גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאקזיט ענק לדירוג "זבל" ופריסת חוב: מסלול ההידרדרות של כתר פלסטיק

הסכם לדחיית תשלום חובות הענק של יצרנית ריהוט הפלסטיק לבית ולגן, והעמדתה הצפויה למכירה, מהווים חותמת לכישלון עסקת הרכישה שלה מידי סמי סגול לפני שבע שנים לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר ● גורם בשוק: "קרן BC פרטנרס רכשה את כתר במחיר גבוה, העמיסה עליה חוב יקר, וכעת, כשהריבית בעולם זינקה, לך תמחזר חובות"

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר
מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

שבע שנים חלפו מאז נמכרה השליטה בחברת כתר פלסטיק לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners, באקזיט חלומי ששיקף לה שווי של 1.7 מיליארד דולר. על רקע צמיחה שנתית דו־ספרתית שאפיינה את עסקי החברה הישראלית באותן שנים, נטען ע"י הקרן הרוכשת כי "מצאנו בכתר פלסטיק כוח נרחב של יצירתיות ותעוזה שמהוות עבורנו הזדמנות עסקית גדולה".

מדוע השמש הפסיקה לזרוח על מתקיני הגגות הסולאריים בישראל
"לא ממהרים לקנות דירות": איך מתמודדות חברות השיווק עם הקיפאון בשוק המגורים?
דסק"ש שולחת צפירת הרגעה למחזיקי האג"ח: מכרה את אחזקותיה במהדרין ב-250 מיליון שקל לקבוצת דלק

סמי סגול, שמשפחתו מכרה באותה עסקה 80% ממניות כתר, מעצמה של מוצרי פלסטיק לבית ולגן, תמורת 1.4 מיליארד דולר, סיפר כי "לפני כשנה התחלנו בדיונים עם 11 מקבוצות ההשקעה הגדולות בעולם, שכולן גילו עניין בכתר. אני משוכנע כי השותפות עם BC פרטנרס וניצול הנכסים הניהוליים והאסטרטגיים שלה יאפשרו לנו להאיץ את הפיתוח של כתר מחברה בינלאומית לחברה גלובלית במלוא מובן המילה".

 

הערכה קודמת: החברה תתקשה לשלם את החוב

אלא שה"יצירתיות" ו"התעוזה", לפחות אלה שניסו בקרן הרוכשת ליישם בהיבטים הפיננסיים של הרכישה, הובילו את כתר פלסטיק למצב שונה לגמרי. בסוף השבוע הודיעה החברה כי חתמה על הסכם לפריסת חובות עם נושיה הפיננסיים העיקריים. הללו הסכימו לדחייה בהחזר האשראי שהועמד לה, המוערך בסכום של כ־1.2 מיליארד אירו, בכפוף להעמדת החברה למכירה - קרוב לוודאי במחיר נמוך מהותית מזה שבו נרכשה ע"י BC פרטנרס.

דירקטוריון כתר, כלשון ההודעה, מאמין שתהליך המכירה הוא הדרך היעילה ביותר למקסם ערך עבור כלל בעלי העניין בחברה. תהליך המכירה צפוי להתחיל בהמשך השנה הנוכחית ולהסתיים לקראת אמצע 2024.

עוד קודם לכן, במרץ השנה, הורידה סוכנות מודי'ס את דירוג החוב של כתר בדרגה אחת ל־Caa2 - דירוג "זבל" המקביל לדירוג CCC של S&P. הצעד נבע מתשלום החוב הצפוי לחברה באוקטובר, שבמודי'ס העריכו כי כתר תתקשה לעמוד בו.

 

חמישה ימים לאחר הורדת הדירוג, פרסמה מודי'ס מסמך של חוות דעת פנימי ללקוחותיה, שבו נרשמה עדכון נרחב יחסית על הסיבות להפחתת הדירוג.

קבוצת כתר, המנוהלת על ידי אלחנדרו פנה מאז 2018, תוארה בסקירת מודי'ס כחברה בעלת "מיצוב סולידי כמובילה בשוק מוצרי הפלסטיק, עם גיוון מוצרים טוב והיסטוריה של חדשנות". לחברה, נכתב, יש גיוון גאוגרפי טוב של עסקיה והמכירות שלה בין אירופה, ארה"ב וישראל.

כמו כן, לחברה ערוצי הפצה טובים ונוכחות טובה בסחר מקוון. מנגד, מה שעמד לשלילה היו החשיפה להאטה ביקושי הצרכנים למוצריה, וגם "סיכון מוגבר לחדלות פירעון בשל התקרבות מועדי הפירעון של החוב".

דירוג החברה הושפע לרעה מסדרה של גורמים ובהם החשש להאטה בעסקיה בעת מיתון כלכלי, יחס נמוך של שיעור הרווח לפני הוצאות מימון ומסים (EBIT) לעומת תשלומי הריבית של החברה, כמו גם החשיפה המוגברת למחירי תוצרי הנפט (פוליפרופילן) על אף שהחברה משתמשת באגרסיביות בחומרי גלם ממוחזרים. בחוות הדעת העריכה מודיס כי ב־2023 צפויה החברה להציג תזרים מזומנים חופשי שלילי, ואף הביעה דאגה מהמינוף הגבוה של החברה.

עוד צויין בסקירה כי "כתר חשופה גם במידה מסויימת לתנודתיות ברווחיות שלה בשל השפעות האינפלציה, למרות יכולות החברה לייקר את מוצריה והאסטרטגיה שלה להגביר את השימוש בחומרי גלם ממוחזרים".

כתר גם זכתה לדירוג נמוך במיוחד בסולם ה־ESG (סביבה, חברה וממשל תאגידי): CIS-5, דירוג המוגדר כ"גבוהה ושלילי מאוד" והוא הנמוך ביותר בין הדירוגים (הגבוה ביותר הוא CIS-1). הסיבה היא פחות ההשפעה הסביבתית והחברתית של מוצרי הפלסטיק של החברה, ויותר בתחום הממשל התאגידי. במודי'ס ציינו כי "חשיפת כתר לסיכוני ממשל היא מאוד גבוהה ושלילית, והיא משקפת את האסטרטגיה הפיננסית האגרסיבית שלה, רמת מינוף גבוהה ובעלות ריכוזית".

 

התשקיף חשף הפסדים של כמיליארד דולר

כתר פלסטיק נוסדה ב־1948 על־ידי יוסף סגול כמפעל לייצור צעצועים ומוצרים לבית, ובשנות ה־80 הועבר הניהול בחברה לבניו סמי ויצחק סגול. ב־2016, מכרו האחים (בעיקר סמי סגול) את מניות השליטה בקבוצה (80%) לידי קרן BC פרטנרס תמורת כ־‏1.4 מיליארד דולר, בעסקה ממונפת בה הועמסה הלוואה גדולה בריבית דו־ספרתית על החברה הנרכשת.

באותה העת, לא היה מדובר במהלך חריג בקרב קרנות השקעה פרטיות שביקשו לייצר לעצמן תשואה גבוהה - רכישה במחיר יקר באמצעות חוב גדול ובהמשך הנפקה בבורסה והורדת המינוף. ניסיון להנפיק את כתר אכן נעשה ב־2021, דווקא לאחר כמה שנים קשות בעסקיה, אך הוא נחל כישלון חרוץ.

באותה הנפקה תכננה כתר לגייס בבורסת ניו יורק מאות מיליוני דולרים, לטובת הורדת החוב היקר הרובץ עליה, לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. מנתונים שסיפק התשקיף שפרסמה לקראת ההנפקה עלה כי בשנים שלאחר רכישתה ע"י BC פרטנרס חלה הרעה בתוצאותיה, על רקע המינוף הגבוה שהוביל לעלויות פיננסיות גבוהות, העלייה במחירי חומרי הגלם, והתגברות התחרות. כתוצאה מכל אלו רשמה כתר הפסדים מצטברים של כמיליארד אירו בשנים 2018־2020.

לפי התשקיף, שפורסם בשלהי תקופת הקורונה, "הביקוש הגובר למוצרים שלנו בא לידי ביטוי בשיעור צמיחה שנתי ממוצע (CAGR) של 10.4% מאז 2018, על רקע המשך התנאים המיטיבים בשוק, פיתוח מוצלח של מוצרים חדשים, ביצועים חזקים במכירות ורכישות אסטרטגיות".

במקביל ציינה כתר כי "בתקופה זו, ההפסד הצטמצם מ־762 מיליון אירו ב־2018 ל־55.6 מיליון אירו ב־12 החודשים שהסתיימו ב־30 ביוני 2021, וה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) גדל מ־93.4 מיליון אירו לכ־232 מיליון אירו. לדברי החברה, העסקים התאוששו במהירות לאחר תקופה קצרה של שיבושים בשל מגפת הקורונה במרץ־אפריל 2020. עוד עלה מהתשקיף כי 54% ממכירות כתר הן למדינות אירופה, 38% לצפון אמריקה והיתר לשאר העולם. 53% מהמכירות הן מוצרים לבית ו־47% למחוץ לבית (ריהוט גינה וכדומה).

צפי לירידה בהכנסות החברה ב־2022

בסופו של דבר נאלצה כתר לגנוז את תשקיף ההנפקה, ככל הנראה לאחר שלא קיבלה את השווי המבוקש. ובדצמבר האחרון פורסם בגלובס כי לנוכח חולשת בתוצאות נבחנו צמצומים בפעילותה בישראל לאחר שעוד קודם לכן היא פיטרה 100 עובדים, רובם בארץ, על רקע המשבר הכלכלי. בכתר הגיבו ואמרו כי "אנו מבצעים התאמות במפעלינו כחלק מהתמודדות עם ירידה בביקושים למוצרינו ברחבי העולם. היות שלכתר מספר מפעלים בארץ, אנו נערכים לניוד מספר מצומצם של עובדים בין מפעלינו".

לפי אתר החברה, מעסיקה כתר פלסטיק כיום ברחבי העולם 4,900 עובדים ב־20 אתרי פעילות וייצור הממוקמים בארה"ב, אירופה וישראל.

התוצאות הכספיות של קבוצת כתר אינן גלויות כיום, אך דוח מודי'ס מלמד חלקית על תמונת המצב ואף העניק תחזיות. לפי אותם נתונים, 2022 הסתיימה לפי הערכות מוקדמות, עם הכנסות של 1.64 מיליארד אירו. עליה מתונה ביחס ל־2021.

לאחר שבשנים 2021 ו־2020 הציגה החברה רווח לפני הוצאות מימון ומסים (EBIT) חיובי בשיעור של 3.5% ו־3% מההכנסות בהתאמה, הגיעה 2022 בה עברה החברה להפסד לפני מס בשיעור של 0.6% מהכנסות. יחס החוב ל־EBITDA המריא שוב, לאחר שעמד על פי 16.6 ב־2018, כשנתיים לאחר הרכישה, וירד מאז לרמה של פי 6.8 ב־2021, הוא חזר וזינק אשתקד לרמה של פי 9.6 שנחשבת לגבוהה מאוד.

בענף החברות התעשייתיות כל רמה שהיא מעל ליחס חוב ל־EBITDA שגבוהה מפי 4־6, נחשבת למסוכנת. התחזית שנתנה מודי'ס בסוף מרץ האחרון היתה כי את השנה תסיים כתר עם יחס מינוף של פי 8.2, ואת השנה הבאה עם יחס של פי 6.9. אולם התפתחויות אלה היו כמה חודשים לפני הדחייה בתשלומי החוב שהוכרזה בסוף השבוע האחרון. הצפי הוא כי החברה תרשום ירידה השנה בהכנסות שלה של כ־10% ל־1.5 מיליארד אירו.

"BC עשתה אינטגרציה לא טובה לעסק"

"הבעיה של כתר היא כנראה ניהול לא טוב, לצד המינוף הגבוה", טוען בכיר בשוק ההון בשיחה עם גלובס. "קרן BC רכשה את החברה במחיר גבוה, העמיסה עליה חוב יקר, קנתה עוד נכסים ובסוף עשתה אינטגרציה לא מאוד טובה לעסק. ואז הריבית בעולם זינקה, ועכשיו לך תמחזר חובות".

בהנחה שתעמוד בקרוב על המדף, את מי כתר יכולה לעניין?
"בראייה של קרנות פרטיות באופן כללי, אם משפרים את הניהול וחוזרים לרווחיות, יש אפשרות לבצע 'טרנאראונד' ובהמשך הדרך להחזיר את ההנפקה לשולחן. אחרי הכל, כתר היא חברה בין־לאומית כשהמכירות שלה בארץ הן רק נתח קטן מהפעילות.

"כיום כתר פשוט לא יכולה לשרת את החוב. בגלל זה קרן BC איבדה בפועל את החברה. כרגע הם מנסים לתמחר מחדש את שווי החברה ולמצוא גורם אחר שיקנה אותה מידיהם".

המרוויח הגדול בעסקת המכירה של כתר פלסטיק ב־2016, סמי סגול, נותר להחזיק בנתח של 20% ממניות החברה, כמשקיע פיננסי, ואין לו בה כיום מעורבות. כל זמנו והונו, אומרים מקרוביו, מוקדשים לפעילות פילנטרופית, שבמרכזה הקמת מרכזים לחקר המוח באוניברסיטאות בישראל והמרכזים הרפואיים.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?