גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסתר ברק-לנדס: "דיקטטורה וחוסר דמוקרטיה זה רחוק מ-ESG"

בפאנל "אימפקט ניישן" שנערך בכנס ה-ESG של גלובס ובנק דיסקונט, אמרה אסתר ברק-לנדס, שותפה מנהלת ב-FLORA Ventures: "מדינת ישראל וכלל אזרחיה צריכים לחיות באווירת ESG" ● שחר בוצר, שותף מייסד ב-Good Company: "משקיעים לא מקלים על חברות שמגיעות עם ייעוד סביבתי וחברתי" ● הילה חימי, מנכ"לית דיסקונט קפיטל: "קשה לי לחשוב כיום על קרן שאין לה לפחות 10%-20% חברות ESG בפורטפוליו"

הילה חימי, אסתר ברק-לנדס ושחר בוצר בפאנל בהנחיית אסף גלעד, בכנס ESG / צילום: שלומי יוסף
הילה חימי, אסתר ברק-לנדס ושחר בוצר בפאנל בהנחיית אסף גלעד, בכנס ESG / צילום: שלומי יוסף

מה חברות ישראליות צריכות לעשות כדי להתבלט מעל חברות גלובליות בתחום הקיימות? על שאלה זו ואחרות ניסו לענות היום (ד') אסתר ברק-לנדס, שותפה מנהלת ב-FLORA Ventures; הילה חימי, מנכ"לית דיסקונט קפיטל; ושחר בוצר, שותף מייסד ב-Good Company; שהשתתפו בפאנל בהנחיית אסף גלעד, כותב וערוך הייטק בגלובס, בכנס ה-ESG של גלובס ובנק דיסקונט שנערך במרכז הכנסים הרצוג. 

מנכ"לית מיקרוסופט ישראל: "לישראל יש פוטנציאל להפוך למעצמת קיימות ולהוביל בדיוק כמו בסייבר" | כנס ESG 
מנכ"ל שיבא: "הרופאים שלנו לא רק רוצים לטפל בחולים, אלא לעשות אימפקט עולמי" | כנס ESG
מנכ"ל דיסקונט, אורי לוין: "לא מספיק להיות מנהל שמוביל את החברה שלו להישגים, צריך מנהיגות ערכית" | כנס ESG

"אם מסתכלים על הצמיחה בהשקעות ה-ESG, רואים עלייה מאוד משמעותית בהיקפי ההשקעות בתחום, מספר שקרוב ל-60 מיליארד דולר ב-2022, וזה לא הגיע רק מקרנות ייעודיות, אלא מתעשיית ההון סיכון בכללותה", אמרה חימי. "קשה לי לחשוב כיום על קרן שאין לה לפחות 10%-20% חברות ESG בפורטפוליו".

האם כדי להמשיך ולקדם את התחום קרנות צריכות לבצע הקצאות מסוימות להשקעה ב-ESG? על כך אמרה חימי כי "התחלנו קצת כמו אפליה מתקנת. אמרנו שנתחיל עם ESG בתיק שלנו, גם אם זה יהיה קצת פחות טוב, והיום זה לא המצב. זה חלק מהתיק שלנו, וזה חלק חשוב".

חימי הוסיפה כי ״המהות שלנו כארגון היא מהות כלכלית, אנחנו בוחנים את ההשקעות בחברות מבוססות ערכי ESG בדיוק כמו השקעות אחרות, אנחנו לא נותנים הקלות לחברות שעשות טוב לעולם, אלא מכניסים את זה כפרמטר בבדיקה שלנו. אם נסתכל על מה שקורה בשטח עם אותן חברות, חלק מהמדדים בעולם מראים שהחברות האלה אפילו משיאות יותר רווח״.

על השאלה מה חברות ישראליות צריכות לעשות כדי להתבלט מעל חברות אחרות בזירה הגלובלית בתחום הקיימות, ענתה ברק-לנדס כי "שרשרת הערך מתחילה באדם שמשלם ביטוח, ואז זה הולך הלאה לחברות ביטוח שמשקיעות בקרנות שמשקיעות בחברות.

"בואו נלך צעד למעלה. מדינת ישראל וכלל אזרחיה צריכים לחיות באווירת ESG. למדינה הזאת גם יש מנהיגות שנבחרה על-ידי 65% מהציבור וצריכה להתנהל לפי כללים מאוד ברורים, אבל לצערי המדינה רחוקה מזה, כי דיקטטורה וחוסר דמוקרטיה זה רחוק מה-ESG, וזה חבל, כי המדינה צריכה להתנהג כמו שהיא דורשת מהחברות שבה. אנחנו רואים חוסר גיוון טוטלי בממשלה ובמשרדים שלה, ואני חושבת שהממשלה הזאת לא הבינה מה זה אומר לגבי היום שאחרי".

"הסתכלו עלינו כמו על יצורים שהגיעו מהחלל"

"כמישהו שעוסק בתחום הזה מ-2014, להיות בחדר עם מובילי המשק בכנס שנוצר ביוזמה של גלובס ודיסקונט, זה מאוד מרגש", אמר בוצר. "ב-2014 הסתכלו עלינו כמו על יצורים שהגיעו מהחלל כי עסקנו בנושא, אז יפה שהגענו למצב הזה, ועדיין זה לא מספיק".

חימי: "אני מסכימה עם שחר שזה מאוד מרגש לראות מה עברה התעשייה בעשור האחרון. אנחנו מסתכלים על תחום ה-ESG מאז 2016, רצינו לראות חברות כאלה בתוך הפרוטפוליו שלנו. התחלנו בהשקעה בקרנות ייעודיות ומה שקרה בחמש השנים האחרונות זה שהבנו שהחברות הללו צריכות לשבת בתוך הפרוטפוליו שלנו כחלק ממה שאנחנו עושים. שליש מהחברות אצלנו בטכנולוגיה הן מה שנקרא - Tech For Good.

"אני מאמינה שבעוד מספר שנים מדינת ישראל תהיה מובילה גם בתחום הזה. הדור הצעיר של היזמים מבין שזה מה שקורה ושזה מעניין את המשקיעים בעולם. מדברים הרבה על תפקיד של ממשלות ובארץ אין דחיפה מספיק גדולה של הממשלה בתחום, במקום זה היזמים והמשקיעים דוחפים את השינוי מהשטח".

לדברי בוצר, "אנחנו זיהינו מספר דברים שקורים. תאגידים גדולים מציבים לעצמם יעדים כתוצאה מרגולציה, משינוי דעת הקהל - למשל מעבר הכסף לידיהם של אנשים צעירים שחושבים אחרת. הדרך היחידה לעמוד ביעדים היא טכנולוגיה - טכנולוגיה משנה את העולם. יש לנו מעל 30 שותפויות עם תאגידים בינלאומיים, אנחנו כל הזמן לומדים את הבעיות ומחפשים יזמים באופן פרו-אקטיבי כדי לפתור את הבעיות".

על השאלה מה לדעתו הוא מבין שהמשקיעים האחרים לא הבינו, השיב בוצר כי "זה נכון שישראל באופן מסורתי - לא רק בתחום האקלים אלא גם בסייבר ובפינטק - נכנסה אחרונה, אבל אנחנו יודעים להשלים את הפער מאוד מהר. יש עוד הרבה קרנות, וגם הקרנות המובילות בישראל מתחילות להסתכל על עולם הקיימות, ואני מאמין שעוד כמה שנים נהיה בטופ שלוש אומות בתחום הזה. אז אני לא חושב שאני מבין משהו שאחרים לא מבינים, פשוט הבנו את זה מהר יותר".

"משקיעים לא מקלים על חברות שמגיעות עם ייעוד סביבתי וחברתי"

לקראת סיום הפאנל, ברק-לנדס התייחסה לפרשת ההונאה שנחשפה לאחרונה בסטארט-אפ ג'ונקו - חברה שמציעה שילוב של אוכלוסיות מוחלשות בהייטק באמצעות כלים של בינה מלאכותית: "קראנו בעיתונים על החברה הזאת, זאת חברה שעילית רז הקימה. אנחנו לא השקענו בג'ונקו, אבל רואים איך הדירקטוריון דרש ממנה להתפטר, כי משהו לא התנהל כשורה. אז אצלנו ראש הממשלה לא מתפטר והוא מנהל את עצמו ואת המדינה ואת הממשלה ואת המשפט שלו". 

מה השוק הפרטי יכול ללמוד מהשוק הציבורי על התנהלות מול הונאות? "צריך לזכור שאם מישהו מחליט לרמות באופן אקטיבי ועובד בזה מאוד קשה, הוא עלול להצליח", מזהירה חימי. "זו תהיה טעות לקחת מקרה פרטי ובעקבותיו להשליך על סטארטאפים את אותן דרישות של המגזר הציבורי. עם זאת יש פרמטרים חשובים כמו סמנכ"ל כספים ומול מי עובדים ובעיקר שקיפות מול הבורד והמשקיעים".

צובר התייחס לשאלה עד כמה המשקיעים קלים עם ידם על ההדק כשמדובר בחברה שמוכרת מוצר עם ערך חברתי או סביבתי, כמו ג'ונקו: "משקיעים - בטח בישראל אבל בכל העולם - לא מקלים על חברות שמגיעות עם ייעוד סביבתי וחברתי. אם כבר אז להפך. במיוחד בישראל, עושים בדיקת נאותות יותר ארוכה וקפדנית, וחושדים שאולי יש משהו".

עם זאת, בוצר התייחס לנטייה, לדבריו, ל-FOMO של תעשיית ההון סיכון המקומית. לדבריו, יש לתעשייה זו נטייה ללכת אחרי טרנדים. "היה את השלב של סייבר ואז בלוקצ'יין ועכשיו בינה מלאכותית יוצרת. כל הקרנות מחפשות להשקיע בדבר הבא, וזה יכול לקרות גם עם אקלים-טק. אנחנו ועובדים הפוך, בעינינו הטכנולוגיה היא אמצעי ולא מטרה, אנחנו משקיעים המון זמן להבין את השוק את התאגידים ואת הדינמיקות, ורק אז הולכים לחפש את ההשקעה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק דיסקונט 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם