גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפעה דרמטית: כך תעבוד השיטה החדשה של רשות המסים לקביעת תושבות

התזכיר שפרסמו רשות המסים ומשרד האוצר לשינוי הגדרת תושב לצורכי מס צפוי להשפיע באופן דרמטי על ישראלים רבים ● איך ייקבעו הקריטריונים, מי ייחשב מעתה לתושב חוץ, ומי נותר "בתחום האפור"? ● גלובס עושה סדר

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

השבוע פרסמו משרד האוצר ורשות המסים תזכיר חוק חדש להערות הציבור, המשנה את הנוסחאות לפיהן נקבע מיהו תושב ישראל לצורכי מס. התיקון - שנוסח בהסכמה רחבה של רשות המסים, לשכת עורכי הדין, רואי החשבון, יועצי המס, ונציגים מהמגזר העסקי - צפוי לעבור את כל שלבי החקיקה, שכן רוב המתנגדים הפוטנציאלים לחקיקה היו שותפים בגיבוש התיקון.

כל מה שרציתם לדעת על החוק שמטלטל את המדינה | המשרוקית של גלובס
המומנטום החיובי של הבורסה נעצר באחת: מומחי השקעות מייעצים מה לעשות עם הכסף
מודי'ס: קיים סיכון משמעותי להשלכות שליליות על כלכלת ישראל

מרגע שיכנס לספר החוקים, צפוי התיקון להשפיע באופן דרמטי על ישראלים רבים שמנהלים את עסקיהם ברחבי העולם, או יוצאים לרילוקיישן. מומחי מס מסבירים את השפעות הצעת החוק התמימה למראה.

איך נקבעת תושבות כיום?

כיום נקבעת התושבות של אדם בהתאם למבחן "מרכז החיים" בשילוב עם "מבחן חזקת הימים". מבחן "מרכז החיים" בוחן את הזיקות של אדם לישראל בשנת המס בהתאם לנכסיו, מגוריו ומגוריי בני משפחתו, מקום עבודתו והאינטרסים הכלכליים שלו.

מבחן "חזקת הימים", לעומת זאת, בוחן כמה ימים בילה אותו אדם בישראל, ובין היתר קובע כחזקה שאדם הנמצא למעלה מ־183 ימים בשנת מס בארץ הוא תושב המדינה. אולם, חזקה זו ניתנת לסתירה - ניתן להתווכח אם היא חלה גם במקרה של שהות מעל 183 ימים בארץ. השילוב בין שני המבחנים הללו, שאינם מוחלטים וניתן להתווכח עליהם, הוביל ללא מעט מחלוקות מול רשות המסים.

בהצעת החוק החדשה צוין כי "מבחן 'מרכז החיים', לצד החזקות הניתנות לסתירה, כולל מידה מסוימת של אי־ודאות, אשר מביא למורכבות ביישום המבחן, פוגע בוודאות הנדרשת בדיני המס, גורם לחיכוך מוגבר בין הנישומים לפקידי השומה, ומייצר סיכון לכך שבדיווח העצמי של הנישומים הם ינקטו בעמדות מס אגרסיביות בהתאם ליתרון המס הגלום בעמדה".

מי ייחשב תושב חוץ?

בחקיקה החדשה קיימות שלוש חזקות חלוטות (שלא ניתנות לערעור), אשר בהתקיימן ישראלי שעזב לחו"ל ייחשב תושב חוץ. במסגרת החקיקה, נקבע שאדם ששהה בישראל פחות מ־30 ימים בשנת המס - אינו תושב המדינה. כך, גם מי שהוא ובן/בת הזוג שלו שהו בישראל פחות מ־60 ימים בשנת המס ביחד, או פחות מ־100 ימים והם תושבים של מדינה אחרת.

לדברי עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל משרד ברכה ושות', "ההצעה החדשה נועדה בעיקר לקבע תושבות בישראל. לכן, רק מקרים שממילא היו מובהקים בנושא תושבות חוץ, במצב שאדם שוהה במדינה במשך מספר שנים פחות מ־30 יום בשנה או פחות מ־60 יום בשנה יחד עם בת זוגו במשך מספר שנים, ייחשב תושב חוץ. אין כאן חידוש גדול ומשמעותי, ולמעשה איננו נדרשים לתיקון לשם כך".

מי ייחשב תושב ישראל?

בחוק החדש נקבעו מספר חזקות חלוטות אשר בהתקיימן אדם ייחשב תושב ישראל. בין היתר, אם הוא שהה 183 ימים בישראל בשנת המס, או 100 ימים בשנת מס אחת, וסך של 450 ימים או יותר בשנת המס והשנתיים שקדמו לה. חזקה נוספת מתייחסת לתא המשפחתי ונקבע כי אם אדם ובן/בת הזוג שלו שהו בישראל 100 ימים לפחות, הם תושבי ישראל.

לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס ומי שהיה חבר בוועדה לרפורמה במיסוי בינלאומי, "תזכיר החוק משקף את הצורך של הציבור לוודאות בתחום המיסוי. כיום, חוסר הוודאות בשאלת התושבות לצורכי מס גורם לחיכוך מתמיד, לעיתים אף פלילי, בין הציבור לבין המדינה".

על מי תשפיע החקיקה?

החקיקה תשפיע בעיקר על עובדי הייטק שיוצאים לרילוקיישן, אך גם על עובדים ממגזרים אחרים היוצאים לרילוקיישן ואנשי עסקים עם פעילות עסקית בחו"ל. עו"ד ברכה מסביר כי "ישנן קבוצות עיקריות אשר החוק נוגע להן - ישראלים אשר מנהלים את עסקיהם מחוץ לארץ ואת מרכז חייהם, אך עדיין נמצאים בישראל תקופה משמעותית; או תושבי חוץ המחזיקים פעילות עסקית בישראל, ולשם כך שוהים בארץ במשך שנתיים".

לדבריו, החקיקה תשפיע בעיקר במקרים שהוחרגו בעבר מהגדרת תושבות בשל נסיבות מיוחדות, אך בעתיד לא יוכלו עוד להוכיח לרשות המסים מדוע יש לפטור אותם ממס. "ישנם מקרים רבים, בהם פסק בית המשפט כי בשל נסיבות אישיות כמו מחלה של קרוב משפחה, ניתן להכיר בתושבות חוץ של אדם, אף אם שהה תקופה ארוכה בישראל בשל אותן הנסיבות. ההצעה החדשה שוללת את היכולת הזאת".

בהצעת החוק צוין גם כי קביעת החזקות החלוטות צפויה להביא לתוספת מס, אך "בשל חוסר בנתונים, יש קושי בהערכה מדויקת של תוספת הכנסות המדינה ממסים". לדברי עו"ד איתי ברכה, "למרות שלא מדובר בהעלאת מס ישירה בפועל, חקיקת המס תכניס למעגל נישומים נוספים שתושבותם אולי הוטלה בספק קודם לכן. כתוצאה מכך, הם יחויבו במס בישראל על הכנסתם הכוללת, באותו השיעור החל עד היום על כל אחד מסוגי ההכנסה".

לדברי עו"ד דורון פסו, מומחה למיסוי ממשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', אומר כי "אם התזכיר יהפוך לחוק הוא יבטל למעשה את הזכות של משפחות לבחור כיצד לנהל את משפחותיהם ו'יעניש' אותם על החלטה לפצל את חייהן בין שתי מדינות".

עוד לטענת פסו, "מעבר לביטול זכותם של נישומים להחליט על אופן ניהול התא המשפחתי, התזכיר החדש מפלה יחידים שאינם נשואים, שיסווגו כ'תושב ישראל' רק במקרה בו שהו מעל 183 ימים בשתי שנות מס רצופות, או במקרה ששהו מעל 100 ימים בשנת מס ומעל 450 ימים בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה, וקובע עבור רווקים תנאים טובים יותר מאשר נישומים להם בני זוג שהוא תושב ישראל - שיסווגו כ'תושב ישראל' אם יחצו את סף 100 הימים בישראל".

אולם, לדברי מומחית המס, עו"ד אינגה אייזנברג ממשרד אייזנברג, שנער ושות', "החזקות החלוטות אכן יוצרות ודאות מסוימת לעניין החבות במס. למשל, החזקה החלוטה שמגדירה יחיד כתושב חוץ, משפיעה לטובה על אנשי עסקים שגרים מחוץ לישראל, אך מגיעים לביקורים משפחתיים. במובן זה, מעתה יהיה ברור שמי שלמרות שיש לו 'זיקה משפחתית' לישראל, הביקורים המשפחתיים לא יזקפו 'לחובת' איש העסקים והזיקה המשפחתית למעשה 'תנוטרל'".

מי נשאר ב"תחום האפור"?

החוק החדש יתייחס למקרים מובהקים שבהם די במספר ימי השהייה לצורך קביעת תושבות, ואין צורך לבחון את כלל המרכיבים האחרים ב"מבחן מרכז החיים". במקרים האחרים, ימשיך לחול הדין הקיים, הכולל את מבחן "מרכז החיים" והחזקות הניתנות לסתירה, כפי שפורשו על ידי בתי המשפט עד היום. המצב הזה מותיר תחום אפור רחב למדי.

לדברי ברכה, "מי שנשאר בתחום האפור, הוא למעשה כל מי שהיה מצוי שם עוד לפני ההצעה החדשה, ובעיקר כל מי שמנסה להוכיח שאינו תושב ישראל. זאת, כיוון שהחזקות הקבועות בהצעה בעיקר נוגעות לקיבוע תושבות ישראלית. המקרים בהם היא מקבעת תושבות חוץ הינם מקרים שלא היה חולק עוד לפני התיקון (למעט מקרי קיצון) כי מדובר בתושב חוץ".

עו"ד אייזנברג מוסיפה כי חשוב להבין שבכל מה שקשור להכנסות שנבעו מעבודה בישראל, אין משמעות לשאלת התושבות והשהיה: "גם אם תיקון החוק יתקבל, עדיין אדם שעבד בישראל, יצטרך קודם כל לשלם את המס רק אחר כך בחו"ל וקיזוז יבוצע בהתאם. גם אם עבדנו בחו"ל וההכנסה הופקה, החבות במס תהיה קודם כל בחו"ל, ורק אחר כך בישראל. כלומר, עדיין יש תחום אפור שמשאיר מרחב להידיינות ולבחינה עובדתית שמצריכה בדיקה של נסיבות כל מקרה ומקרה".

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות