גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגרמניה מודאגים מנתוני הצמיחה: "הפכנו לאיש החולה של אירופה"

חודשים של צמיחה שלילית הביאו את הכלכלה הגדולה באיחוד למיתון מתמשך, ולפי התחזיות האחרונות מצבה צפוי להחמיר ● האם "נס כלכלי" יציל אותה הפעם?

קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

אווירת נכאים כלכלית השתלטה על גרמניה בחודשים האחרונים. "כולם צומחים, רק אנחנו לא", הכריזה בתחילת השבוע כותרת העיתון הגרמני הפופולרי "בילד". "גרמניה מרגישה כיום כמו מדינה על סף שחיקה", כתב העיתון הכלכלי "הנדלסבלאט".

"הכלכלנים משולים לרופאים מודאגים, כאשר כל יום הם מוסיפים מדד חדש לרשימה המשרטטת כיוון אחד בלבד: למטה", הוסיף. ההאטה הכלכלית מורגשת היטב גם בהשפעות המקטבות על הזירה הפוליטית, וגם בתקשורת המקומית והאירופית. גרמניה, שנחשבה במשך עשורים לקטר הכלכלי של האיחוד, זוכה כעת שוב לכינוי המעליב שבו כונתה בתחילת שנות ה־90: "האיש החולה של אירופה".

רשות שוק ההון מצמצמת את החשיפה של חוסכים למדדי חו"ל | בלעדי
הנתון המדאיג שמסתתר מאחורי התקררות האינפלציה בגוש האירו | ניתוח
2 טריליון אירו בסכנה: החום הקיצוני מאיים על התיירות באירופה 

מבט בנתונים מראה כי הפסימיות הגרמנית מעוגנת במציאות. עם 6.1% בחודש שעבר, האינפלציה במדינה עדיין גבוהה פי שלושה מהיעד של הבנק האירופי המרכזי. עליות מחירים במגזר השירותים מצביעות על "דביקות" הולכת וגוברת שלה. מחירי הדיור נמצאים בירידה ומחירי השכירות בעלייה, ומספר התחלות הבנייה נמצא בשפל. האבטלה עולה, קונצרנים עסקיים גדולים מעתיקים פעילות עתירת־אנרגיה למדינות אחרות, ותעשיית הרכב הגרמנית עומדת בפני איום קיומי בדמות המעבר הגלובלי למכוניות חשמליות והמכירות הפוחתות בסין.

אומנם האזהרות החריפות לפני החורף האחרון בנוגע למשבר אנרגיה שיביא לקריסת התעשייה לא התממשו במלואן, אבל עצם השינוי המהותי - גרמניה הסתמכה עד כה על גז רוסי זול שהיא מחליפה כעת בגז אמריקאי יקר - מביא את התעשייה שלה "להצביע ברגליים". יצרנית הכימיקלים BASF העתיקה פעילות לאסיה, ו"פולקסווגן" וחברות אחרות שוקלת להעביר פעילות לארה"ב. צריכת האנרגיה הגרמנית במחצית הראשונה של 2023 הייתה נמוכה ביותר מ־7% מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. חלק אולי נובע מחיסכון, אבל חלק פשוט משיתוק פעילות תעשייתית: מפעלים העבירו ייצור, אחרים סגרו קווים, ייצור דשנים במדינה הופסק כמעט לחלוטין.

התוצאה היא שגרמניה נמצאת דה־פקטו במיתון מתמשך. אחרי שני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית עד לאפריל השנה, נתוני הרבעון השני של 2023 מעריכים צמיחה של 0%. למעשה, מתוך כל שבעת הרבעונים האחרונים, רק בשניים מהם צמחה הכלכלה הגרמנית בשיעור כלשהו. הבטחותיו הנחרצות של הקנצלר אולף שולץ בתחילת השנה בדאבוס, לפיהן "גרמניה לא תהיה במיתון", מתנפצות כרגע על קרקע המציאות הכלכלית. קרן המטבע הבינלאומית העריכה בדוח אחרון כי גרמניה תתכווץ השנה ב־0.3% ותהיה הכלכלה בעלת הביצועים הגרועים ביותר מבין מדינות ה־G7.

 

מה הכניס את גרמניה למצב הנוכחי?

הסיבות לדשדוש הכלכלי הן רבות, אך חוסר היציבות האנרגטי משחק תפקיד משמעותי. לארה"ב, למשל, יש רזרבות אדירות של גז טבעי ונכונות לנצל אותן. גרמניה, לעומת זאת, תהיה תלויה בשנים הקרובות במחיר הגז המונזל (LNG), אחרי שהאספקה הרוסית הופסקה, אחרי שהיא סגרה את תחנות הכוח הגרעיניות שלה, ואחרי שהיא גם התחייבה לסגור את כל תחנות הכוח הפחמיות עד 2030. קצב התקנת טורבינות רוח ופאנלים סולאריים - שאמורים להחליף את מקורות האנרגיה הישנים - נמוך במחצית מהקצב הנדרש כדי לפצות באופן תיאורטי על דרישות האנרגיה הקיימות, שלא לדבר על צמיחה אפשרית.

תעריפי החשמל, האנרגיה והגז הטבעי בגרמניה הם בין היקרים ביותר בעולם, במיוחד בהשוואה לארה"ב, שגם השיקה בשנה האחרונה את ה־IRA, חוק למאבק באינפלציה שלמעשה מסבסד תעשייה ירוקה וכלי רכב חשמליים, ומושך אליו חברות בינלאומיות. גרמניה היא הכלכלה התעשייתית הגדולה "האחרונה באירופה", עם עשרות אלפי חברות פרטיות בגודל בינוני ב"מיטלשטנד" שלה שתומכות ותלויות בענקיות ייצור כמו "סימנס", "פולקסווגן", ואחרות. האי־ודאות האנרגטית תורמת למגמה של דה־תיעוש.

בנוסף, קשה לראות מנועי צמיחה משמעותיים. תעשיית הרכב הגרמנית המפוארת ניצבת במשבר עם גסיסתו של מנוע הבעירה הפנימי. העובדה כי סין נמצאת בקשיים כלכליים, וכי אסיה כולה אינה צומחת כפי שחזו בעבר, היא בעלת השלכות מטלטלות על הכלכלה הגרמנית.

הריביות הגבוהות במשק האירופי, שחונקות פעילות כלכלית, גם הן לא תורמות לשגשוג. "העלאות הריבית הגלובליות גובות מחיר כבר, במיוחד משום שהעסקים הגרמנים כבר מתקשים לפעול בגלל השחיקה ביתרון הגיאוגרפי שהיה להם בעבר", כתב הכלכלן הראשי קומרצבנק.

מה מתכננת הממשלה לעשות בתגובה?

הממשלה הגרמנית הנוכחית, שעד כה לא הפגינה יעילות רבה או חזון פורץ דרך, ומתרכזת בשלל ויכוחים פנימיים בין המפלגות המרכיבות אותה, מנסה לשדר אופטימיות, אבל התחזיות הן שליליות. מדד הסביבה העסקית של מכון IfO נמצא בירידה כבר שלושה חודשים ברציפות, ומדד ההזמנות התעשייתיות צנח עד למאי במשך שבעה חודשים רצופים.

בימים האחרונים הכריזו גורמים שונים בממשלה על תוכניות "להחיות" את העסקים ולעודד את הצמיחה. מנהיגת מפלגת הירוקים, ריקרדה לאנג, אמרה כי ההתמודדות עם ההאטה הכלכלית תהיה "בעדיפות העליונה" אחרי שהממשלה תחזור לפעילות בתום חופשת הקיץ. "הירוקים" דורשים השקעות בתשתיות דיגיטליות וירוקות כדי לעודד צמיחה, כמו גם השקעה ברכבות ובגנים כדי לאפשר השתתפות גדולה יותר של נשים בכוח העבודה.

מנהיגת מפלגת הסוציאל־דמוקרטים, ססקיה אסקן, כבר הציעה לקבוע "מחיר גג" ידידותי יותר לעסקים בתחום האנרגיה עד 2030, כדי להמריץ את הכלכלה. למרות זאת, מפעלים המתוכננים לעבוד עשרות שנים אינם מתפעלים מהפתרון הזה לטווח הקצר. שר האוצר כריסטיאן לינדנר, העומד בראש החברה השלישית בקואליציה (המפלגה הליברלית), הציע להשיק תוכנית סיוע למשק הכוללת הפחתת מסים. האופוזיציה, מנגד, דורשת להפחית את המיסוי על מחירי האנרגיה כדי לגרום להוזלה מיידית, וצעדים אחרים שיתמקדו בסיוע לתעשייה הגרמנית. "הכלכלה מחוץ לגרמניה צומחת, אבל גרמניה מידרדרת יותר ויותר", אמר ראש מפלגת ה־CSU השמרנית מרקוס זדר, "כך שהבעיות שלנו הן פנימיות".

האתגרים של גרמניה גדולים. ארגון ה־OECD פסק בניתוח כלכלי אחרון כי "שום מדינה מתועשת גדולה מעולם לא עמדה בפני האתגרים האדירים לחוסן הכלכלי שלה ולתחרויות שלה על ידי גורמים חברתיים, סביבתיים ורגולטוריים (כמו גרמניה, א"א)". בנק ING ההולנדי אמר כי הכלכלה הגרמנית "נמצאת כעת באזור הדמדומים שבין מיתון לקיפאון כלכלי". בעבר הוכיחה המדינה את יכולתה לייצר "נסים כלכליים", השאלה כעת היא אם הממשלה הנוכחית תצליח בכך, ואם הנסיבות הגלובליות יאפשרו זאת.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל