גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח של צרפת והונג קונג: מה קורה לדירוג אשראי של מדינות שהמונים מוחים ברחובותיהן

שתי הדוגמאות האחרונות מתורגמות בקלות לעברית: צרפת והונג קונג ● הממשלות שם ניסו לשכנע את המדרגים שהבסיס הכלכלי שלהן הוא למופת, אבל הסוכנויות התעניינו ב"התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי" - והענישו את המתפוררות

מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE
מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE

לישראל אין על מה להתלונן. סוכנויות הדירוג החמירו בשנים האחרונות עם גדולות כקטנות. בדרך-כלל הסיבות הן כלכליות ופיננסיות, אבל אי-שקט פוליטי מזיק למעמדן של ארצות או של אזורים שהיו לפנים מבורכים ביציבות. 

מודי'ס: קיים סיכון משמעותי להשלכות שליליות על כלכלת ישראל 
סיטי בהתייחסות למצב בישראל: "נהיה מסוכן יותר ומסובך יותר" 
צונאמי של אזהרות כלכליות: מורגן סטנלי בתחזית עגומה לישראל 
קשה להיות מופתעים מצונאמי האזהרות הכלכליות למצב בארץ | פרשנות

קחו למשל את צרפת, שהתקוממות אזרחית שטפה את רחובותיה במשך חודשים; בעצם במשך שנים, עם הפסקה-צורך-קורונה. הצרפתים מחו בהמוניהם נגד נשיא לא פופולרי, נגד מדיניותו הכלכלית, נגד אישיותו ולבסוף נגד רפורמה צנועה שניסה להכניס בתוכניות הפנסיה שלהם (להעלות את גיל הפרישה בשנתיים, שומו שמיים).

מהומות רחוב בצרפת תמיד מעוררות אסוציאציות מהפכניות, אבל המהומות האלה, שכללו התנגשויות עם המשטרה (השנואה על השמאל, אבל די פופולרית בימין), עוררו את הרושם של מדינה היוצאת מכלל שליטה.

סוכנות פיץ' (Fitch) הנמיכה את הדירוג שלה לצרפת עוד בסוף השנה שעברה, וחזרה והנמיכה (ל AA-) בחודש אפריל.

סוכנות S&P הזהירה כי היא תשקול הורדת דירוג, אם חלקו של החוב הציבורי בתוצר המקומי הגולמי לא יפחת (מ-111%) ב-18 החודשים הבאים. ההזהרה הזו דרבנה את ראש הממשלה ואת שר האוצר למהר ולהיפגש את נציגי הסוכנות ולדבר על לבם, או על מוחם. 

''סוכנות S&P מדליקה אור אדום לצרפת''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

"אי-שקט סוציו-פוליטי"

סוכנות Scope, המדרגת מדינות וארגונים באירופה, התלבטה בקול רם. מצד אחד היא הזכירה את בעיותיה הפיננסיות של הממשלה לצד בעיותיה הפוליטיות: בהיעדר רוב פרלמנטרי (ממשלת מיעוט התלויה ברצונה הטוב, ובדרך-כלל הלא-כל-כך טוב, של סיעת אופוזיציה קטנה), היא מתקשה להוציא אל הפועל את הרפורמות העומדות במרכז מצעה. אבל מצד שני איך אפשר להתעלם מ"כלכלה מגוונת… פרופיל חוב חיובי וגישה מצוינת לשוק ההון".

הסוכנות השאירה אפוא על כנו את דירוג ה AA, אבל הודיעה כי תפקח עין מחמירה על צרפת בשנה וחצי הבאות. 

המעוניינים יוכלו למצוא באתר הרשת של Scope את רשימת הנסיבות אשר ישנו את דעתה על צרפת (scoperatings.com). ישראלים יתעניינו במקום הבולט שהיא נותנת ל"אי-שקט סוציו-פוליטי". הצירוף "סוציו-פוליטי" חוזר ונשנה בדוח של Scope. זה נשמע טוב בצרפתית, וכנראה גם בעברית בת-זמננו.

יש עוד צלילים מוכרים. הדוח על צרפת, אשר פורסם ב-26 במאי, הטעים את ההשפעה השלילית על המדיניות הכלכלית, הנובעת מצד "התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי".

הבדל חשוב בין צרפת לישראל הוא כמובן מעמדו של הנשיא הביצועי. לנשיא הביצועי אומנם אין צורך ברוב פרלמנטרי כדי לכהן, אבל נחוץ לו רוב כזה כדי לחוקק. כשאין לו רוב, כמעט כל חקיקה מצריכה תמרונים מסובכים. לפחות פעם אחת הוטל ספק בלגיטימיות החוקתית של התמרונים האלה, אבל המקביל הצרפתי של בג"ץ התיר אותם.

מסקנת Scope היא אפוא הערכה "ניטרלית" על "פקטורים של משילות". זו לשון מנומסת להגיד שאיכות המשילות מוטלת בספק גובר, והיא תשפיע על הפיננסים של צרפת וממילא על דעתן של סוכנויות הדירוג. 

''צרפת בסכנה של הפחתת דירוג''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

האופוזיציה מילאה את הרחובות

דוגמה בולטת אחרת לקשר שבין מהומות רחוב מתארכות להפחתת דירוג ניתנה בהונג קונג בשלהי 2019 ובתחילת 2020, בימים האחרונים שלפני הקורונה.

עיר-המדינה בחופי סין נהנתה בימים ההם מדרגה ניכרת של אוטונומיה. לרוע המזל, מתנגדי המשטר עשו שימוש נמהר באוטונומיה הזו, שהיה מנותק לחלוטין מן המציאות הפוליטית, ועלה להם ביוקר בלתי רגיל.

בדרישה מוצדקת בהחלט ליתר דמוקרטיה, כפי שהמשטר הקומוניסטי התחייב להרשות כאשר קיבל לידיו את הונג קונג מבריטניה ב-1997, האופוזיציה מילאה את הרחובות במשך שבעה חודשים. מיליונים הפגינו נגד המשטר ולטובת החירות. בהדרגה, חלקים קטנים אך בולטים של האופוזיציה פנו לאלימות ולוונדליזם.

תמונות מוכרות מן הימים ההם הראו את הקיצונים מתנגשים עם המשטרה, מציתים בתי עסק, כלי רכב, אפילו בנקומטים. פעם אחת הם פרצו אל מליאת הפרלמנט של הונג קונג והבריחו את חבריו.

זו הייתה קריאת תיגר מובהקת על המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג. הוא ניצל את הפסקת המחאות שכפתה הקורונה כדי לשים קץ לכל רמז של חירות פוליטית בהונג קונג. מארגני ההפגנות הושלכו לכלא לשנים רבות, או נמלטו בסירות אגוז אל הים הפתוח. ממשלת סין דורשת את הסגרתם מן המדינות שהעניקו להם מקלט.

"היחלשות גדולה של המשילות"

בספטמבר 2019, סוכנות פיץ' הפחיתה את הדירוג ההיסטורי המעולה של הונג קונג מ-AA+ ל-AA, עדיין מעורר קנאה, אבל גם רמז אפשרי לבאות. פיץ' הסבירה כי היא מודאגת מן הסכנה שהונג קונג תאבד את כל סממניה האוטונומיים ותתמזג מיזוג מלא עם סין. או-אז היא ממילא לא תהיה ראויה לדירוג גבוה מזה של סין עצמה.

ההיגיון הזה, יצוק בברזל, התנגש עם ההיגיון של המשטר הקומוניסטי. הוא ראה בהונג קונג פרה חולבת, דלת נוחה אל שוקי הכספים של המערב. הונג קונג זהה לסין תחדל להיות נחוצה.

ממשלת הונג קונג מחתה על החלטת פיץ'. היא טענה בכל התוקף, אשר יישמע מוכר לישראלים, כי "התקריות החברתיות של החודשים האחרונים לא השפיעו על תחרותיותה של הונג קונג".

בתחילת ינואר 2020 סוכנות מודי'ס (Moody’s) הלכה בדרכה של פיץ' והורידה את דירוגה של הונג קונג מ-Aa2 ל-Aa3.

ההסבר שנתנה מודי'ס היה מצריך תרגום פשוט לעברית, אילו מודי'ס הייתה רוצה להסביר עכשיו, או בקרוב, החלטה על הורדת דירוג בישראל:

"היעדר היענות אפקטיבית מצד (הממשלה) לדאגות שתרמו לגל המחאות הנמשך, והאינרציה המאפיינת את הרשות המבצעת ואת הרשות המחוקקת, מעידים על היחלשות גדולה יותר של המוסדות ושל המשילות ממה שמודי'ס העריכה תחילה".

מה פתאום, השיבה הונג קונג, אנחנו חולקים על מודי'ס בתוקף, הבסיס של כלכלת הונג קונג מוסיף להיות יציב.

אבל הממשלה המקומית לא הבינה, או העמידה פנים שאינה מבינה. מודי'ס לא דיברה רק על פיננסים, אלא עוד יותר מזה על חברה ועל פוליטיקה. היא תיארה את הסיבות העומדות ביסוד המחאות כ"עמוקות-שורשים וקשות לפתרון". בקצרה, היא הביעה אי-אמון ביכולתה של ממשלת הונג קונג ליישב אותן.

היא כמובן צדקה. בשנתיים הבאות בייג'ינג הקימה מדינת משטרה לכל דבר בהונג קונג, העתק מושלם של מדינת המשטרה ביבשת.

המפטי-דמפטי

המרחק בין כלכלה לפוליטיקה כידוע אינו גדול. אבל לא לעתים קרובות אנחנו רואים סוכנויות דירוג פוסעות אל תוך הפוליטיקה, ומדרגות בעצם לא את הפיננסים, לא את האשראי, לא את החוב - אלא את החברה ואת התרבות הפוליטית.

כל הבנקאים וכל פקידי האוצר המבריקים ביותר לא יועילו להתמודד עם סוג כזה של התבוננות ושל הערכה. או - כפי שאמר המשורר - "כל אנשי המלך וכל פרשיו / חובשים עכשיו את שבריו / אך לשווא" (המפטי-דמפטי, בתרגום יורם שובל). 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"