גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד הרחובות המרכזיים בת"א עומד להיחסם לטובת הרכבת הקלה, והמתח בין העירייה לנת"ע מגיע לשיא

עבודות הרכבת הקלה באבן גבירול הופסקו לשבוע לדרישת עיריית ת"א, וזו רק דוגמה אחת להחרפת המתחים בפרויקט כשברקע מתקרבות הבחירות המקומיות ● באוגוסט ייסגר מקטע ברחוב אלנבי, והעירייה מעלה דרישות שלא בטוח שנת"ע ערוכה להן ביחס לנראות המרחב הציבורי

העבודות על הרכבת הקלה / צילום: Shutterstock
העבודות על הרכבת הקלה / צילום: Shutterstock

באחד מלילות החמסין החודש, עיריית תל אביב הביאה להפסקת העבודות על הרכבת הקלה ברחוב אבן גבירול. הרחוב השוקק נראה היום כאילו הומט עליו חורבן, אך ההפוגה מהעבודות מפריעה להתקדמות הפרויקט הקריטי כל-כך למטרופולין כולו. 

כך תתוקצב הרפורמה של רגב: מחירי הנסיעה ברכבת הקלה יעלו 
בכירים באוצר: לא התקיים במשרד אפילו דיון אחד בעקבות הדוח החריג של מודי'ס
הפחתת ענק של שיכון ובינוי בשדה דב חושפת את השבר בשוק הדיור להשכרה

בוקר למחרת העצירה הזהירו אנשי הפרויקט שכל עיכוב בעבודות מונע את פירוק מובל הניקוז שכבר לא שמיש ואת החלפתו במובל חדש - כאשר זאת חייבת להתבצע בעונה היבשה אחרת תדחה בשנה.

גורמים המעורים בפרויקט טוענים שהעצירה נוצרה בעקבות נראות המרחב הציבורי והנגישות להולכי הרגל והרוכבים, ואילו בעירייה טוענים כי מדובר היה במפגעים בטיחותיים שהובילו לעצירת העבודות. בסופו של דבר, לאחר יותר משבוע הן חודשו, אך מדובר רק בדוגמה אחת.

תלונות התושבים זורמות, פיצויי העסקים לא

ההגעה לשיא העבודות על הרכבת הקלה בעיר, בשעה שטרם נפתח הקו האדום שאמור לתת לתושבים טעימה מהתועלות שיצמחו מסבל העבודות רב השנים, ועל רקע הבחירות המקומיות המתקרבות שבמרכזן עומדות העבודות, מביא להחרפת המתחים בין נת"ע ובין עיריית ת"א.

ואולם, גורמים המעורים בפרויקט טוענים כי מדובר ב"ריב בתוך המשפחה", שכן גם מנכ"ל נת"ע הודה לא פעם שלולא עיריית תל אביב - הפרויקט לא היה קם ונהיה. בשעה שכמעט כל הרשויות לאורך הקווים הקשו, סירבלו ותקעו מקלות בגלגלים, שיתוף הפעולה בין נת"ע ובין עיריית ת"א נותר הדוק. הדבר התאפשר לא רק לנוכח כוונות טובות אלא גם מפאת כוחה היחסי של עיריית ת"א.

עיקר המתחים נובעים מתלונותיהם של תושבים ובעלי עסקים בעיר על הקושי להתנייד בה ועל נראות המרחב הציבורי באתרי העבודות. מצד אחד דרישות עיריית תל אביב לשפר ולשדרג ולהתאים את הסטנדרט לנהוג בעולם המערבי, ומצד שני המצוקה התקציבית בפרויקט שאומדניו כלל לא לקחו בחשבון היבטים אלה.

במשרדי הממשלה ובנת"ע עדיין רואים את הרכבת הקלה מבחינה פרויקטלית, כלומר, כשהמטרה היא להקים מערכת הסעת המונים בלי להתייחס לקשר למרחב הציבורי, איכות המרחב בזמן העבודות וגם הפיצויים הנדרשים לבעלי העסקים.

למעשה, קרן הפיצויים שהוקמה בין עיריית ת"א ומשרד האוצר מעניקה פיצויים לבעלי עסקים רק היכן שמבוצעות עבודות במקטע התת־קרקעי. העירייה ביקשה להרחיב את הפיצוי גם לחלקים העיליים, אך במשרד האוצר לא נענו לבקשתה.

כך, מי שלא יזכו כלל לפיצוי כזה הם בעלי העסקים ברחוב אלנבי. וזהו מוקד נוסף שעומד במחלוקת בין הצדדים. בחברת נת"ע רצו לסגור את המקטע הדרמטי של הרחוב לעבודות בין המלך ג'ורג' למונטיפיורי כבר לפני כשנה, אבל המהלך נעצר כשבעיריית ת"א ביקשו לראות לפני כן את הקו האדום נפתח ופועל בצורה סדירה. הסיבה הלא־רשמית הנוספת הייתה הניסיון להתמודד עם לחצים של תושבים חזקים ברחוב יהודה הלוי שאליו חלק מתנועת האוטובוסים אמורה הייתה להיות מוסטת.

בסופו של דבר, למרות שהקו האדום טרם נפתח, בעירייה מאפשרים את תחילת העבודות ב־11.8. זאת לנוכח לוחות הזמנים הקריטיים שדחייה בהם תוביל לדחייה בפתיחת הקו הסגול המתוכננת ל־2027.

מאות אוטובוסים יוסטו לרוטשילד ובן ציון

סגירת המקטע ברחוב אלנבי תבוצע למרות העיכובים. היא תהווה את השיא במספר הרחובות הסגורים לעבודות, וביחס לכך שעדיין אין כל שירות של הרשת שנבנית. מאות אוטובוסים עוברים בציר אלנבי מדי יום והם יוסטו לרחובות בן ציון ורוטשילד ברובם.

עוד מתחים נרשמים בקונפליקט בין הצדדים סביב הרחובות ארלוזרוב ובן־יהודה. באחד ממקטעי רחוב בן יהודה העבודות על השלב הראשון בפרויקט המכונה "אינפרא 1", שכולל את הסטת התשתיות ופינוי הקרקע כבר הסתיימו, וזכיין השלב השני הכולל את הנחת המסילות ומערכות הרכבת המכונה "אינפרא 2" צפוי להכנס רק בעוד מספר חודשים לעבודות - על כן מדובר באתר עבודות שלא נעשות בו עבודות בנתיים.

ברחוב ארלוזרוב בעיר הסיפור שונה, שם בחלק מהמקטעים נראה לחלק מהעוברים ברחוב שלא מבוצעות עבודות. העניין נעוץ בבעית יסוד בבנית תשתיות במדינה. גופים שונים אחראים על תשתיות שונות ואין ביניהם סנכרון וגרוע מכך - אין גם אף מבוגר אחראי.

בראיון לגלובס לפני כחצי שנה אמר ראש עיריית ת"א חולדאי כי חברת חשמל לא מותאמת לקצב העבודות ונגרמים כך עיכובים בעבודות. במהלך העבודות התגלו גם קווי חשמל שלא היו ידועים קודם לכן וצריך היה לשנות את התכנון בכל פעם. מעבר לחברת חשמל, יש גם גופים נוספים: חברות המים, הגז, התקשורת ורשויות מדינה שונות - כל אלו לא מותאמים לקצב ביצוע הפרויקט. כך נוצרים פערים משמעותיים והימתחות מיותרת של העבודות. חוק התשתיות הלאומיות שעבר במסגרת חוק ההסדרים אמור למנוע מצבים כאלו, אך יחלפו עוד שנים עד שהוא ייושם בפועל.

העבודות המבוצעות יביאו כאמור להקמתה של רשת רכבות קלות שתסייע להתגבר על משבר התחבורה ותצעיד את תל אביב ואת יתר הרשויות קדימה. הקו האדום צפוי להתחיל לפעול בחודש אוגוסט הקרוב ועיריית ת"א היא העירייה היחידה שנערכה לפתיחתו מבחינת התאמת המרחב הציבורי סביב התחנות.

הקו הסגול יחבר את החלקים המזרחיים של מטרופולין תל אביב (יהוד־מונוסון, אור יהודה וגבעת שמואל), דרך רמת גן וגבעתיים ועד למרכז תל אביב. במסגרת העבודות על הקו שאמור להיפתח בשנת 2027, מבוצעות העבודות בשוק התקווה, אלנבי, בן יהודה, ארלוזרוב ונוספים.

הקו הירוק יחבר בין חולון וראשל"צ בדרום דרך ת"א ועד הרצליה בצפון ואמור להיפתח ב־2028. במסגרת הקו מבוצעות עבודות ברחובות אינשטיין, ראול ולנברג, אבן גבירול שבו הרכבת תכנס למקטע תת־קרקעי.

תגובות

מנת"ע נמסר בתגובה: "עבודות הקווים הירוק והסגול המתבצעות בלב התוואי האורבני של תל אביב, כוללות פעולה הנדסית רחבת היקף ומורכבת, הגורמת לא פעם למטרדים ופגיעה במרקם החיים היום יומי. בנסיבות אלה, מתקיים בין עיריית ת"א יפו וחברת נת"ע שיתוף פעולה הדוק וחיובי, הכולל הבנות והסכמות בין הצדדים, בין השאר בכל הנוגע להפוגה באתרי עבודה מסוימים, על מנת להסדיר סוגיות הקשורות לעבודות".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "העירייה מודעת לאתגרים הרבים שמייצרות העבודות בתוואי הרכבות עצמן וברחובות הסמוכים, ופועלת בשיתוף נת"ע על מנת להקל על התושבים והעסקים, בין היתר, ע"י נראות ותחזוקת אתרי העבודות, הפרדה בין הולכי רגל לרוכבים, שילוט והכוונה בולטים, אכיפה מוגברת של סדר ובטיחות, הסדרי חניה, ניתוב משאיות, פעילות קהילתית לתושבים ולעסקים ועוד.

נדגיש כי העירייה בקשר תמידי עם חברת נת"ע ומחדדת מולם נהלים. במקרים בהם מתגלות בעיות בטיחותיות, כמו שקרה באבן גבירול, אנו מתריעים בפניי החברה, ובמקרה שהבעיה אינה נפתרת מיידית, אנו נאלצים לעצור את העבודות עד להסדרת הבטיחות באתרים".

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם