גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים

הזינוק במדד S&P 500 מתחילת השנה אפשר למסלולי הפנסיה העוקבים אחריו להשיג תשואות של 10% ויותר ● מי שמובילים את העברת הכספים המסיבית בפנסיה למסלולים מתוחכמים הם עובדי ההייטק, בשל היותם "מודעים ומעורבים בניהול הכסף" ● בשוק מעריכים: הנכסים הפסיביים מהווים כיום 2%-1% בלבד משוק הפנסיה, אך יגיעו ל-20%-15%

ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים / צילום: Associated Press
ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים / צילום: Associated Press

הזינוק החד מתחילת השנה במדדי המניות בחלקים נרחבים מהעולם עשה פלאים למוצרי החיסכון ארוכי-הטווח, וכן לאלו לטווח הבינוני. על פי התחזית של בית ההשקעות מיטב, תשואות חיוביות של יותר מ-1% בממוצע במרבית מסלולי הפנסיה והגמל יביאו חלק מהגופים להציג בחמשת החודשים הראשונים של השנה תשואות חד-ספרתיות גבוהות במסלולים המנייתיים.

הפיחות בשקל לא עוצר, אבל בשוק מעריכים: בנק ישראל לא יתערב, בינתיים
חושבים שוול סטריט תמשיך לעלות? הסטטיסטיקה לא לטובתכם | ניתוח טכני
ראש בראש: המספרים של שחקני ניהול הגמל אלטשולר שחם ומור

ואולם, כבר כעת יש מסלולים שמציגים תשואות דו-ספרתיות, למרות התנודתיות שעודנה מאפיינת חלק מהשווקים, למשל את שוקי ההון בישראל. מדובר במסלולים שעוקבים אחר מדדי מניות בחו"ל, כשכמעט כל גופי החיסכון מציעים מסלולים העוקבים אחר מדד S&P 500 האמריקאי, שזינק מתחילת השנה בכ-9%.

בגלובס נחשף כבר לפני יותר מחודשיים שעם תחילת השנה, הכפיל עצמו קצב העברות הכספים של הציבור למסלולים אלו, ולאור התשואות הגבוהות שהם מציגים קשה לראות את המגמה הזו משתנה. בחברת הפנסיה והגמל של כלל, לדוגמה, הצליח המסלול שעוקב אחר המדד המכיל את 500 המניות הגדולות בארה"ב להשיא תשואה של יותר מ-10% בין החודשים ינואר לאפריל, ובמיטב ובמנורה מבטחים התשואה באותם ארבעה חודשים נעה סביב 9%.

במאי עלה מדד S&P 500 בעוד 0.3%, כך שהתשואות החיוביות צפויות להמשיך במגמה, שאפשרה לגופים רבים לרשום כבר תשואה של 9% ומעלה בשנה האחרונה, למרות הירידות שאפיינו חלק ניכר מ-2022. כאן בולטת הקרן של הפניקס שעוקבת אחר מדד S&P 500, שהשיגה ב-12 החודשים האחרונים תשואה של 11.64%.

התזוזה הגדולה לחו"ל אופיינית לא רק למוצרי החיסכון, הכוללים מלבד קרנות הפנסיה (שמחויבות החל מינואר להציע מסלולים פסיביים בדמי ניהול מוזלים) גם את מוצרי הגמל וההשתלמות, ואפשר להוסיף להם גם את קרנות הנאמנות הפסיביות, שנתח השוק שלהן הולך וגדל.

החקיקה סביב מערכת המשפט יצרה בקרב ציבור המשקיעים דחף לחפש השקעות בחו"ל, בין היתר לאור תשואות החסר של השוק המקומי והתחזקות הדולר אל מול השקל. שינוי זה מלווה בתחושה כי בשלב זה של חוסר ודאות גלובלי עדיף להיצמד למדדים, ולא לבחור מניות ספציפיות, כלומר לדבוק בניהול פסיבי שעוקב אחר מדדים ולא בניהול אקטיבי.

המגמה הזו בולטת במיוחד אצל מי שמזיזים את הכספים למסלולים עוקבי המדדים - אנשי המקצוע והמשקיעים המתוחכמים יותר. אלו מחפשים מסלולים מורכבים אף יותר מאשר מעקב אחר מדד ספציפי, אפילו כשמדובר במדד הדגל של הכלכלה האמריקאית, ה-S&P 500. זאת, בעיקר מתוך הבנה כי בסופו של דבר, למרות שמדובר בכלכלה הגדולה בעולם, רוב התשואה שהמדד משיג מקורה במספר קטן, על גבול החד-ספרתי, של מניות חברות הענק שמגיעות בעיקר מתחום הטכנולוגיה.

שיח בקרב אנשי ההייטק על המסלולים הפסיביים

נראה כי ההבנה הזו מגיעה בעיקר ממי שמכיר היטב את תחום הטכנולוגיה וחווה על בשרו את השנה הקשה שעברה על חברות הטכנולוגיה - ההייטקיסטים.

בפורומים של אנשי ההייטק מתנהל בחודשים האחרונים שיח ער סביב מסלולי ההשקעה הפסיביים, שמלבד התשואות הגבוהות גם מציעים דמי ניהול נמוכים יותר ביחס למסלולים האקטיביים, כיוון שעלות ניהול ההשקעות פחותה בצורה ניכרת (המסלולים אומנם עוקבים אחר מדדים אך עדיין מחייבים התאמות מצד החברות המנהלות, שבאות לידי ביטוי בשוני גם בתשואות שהן משיגות).

דוגמה למסלולים פסיביים כאלו אפשר למצוא בשיתוף הפעולה בין קרן הפנסיה הגדולה בישראל, מנורה מבטחים, ובין חברת עורכי המדדים אינדקס. שיתוף הפעולה בין הצדדים הביא ל-20 מסלולים פסיביים כמעט, בכל מוצרי החיסכון - קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות ופוליסות חיסכון (מוצר הקיים רק בחברות הביטוח ודומה יחסית לקופות גמל להשקעה), כאשר החוסכים יכולים לבחור במנעד שנע בין 100% מניות ל-100% אג"ח, וכן יש מסלולים שמשלבים בין העולמות.

גם בגופים אחרים, דוגמת מיטב, הפניקס, אלטשולר שחם והראל, קיימים מסלולים עוקבי מדדים מגוונים. כך, המסלול הפסיבי עוקב מדדי חו"ל של מיטב השיג תשואה של 15% כמעט בינואר-אפריל.

"בנינו מסלולים שידברו בעיקר להייטקיסטים ולבעלי שכר גבוה", אומר איתי יעקב, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, ומי שעומד מאחורי שיתוף הפעולה מהצד של חברת הביטוח. "אלו אנשים שבכל הנוגע לכסף הפנוי שלהם מאמינים בעולם של מדדים, בטח בניהול לאורך זמן, וזה מוכיח את עצמו הן בצבירות גבוהות והן בתשואות גבוהות.

"היתרון של המסלולים האלו הוא שהם מאפשרים את הפיזור הרחב ביותר שיש, ובעולם תנודתי שבו כל יום סקטור עולה ואחר יורד, אחד חוטף ואחר צומח, ככל שהפיזור יותר גדול - גם מבחינה סקטוריאלית, גם גיאוגרפית וגם מבחינת סוג הנייר המוחזק, זה מוצר מנצח".

מדוע הייטקיסטים מעדיפים את המסלולים הללו?
יעקב: "זה קהל הרבה יותר מעורב, הרבה יותר מודע והרבה יותר בוחר אקטיבית - לאו דווקא את ברירות המחדל של מסלול הגילאים בעולם הפנסיוני או המסלול הכללי בהשתלמות - ואז מניפת המסלולים הזו מתאימה לו".

מה מייחד את המסלולים הללו ביחס לאלו העוקבים אחר S&P 500?
יעקב: "קודם כל, יש לנו גם מסלולי S&P, ואנחנו ממליצים לרוב גם לשלב ביניהם. החיסרון של מסלולי ה-S&P הוא שהמדד לא ממש מפוזר. כשהשוק הטכנולוגי רץ ה-S&P רץ, ויכול להיות שבתקופות מסוימות זה טוב, אבל כתפיסת עולם, ובטח לאורך זמן, להצמיד את כל הפנסיה לשוק הטכנולוגי בארה"ב זה לא ניהול סיכונים ופיזור סיכונים נכון. גם בארה"ב קרנות הפנסיה לא מצמידות את הנכסים דווקא ל-S&P 500, בגלל מבנה המדד והפיזור שלו".

"כל תשואת המדד מגיעה מפחות מעשר מניות"

לדברי יניב קוניס, מנכ"ל ומייסד אינדקס, מסלולי S&P 500 אינם רעים לפנסיה של הישראלים, אך זו עדיין השקעה במדינה אחת, עם מטבע אחד.

"אין פה פיזור שמאפשר לחוסך להיות חשוף לאירו, לין וליואן הסיני (כולם התחזקו מול הדולר בחודשים האחרונים, בניגוד לשקל שנחלש משמעותית בתקופה זו, ר' ו') וגם לשווקים נוספים", אומר קוניס, "קראתי לפני כמה ימים פרסום שכל התשואה של המדד הזה מתחילת השנה מגיעה מפחות מ-10 מניות, ובלעדיהן התשואה שלו היא אפסית. אז הרבה יותר חכם לפזר ולהיות יותר גלובליים, במיוחד עכשיו, כשאנשים מחפשים חשיפה מחוץ לישראל".

דוגמה לאחד המסלולים שמציעות מנורה מבטחים ואינדקס היא מסלול פסיבי עוקב מדדי מניות בחו"ל. המסלול מורכב מ-29.2% מעקב אחר מדד אינדקס ערך גלובלי, שיעור דומה עוקב אחר אינדקס צמיחה גלובלי, 14.6% אחר אינדקס מומנטום והשאר (27%) מגיע ממנגנון הבטחת התשואה שהמדינה מקצה לקרנות הפנסיה.

המסלול הזה השיג בחודש אפריל תשואה של 2.8%, לעומת 1.6% בממוצע במסלולים לבני 50 ומטה (מסלול ברירת המחדל בעולם הפנסיה), כאשר בארבעת החודשים הראשונים של השנה התשואה שלו עמדה על 8%, לעומת 3.5% בממוצע הענפי במסלול לבני 50 ומטה.

אם תהיתם מהו אינדקס מומנטום ארה"ב, זהו מדד שעוקב אחרי 1,000 המניות הכי גדולות בשוק האמריקאי, וכולל כמובן את כל מניות ה-S&P 500. האלגוריתם של המדד בוחר את 180 המניות עם המומנטום הכי גבוה, כלומר הביצועים שהיו הטובים ביותר בתקופה האחרונה ביחס לאחרים, אך גם מנהל את הסיכונים כדי לצמצם אותם במטרה להימנע מנפילות קרבות.

"אם ניקח את אנבידיה, שעשתה תשואה מדהימה בתקופה האחרונה, עולה השאלה אם כחוסך היית רוצה להחזיק אותה גם בחצי השנה הבאה, או שיקרה לה מה שקרה למניית זום, שעלתה ועלתה בתקופת הקורונה עד שנפלה", מסביר קוניס. הוא מציין, כי מדד המומנטום של אינדקס הצליח להשיג תשואה גבוהה בתקופות ניכרות גם ביחס למדד MSCI מומנטום, מדד הדגל של עולם המומנטום, שמנהל יותר מ-10 מיליארד דולר.

"100% אקטיבי לא היה נכון, וגם 100% פסיבי"

כאמור, המוצרים הפסיביים תופסים נתח שוק גדול הרבה יותר מאשר בעבר, אך ישראל נמצאת אחרי העולם בגודלו של החלק הפסיבי בתיק ההשקעות. בעוד שבישראל העולם הפסיבי מהווה 1%-2% מהנכסים הפנסיוניים, בעולם הוא מוערך ב-25%-30%.

בקרנות הנאמנות כ-50% מהנכסים נמצאים בקרנות הסל או בקרנות המחקות, בעולם חלקם כבר עומד על כ־70%. לכן מעריכים בשוק שבתהליך הדרגתי גם בישראל החלק הפסיבי בעולם הפנסיוני יטפס בהדרגה ויגיע בתוך כמה שנים ל־15%-20% מסך הנכסים.

"כמו שהמצב שהיה עד לא מזמן, של 100% בניהול אקטיבי, הוא שגוי, יכול להיות שגם 100% פסיבי זה לא נכון", אומר יעקב. "יש במסלולים האקטיביים ערכים מוספים, דוגמת השקעות אלטרנטיביות או חשיפה להשקעות אחרות שאין במסלולים פסיביים, אז מה שנכון הוא למצוא את השילוב בין הניהול האקטיבי וההשקעות המיוחדות ובין הניהול הפסיבי והפיזור הרחב שלו".

לאור התנודתיות שעודנה גבוהה בשוק המניות, ותחזית תשואה של 5% ומעלה בשנים הבאות מהשקעה באג"ח, האם כיום עדיף להיות באג"ח?
יעקב: "השאלה היא מהו אופק ההשקעה ולמתי צריך את הכסף. אם האופק ארוך התקופה התנודתית היא פחות רלוונטית. לכן כדאי להיות בחיסכון עם מספיק פיזור ולעשות זאת בגוף שמעבר לעולם ההשקעתי, יודע לתת ערך בשאר המקומות, כמו בשירות ובתביעות".

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל