גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתחרה של טוויטר זמינה בישראל: מה חשבנו על הרשת החברתית החדשה של צוקרברג?

מטא הוציאה היום לשוק את Threads, רשת חברתית מתחרה לטוויטר ● האתגר הגדול העומד בפני צוקרברג יהיה למצוא את הדרך למשוך את ההמון ● מה היתרון הגדול של הרשת החברתית החדשה, ולמה הצלחתה עלולה דווקא לפגוע במשתמשים?

אפליקציית Threads של מטא / צילום: Shutterstock
אפליקציית Threads של מטא / צילום: Shutterstock

בחודשים האחרונים, מאז רכישת הרשת החברתית טוויטר על-ידי איל ההון אילון מאסק, הפלטפורמה עברה שינויים מרחקי לכת. חיוב מנויים בתשלום עבור פיצ'רים חדשים, תקלות בלתי פוסקות, הגבלת חשיפה לציוצים ואי-יציבות כללית ברשת החברתית - הובילו לנטישת משתמשים שמרגישים כי המערב הפרוע הגיע לטוויטר. 

דובר לא מעט על המתחרות ועל האפשרויות האחרות, וכעת מטא (פייסבוק לשעבר), ומארק צוקרברג שמוביל אותה, הבינו את ההזדמנות והחליטו להציג מתחרה: אפליקציית Threads. האפליקציה הפכה זמינה לציבור היום (ה'), וכבר דווח על 10 מיליון משתמשים בתוך 7 שעות. 

קודם מגבילים, אחר כך מקלים: מה קורה בטוויטר? | ניתוח 
"שלח לי מיקום": מארק צוקרברג ואילון מאסק מחליפים מהלומות 
פייסבוק הכריזה על מודל AI פורץ דרך, אך למתחרות אין סיבה לחשוש בינתיים | ניתוח

פייסבוק מוסיפה שירות נוסף למשפחה, אבל נזהרת

השליטה של פייסבוק בשוק הרשתות החברתיות התרחבה, כשלפני מספר שנים הצטרפו אליה אינסטגרם, וואטסאפ והמטא-וורס, שלושתן תחת חברת-האם מטא. בניגוד להשקת המוצרים הקודמים, שהוצגו כל אחד כמוצרים שעומדים בפני עצמם, במקרה הנוכחי מטא נזהרת קצת יותר - למקרה שהיא תצטרך דרך מפלט אם המשתמשים לא יבואו. המתחרה של טוויטר מבית מטא, Threads, ממותגת בחנויות האפליקציות כ-Threads, an Instagram app - כלומר, מוצר-בת של אינסטגרם.

Threads (שרשורים) הופיעה בחנויות האפליקציות השבוע עם תאריך השקה לסוף השבוע ותיאור רשמי וקצר של האפליקציה: "שרשורים הם המקום בו קהילות מתכנסות כדי לדון בכל דבר מהנושאים שאכפת לכם מהם היום ועד מה שיהיה טרנדי מחר. זה לא משנה במה אתם מעוניינים, אתם יכולים לעקוב ולהתחבר ישירות ליוצרים האהובים עליכם ואחרים שאוהבים את אותם הדברים - או לבנות קהל עוקבים נאמן משלכם כדי לחלוק רעיונות, דעות ויצירתיות עם העולם".

כאמור, ישנו קשר הדוק עם אינסטגרם, אבל מדובר באפליקציה עצמאית. לפי צילומי המסך שפורסמו, נראה שהיא דומה במיוחד לטוויטר, הן מבחינת עיצוב והן מבחינת האפשרויות: לייקים, תגובות, פרסום מחדש ועוד.

מה חשבנו על Threads

השירות הפך לזמין בישראל, לאחר שהחברה הודיעה כי משתמשים ב-100 מדינות יוכלו להשתמש באפליקציה. צוקרברג אמר כי החזון הוא להגיע למיליארד משתמשים באפליקציה, ואף עקץ: "לטוויטר הייתה ההזדמנות לעשות את זה, אבל היא לא הצליחה במשימה. בתקווה שאנחנו כן".

בפוסטים שונים שפורסמו שמו דגש בעיקר על שיח בריא יותר ולהראות שהם על ההגה ומנהלים את זה בצורה אחראית (לדוגמה, האיסור על עירום ופורנו, להבדיל מההיתר שלו בטוויטר). יתרה מכך, צוקרברג כבר הודיע כי נרשמו מעל ל-10 מיליון משתמשים ב-7 שעות הראשונות.

השיח בשעות הראשונות היה בעיקר על ההתחלה של רשת חברתית חדשה, על ההזדמנויות ועל השינויים שזה יכול להוביל. הרבה מאוד ציוצים התמקדו במאסק ובהשוואה לטוויטר, ונראה כי קהל המשתמשים שעבר לרשת החברתית החדשה מאוד כועס על איל ההון שרכש את טוויטר. 

עם זאת, צריך לומר המוצר לא "אפוי" לגמרי: ישנו רק פיד For You ולא פיד של המשתמשים שתבחרו לעקוב אחריהם, אין אפשרות להגדיל את תמונת הפרופיל של משתמשים, וזה משמעותי כשלא מדובר ברשת חברתית ויזואלית, ויש עוד כמה ניואנסים שצריך לשים לב אליהם.

משעות הבוקר בישראל, יותר ישראליים נרשמים לרשת החברתית החדשה: במהלך שעות הלילה הפלטפורמה כללה מעט פוסטים בשפה העברית, וכעת אפשר לראות הרבה יותר תכנים בעברית.

היתרון הבולט - בסיס משתמשים גדול

צוקרברג ממנף באפליקציה את היתרון הגדול שלו על אילון מאסק וטוויטר - בסיס המשתמשים הגדול. באפליקציה החדשה, משתמשים יוכלו להתריע בקלות לעוקבים שלהם חשבון ב-Threads  ויוכלו לעקוב בקלות יותר, כך שמשתמשים לא יצטרכו לבנות מחדש בסיס מעקב או קהילה.

לכלל אפליקציות מטא יש בסיס המשתמשים פעיל של מעל ל-3 מיליארד איש, המספר הגבוה ביותר בשוק. בפייסבוק נקודתית יש כ-2 מיליארד משתמשים יומיים לפי הדוחות הכספיים האחרונים שפורסמו. על-פי BusinessOfApps, לאינסטגרם יש מעל ל-2 מיליארד משתמשים חודשיים. כשמטא מחליטה לקחת את בסיס המשתמשים הגדול הזה ולמשוך אותו לרשת חברתית חדשה עם בסיס העוקבים שכבר קיים, היא מתמודדת בקלות עם חסם משמעותי.

ובכל זאת, מטא מתמודדת עם אתגר גדול מאוד. עד כה, בשנים האחרונות ניסו להעמיד כמה מתחרות מרכזיות לטוויטר, עם או בלי קשר לאילון מאסק. נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ניסה להקים רשת חברתית בשם Social Truth שלא הצליחה לתפוס כמו שצריך, כמו גם הרשת החברתית Mastodon שניסתה להיכנס בחלל שמאסק יצר לרבים מהמשתמשים.

צוקרברג צריך להצליח לשכנע את המשתמשים שמדובר באלטרנטיבה אמיתית לטוויטר, ושאפשר להעתיק את הכיכר העיר הדיגיטלית - בתחומי ברנז'ה ברורים כמו פוליטיקה, אקטיביזם ועיתונות, כמו גם מפורסמים שמחפשים לשמור על קשר עם המעריצים שלהם.

גם אם המוצר עצמו יכול להיות מוצלח וטוב, במטא חייבים למצוא את הדרך למשוך את ההמון - שכן אם המשתמשים לא יגיעו, לא תהיה סיבה אמיתית לנסות להצטרף לרשת החברתית החדשה. אם מטא תצליח לייצר אלטרנטיבה אמיתית עם כל היתרונות שהיו בטוויטר, זו תהיה רעידת אדמה של ממש.

מה צוקרברג יכול להרוויח ממהלך שכזה?

כשברקע מדברים על קרב האגרוף בין צוקרברג ומאסק, יש פה מאבק הרבה יותר חשוב: הדומיננטיות של רשתות חברתיות בכלל, ורשת חברתית מבוססת שיחות בפרט. אם צוקרברג ומטא יצליחו כאן, מדובר באיום רציני על מאסק וטוויטר.

מהלך שכזה יכול לקרוץ כמתבקש למשקיעים שדאגו מאוד לעתיד של החברה בניהולו של צוקרברג. המשקיעים הביעו חשש אמיתי מכך שמטא מפזרת משאבים נרחבים על המטא-וורס שעדיין רחוקה ובעיקר מפסידה, ולא שמה דגש על עסקי הליבה של החברה - שוק הפרסום. למעשה, צוקרברג עושה כאן מהלך חכם במיוחד: גם מרגיע את המשקיעים שהוא עדיין רואה את עסקי הליבה בדמות רשת חברתית - וגם יוצר פלטפורמה חדשה לרשת החברתית למשוך מפרסמים.

בחודשים האחרונים דווח לא מעט על מפרסמים שהביעו דאגה מהכיוון אליו הולכת הרשת החברתית טוויטר. אותם מפרסמים דיברו על צמצום ההוצאות על פרסום בטוויטר, ואף הפנו עורף לרשת החברתית. זו אחת הסיבות לכך שמאסק משך את לינדה יאקרינו, מנהלת הפרסום לשעבר ב-NBC Universal, שמומחית בתחום, כדי להחזיר  את המפרסמים. כל זה כמובן מצטרף להגבלות האחרונות שמאסק דיבר עליהן - מספר ציוצים שכל משתמש יוכל לראות ברשת החברתית.

אם מטא תצליח להעמיד בצורה טובה מתחרה אמיתית לטוויטר, המפרסמים שעזבו את טוויטר יכולים לפזול ובגדול לרשת החברתית החדשה. תמריץ נוסף עבור המפרסמים להגיע לרשת החברתית החדשה של צוקרברג יהיה קהל המשתמשים הענק. אם בסיס המשתמשים הגדול של אינסטגרם, או אף חלקו הגדול, יצטרפו לרשת החברתית החדשה (מן הסתם בתהליך של לחיצה כפתור וכמה שניות) - הדבר כאמור ימשוך מפרסמים בקלות רבה יותר.

הסיכון בהצלחת פייסבוק באפליקציה החדשה

אחד הדברים שמומחי טכנולוגיה והעיתונאים המסקרים את התחום חוזרים עליו כעיקרון חשוב ביותר, זה לא להסתמך ולהתבסס על אותה חברה בכל השימושים. גוגל הדומיננטית עם מנוע החיפוש, יוטיוב, ג'ימייל ועוד; אפל עם גאדג'טים שונים כמו סמארטפון, שעון חכם, מחשב ועוד; וגם פייסבוק עם שירותי רשתות חברתיות מסוגים שונים.

המעבר לרשת חברתית נוספת של פייסבוק, הפעם בגרסת טוויטר, נותנת לה כוח גדול מדי. אומנם למטא היו הרבה ניסיונות עם אפליקציות צדדיות ושירותים לא מרכזיים, אבל נראה כי הפעם היא נכנסת לחלל ריק, הן למפרסמים והן למשתמשים שנוטשים את טוויטר. למרות הירידה של פייסבוק בשנה שעברה וההיחלשות עד כה, עדיין צריך לבדוק שהיא לא מבססת דומיננטיות רבה מדי בשוק הרשתות החברתיות והדעות. 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי