גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי היסטורי במבנה השכר במגזר הציבורי מחכה להסכמות בין האוצר להסתדרות

תקציב המדינה סולל את הדרך לשינוי מודל שמתמרץ עובדי מדינה להחזיק כלי רכב, ובאותה נשימה מתקן עיוותי שכר היסטוריים ● בהסתדרות רוצים לתת את התוספת למי שלא קיבל אותה עד כה, באוצר חושבים על מנגנון חישוב לפי נסועה

ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' לאחר החתימה על הסכם המסגרת החדש למגזר הציבורי / צילום: דוברות ההסתדרות
ארנון בר-דוד ובצלאל סמוטריץ' לאחר החתימה על הסכם המסגרת החדש למגזר הציבורי / צילום: דוברות ההסתדרות

תקציב המדינה שאושר סופית בחודש שעבר החביא בתוכו מהפכה שקטה במבנה השכר במגזר הציבורי. כיום, תלוש השכר של מאות אלפי העובדים מורכב טלאי על טלאי, משלל תוספות ורכיבים ארכאיים שנוספו במהלך השנים והפכו את עולמות השכר במדינה למסורבלים וקשיחים. רפורמה של אגף השכר במשרד האוצר שנכנסה לחוק ההסדרים מניחה את היסודות לביטול עיוותי שכר היסטוריים.

הסעיף שיאפשר למשרד האוצר לעקוף את רגב שמעכבת את פרויקט המטרו
סמוטריץ' יגדיל את מיסוי הבנקים? ההכרזה שהפתיעה את האוצר
התקציב החדש מעלה את כלכלת ישראל על נתיב שלא הכרנו | אורי פסובסקי, פרשנות

הניטרול הראשון צפוי להיות בגזרת החזרי הוצאות הרכב, שבמודל הנוכחי מתמרצים עובדים להגיע למשרד במכונית פרטית. כיום, כ־80% מעובדי משרדי הממשלה וכ־40% מעובדי הרשויות המקומיות זכאים להחזר חודשי ממוצע בתלוש של כ־2,500 שקל. אם לא יחזיקו רכב בבעלותם ויעדיפו לעבור לאמצעי הגעה ירוקים יותר כמו תחבורה ציבורית או אופניים, "ייקנסו" ביותר מאלפיים שקל בשכר.

כבר שנים שבאוצר רוצים לבטל את אפליית השכר הזו, שמתדלקת את עומסי התנועה ותופסת חניות רבות, אבל הניסיונות נבלמו עד כה בבעיה אקטוארית. ביטול השיטה הבעייתית והחלפתה במודל חכם יותר עלולה לייצר חבות גדולה מצד המדינה לעובדים וגמלאים בעלי פנסיות תקציביות.

כלומר, אם רכיב השכר לא יהיה מותנה בהחזקת רכב ולמעשה ייפתח לכולם, יוכלו עובדי המדינה וגימלאיה שנהנים מפנסיה תקציבית לדרוש מהמדינה שתכיר ברכיב לצורך תוספת לקצבה שלהם. בכל מקרה, השינוי ישפיע רק על פורשים עתידיים ולא על גמלאי המדינה בהווה.

התיקון ההיסטורי: ניתוק רכיב השכר מהפנסיה

הרפורמה תאפשר לנתק תנאי שכר חדשים מקצבאות הפנסיה ולהעניק תוספות לעובדים מבלי להיכנס להתחייבות עתק. כעת, ניתן יהיה לקבוע לגבי רכיבים מסוימים בשכר כי הם לא יכללו במשכורת הקובעת לחישוב הפנסיה. ניתן יהיה להגיע להסכמות כאלה, בין האוצר להסתדרות, רק לגבי רכיבי שכר חדשים. במידה והוצאות הרכב יומרו לרכיב שכר קבוע, תהיה אפשרות להחריג אותו כך שלא ייחשב כתוספת קבועה לגבי הפנסיה התקציבית.

מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב ומחזיקת תיק התחבורה מנסה לקדם מהלך מהסוג משנת 2014. לדבריה "מדובר בעיוות שמעודד את הרכישה של כלי רכב פרטיים. פניתי לכל מי שכיהנו במשרדי הממשלה הרלוונטיים מאז ללא הועיל. דווקא בהסתדרות מצאתי דלת פתוחה יותר. ארנון בר־דוד הציב עורך דין מטעמו שיקדם את הנושא ברוח שתתרום לעובדים ולא תחסיר מהם. החשש היה שזו תהיה חובה, ושהאוצר ינצל את ההזדמנות כדי לצמצם את גובה ההטבה. מהצד השני, באוצר חששו שהשינוי ינוצל לדרישה פנסיונית".

ההשתתפות בהוצאות גודשת את הכבישים

לפי דוח הכלכלנית הראשית באוצר משנת 2021, שוויו הכספי של רכיב ההוצאות הקבועות, לרבות ביטוחים ואגרות, נע בין 1,400־2,500 שקל. שוויו הממוצע של רכיב ההשתתפות בהוצאות המשתנות על שימוש ברכב עומד על כ־533 שקל לחודש. ע"פ הדוח, כתוצאה מכך, 52% ממשקי הבית שבהם יש עובדים בשירות הציבורי מחזיקים בשני כלי רכב, לעומת 27.7% ממשקי הבית שבהם יש עובדים שאינם בשירות הציבורי.

השתתפות המעסיק בהוצאות הרכב או מתן רכב צמוד מתואמת עם עלייה בהסתברות להתניידות למקום העבודה ברכב פרטי בכ־18%, הוסבר. האומדן הוא תוספת של כ־9,200 מכוניות לכבישים וכאמור מדובר רק בנתוני המשרדים הממשלתיים 370 אלף עובדים (כמחצית מהעובדים במגזר הציבורי). בדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, סך ההחזרים הוערכו בעלות של כ־17.5 מיליארד ש"ח בשנה.

 

מה תוליד התנגשות הרצונות?

בשנים קודמות בהסתדרות התנגדו ליוזמות ברוח דומה, אבל כעת בארגון תומכים עקרונית ביוזמה. זאת גם הסיבה שהרפורמה עברה ללא מחאות. אבל איך בדיוק יראה המתווה? כאן כבר יש דעות חלוקות.

לראיית ההסתדרות, המשמעות של פתיחת תוספת אחזקת הרכב והפיכתה למעיין תוספת ניידות כללית, היא שכל מי שעד היום היה זכאי להחזר רכב אבל לא החזיק במכונית או ברישיון נהיגה ולכן לא קיבל את הכסף - יקבל מעתה השוואת תנאים לקולגות שלו. כלומר, כל עובד כזה יזכה לתוספת של בין 2,000־3,000 שקל בחודש. ישנם אחוזים מעטים כאלה מקרב עובדי המדינה, אך די בזה כדי להביא בטווח הקצר לעלות שנתית המוערכת במאות (בודדות) של מיליוני שקלים.

במשרד האוצר רואים את התמונה אחרת. לתפיסתם, מי שלא קיבל עד עכשיו תוספת בגין רכב, לא בהכרח יקבל גם תחת מתווה החדש. באוצר שואפים ליישם את התשתית שיצרה הרפורמה מבלי להגדיל את העלות ביותר מכמה מיליוני שקלים בודדים. מבחינתם, גם כיום מחולקות מכסות להקצאות החזרי רכב בכל גוף של המדינה, כך שלא כל העובדים יכולים לממש את זכאותם בפועל, ואינם מעוניינים לפרוץ את הרף.

באוצר חושבים על מנגנון לפיו ייקבע בתלוש השכר רכיב נסיעות שיחושב לפי המרחק בקילומטרים שעובר העובד בדרכו לעבודה, ללא תלות באמצעי התחבורה. לפי הקונספט הזה שמתגלגל באגף השכר בירושלים, מודל הקילומטראז' החדש לא יפגע בהחזרים שמקבלים העובדים כיום.

כלומר, גם אם עובד גר קרוב למשרד, לא יופחת הסכום שיקבל על הנסיעות. אלא שכאן כן יכולה לנחות עלות נוספת על תקציב המדינה, בהגדלת התשלום לעובדים שמגיעים מרחוק. זה אחד מהפרטים שעדיין לא סגורים בתוכנית.

בטווח הארוך יותר, ההשקעה ברפורמה עשויה להשתלם, אם היא באמת תפחית את אובדן שעות העבודה כתוצאה מגודשי התנועה ואת זיהום האוויר - גורמים שלפי האוצר עולים למשק במאות מיליארדי שקלים מהתוצר. וזה עוד לפני שמדברים על עשרות אלפי החניות שהמדינה מסבסדת או מספקת לעובדיה.

אז מה צריך לקרות עכשיו כדי שהשינוי במודל ייצא לפועל? בעיקרון, יידרש הסכם קיבוצי בין האוצר להסתדרות. אלא שלא מדובר בהכרח בהסכם רחב שיקיף את כלל שירות המדינה. כעת כשהתשתית החוקית מוכנה, באוצר יכולים להמתין לשעת כושר ולבחור נקודתית משרדים ורשויות שיתאימו לפיילוטים.

מתי זה יקרה? כרגע הממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, ויו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד, עסוקים בעיקר בסגירת פרטי הסכם המסגרת, שיעלה את שכר עובדי המגזר הציבורי. רק לאחר שזה ייחתם, יתפנו הצדדים להעביר את הרפורמה להילוך גבוה.

לכך נוספת גם שאלת התקציב. הרי התקציב ל־2023־2024 לא כולל בתוכו סעיפים למימון פתיחת הוצאות הרכב לכל העובדים הזכאים. בהסתדרות סבורים שניתן יהיה להגיע לפתרון על בסיס הקצאת כספים מתקציבי המשרדים להגנת הסביבה, התחבורה ואולי גם תקציבים חברתיים אחרים, שתומכים במטרה המוצהרת של התוכנית - להסיר אלפי מכוניות מהכבישים.

אבל הפיתרון האמיתי שעשוי לגשר על פערי התפיסות נמצא ב"קופה הקטנה", שנקבעה בהסכם המסגרת לצורך פיתרון בעיות. הקופה הזו היא לא קטנה בכלל ונאמדת בכ־2.5־3 מיליארדי שקלים לחמש שנים. כשבאוצר ובהסתדרות ייצאו לדרך ויתניעו פיילוטים ממשלתיים לביטול מנגנון הוצאות הרכב הקיים, כספי הקופה יוכלו לקיים פשרות בין דרישות ההסתדרות לתוספת של מאות מיליוני שקלים לבין עמדת המוצא של האוצר, שלא מעוניינת להגדיל את ההוצאה.

עוד כתבות

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין