גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיתופי פעולה במקום תחרות: המחלבות רצות לעבר חברות ה"חלב של העתיד"

חברות אימג'נדרי ורימילק, שמייצרות חלב בלי פרות, מנסות להתחרות ביצרניות החלב מהחי מצד אחד, אך מצד שני הן תלויות במחלבות הגדולות שמשקיעות בהן ● בחברות מדגישים את ההצלחה שלהן בהפחתת העלויות, אך לדבריהן "יש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור"

המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל
המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל

מחירי מוצרי החלב בארץ ממשיכים לעלות, ורק בחודש שעבר הוסיפו 10% כמעט. לפי הסכם בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למועצת החלב, ייפרסו העליות הנוספות לאורך שלוש השנים הבאות, בשיעור של 3.1% כל שנה.

בורסה שאינה זבת חלב ודבש: מדוע נטשו המשקיעים את מניות הפודטק המבטיחות
אישור ראשון לשיווק חלב מתרבית תאים. האם הוא יעורר את התחום?
"זה לא עוד מותג טבעוני, אני מתכוון להחליף את תעשיית החלב" | 40 עד 40

כעת, המחלבות הגדולות משקיעות בחברות פודטק שמייצרות חלב שזהה לחלב פרה, רק ללא צורך בפרות. להבדיל מתחליפי החלב הקיימים היום בשוק, שהם מבוססי חלבונים מרכיבים צמחיים, כגון חלב שקדים או חלב שיבולת שועל, חברות אלה, רימילק ואימג'נדרי, מייצרות חלבונים הזהים לחלבוני חלב, ובשיטה אחרת.

מדובר בפרמנטציה (התססה) על ידי שמרים, ובעזרת בינה מלאכותית, ובחברות מצהירים שרצונן לשנות את תעשיית החלב, ולהילחם בנזקים הסביבתיים הכבדים שהיא גורמת. עם זאת, המודל העסקי, הן של אימג'נדרי והן של רימילק, מצריך שיתוף פעולה הדוק עם אותה תעשייה מסורתית ובעייתית - כשהמחלבות הגדולות הן גם המשקיעות בחברות וגם נמנות עם לקוחותיהן. לדוגמה, תנובה וטרה הן בין המשקיעות של רימילק, וקבוצת שטראוס משקיעה באימג'נדרי.

רימילק ואימג'נדרי הוקמו שתיהן בשנת 2020, ונחשפו לא מעט לאור הזרקורים התקשורתי, כשהן מספרות על החזון לאפשר ייצור של מוצרים הזהים בטעם ובמרקם למוצרי חלב, אך בעלי איכויות תזונתיות טובות יותר (למשל, מוצרים נטולי לקטוז) ובמחיר נגיש.

 

בשנה שעברה גייסה רימילק בסבב הגיוס השני 126 מיליון דולר, לפי שווי שוק של 450 מיליון דולר, ואימג'נדרי גייסה קצת מעל 30 מיליון דולר בסך סבבי הסיד הראשונים. שתי החברות מייצרות במספר מפעלים הפזורים ברחבי העולם, בנקודות אסטרטגיות שאת מיקומן הן מסרבות לחשוף.

להוריד את המחיר מתחת למוצרי חלב פרה

החלבונים המיוצרים באותם מפעלים נמכרים כאבקה ליצרניות מזון, במטרה לאפשר ליצרניות להשתמש בו כבסיס לייצור, מלבד משקאות חלב, מגוון מוצרים נוספים: גבינות, יוגורטים וגלידות. שתי החברות מצהירות שהן כבר מצליחות לייצר בפועל בנפחים מסחריים.

רימילק חתומה על הסכמי הפצה עם מספר חברות מקומיות, ביניהן גם טרה בבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות, ועם חברות מסחריות גלובליות שהיא מסרבת לחשוף את שמן.

מלבד ההצהרה על היכולת לייצר בכמויות מסחריות, ברימילק מספרים שהם הצליחו להוזיל את עלויות הייצור, ושבטווח הרחוק מטרתם לאפשר את קיומם של מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה, שיהיו זולים יותר ממוצרי חלב פרה. החברה מסבירה שעצם קיומה של תשתית ההתססה בתעשיות הפארמה והמזון עוד בטרם הוקמה רימילק, צפוי 'לעשות את ההבדל' שיאפשר להוזיל את עלויות הייצור.

אביב וולף וד''ר אורי כוכבי, רימילק / צילום: אייל טואג

"טכנולוגיות תסיסה מתקדמות נמצאות כבר בשימוש ליישומים אחרים, אבל מה שהצלחנו לעשות הוא באמת ייחודי, כי הטכנולוגיות הקיימות מייצרות מוצרים יקרים בנפחים קטנים", אומר לגלובס ד"ר אורי כוכבי, מנהל הטכנולוגיות הראשי ומייסד שותף בחברה. "אנחנו הצלחנו להפוך את כל המודל על הראש - לייצר בנפחים גדולים בעלויות שהולכות וקטנות".

בחודש שעבר קיבלה רימילק את האישור הרגולטורי הנדרש ממשרד הבריאות כדי לשווק את מוצריה בישראל, שהצטרף לאישורים שהחברה מחזיקה לשיווק גם בארה"ב וגם בסינגפור, מה שהופך אותה לטענתה לחברה היחידה בעולם עם האישורים הנדרשים בשלושת השווקים האלו.

"המטרה שלנו היא לשנות את תעשיית החלב, לשנות את הייצור של החלב עצמו ולהחליף את הפרה כאמצעי ייצור", אומר ד"ר כוכבי. "מבחינת הנזקים הסביבתיים, תעשיית החלב מייצרת כמויות עצומות של פסולת וזיהום. היא תעשייה הפסדית שלא יודעת לקיים את עצמה ללא סבסודים".

כאן עולה השאלה, אם התשתיות הקיימות כיום מאפשרות ייצור בהיקפים גדולים ובעלויות נמוכות יותר, האישורים הנדרשים ישנם וגם ברמת התוצר החברה מרוצה, מדוע מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה טרם הגיעו למדפים?

ברימילק טוענים שהעיכוב בשיווק המוצרים הוא באחריות המחלבות. לדידם, החברה היא הספקית של חומר הגלם, במקרה הזה החלבונים, אבל פיתוח המוצר הסופי ושיווקו - הכוללים בין היתר החלטות על אופן הטמעת החלבונים במוצרים בשילוב חומרים אחרים, קביעת אסטרטגיית הייצור וגם קביעת המחיר הסופי - כל אלו בידי המחלבות.

"יש לנו עוד דרך לעשות עד המדף בסופר"

פנינה סברדלוב, ראש מו"פ בתנובה, שמשקיעה ברימילק, אומרת לגלובס כי "מדובר ברכיבים שמגיעים אלינו וצריך לשלב אותם בתוך מוצר, ואת זה לשלב בתוך התעשייה, וזה מורכב. יש לנו עוד דרך לעשות, גם ברמת הטעם וגם ברמת העלויות, כדי שהמוצרים האלו יפגשו מדף בסופר".

חברת אימג'נדרי מתייחסת גם היא לסוגיית המחיר. ד"ר אייל איפרגן, מייסד שותף ומנכ"ל החברה, מסביר מדוע ייתכן שמחיר המוצרים יהיה גבוה, אף שגם הם מנסים ומצליחים להוריד עלויות ייצור, ומשתמשים בתשתיות ובידע קיימים.

"הסקאלות עדיין לא מספיק גדולות, ויש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור - כמו באיזה מחיר המחלבות יקנו מאיתנו ושיקולי ייצור פנימיים שלהם. סביר להניח שהמוצרים יגיעו במחיר פרימיום מסוים, בטווח שבין מחיר חלב פרה למחיר חלב צמחי".

על שאלת זמן השיווק והגעת המוצרים למדפי המרכולים, עונה איפרגן כי בשנה הקרובה לא יתאפשר שיווק מוצרים מבוססי חלבונים שפיתחה אימג'נדרי. החברה עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי שיאפשר לה לשווק בישראל, אך השיווק בעולם יתאפשר מוקדם יותר, כלומר כבר בשנה הקרובה. איפרגן מסביר את הגורמים לעיכובים בשיווק המוצר על ידי החברות הרוכשות את החלבונים בגין התהליך שצריך המוצר לעבור בתוכן. "יש מחזור עד למכירה - בהתחלה יש שיחות, ואז יש ניסויים, מאשרים את הספק, יש פיתוח מוצר שצריך לעשות - זה תהליך שקורה במחלבות עד המוצר הסופי". הוא מציין כי גם החלטות שיווקיות, למשל על שם המוצר, עלולות להוות עיכוב.

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

שי כהן, מנהל זרוע החדשנות של תנובה וזרוע ההשקעות של החברה, תנובה ונצ'רס, מתייחס לקשיים הקיימים כיום בשוק: "כשיש גשם כולם נרטבים". הוא מזכיר את "המיתון וסביבת הריבית והאינפלציה, וגם המצב בשוקי ההון, הרעב הנמוך יותר לסיכון. יש ירידה בהשקעות בכל הוורטיקלים".

כהן כהן מתייחס גם לקשיים לשלב את חלבוני התסיסה הטבעית במוצרים שתנובה רוכשת מרימילק: "זה לא מתחיל ונגמר ברכיב אחד. זה צריך להיות משולב במוצר מזון עם רכיבים נוספים. אומנם רימילק הגיעה לפריצת דרך בחלבון ספציפי אחד, אבל יש עוד כברת דרך של חלבונים נוספים שהם משמעותיים לתעשיית המזון".

למרות שהחברות טוענות שהמוצרים המכילים את החלבונים שייצרו זהים בטעמם לחלב פרה, בתנובה טוענים שיש עוד כברת דרך. "בסוף אנו מדברים על רכיבים, אבל זה חייב לפגוש טעם. המוצר צריך להיות טעים ועם ערכים טובים. כמובן גם במחיר - שיהיה מונגש לצרכן. רימילק וחברות נוספות ביצעו פריצה מאוד משמעותית, אבל יש פה עוד הרבה עבודה לעשות".

ומעבר לשאיפה לדמות לדבר האמיתי בטעם ובערכים, ישנו נושא המחיר, "וכאן נמצא האתגר" אומרים בתנובה. החברה מעריכה שבשנה הקרובה מוצרים המשלבים את חלבוני הפרמנטציה יגיעו למדפים, "אבל כמו כל תחום חדש, גם פה נראה אבולוציה ושיפור בפרמטרים ככל שנתקדם".

בחזונן מבקשות חברות הפודטק להציע חלופה לתעשיית החלב המסורתית, ובכך אולי לפתוח את שוק מוצרי החלב לשחקנים חדשים: חברות נוספות שיוכלו לייצר מוצרים ולהציע אותם ישירות ללקוח, מה שיעזור לבלום את ההתייקרות הבלתי פוסקת של מוצרי החלב. אך בינתיים מסתמן כי השחקניות הגדולות בתעשיית החלב ימשיכו לאחוז בחלק הארי של השוק, ולשלוט בגובה המחירים - גם של האלטרנטיבות.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים