גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטים הטילו פצצה בתיקי נתניהו. האם היא מקרבת אותנו להסדר טיעון?

מה עומד מאחורי הפגישה הלא שגרתית במסגרתה הודיעו השופטים לפרקליטות על אי-הוכחת סעיף השוחד בתיק 4000 ● איך יושפעו יתר האישומים, מה תעשה הפרקליטות - ומילה טובה למי שזיהה ראשון ● 6 הערות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

1הרחק מעיני הציבור

נתחיל לכאורה מהטפל. השופטים העירו את הערותיהם בנוגע לסיכוי התביעה להוכיח את תיזת השוחד בפרשת 4000, בלשכתם, בנוכחות התביעה וההגנה בלבד ובדלתיים סגורות. כלומר, הרחק מעיני הציבור. זו טעות קשה בעיניי.

רוב שמרני בוועדה לבחירת שופטים היה בהישג יד. ואז הגיעה ממשלת ימין מלא מלא | טור סופ"ש
13 שנים, 6 חברות ביטוח ומאות מיליוני שקלים שיחזרו למבוטחים 

משפט האלפים הוא לא עוד משפט ולא עוד תיק. השקיפות פה נדרשת במיוחד. כן, גם אם השקיפות קצת מקשה, ואולי אף יותר מכך, על היכולת להגיע להסדר טיעון. אם השופטים מחווים את דעתם על סיכויי הרשעה בשוחד בתיק שבו נאשם ראש הממשלה, אני חושב שזכותו של הציבור, וחובתו של בית המשפט - שחוות-הדעת הזו תהיה פומבית.

כמובן שגישור פלילי מעצם טבעו מתקיים בדלתיים סגורות, אך דברי השופטים לא היו חלק מגישור פלילי, אף שהשופטים רמזו בפירוש שהם מכוונים לאפיק של הסדר טיעון. פומביות הדיון היא כלל יסודי בדין הישראלי, והזכות-החובה הזו מעוגנת בחוק יסוד: השפיטה. אומנם החוק מאפשר לבית המשפט לקבוע אחרת, אולם דומני שאם יש מקום ברור ובולט שבו פומביות הדיון צריכה להישאר בטהרתה - אלה תיקי האלפים.

2 אמירת השופטים דרמטית, אך שום דבר עוד לא נסגר

עכשיו לגופו של עניין: לא ניתן להפריז בדרמטיות של דברי השופטים - בעצם עיון קצר ברשת הטוויטר מלמד כי ניתן להפריז בכל זאת. הם אמרו לתביעה בנוכחות הסנגורים כי לדעתם, לפחות בשלב זה, אין לתביעה סיכוי להרשיע בשוחד בפרשת 4000.

עדי המפתח כבר העידו בפרשה הזו. נכון שנותרו עדים נוספים שטרם עלו על דוכן העדים, אך עדי המדינה ועדי תביעה מרכזיים כבר עלו על הדוכן ופרשו את גרסתם בנוגע לאירועים נושאי כתב האישום. לא מדובר סתם באמרת אגב ששופטים אומרים כדי ללחוץ על הצדדים להגיע להסדר טיעון, אלא באמירה נחרצת למדי לקראת סיום פרשת התביעה.

צריך להבהיר - שום דבר עוד לא סגור ועוד לא מוחלט. כבר נתקלנו בהערות די נחרצות של שופטים בתיקים אחרים על הרשעה/זיכוי או קבלת תביעה/דחייתה, שהתהפכו כאשר הם ניגשו לכתוב את פסק הדין ועיינו מחדש בראיות.

לדוגמה, מי שראה דיונים בבג"ץ עת הוא דן בעתירות, היה יכול להתרשם שבהחלט יכול להיות פער גדול בין הרטוריקה באולם לבין התוצאות בפועל עם פרסום פסק הדין. למרות זאת, ברור שאין מדובר במכה קלה בכנף. האמירה הזו היא קריאה ברורה לתביעה ולהגנה - תתפשרו כבר ותגיעו להסדר טיעון.

3הסדר הטיעון מתרחק

אלא שלמרבה האבסורד, איני בטוח כלל ועיקר שהאמירה הזו של השופטים מקרבת אותנו להסדר טיעון. כל עוד חרב אישום השוחד התהפכה מעל ראשו של נתניהו, הייתה לו מוטיבציה גדולה להגיע להסדר טיעון. כעת, כאשר החרב הזו לכאורה הוסרה מעל צווארו, ספק אם נתניהו יסכים כרגע לחתום על הסדר טיעון.

הרי מה שיציעו לו עכשיו, ככל הנראה יציעו לו פחות או יותר גם בעוד שנה ושנתיים. לפחות ככה הוא תופס את הדברים. אם כן, למה שהוא יסכים עכשיו לחתום על הסדר טיעון שמשמעותו הרשעתו בפלילים בעבירה שיש עימה קלון וסיום כהונתו כראש ממשלה? מבחינתו, יש לו עוד לפחות שנתיים למשוך עד שיצטרך לקבל את ההחלטה האם להסכים להסדר או להמר על כל הקופה.

כרגע, לכאורה הוא על הגל - ולא בטוח בכלל שהוא יסכים לרדת ממנו כל-כך בקלות. כאשר נדונה אפשרות הגישור, הועלו הצעות משונות לפיהן נתניהו יודה בהפרת אמונים, אולם הרשעתו בפועל תידחה בשנתיים או עד סוף הכנסת ה-25, כך שיוכל להמשיך כראש ממשלה.

בעיניי זו הצעה מופרכת לחלוטין, ויש לקוות שלא תגיע לעולם לידי מעשה ולא תעמוד למבחן בג"ץ. בעיניי זו הצעה כל-כך מופרכת, שעדיף למשוך את כתב האישום על פני חתימה על הסכם לא הגיוני שכזה.

4סעיף הפרת האמונים נותר יציב

נתניהו כאמור מרגיש על הגל, אולם כדאי לא להתבלבל: סעיף הפרת האמונים נותר יציב בפרשת 4000. נתניהו עדיין צריך להתמודד עם סעיף הפרת אמונים בפרשת 1000 (תיק המתנות) שנראה יציב מאוד במהותו, למרות ניסיונות ואולי אף הצלחות של סנגור נתניהו לכרסם בו בשוליים.

גם אם הסכומים שיוכחו בנוגע למתנות יהיו נמוכים במידת מה ואולי אף במידה ניכרת, עדיין נתניהו נמצא בסכנה ברורה להרשעה בפלילים. סנגור נתניהו, עו"ד עמית חדד, הצליח להשיג הישגים מסוימים בתיק, אולם מהות התיק די קשיחה. לא לחינם הסנגור השני של נתניהו, עו"ד בעז בן-צור,  ייעץ לו לחתום על הסדר טיעון שכולל הרשעה בהפרת אמונים בתיק 1000.

בן-צור, למי שהספיק לשכוח, ייצג בשלב החקירות את ארנון מילצ'ן והדס קליין, שני עדי המפתח בפרשה זו. אם בן-צור המליץ לנתניהו לחתום על הסדר שכולל הרשעה בתיק הזה - הוא יודע למה.

5 המחלוקות בפרקליטות

ועוד מילה על פרשת 4000: תזת השוחד בפרשת 4000 הייתה קשהלהוכחה מלכתחילה. המשנה ליועמ"ש דאז, עו"ד רז נזרי, המליץ לאחר השימוע לסגת מסעיף השוחד. דעתו לא נשמעה. דעתו לא זכתה לכבוד רב במיוחד אצל התובעת הראשית, עו"ד ליאת בן ארי.

עו"ד נזרי הזהיר את התביעה מנקודות החולשה בתיק. הוא אמר בישיבה הגורלית: יש לכם משנה ליועמ"ש שסבור שזה תיק של הפרת אמונים - אתם לא יכולים לדעת על אילו שופטים תיפלו, עדיף להישאר על קרקע יציבה ולהסתפק בעבירת הפרת אמונים שקל יהיה להוכיח אותה. עבירה בעלת מאפיינים תקדימיים עם ראיות לא חד-משמעיות - הן יותר מדי כאשר מדובר על כתב אישום נגד ראש ממשלה.

היועמ"ש דאז ד"ר אביחי מנדלבליט אומנם התלבט, וכמוהו כמה מבכירי הפרקליטות - אולם לבסוף החליט לאמץ את עמדת הרוב והגיש כתב אישום על שוחד. מגיעה לעו"ד נזרי מילה טובה על נכונותו ללכת נגד הזרם, חרף עין עקומה שעשו לו מי שעשו לו בפרקליטות, והדברים ידועים.

אולם אסור להתבלבל בשתי נקודות: חרף דברי השופטים אודות עבירת השוחד, נתניהו עדיין מתמודד עם עבירת הפרת האמונים בפרשת 4000. יהיה לנתניהו קשה מאוד לצאת בשלום ללא הרשעה בפרשה הזו. גם סנגוריו יודעים זאת, ולא רק כי השופטים בשיחה הגורלית בלשכה דיברו רק על עבירת השוחד, וממילא "מכלל לאו אתה שומע הן".

עוד צריך לזכור שיש להפריד בין נתניהו לבין שאול אלוביץ', גם אם הפרקליטות לא תצליח להוכיח את עבירת השוחד נגד נתניהו, מצבו של אלוביץ' איננו זהה כלל. הראיות נגדו בנושא הזה חזקות במיוחד, ולדעתי לא נחלשו במהותן כלל. זה לא שתזת השוחד מופרכת מיסודה, אלא שהראיות למודעות של נתניהו לניסיונות אלוביץ' לשחד אותו - אינן חזקות ומשכנעות דיין, בפרט לאור קריסת עדות פילבר בנוגע ל"שיחת ההנחיה".

6 החשיבות של עדות מילצ'ן

דברי השופטים מגיעים רגע לפני עדות ארנון מילצ'ן. לא נראה שהצדדים יגיעו להסכמות רגע לפני העדות, ועדותו לא תתבטל. בפעם הקודמת המשא-ומתן התקיים מאחורי מסך הבערות של פרשת 4000, רגע לפני עדות עד המדינה שלמה פילבר. המשא-ומתן לא הבשיל אז, ופילבר נאלץ להעיד. בעדות הזו "שיחת ההנחיה" ספגה מכה אנושה, וממילא ההוכחה למודעות של נתניהו למערכת היחסים השוחדית עם אלוביץ'.

כעת דברי השופטים מגיעים רגע לפני עדות מילצ'ן, עד המפתח בפרשת 1000. מסך הבערות חוזר לו שנית. האם ההימור של התביעה להמשיך את ניהול המשפט יוכיח את עצמו הפעם? התשובות לכך יתחילו להגיע בשבוע הבא, עם התייצבותו לעדות של המיליארדר שסיפק סיגרים ושמפניות. העיניים כעת נשואות לברייטון. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו והני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?