גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר בתיק ההשקעות של הישראלי הממוצע?

הרכב התיקים המנוהלים וכמות הכסף שמגלגלת התעשייה נחשפים ● דוח חדש מגלה כי קרנות נאמנות מהוות עד 68% מהרכב התיק המנוהל, וכי את דמי הניהול הגבוהים ביותר משלמים בעלי תיקי השקעות של כמיליון שקל ● וגם: אילו שינויים היה כדאי לעשות בתיק השנה

תיק השקעות / איור: Shutterstock
תיק השקעות / איור: Shutterstock

קרנות הפנסיה וקופות הגמל מחויבות לדווח מדי חודש על התשואה וסך הנכסים שלהן, והנתונים מפורסמים על ידי רשות שוק ההון לציבור הרחב. כך גם בכל הקשור לקרנות נאמנות - המכשיר הפופולרי שבאמצעותו נחשף הציבור הרחב להשקעות בבורסה.

האירועים שהכניסו את שוק המט"ח לסחרור והגופים הספקולטיביים שחוגגים 
ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים 
הראלי בוול סטריט מבוסס כולו על כמה מניות כוכבות - ואת חלק מהמשקיעים זה מדאיג 
בורסות הקריפטו על המוקד, אז למה משקיעי הביטקוין אדישים? 

לעומתן, בתחום ניהול תיקי ההשקעות, בעלי התיקים לבדם חשופים לנתונים, לרווחים וגם להפסדים שהציגו החברות המנהלות עבורם את ההשקעות. השבוע פרסמה רשות ני"ע מידע על תעשיית ניהול התיקים בישראל - על העדפות ההשקעה של הציבור ושל מי שבוחר עבורו היכן כדאי לשים את הכסף, וכן חשפה את היקף ההכנסות של מנהלי התיקים, שעמדו אשתקד על כ-1.1 מיליארד שקל.

נכון לסוף שנת 2022, עולה מדוח הרשות, חלשו חברות ניהול תיקים על השקעות בשווי כולל של כ-314 מיליארד שקל (ירידה של כ-11% תוך שנה) עבור כ-91.5 אלף לקוחות, ביניהם לקוחות פרטיים, תאגידים, עמותות, מוסדות אקדמיים ועוד. 80% מהכספים הללו מנוהלים בידי 20 חברות מובילות.

 

מתוך סכום זה, 192 מיליארד שקל (61%) שייכים ללקוחות פרטיים ולחברות, והיתר מנוהלים עבור הגופים המוסדיים הפועלים בשוק ההון. המשמעות היא שגודלו הממוצע של תיק ההשקעות של הישראלים שאינם גופים מוסדיים עומד על 2.2 מיליון שקל.

הנתונים של רשות ני"ע נותנים גם מושג כיצד נראה תיק ההשקעות של הישראלים בשנה שעברה. בתיקים הקטנים, שבהם מנוהלים עד חצי מיליון שקל, מעל שני שלישים מהפעילות (68%) נעשים דרך קרנות נאמנות הנסחרות בבורסה בישראל. לעומת זאת, ככל שהתיק גדול יותר, מנהלי התיקים מפנים את הלקוחות למוצרים אחרים, דוגמת איגרות חוב קונצרניות (34% מפעילויות הקנייה והמכירה בתיקים) ואלה של ממשלת ישראל (35% מהפעילות), וכן למניות ולקרנות סל מנייתיות מחוץ לבורסה בתל אביב. כך שחלקן של קרנות הנאמנות הנסחרות בישראל יורד בהדרגה, עד ל-22% בתיקים שגודלם עולה על 5 מיליון שקל.

 

כאשר פורטים את תיק ההשקעות של הישראלים למוצרי השקעה ספציפיים, מתגלה שמדובר בתיק סולידי מאוד. 73% מבין 50 המוצרים שהיו המועדפים לרכישה בתיקים המנוהלים בשנה שעברה מגיעים מ-26 סדרות אג"ח של ממשלת ישראל, בהיקף כולל של כ-45 מיליארד שקל.

יחד עם ארבע סדרות מק"מים (מלווה קצר מועד) של ממשלת ישראל, בהיקף של 3 מיליארד שקל, מדובר על יותר משלושה רבעים מהתיק שמושקעים במוצרים ממשלתיים מתוך התיק המבוקש, לעומת פחות מ-20% המושקעים בחברות ציבוריות - אג"ח קונצרניות ומניות בישראל, ו-4% בלבד שהושקעו אשתקד במניות ובאג"ח בחו"ל.

ברשות מציינים כי 4.5 מיליארד שקל הושקעו בשש מניות בלבד, אך לא ניתן לפרט באילו מניות, כדי שלא לעבור על חוק הייעוץ. נוסף על כך, בשלוש קרנות כספיות, שהפכו ללהיט של השנה האחרונה מכיוון שהן נזילות ומציעות ריבית גבוהה במקצת מריבית בנק ישראל, נרכשו נכסים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל. אותם 50 מוצרים היוו אגב יותר מ-36% מהפעילות החדשה בשנה שעברה, למרות שסך המוצרים שמכילים התיקים עמד על יותר מ-5,800.

ההעדפה של הישראלים לפנות לאפיק האג"ח הממשלתיות תואמת כמובן את התשואות שעלו בשנה החולפת בעקבות העלאת הריבית, לאחר שנים ארוכות שבהן איגרות החוב הניבו תשואה אפסית. ככל שהריבית עלתה, עלו הריביות הן באג"ח הממשלתיות והן באג"ח הקונצרניות, ובשוק צופים כי עוד לא מאוחר לקפוץ על העגלה, וכי סביבת הריבית שעתידה להישאר גבוהה גם ברבעונים הקרובים מאפשרת להשיג תשואות שנתיות של 5%-7% גם לארבע השנים הקרובות ואולי אף מעבר לכך.

כמובן שמאז חלפו יותר מחמישה חודשים, שהצריכו כמה שינויים בתיק המנוהל. כך למשל, בבית ההשקעות מיטב ציינו כי במיטב ניהול תיקים ההתאמות שנעשו מתחילת השנה כללו הגדלת חשיפה למניות בחו"ל על חשבון שוק המניות בישראל, וכן הגדלת החזקה באג"ח בחו"ל על חשבון קרנות אג"ח בישראל.

הסיבה לכך היא ביצועי החסר של הבורסה בתל אביב אל מול בורסות מקבילות בעולם והתחזקות הדולר מול השקל, בעקבות ההפיכה שמובילה הממשלה בחקיקה המשפטית. כך, בעוד שמדד S&P 500 למשל זינק ביותר מ-11% מתחילת השנה, מדד ת"א-125 רשם עד עתה תשואה שלילית מינורית ב-2023, למרות פתיחת חודש חיובית ביוני. הדולר התחזק במקביל ביותר מ-4% מתחילת השנה.

74% מהלקוחות עם תיק של עד 1.5 מיליון שקל

הדוח של הרשות מצא כי 74% מהלקוחות הם בעלי תיק ששוויו עד 1.5 מיליון שקל. מדובר בעלייה לעומת שיעור של 71.6% בשנת 2021. "שוק מנהלי התיקים מאופיין ביציבות, הן במספר החברות המנהלות והן בשווי הנכסים המנוהל על ידיהן. בשנים האחרונות חלה עלייה במספר הלקוחות הפונים לקבלת שירות זה", מסבירה ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ני"ע, שעומדת מאחורי הדוח.

מגמה מעניינת שעולה מהנתונים שפרסמה רשות ני"ע היא כי בשנת 2022 חל גידול של 15% במספר התיקים המשתייכים לקטגוריית התיקים הקטנים (כאמור עד 0.5 מיליון שקל), ומספרם עמד על 32.2 אלף. מנגד חל קיטון של 856 תיקים (13%) במספר התיקים הגדולים (מעל 5 מיליון שקל).

בהחלט ייתכן כי הגידול במספר התיקים הקטנים נובע מרצון של עוד ועוד ישראלים שהצליחו לחסוך מאות אלפי שקלים להימנע משחיקת הכסף בשל האינפלציה הגבוהה, ובשוק מאתגר כמו זה שאפיין את מרבית 2022 הם מעדיפים ניהול מקצועי של התיק. ברשות ני"ע מסבירים עוד כי למעבר בין הקטגוריות יכולות להיות סיבות מגוונות. זאת בין היתר בעקבות פדיונות מתיקים גדולים והשקעת הכספים בהשקעות אלטרנטיביות למשל.

"מעמד הביניים" משלם יותר דמי ניהול

ומהי העלות של ניהול התיקים? סך ההכנסות שגבו הגופים המנהלים בדמי ניהול ישירים עמד אשתקד על כ-752 מיליון שקל, אשר היוו יותר מ-65% מהכנסות החברות לניהול תיקים. גם כאן, כמו בכל העולם הפיננסי, באופן כללי הגודל קובע, וככל שהתיק גדול יותר דמי הניהול יורדים. עם זאת, מי שמשלמים את דמי הניהול הגבוהים יותר הם "מעמד הביניים" של התיק, כלומר אלו שמנהלים בין חצי מיליון שקל ל-1.5 מיליון שקל, והם משלמים 0.65% מהתיק לשנה.

הלקוחות הקטנים (פחות מחצי מיליון שקל) כמו גם אלו המנהלים בין 1.5 ל־5 מיליון שקל משלמים דמי ניהול של 0.58% בממוצע, ואילו הלקוחות הגדולים (מעל 5 מיליון שקל) משלמים 0.36% בממוצע מהתיק לשנה, כלומר כמעט 40% פחות מאשר הלקוחות עם התיקים הקטנים.

29% הנוספים מההכנסות שגובות החברות המנהלות מלקוחותיהן (כ-400 מיליון שקל ב-2022) הן הכנסות לתאגיד הקשור, כלומר עוברות לתאגיד הקשור לחברה בשל עמלות קנייה ומכירה בגין פעולות שמנהל התיקים ביצע בתיק הלקוח, ואינן מגיעות למנהל התיקים. מי שנהנים מחלק גדול מהעמלות שמשלם הציבור בגין ניהול התיק הם הבנקים, מאחר שהציבור ממשיך להעדיף לנהל את ניירות הערך שלו אצלם. 92% מהתיקים המנוהלים נשמרים בבנקים, המשמשים כמשמורנים (Custodians) לניירות הערך.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"