את פליטות גזי החממה ב־100% עד 2050, כדי למתן את שינויי אקלים, ולתחום את ההתחממות הגלובלית למעלה וחצי בלבד עד סוף המאה, לפי הערכות המומחים.

 

"אפקט בריסל" יורגש היטב בישראל

"מה שהאיחוד עושה כעת הוא לקבוע שגם מי שייבא אליו מוצרים עתירי־אנרגיה - בהתחלה במגזרים שנקבעו ולאחר מכן ככל הנראה במגזרים נוספים כמו כימיקלים ופלסטיק - יצטרך לשלם על פליטות גזי חממה המוטבעים במוצרים אלה. האיחוד גם קושר בין שווי המס שיושת על החברות המייצאות אליו לבין מחיר פליטות הפד"ח שקיים בתוכו (במסגרת שוק סחר הפחמן האירופי שהוקם ונועד לעודד עסקים להפחית פליטות)", מסבירה דגן. כיום עומד המחיר בשוק האירופי על כ־90 אירו לטון, אך הוא עשוי לעלות.

למעשה, האיחוד האירופי משית בפועל את כללי איכות הסביבה ומדיניות האקלים שלו על כל מי שירצה לייבא אליו. "אפקט בריסל", נקרא השימוש בכוח העצום של הגוש הכלכלי השלישי בגודלו בעולם כדי להשיג את מטרותיו, מסבירה ד"ר דגן.

והאפקט הזה עשוי להיות מורגש היטב בישראל, שהיא שותפת הסחר הגדולה ביותר של האיחוד האירופי. כמה חברות גדולות במשק, ביניהן "כימיקלים לישראל (ICL)" האחראית לייצור דשנים, "חיפה כימיקלים", "בזן" האחראית לייצור דלקים ומוצרים לתעשיית הפלסטיק, "ישקר" המייצרת מוצרי פלדה ייחודיים וחברות אחרות בתחום האלומיניום, כבר החלו להיערך לשינויים, לפי הערכות בשוק.

במקביל, הממשלה הישראלית ניצבת בפני הצורך להקים במהירות מנגנון תמחור פחמן שיאפשר לה לקבל את התשלומים שייגבו, במקום לוותר עליהם לאיחוד האירופי. "כל הממשלות ב־OECD כבר מפעילות מנגנוני תמחור פחמן, בין באמצעות שווקי סחר ובין באמצעות מיסוי שהכנסותיו מנותבות חזרה לתוך הסקטורים כדי למממן את הפחתות גזי החממה. רק ישראל מאחרת להצטרף לעניין ובכך מחמיצה הזדמנות לאפשר מימון לפרויקטים אקלימיים במגזר העסקי", אומרת דגן.

משרד הכלכלה: "החלה עבודת מטה להתמודדות"

במשרד הכלכלה, אחד מכמה משרדים ממשלתיים שצפויים לרכז במשותף את ההתמודדות עם התקנות החדשות (יחד עם המשרד לאיכות הסביבה ומשרד האוצר, בין היתר), אומרים ל"גלובס" כי בימים אלו מתחילה עבודת־מטה שנועדה להתאים את התעשייה בישראל למציאות החדשה. בכל מקרה, במשרד מבטיחים כי הדבר ייעשה בזמן וכי עד 2026 יוקם מנגנון פנים־ישראלי לגביית המס הרלוונטי מהחברות הרלוונטיות. כיצד הוא ייראה ומה ייעשה בהכנסות שיגיעו ממנו - הן עדיין שאלות פתוחות.

לדברי עוז כץ, מנהל מינהל תעשיות במשרד, "אנחנו מתחילים לעבוד עם התעשייה הרלוונטית על ההתאמות הנדרשות כדי להתמודד עם מנגנון ה־CBAM של האיחוד האירופי. בשלב הזה הצורך הוא מדויק וספציפי לחברות מסוימות. המטרה שלנו היא לבנות מערכת שתגבה את המס, כדי שלא נשלם לאירופה". לדבריו, "יש די זמן" כדי להקים מנגנון שכזה, והוא משתלב ממילא עם יוזמות אחרות שמפעיל המשרד בשנים האחרונות, להפחתה של פליטת גזי חממה מצד מפעלים כחלק מתוכנית התייעלות, וגם כחלק מתוכניות וולונטריות.

אחת השאלות הגדולות היא כיצד יתפקד מנגנון שכזה, ואם ההכנסות ממנו יגיעו לקופת המדינה, או שכמו במדינות אחרות - הן יושקעו מחדש בתעשייה, על מנת לסייע לה לעבור למקורות אנרגיה מתחדשת ולהתייעל מבחינת מדרך הפחמן שלה. "כרגע אנו דנים איך בדיוק יהיה בנוי המנגנון, אבל מדובר מחלק מתהליך רב־משרדי", מסביר כץ.

התאחדות התעשיינים דורשת מס מקביל

בהתאחדות התעשיינים מברכים על היוזמה, אך מבהירים כי יש להם כמה תנאים "שיעמדו עליהם" ככל שיוחלט ליישם את המנגנון המוצע, שיגבה למעשה מס על פליטות פחמן מהתעשייה בישראל במגזרים הרלוונטיים שנקבעו על ידי האיחוד האירופי.

"בניגוד למצב באירופה, שבה לתעשייה יש אפשרויות רבות מבחינת מקורות אנרגיה, כולל אנרגיות מתחדשות שאינן כרוכות בפליטת גזי חממה, ישראל נמצאת במקום שונה לגמרי", אומר ל"גלובס" נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר.

"באירופה יש אלטרנטיבות. יש להם אפשרות לחלופות אנרגיה מופחתות פחמן ומיסוי זול יותר. התעשייה בישראל במצב אחר. יש בקושי אנרגיות מתחדשות, רשת הגז אינה מגיעה למרבית המפעלים כפי שהתחייבה המגינה וזו במידה רבה אחריותה של המדינה".

לכן, לדבריו, "כל פתרון שמשית מס על התעשייה בישראל צריך להתחשב במצב הייחודי כאן - ולהשוות את החיסכון בפחמן לאפשרויות הקיימות, ולא לבצע השוואה גלובלית". לדבריו, האירופאים "גמישים מאוד" בהגדרות שלהם לגבי קיזוז פליטות פחמן, כך שהדבר אפשרי.

"״תנאי נוסף שלנו", הוא אומר, הוא "שככל שיוחלט על הטלת מס פחמן בישראל זה יעשה רק במקביל להטלת מס גבולות מאזן על היבוא לישראל ממדינות בהן אין מיסוי פחמן". "אם אנחנו הולכים לאמץ את המנגנון האירופי, הרי שצריך שהיישום בישראל יהיה מעין מראה של היישום באירופה, ויחול גם על מי שמייצא לישראל את התוצרים הרלוונטיים. אחרת גם פגענו ביצרנים המקומיים, וגם לא עזרנו לכדור הארץ מבחינת הפחתת פליטות".

מבחינת התאחדות התעשיינים, אומר ד"ר תומר, "אנו מעוניינים שההכנסות שיתקבלו במנגנון החדש יילכו למטרות סביבתיות, כלומר לסייע למפעלים להשתמש באנרגיות מתחדשות ולהפחית את פליטות הפחמן שלהם ולפתח פתרונות חדשים. אז מדובר במצב של 'ווין־ווין', שבו התעשייה משלמת תמורת הליך שתורם לה ולאיכות הסביבה".

לדבריו, היקף היצוא המתנהל כרגע בקטגוריות שהוכרזו על ידי האיחוד האירופי הוא קטן יחסית. "מדובר בייצוא בשווי כ־180 מיליון דולר, 1% מהיצוא הישראלי לאירופה בלבד", הוא אומר. עם זאת לדברי ד"ר דגן, כבר הוכרז על ידי האיחוד שעוד ועוד קטגוריות יכנסו לתוך התוכנית בהדרגה. היא גם אומרת כי מדרך הרגל הפחמני כולל גם אריזות, שינוע, פעילות מקומית - ולמעשה כל דבר שכרוך בייצור אותם מוצרים הנכללים כבר כעת בהגדרות. לדבריה, טעות תהיה להתייחס למנגנון כאל עניין נקודתי, "זה הולך להשפיע על כל שרשראות האספקה בישראל". רק אם מדינת ישראל "תתעורר", לדבריה, ותחל בגיבוש המנגנון התומך הרלוונטי במהירות, היא תוכל לעמוד בלוח הזמנים האירופי השאפתני.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים