גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הצליחו חברות הענק לחסוך מאות מיליוני דולרים - בלי שינויים דרמטיים

תנאי השוק ולחץ המשקיעים שולחים את אמריקה התאגידית למרוץ התייעלות ● חברות ענק כמו פייסבוק, AirBnb ושופיפיי גילו שביטול של שורת מטלות קטנות שגוזלות זמן מוביל להגברת הפרודוקטיביות ולחיסכון משמעותי בכסף

הצעדים הקטנים שחסכו מיליוני שעות עבודה / צילום: Shutterstock
הצעדים הקטנים שחסכו מיליוני שעות עבודה / צילום: Shutterstock

 

 

במשך שנים, כש־AT&T ארגנה מסיבת פרישה, היה צריך להזין את שמות המשתתפים למערכת דיווח ההוצאות של החברה - מסוג המטרדים הקטנים שהם חלק מחיי המשרד של מיליוני עובדי צווארון לבן. אבל צוות טכנולוגיה ב־AT&T הבין שהדרישה הזאת ודומות לה עולות לעובדים 28,500 שעות עבודה בשנה, שאותן יכלו לנצל למשימות חשובות יותר. אז החברה ביטלה אותה. בשנתיים האחרונות נקטו שם יותר מ־160 מהלכים דומים, שלהערכתם חוסכים לעובדים כמעט 3 מיליון שעות בשנה.

"קובי פרץ זרק עליי כספת": חוקר המס שפרש אחרי 30 שנה חושף את הסיפורים מאחורי הפרשות שהסעירו את המדינה
סקס, סמים והון־שלטון: מה קורה בעיתון הגדול באירופה? 

מנהלי התאגידים באמריקה פצחו במסע מחודש להתייעלות. האינפלציה נותרה גבוהה, שולי הרווח מתכווצים והטלטלות במגזר הבנקאות הגדילו את הסבירות שהכלכלה האמריקאית תגלוש למיתון. איום ההתכווצות הכלכלית הציב חברות תחת לחץ גובר מצד המשקיעים לצמצם בזבוז ולהגביר את הפרודוקטיביות. התוצאה היא גל של פיטורים וקיצוצי עלויות אחרים.

חברות גם מתמקדות כעת בפרטים הקטנים של העבודה היומיומית. הן בוחנות מחדש תהליכים ואת האופן שבו עובדים מבצעים את תפקידם, במטרה לשפר את יעילות ניצול הזמן. המאמצים חודרים לחברות בארה"ב במידה שלדברי מנהלים לא נראתה זה שנים.

בפברואר מנכ"ל מטא מארק צוקרברג הכריז ש־2023 תהיה "שנת היעילות" בחברת הרשתות החברתיות. מוקדם יותר השנה מנכ"ל פורד ג'ים פארלי הבטיח שיפחית בזבוז בכל רחבי החברה ובכל יום יחפש דרכים לשיפור.

AT&T נמצאת בעיצומו של מאמץ רב־שנתי לקצץ 6 מיליארד דולר בעלויות על ידי סגירת חנויות, פיטורי עובדים וייעול הפעילות. חלק מהמאמץ לקצץ בעלויות הוא פרויקט שהחברה מכנה "טיפות גשם" (Raindrops), יוזמה לחיסכון בכסף ובזמן על ידי פישוט או ביטול של תהליכים עסקיים - מדיווח הוצאות ועד שליחת הודעת דואר אלקטרוני לקבלת אישורים ממנהלים - שמאטים את הזרימה היומית של העבודה.

"תהליך שגרתי אחד אולי מרגיש כמו טיפת גשם בודדה, אבל כשיש לך המון כאלה, זה יוצר מבול של עבודה נוספת", אמרה אליזבת ויזיי, סמנכ"לית בארגון הטכנולוגיה של AT&T שמפקחת על הפרויקט.

קפאון בפריון

יעילות עוסקת באופן בו עבודה נעשית, ויש לה קשר הדוק עם פרודוקטיביות. אם עובדים הם יותר יעילים - מקטינים את משך הזמן והמשאבים הנחוצים להשלמת משימה - באופן תיאורטי גם הפרודוקטיביות אמורה להשתפר. פרודוקטיביות, בהגדרתה הצרה על ידי כלכלני מקרו, מודדת את כמות התפוקה המיוצרת בשעה אחת של עבודה.

הדרך בה חברות מודדות פרודוקטיביות משתנה. חלק בוחנות את ההכנסות או הרווחים שכל אחד מהעובדים מייצר. אחרות מתמקדות בפרויקטים שנמסרו או במוצרים חדשים שנשלחו. תהליכים משופרים יכולים גם לסלול עבור חברות את הדרך להעסיק פחות אנשים.

אבל בנקודה כלשהי, קיצוץ מנות קטנות של זמן מהמשימות של עובדים מגיע לגבול מבחינת חיסכון בעלויות. בסופו של דבר חברות עדיין יצטרכו חדשנות והשקעה כדי לתמוך בצמיחה בטווח הארוך, אמר רוג'ר מרטין, לשעבר דקאן ביה"ס רותמן לניהול באוניברסיטת טורונטו וכיום סופר ויועץ למנהלים.

פריון העבודה בארה"ב קפא בשני העשורים האחרונים למרות התקדמויות בטכנולוגיה, לפי מחקר של מקינזי. מאז 2005, הפריון גדל ב־1.4% בשנה בממוצע, מתחת לקצב ארוך־הטווח של 2.2% שנרשם מאז מלחמת העולם השנייה.

את מקורות האובססיה של אמריקה ליעילות ניתן למצוא במאה ה־19, כשמנהל עבודה בבית חרושת ששמו פרדריק ווינסלו טיילור נעזר בסטופרים כדי לבחון עובדים בניסיון להיפטר מתנועות לא נחוצות בפסי הייצור. עבודתו של טיילור - המכונה "ניהול מדעי" - העניקה למנהלים השראה לבחון בקפידה תהליכים ולפשט אותם למרכיבים החיוניים ביותר.

הדיסציפלינה הזו שרדה והתפתחה בחברות אחרות ובראשן טויוטה, שגישתה לייצור שהתאפיינה במחוייבות אובססיבית ליעילות והערכה עצמית בלתי נגמרת הפכה לפופולרית. כיום מאמצים חלקים מספר הכללים הזה גם במגזרים שחורגים בהרבה מייצור, מטכנולוגיה לפיננסים ועד הגשת מזון.

מטא מבטלת חלק מהפרויקטים, מקצצת שכבות של ניהול ביניים ומתכוונת למקד מחדש את החברה כחלק מהמאמץ שלה להתייעל. מאז נובמבר, החברה האם של פייסבוק אמרה שתפטר 21 אלף עובדים, כמעט רבע מכוח העבודה שלה.

חברת השכרת הדירות Airbnb "נהייתה פנאטית" במטרתה להישאר יעילה ב־2020, כשפיטרה כמעט 2,000 אנשים בשלב מוקדם במגפה לאחר שהגדילה את מניין העובדים ב־40% ב־2019, כך אמר דייב סטיבנסון, סמנכ"ל הכספים. הצמיחה הזו הייתה מהירה מדי, ושיקפה בעיה גדולה יותר בקביעת יעדי החברה: "פשוט ניסינו לעשות הכל בבת אחת", אמר.

מאז Airbnb ניסתה להיות יותר ממושמעת בקביעת סדר עדיפויות לפרויקטים, אמר סטיבנסון. "במקום ש-100 רעיונות יעלו מלמטה ונבלה שבועות בניסיון לברור ביניהם כדי לנסות לקבוע להם עדיפויות, אנחנו לוקחים כמה עשרות רעיונות שמגיעים מההנהלה ומנסים לומר, 'מה הדבר שהכי חשוב לנו לבצע כעת?'", אמר.

עוד מטרה חדשה ואהובה: ישיבות. זמן קצר לאחר ש-Shopify הכריזה על ביטול סוגי ישיבות מסוימים בתחילת ינואר, החברה, המספקת כלי מסחר מקוון לקמעונאים - מחקה 12 אלף אירועים מלוחות השנה של העובדים. השינויים יפנו כ־322 אלף שעות ב־2023 ל־11,160 עובדי החברה, מסרו מ־Shopify.

שינויים כאלה יכולים להוביל לצמצום של "הצגת פרודוקטיביות", או פעולות שעובדים עסוקים בהן בעיקר כדי להיראות עסוקים או לשם הנראות למנהלים וקולגות. כ־43% מהעובדים אומרים שהם מבלים יותר מ־10 שעות בשבוע בניסיון להיראות פרודוקטיביים במקום במשימות חשובות, כך לפי סקר בקרב 1,000 עובדים במשרה מלאה שערכה חברת מחקר מקומות העבודה Visier בפברואר.

החברה גילתה שהמשימות הפרפורמטיביות הנפוצות ביותר כוללות מענה לדואר אלקטרוני מעמיתים במהירות האפשרית אפילו כשלא דרושה תגובה מהירה; השתתפות בישיבות בהן הנוכחות שלהם מיותרת; וביצוע מחקר עודף שלא לצורך בפרויקטים.

עוד פח זבל אחד במשמרת

בחברת Waste Management, מדי יום אלפי נהגי משאיות מרוקנים מכולות זבל באורך כ־7 מטר בערים רבות בארה"ב. הם מתחילים את המשמרת עם מסלול שנקבע מראש: מתי לאסוף איזה פח ובאיזה כבישים לנווט כדי להגיע לשם.

התהליך הזה מורכב. בערך 70 גורמים משפיעים על קביעת המסלול - מגובה הגשרים בדרך ועד מצב התנועה, הניסיון של הנהג וזמני האיסוף המועדפים על הלקוחות, כך אמר המנכ"ל ג'ים פיש. אבל לעיתים נהגים פעלו לפי האינטואיציה שלהם והתעלמו מהוראות המחשב.

המנהלים ב־Waste Management גילו שבניית מסלולים טובים יותר - ושכנוע של הנהגים להיצמד אליהם - יכולה לעזור להשיג יעד פרודוקטיביות משמעותי: לאפשר לנהגים לאסוף עוד פח זבל אחד במשמרת.

החברה בילתה חודשים בבניית "כלי אופטימיזציה של מסלולים", שלטענתה חוסך עד חצי שעה ביום. המשמעות היא שבמשמרת של 10 שעות הנהגים יכולים לרוקן שישה פחי זבל במקום חמישה. המאמץ הזה דומה לתרגיל עתיק שנקרא "בעיית הסוכן הנוסע", שמנסה למצוא את המסלול הקצר ביותר בין כמה יעדים שונים.

הנהגים יוכלו לסטות מהמסלולים שעברו אופטימיזציה, אם הדבר דרוש מסיבות בטיחות למשל, אבל הם כנראה גם יקבלו תמריץ כספי אם באופן כללי יעקבו אחר המסלולים שעברו אופטימיזציה ויאספו יותר זבל, אמר פיש.

"אם החברה רק תחזור לג'ים ותגיד לו 'הי, מזל טוב, אתה עושה יותר עבודה באותו זמן ומקבל את אותו שכר', אז כן, אני לא יותר מדי נלהב מזה", אמר פיש. "אז מה שאנחנו חושבים לעשות זה לשתף חלק מהשיפור הזה בפרודוקטיביות בצורת שכר שיחזור לנהגים".

תוצאות ראשוניות מראות שהחברה נוסעת פחות קילומטרים כדי להגיע ללקוחות, ומקטינה את ההפרעות לשירות כמו החמצת זמני איסוף, אמרה איימי פלטייה, מנהלת אזורית העובדת עם נהגים באזור שכולל את אילינוי, אינדיאנה ואיווה. הסדרנים של הנהגים, שפעם מילאו את מסכי המחשב בפתקים צהובים עם עדכונים על תנאי הדרך, או שכתבו מסמכי וורד עם מסלולים אידיאליים - יכולית עתה להשתמש בכלי כדי להעביר הנחיות לעמיתים שלהם יותר בקלות.

פיש אמר שחלק ממאמצי האוטומציה של Waste Management, למשל במוקדים הטלפוניים, יאפשרו לחברה המעסיקה כ־50 אלף עובדים לצמצם כ־1,000 משרות. אבל הוא אמר שהצמצומים במוקדים הטלפנים ייעשו בהדרגה.

חיסכון של 300 מיליון קליקים

ב־AT&T גייסו שישה עובדים מקבוצת הטכנולוגיה בחברה כדי להוביל את פרויקט Raindrops. מאז 2021, הצוות ערך מיקור המונים לרעיונות, וביקש מעובדים בכל היחידות להגיש הצעות לתכנון מחדש של משימות מרגיזות, גוזלות זמן או לכאורה חסרות טעם. בינתיים עבר הצוות על 230 הצעות ואימץ את רובן.

לצד ביטול הפירוט של מסיבות הפרישה, ב־AT&T ערכו אוטומציה לבקשות עובדים לגישה לחלק מהחללים המשרדיים (חיסכון: 23,333 שעות), הסירו אחד משני קליקים שהיו נחוצים כדי להתחבר למערכת המחשוב התאגידית של AT&T (חיסכון: 300 מיליון קליקים בשנה) ופישטו או ביטלו את עשרות הודעות הדואר שנשלחות כל חודש לצי הנהגים (חיסכון: 41,310 שעות).

החיסכון השנתי של כמעט 3 מיליון שעות ב-AT&T כתוצאה משיפורים בתהליכים מתרגם לממוצע של 18.75 שעות בשנה שהיא מחזירה לכל אחד מ־160 אלף העובדים - או שווה ערך למעט יותר משני ימי עבודה, אבל בחלוקה לשנה שלמה בפריטה לדקות ושניות. "אלה שעות שהחזרנו לעובדים כדי להתמקד בעסק", אמרה ויזיי. החברה מעריכה את הערך הכספי של החיסכון בזמן ב‏־186 מיליון דולר.

אמיליו בודווני, מנהל במוקד טלפוני של AT&T בריצ'רדסון, טקסס, אמר שהגשת דוח הוצאות נסיעות העבודה הרבעוני הצריכה לרוב יומיים של איסוף וסריקת קבלות, בין האימליים השיחות או לאחר שעות העבודה. כעת, התהליך כולו לוקח כשעה אחת בסך הכל.

אפילו טוב מכך, אמר, נציגי שירות לקוחות במחלקת ההזמנות הסיטונאיות מבזבזים פחות זמן בכניסה למחשבים שלהם. "אנחנו מקבלים אלפי הזמנות ורוצים לוודא שאנחנו חוזרים ללקוחות אחרי 24 שעות. לעיתים לא היינו מסוגלים לעמוד ביעד הזה", אמר. הביטול של צעד אחד בכניסה למחשב וכמה שינויים אחרים, שיפרו את ביצועי העמידה בזמנים של הצוות מ־90% לפני שנה ל־97% כעת.

כמובן, החישובים של AT&T לגבי חיסכון בזמן ובדולרים מסתמכים על השערה משמעותית: שעובדים ימלאו את הזמן שחסכו בעבודה אמיתית, ולא יוציאו אותו על הזמנת אוכל לחיות באינטרנט או רכילות עם הקולגות שלהם.

לעיתים קרובות, אין קשר ברור בין שינויים מיקרוסקופיים לשורה התחתונה, אמרה לורה בודרו, מרצה לניהול בביה"ס למינהל עסקים של אוניברסיטת קולומביה. "השינויים הקטנים האלה יכולים להצטבר לעוצמה משמעותית, אבל יכול להיות מאד קשה לכמת ולמדוד אותם", אמרה.

בכל זאת, אמרה בודרו, המחקרים על עבודה מרחוק רומזים שכאשר נחסך זמן על פעילויות קשורות לעבודה כמו נסיעות, לפחות חלק ממנו חוזר לחברה בצורת עבודה נוספת.

ב־AT&T אומרים שראו צמיחה בקהל הלקוחות וברווחים ברבעונים האחרונים. ויזיי אמרה שקשה לכמת זאת, אבל היא מאמינה שצמצום המטלות המשעממות אחראי לחלק מהשיפור בתוצאות.

בעיית הפאוור פוינט

בניסיון לפעול יותר ביעילות, חברת ניהול הנכסים T. Rowe Price, שמה על הכוונת את אחד המרכיבים הבסיסיים של עבודה תאגידית: מצגת הפאוור פוינט. במשך שנים, אנשי מכירות הקדישו שעות לבניית מצגות מפורטות כדי להסביר ללקוחות את מוצרי החברה. מאגר מידע פנימי שנועד לסייע ליצור אותן, תפח ליותר מ־8,000 שקופיות.

החברה הבינה שמאגר המידע גדול מכדי שיהיה נוח לדפדף בו, לכן עובדים לעיתים קרובות עשו עבודה כפולה, אמרה קימברלי ג'ונסון, מנהלת התפעול הראשית ב־T. Rowe Price. הזמן שבוזבז על התאמה של כל מצגת כזו גרם לכך שעובדים לא היו פנויים לעשות עבודה אחרת הקשורה בלקוחות. "זו מגבלה אמיתית על הגדלת העסק", אמרה.

צוות של 25 אנשים הקדיש כ־18 חודשים בניסיון לתקן את בעיית הפאוור פוינט. הם צמצמו את מספר השקופיות לכ־3,000, ובנו כלי מודולרי שמאפשר לעובדים ליצור ביתר קלות מצגות, גרפיקה ונתונים בהתאמה אישית, בכמה קליקים בלבד. הצוות סיים עבודתו בסתיו 2022. "אנחנו לא צריכים יותר לדלות שקופיות מיקום הפאוור פוינט", אמרה. "שחררנו מאות רבות של שעות מזמנם של אנשים".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם