גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחרות בפיקדונות? התוכנית לריסון רווחי הבנקים נחשפת

רשות התחרות מתכוונת להכריז על חמשת הבנקים הגדולים כקבוצת ריכוז, ובין היתר לאסור עליהם להתנות מתן ריביות ב"אותיות קטנות" ולקלוט פיקדונות מבנקים אחרים ללא ניוד כל החשבון ● לגלובס נודע שלמרות ההתנערות החריגה והפומבית, בנק ישראל עשוי בכל זאת לתמוך בצעדים

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון והממונה על התחרות, מיכל כהן / צילום: המכון הישראל לדמוקרטיה, כדיה לוי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון והממונה על התחרות, מיכל כהן / צילום: המכון הישראל לדמוקרטיה, כדיה לוי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביום חמישי האחרון צפו על פני השטח חילוקי דעות שנדיר לראות אותם מקבלים חשיפה תקשורתית בין שני רגולטורים. רשות התחרות הודיעה כי פתחה בהליך היוועצות מול נגיד בנק ישראל והמפקח על הבנקים, המהווה צעד ראשון לקראת הכרזה על הבנקים כקבוצת ריכוז. פרסום ההודעה זמן קצר מאוד לאחר הפגישה וללא קשר לנאמר בה, כלל גם שורת צעדים בהם מתכוונת רשות התחרות לנקוט כחלק מההכרזה על קבוצת ריכוז חדשה, הפתיע את בנק ישראל וגרם לו להתנער מההודעה שהיו שראו בה צעד משותף לשני הרגולטורים.

לאומי ומזרחי טפחות מתקוטטים, האם הפועלים נשאר מאחור? מאחורי ההטבות של הבנקים 
הסיכון במימון החוץ־בנקאי גובר: עלייה בקשיי הלווים ובהיקף החובות הבעייתיים 

מה שהרתיע את הבנק המרכזי במיוחד היה הדלפה של פרטים מתוך הדיון ובנוסף העלאת טענות שלא גובו בנתונים, השוואות בינלאומיות או דאטה - פרמטרים שבבנק ישראל אוהבים לבסס עליהם את ההחלטות. אולם לגלובס נודע כי בבנק המרכזי לא שוללים לחלוטין את הצעדים של הרשות. בבנק ישראל מצפים ממנה לבסס את הטענות כבדות המשקל באמצעות אנליזה ותימוכין, ולאחר מכן ישקלו שוב את הדברים, שבמהות שלהם תואמים את פירוק המוצרים אליה מכוונים בבנק ישראל, בין היתר באמצעות רפורמת הבנקאות הפתוחה.

חשוב לציין שרשות התחרות היא רשות עצמאית ולפחות מבחינה פורמלית היא אמנם מחויבת להתייעץ עם בנק ישראל בנושא, אך יכולה לפעול גם ללא הסכמתו. בפועל, יהיה קשה לראות אותה פועלת ללא שיתוף פעולה מצד הבנק המרכזי. נזכיר כי רק לפני שבוע הצליח הנגיד, פרופ' אמיר ירון, לסכל (לפחות באופן זמני) קידום הצעת חוק שנועדה להטיל חובה על הבנקים להעניק ריבית מינימלית על הפיקדונות.

 

ניהול פיקדון ללא תנאים מוקדמים

ההוראות אליהן מכוונים ברשות התחרות מתמקדות בכמה מגבלות שיוטלו על הבנקים. המגבלה ראשונה היא להפוך את עולם הפיקדונות לעולם פריק, כלומר כזה שיאפשר ללקוח להשאיר את החשבון שלו בבנק הקיים, ובמקביל לפתוח פיקדון בכל בנק שיבחר - ככל הנראה זה שיציע לו את התנאים הטובים ביותר. כחלק מההוראה הזו, יחויב הבנק ממנו מועבר הפיקדון לשתף פעולה עם הגוף הקולט של הכספים בכל רגע נתון. כלומר, לא מדובר בשבירת חוזה הפיקדון מול הבנק הקיים לפני מועד היציאה, אלא כאשר זה מגיע, יחויב הבנק הקיים להעביר את הפיקדון לכל יעד עמו התקשר הלקוח.

בהמשך לכך, ברשות התחרות רוצים לאסור על קשירה בין הפיקדון לשירותים בנקאים אחרים - לבנקים יהיה אסור למשל להתנות ניהול פיקדון או תנאים מסוימים הקשורים לפיקדון בצורך להחזיק חשבון עו"ש באותו הבנק. בדרך זו, הבנקים יחויבו להציע על הפיקדון תנאים דומים בין אם מדובר בלקוח שלהם או בלקוח של בנק אחר. כלומר, אסור יהיה להם להוסיף מה שנקרא "אותיות קטנות" כמו נטילת משכנתה או הוצאה מינימלית בכרטיס אשראי בנקאי, כפי שעשו חלק מהבנקים בחבילות ההטבות שלהם, והוצגו השבוע באופן מרוכז בגלובס.

האיסור הזה הוא חלק מהרצון של רשות התחרות להכניס שחקנים נוספים למאבק על הלקוחות, מאחר שכיום קשה לגופים חוץ בנקאיים להתחרות בבנקים שקושרים את מוצר הפיקדון עם מוצרים אחרים.

על פניו מדובר בצעדים צרכניים שיטיבו עם הציבור, שיוכל להפקיד כסף בבנק אחר, במאגד (חברת תשלומים) או בגוף חוץ בנקאי שמציע פתרון השקעתי אחר דוגמת קרן נאמנות כספית.

 

מן הצד השני של המשוואה, מדובר בחיוב שיוטל על הבנקים לקלוט פיקדונות בהיקפים גדולים, כלומר בהתערבות שלא נוגעת רק במחיר (גובה הריבית על הפיקדונות) שמציעים בבנקים ללקוחות בגין הפיקדון, אלא בנושא עם השלכות ישירות על האיתנות הפיננסית של הבנקים ועל היחסים שדורש הרגולטור האחראי, בנק ישראל, מהבנקים.

ישנו גם חשש כי מעבר חד של פיקדונות, כלומר ריבוי פיקדונות בבנק אחד - זה שיהיה האטרקטיבי ביותר, יגרום ללחץ גדול מדי על אותו הבנק. מכיוון שהפיקדונות (בין אם נושאים ריבית ובין שלא) הם אלו שמאפשרים לבנקים להעניק אשראי לציבור, המהלך של רשות התחרות עלול להביא דווקא לצמצום בהיקף האשראי שנותן הבנק. מצב כזה עשוי להביא ליציאת הבנק המסוים מהמשחק בתחום האשראי, מה שיביא לצמצום התחרות על ההלוואות, או לחילופין להציע הצעות טובות פחות בצד הפיקדונות.

הסדרת ההתנהלות מול חברות תשלומים

הוראה נוספת של הרשות נוגעת במה שמכנים ברשות "מאגדי פיקדונות". בחוק ההסדרים האחרון אישרו חברי הכנסת את חוק שירותי תשלום, המאפשר לחברות תשלומים שאינן בנקאיות, לדוגמה ארנק דיגיטלי או אפליקציית תשלום, לנהל אצלן כספים כמו בעו"ש, כך שהלקוח יוכל להפקיד אצלן את המשכורת, להעביר כספים או להנפיק כרטיס אשראי, ואותן חברות יוכלו להציע לו ריבית בחשבון המדובר.

הן אמנם לא יוכלו להציע פיקדונות כי הן לא בנקים, אך הן יוכלו להיות משווקים של פיקדונות בנקאיים, כלומר לתווך בין הבנקים ללקוחות. ברשות התחרות מבקשים לחייב את הבנקים לעבוד עם חברות התשלומים האלה ולהציע להן את תנאי הריבית שהם מציעים לעסקים גדולים וללקוחות בהיקף גדול, שכפי שהציגו ברשות בפני ועדת הכספים, הם הרבה יותר אטרקטיביים ממה שמוצע למשקי הבית ולעסקים קטנים.

כאשר התנאים יושוו, אותו גוף יוכל להציע את התנאים המועדפים למשקי הבית והוא ירוויח את מרווח הריבית ביחס לתנאים הפחות טובים שיכול היה הלקוח להשיג לבדו מהבנק, שברשות התחרות מאמינים שיהיה נמוך מהמרווח שגוזרים הבנקים כיום.

פריסה האפשרויות השונות בפני הלקוח

עוד מבקשים ברשות התחרות לחייב את הבנקים להציג מידע ללקוחות ב"פוש", רגע לפני שהם סוגרים פיקדון. ברשות מכוונים להודעה שתסביר לדוגמה כי הריבית שהלקוח מקבל על פיקדון היא 2%, בעוד שהריבית הממוצעת על פיקדונות דומים באותו בנק היא 4%, ותוך פירוט בשקלים של הפער בין ההצעה לממוצע.

כך, הלקוח יוכל להחליט אם הוא רוצה בכל זאת להפקיד את הכסף בבנק, להתמקח או לחפש חלופה אחרת.

החשש מהשלכות ארוכות טווח על הבנקים

יש מי שטוענים כי לצעדים רגולטוריים חדים עלולים להיות השלכות ארוכות טווח על הבנקים ועל התחרות בענף. כל זאת, לדבריהם, כשברקע שורה ארוכה של רפורמות מבניות משמעותיות שנעשו בשנים האחרונות ושטרם הבשילו. למעשה, רשות התחרות לא מחכה להבשלה של הרפורמות הללו - כמו מעבר בקליק, בנקאות פתוחה, הסדרת העיסוק בשירותי תשלום והכנסת פינטקים וגופים חוץ בנקאיים, מקומיים וזרים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבעצמו מקדם חוקים נגד רווחיות הבנקים לדוגמה מס על רווחי יתר, התייחס לכך בדיון שנערך ביום שני בוועדת הכספים של הכנסת, ואמר כי כשנכנס לתפקידו היו לו עוד כמה רעיונות לרפורמות בקשר לבנקים. "אני לא רוצה להיות פופוליסט ולכן לא קידמתי אותן, כי יש כמה דברים שלוקחים זמן", אמר השר סמוטריץ'. "לצערי חתמתי לאחרונה על דחייה של שלושה חודשים בקידום הבנקאות הפתוחה, אבל הודעתי לבנק ישראל שלא תהיה יותר דחייה. אבל לו אני בנק, אני גורר רגליים, כי בנקאות פתוחה תעזור לאנשים לעבור יותר מהר וכתוצאה מזה תייצר תחרות". בהמשך דבריו, הוסיף סמוטריץ' כי הוא מקיים שיח עם "שני גופים בינלאומיים לכניסה למערכת הבנקאית בישראל".

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

אזעקות בצפון ובעוטף עזה; דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית