גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת חיסול באירופה: מנסים להיפטר מפחם, מציעים חשמל בחינם

לפי דיווח בבלומברג, ספקולנטים וחברות שרכשו כמויות גדולות של פחם בציפייה למשבר אנרגיה בחורף, מנסים כעת למכור אותו למדינות עולם שלישי במחירי רצפה, לפני שהבלאי הטבעי יפגום בו ● במקביל, בשבועות האחרונים רשמו תעריפי החשמל בכמה מדינות באירופה מחירים "שליליים"

תחנת כוח פחמית בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Probst
תחנת כוח פחמית בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Probst

סוחרים בשוק האנרגיה האירופי מנסים "להיפטר" מכמויות גדולות של פחם שנרכשו בשנה האחרונה, בהכנה למשבר אנרגיה אפשרי שיכה באיחוד האירופי החורף בשל הפסקת קשרי סחר האנרגיה באופן חלקי עם רוסיה - כך מדווחת היום (ה') סוכנות הידיעות בלומברג. לפי הדיווח, ספקולנטים וחברות שרכשו כמויות גדולות של פחם בציפייה להגברת השימוש בחורף, מנסים כעת למכור אותו למדינות עולם שלישי במחירי רצפה, לפני שהבלאי הטבעי יפגום בו. 

נורבגיה מחפשת גז ונפט בנרות כדי לעמוד בביקוש של מדינות אירופה 
מהפך בצמרת: אילון מאסק חזר להיות האיש העשיר בעולם 
למה בדיוק מתכוון ארדואן כשהוא מתפייס עם העולם הערבי? | פרשנות

בעוד מדינות כמו גרמניה הגבירו את השימוש שלהן בפחם בשיעור של בין 10% ל-20% בשנה הקודמת, לפי הערכות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), מדינות אחרות נסמכו על המקורות הקיימים ועל הנתח ההולך וגובר של אנרגיות מתחדשות בהפקת החשמל באירופה כדי לצלוח את החורף. העובדה שבגרמניה נרשם מיתון רשמי (התכווצות כלכלית של 0.9% ברבעון האחרון של 2022 וברבעון הראשון של 2023 יחד), מפחיתה כעת את הביקוש לאנרגיה בשל הפחתת ייצור. האיחוד האירופי כולו "מדשדש" מבחינת צמיחה, והתחזיות הן לצמיחה מינימלית של שברי אחוזים בשנה הנוכחית, מה שתורם לעובדה שהוא זקוק לפחות מקורות אנרגיה. 

תחזיות האימים לא התממשו

בנוסף, החורף האחרון היה השני הכי חם מאז שהחלו המדידות, לפי נתונים של מרכז קופרניקוס של האיחוד האירופי, מה שסייע להפחית את צריכת האנרגיה לחימום ולתעשייה ברחבי היבשת. הגברת תפוקת הגז בנורבגיה, שעובר בצינורות לשווקים באירופה, ומשלוחים עצומים של גז מונזל (LNG) מארה"ב ומקטאר, סייעו לפצות על הירידה החדה ביבוא אנרגיה רוסית בשנה החולפת. תחזיות האימים בדבר משבר אנרגיה בחורף לא התממשו.

עד כה השנה, יותר מ-1.1 מיליון טון של פחם נשלחו מנמלים אירופיים ליעדים ברחבי העולם, בעיקר להודו ולאסיה, לפי הדיווח היום. "חלק מהפחם שכב בחוץ יותר משנה, ומקום אחסון הוא דבר יקר", אמר לסוכנות אנליסט מחברת Perret. לדבריו, אחרי זמן כה רב בחוץ, פחם עשוי להפוך לבלתי שמיש, ולכן הדחיפות למכור אותו ולשלוח אותו ליעדים אחרים.

לעודף הקיים יש השפעה על המחיר לטון באירופה, העומד כעת על 90 דולר - המחיר הנמוך ביותר מזה שנתיים. בשיא החשש ממשבר אנרגיה עבר מחיר הפחם רף של 350 דולר לטון.

אירופה לא רק ייבאה פחם בכמויות לקראת החורף האחרון, אלא גם הסתמכה על התפוקה הפנימית שלה. מכרות פחם וליגניט (פחם חום) בפולין ובגרמניה מספקים חלק גדול מהצריכה של תחנות כוח, שחלקן "שבו לחיים" בשנה האחרונה בשל החשש ממשבר אנרגיה. כעת, לפי הדיווחים, היא מנסה לייצא פחם למדינות הזקוקות לו, כמו קולומביה, אינדונזיה והודו. "אבל צריך להיזהר לא להיסחף", הזהיר האנליסט שהתראיין לבלומברג. "אנחנו לא יודעים מה יקרה בחורף הקרוב".

גם מחיר החשמל הפך לשלילי לכמה שעות

במקביל לכך, בשבועות האחרונים רשמו תעריפי החשמל בכמה מדינות באירופה מחירים "שליליים" - תופעה החוזרת על עצמה כל שנה ונובעת מעודף ייצור חשמל המאיים על הרשתות עצמן ויכול להביא לנזקים ארוכי-טווח. התופעה מתרחשת כאשר הייצור ממקורות מתחדשים - סולארי, רוח והידרו-אלקטרי למשל - עובר רף מסוים, בעוד התפוקה מתחנות כוח פחמיות ואטומיות נשארת קבועה. זו אחת הסיבות כי לעתים חוות שלמות של טורבינות רוח עומדות דוממות למרות רוחות עזות ופוטנציאל ליצור חשמל רב. הגמישות של מקורות האנרגיה המתחדשת גבוהה מזו של מקורות אנרגיה "מיושנים".

למעשה, עלות הסגירה וההתנעה מחדש של תחנות כוח מיושנות - גם גרעיניות וגם כאלה הנסמכות על ליגניט (פחם חום) היא גדולה - נכון לעכשיו - מהעלות ליצרני החשמל שכרוכה בקביעת מחירים שליליים. המחירים השליליים מאפשרים מכירה לספקיות אנרגיה ומפעילות רשתות חשמל, שחלקן "מגלגלות" אותן לצרכנים, ולמעשה מעניקות להם זיכוי על השימוש בחשמל שלאחר מכן מקזז תשלומים שלהם על צריכתו. גם בשנת 2022, שהייתה שנת מחסור בייצור חשמל ומחירו היה גבוה, נרשמו קרוב ל-100 שעות שבהן היה "מחיר שלילי" בשוק הגרמני לבדו.

המחירים השליליים מופיעים בדרך-כלל בשעות היום, ולדברי מומחים, יש למצוא פתרונות אגירה למקורות האנרגיה המתחדשים כדי לאפשר הגברת הנתח שלהם בייצור החשמל האירופי. במדינות הנורדיות מזג-אוויר חם מהרגיל בחודש האחרון גרם להפשרה זריזה של הקרח והשלג שהצטברו בחורף, וכך להגברת התפוקה מסכרים. במקומות אחרים באירופה, בעיקר בגרמניה, בהולנד ובצרפת, שעות שמש מוגברות גרמו להגברת הפקת החשמל ממקורות סולאריים.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת