גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שבכל העולם נלחמים באינפלציה, בסין גוברים החששות מדפלציה

הכלכלה הסינית על סף משבר, אך כזה השונה משאר העולם ● תפוקת היתר במפעלים וירידת מחירי המזון האנרגיה והנדל"ן הם רק חלק מהגורמים העלולים להוביל את הסינים לדפלציה שצפויה לפגוע במדינות רבות ● וכשזה המצב, ייתכן שלממשל הסיני אין דרך אפקטיבית להתמודד

מטה הבנק המרכזי של סין בבינג'ינג / צילום: Shutterstock
מטה הבנק המרכזי של סין בבינג'ינג / צילום: Shutterstock

סימנים של דפלציה נעשים יותר בולטים בסין, ומוסיפים לחצים רבים על הממשל בבייג'ינג להניע מחדש את הצמיחה או להסתכן בנפילה למלכודת כלכלית ממנה יהיה לו קשה לברוח.

הזדמנויות ההשקעה שיצרה העלאת הריבית האחרונה של הפדרל ריזרב
יש לכם 150 אלף דולר פנויים? מנהל ההשקעות ממליץ איך לפזר אותם
350% בשבוע מסחר אחד: האם זו מניית המם החדשה?

בעוד ששאר העולם נאבק באינפלציה, סין נמצאת בסכנה לחוות תקופה ממושכת של ירידת מחירים, שבמידה ותכה שורש עלולה לנגוס ברווחי החברות, לסחוט הוצאה צרכנית ולהגביר אתרמת האבטלה במדינה. השפעות של דפלציה שכזאת יהדהדו בעולם, ויביאו להקלה במחירים על חלק מהמוצרים שמדינות כמו ארה"ב קונות מסין. מנגד, הירידות עלולות לפגוע בין היתר ביכולת היצוא של חומרי גלם חשובים ומוצרי צריכה המיוצרים בסין. דבר שישפיע על כלכלות רבות להן קשר הדוק עם הסינים.

המחירים שגבו בתי חרושת סיניים המייצרים שלל מוצרים יסוד ביניהם פלדה, בטון וכימיקלים ממשיכים לרדת במשך חודשים, בעוד שמדד המחירים לצרכן, בינתיים, עברו לגרף שטוח. גם מחירם של מוצרים בסייסים למשק הבית - כולל סוכר, ביצים, ביגוד ומכשירי חשמל ביתיים - יורדים בקצב חודשי בשל ירידה מתמדת בביקוש.

תקופה של דפלציה בסין כנראה גם תגרום להחלשת הביקוש הסיני למזון, אנרגיה וחומרי גלם, שחלק גדול מהעולם נסמך עליו כמקור לרווחים מיצוא. "השוק לא מעריך מספיק את ההשפעה הדפלציונית על הכלכלה העולמית", אמר פרדריק נוימן, כלכלן בכיר בבנק HSBC, המתמחה בשוק האסייתי.

 

הדמיון לדפלציה היפנית של שנות ה־90

רוב הכלכלנים חושבים שסין ככל הנראה תימנע מתקופה ארוכה ועמוקה של דפלציה. כלכלתה צומחת, אם כי בעצלתיים, והממשלה חשפה מגוון צעדי סיוע קטנים שיכולים לעצור את המצב. במקביל לפעילות הממשלה, גם בכירים בבנק המרכזי של סין, דחו את החששות שהמדינה תגלוש לדפלציה.

מנגד, חלק מהכלכלנים הסינים מזהים קווים מקבילים ומבהילים בין המצב הנוכחי של סין לזה של יפן שנאבקה בשנות ה־90 בדפלציה ובצמיחה בסטגנציה. בעיצומו של המשבר, יפן חוותה קריסה בשווקי המניות ושווי הנדל"ן שגרמה לחברות ומשקי בית לקצץ בקיצוניות הוצאות כדי להחזיר חובות - מצב שיש הטוענים שהולך ומתהווה בסין כעת.

במידה וסין אכן תכנס לדפלציה ממושכת, היא תמצא עצמה בבעיה גדולה: דרכים מסורתיות להילחם בכך הן לא פופולריות בבייג'ינג או פשוט לא יעילות בשל החוב הכבד של המדינה. בייג'ינג נזהרת מתוכניות הוצאה הממומנות על ידי גירעון שיכולות להמריץ את הצמיחה ולגרום למחירים לעלות. מנגד, המשמעות של חובות גדולים היא שצרכנים וחברות מהססים ללוות כסף ולהוציא אותו.

מנהיג סין שי ג'ינפינג. קבע את 2027 כשנת היעד במהלכה צבאו יהיה מוכן לכבוש את טייוואן על פי סוכנות הביון המרכזית של ארה''ב. / צילום: Shutterstock, plavi011

"החשש הוא האם מכשירי המדיניות יצליחו להשפיע בכלל", אמר אסוואר פרסד, מרצה למדיניות מסחר וכלכלה באוניברסיטת קורנל שבניו יורק ששימש בעבר כראש מחלקת סין בקרן המטבע הבינלאומית.

למעשה, בעוד מדד המחירים לצרכן לחודש יוני עמד על אפס, ומדד המחירים ליצרן בסין ירד בחודש שעבר ל־5.4% לעומת שנה קודם לכן ברחבי העולם המצב הפוך. מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלו ביוני ב־3%. אמנם מדובר בהאטה מהקצב השנתי של 8% שנרשם שנה שעברה, אבל בכל זאת גבוה מיעד האינפלציה של הפדרל ריזרב. בנוסף לכך, האינפלציה השנתית באיחוד האירופי חודש שעבר הייתה 6.4%, בעת שמדינות הגוש ממשיכות להרגיש את הלחץ של העלייה במחירי אנרגיה ומזון.

הגבלות הקורונה הוסרו והמגמה התהפכה

הירידה בהוצאת הצרכנים היא אולי הסיבה המרכזית, אך יש כמה גורמים ייחודיים בתמונה. אחד מהם הוא עלייה חדה בשנה שעברה במחיר בשר החזיר - מוצר בסיסי בסין.

גורם נוסף הוא תגובת הנגד של השוק למגיפת הקורונה, שבתקופת ההיא היצוא זינק בשל הביקוש במערב לסחורה סינית. העלייה בביקוש עזרה להעלות את המחירים ליצרנים בסין ב־12% בין תחילת 2020 לשיא שלהם באפריל שנה שעברה, על פי מדד המחושב בחברת מודיס.

אך כשמדינות מסביב לעולם החלו להסיר את הסגרים וההגבלות, הביקוש במערב ירד והמגמה התהפכה. מדד מחירי היצרנים החל לרדת בעקביות במשך חודשים. מפעלים סיניים, שהתרחבו כדי למלא את הביקוש המערבי בזמן המגיפה, נמצאים כעת במצב של תפוקת יתר. התקווה הייתה שצרכנים סיניים ייכנסו לרווח שנוצר ויספגו מלאי עודף לאחר ששווקי היצוא התייבשו. אך זה לא קרה, וככל שחברות נעות יותר לעבר מכירה בשוק המקומי, הלחץ כלפי מטה על המחירים גובר.

כעת, כלכלנים צופים שבסך-הכול המחירים לצרכנים בסין יישארו בגרף שטוח, או אולי אפילו ירדו, לאחר שמחירי אנרגיה ומזון שממילא היו נמוכים. בנוסף צפויה ירידה גם במחירי המכוניות בחשמליות, בגלל שיצרניות רכב סיניות קיצצו מחירים בגלל היחלשות בצמיחה במכירות ובמאמץ לזכות בנתח גדול יותר בשוק תחרותי.

סין יכולה להתחמק מדפלציה מתרחבת במידה והצמיחה תזכה למומנטום חדש בהמשך השנה, בסיוע הממשלה כפי שמצפים חלק מהאנליסטים. כלכלני חברת ההחזקות נומורה צופים שהמצב יתהפך ויגיע לאינפלציה שנתית במדד המחירים לצרכן בסין של 0.2% שלילית ברבעון השלישי, כשהאינפלציה בסופו של דבר תחזור לחיוביות.

לא בטוח שהפתרונות המקובלים יעזרו

הסיכון מבחינת סין יהיה אם הדפלציה תתגלה כעיקשת מהצפוי. ירידת מחירים נוטה לסחוט את ההוצאות כי צרכנים מחכים להנחה גדולה יותר מחר, דבר שיחזק את הסחרור כלפי מטה.

ככל שתימשך זמן ארוך יותר, כך השפעותיה יחמירו. דפלציה ממושכת משמעותה שיותר קשה לשאת בחובות כשהרווחים וההכנסות יורדים. בנוסף, חברות יחלו לפטר עובדים, כדי לעבות שולי רווח שנעשים צרים יותר.

בשיחה עם וול סטריט ג'ורנל תיאר ליו וואנג, תושב שנגחאי, כי הוא עיכב תוכניות לשפץ את הדירה שלו בגלל שהוא חושש להשקיע כסף בנכס שהערך שלו עלול להמשיך לרדת. "המצב הכלכלי מאוד לא וודאי כרגע", אמר ליו. "בועת הדיור עדיין גדולה, אני לא רואה סיבה שהמחירים יעלו".

אחת התגובות המקובלות לפתרון המצב היא התרחבות מוניטרית מסיבית, הורדת הריביות והדפסת כסף כדי לעודד הלוואות והוצאה, מה שבתיאוריה עשוי לגרום לאינפלציה שבמקרים שכאלה היא רצויה. אך נראה שגם אלה לא יועילו בהכרח. הנתונים מלמדים שחברות סיניות חוששות לקחת על עצמן הלוואות כדי להתרחב, ואזרחים רבים בוחרים להחזיר משכנתאות במהירות מתוך חשש להקלע לחוב כבד. שני אלה נחשבים לסימנים של ביקוש חלש להלוואות, המטשטשים את היעילות של הורדת הריבית.

החוב של משקי בית עלה לפי 1.5 מההכנסה, הרבה מעל רוב המדינות המפותחות לפי חישובי ינס פרסטהוס, בכיר בחברת הייעוץ ב־Global Counsel. דפלציה, או אפילו החשש ממנה, יכולים להחריף את הבעיה. הלווים חוששים שהיקף תשלום החוב שלהם יעלה, ומחליטים לחסוך, להוציא פחות כסף ולפגוע בביקוש.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו