גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן חיפוש העבודה הוכפל: הנתונים של המשבר בהייטק

נתונים של חברת ההשמה אתוסיה שהגיעו לגלובס מצביעים כי משך חיפוש משרת ג'וניור בהייטק עומד על 11 חודשים בממוצע, בעוד שמספר המשרות, שעל כל אחת מהן יש מאות מועמדים במקרה הטוב, נחתך בחצי ● ואם לא די בכך, בתקופות פיטורים, הג'וניורים הם הראשונים ללכת

משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מאתוסיה, אחת מחברות ההשמה הגדולות בהייטק הישראלי, משקפים את עומק המשבר בתעשייה עבור אלו שנמצאים בתחילת דרכם המקצועית. בין היתר, מראים הנתונים כיצד משך הזמן הממוצע למציאת עבודה עבור ג'וניורים הכפיל את עצמו, ואף יותר.

מיזם ההייטק של קשת נחתך: רוב עובדי tech12 יפוטרו, והאתר ימוזג עם N12
● טרנד ה־AI מעורר זיכרונות מבועת הדוט.קום בתחילת המילניום

בעוד שבתקופת הדגימה - תחילת 2022 ועד אוגוסט של אותה השנה - ג'וניורים חיפשו עבודה חמישה חודשים בממוצע, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית, 2023, עומד פרק זמן זה על 11 חודשים בממוצע, כמעט שנה. הנתונים התקבלו מדגימה רוחבית של מחפשי עבודה בשלל תפקידים בתעשיית ההייטק המקומית.

מגמה מדאיגה נוספת הנחשפת היא כי מספר המשרות המוצעות לג'וניורים נחתך בחצי כמעט. באתוסיה מצאו כי בשנה שעברה, מתחילתה ועד לחודש אוגוסט, נפתחו כ-259 משרות המיועדות לג'וניורים, בעוד שבתקופה המקבילה ב-2023 עומד מספר המשרות הפתוחות לג'וניורים על כ-134 בלבד. 

 

ע', בוגר טרי של תואר במדעי המחשב באחת המכללות בדרום הארץ, נמצא גם הוא כבר כמעט שנה בתהליך חיפוש עבודה. את התהליך החל במהלך לימודיו. "מעבר לכך שאין כמעט משרות שמתפרסמות המתאימות לאנשים ללא ניסיון, גם כשיש משרה מתאימה - ב-99 אחוז מהמקרים החברות כלל לא עונות. מעט החברות שעונות משיבות בדרך כלל תשובה שלילית, וזה אחרי זמן רב".

עוד אומר ע', "אני מתאר לעצמי שלכל משרה כזאת שמתפרסמת יש מאות פניות". והוא צודק. במרבית המשרות המיועדות לג'וניורים, מספר הפניות עומד על מאות ואפילו אלפי מועמדים לכל משרה, כך לפי הנתונים הנאספים בלינקדאין.

למה הג'וניורים הם אלו שנפגעים יותר במשבר?

לדוגמה, למשרת מהנדס תוכנה מתחיל בחברת סייפפילדס טכנולוגיות, סטארט-אפ ישראלי המפתח בין היתר פתרונות אבטחה לרכבים חשמליים, ישנם 720 מועמדים, בפרק זמן של ארבעה שבועות. למשרת מזין נתונים (Data Operator) מתחיל בחברת פונטרה, חברת פינטק המפתחת פתרונות ליועצים פיננסיים, ישנם 2,718 מועמדים, זאת בפרק זמן של שבועיים בלבד.

סקר שפורסם ביום ב' מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחזק את המגמה השלילית המצטיירת מן הנתונים בהקשר למצבם התעסוקתי של הג'וניורים. לפי הסקר, מנהלים רבים בענפי ההייטק השונים צופים ירידה בגיוס העובדים, בשיעור גבוה יותר ממנהלים בענפים אחרים. בעוד ש-35% ממנהלי ההייטק מחזיקים בדעה זו, רק 10% מהמנהלים בענפים אחרים צופים ירידה בגיוס העובדים.

התבוננות על גלי הפיטורים האחרונים, הן במחצית השנייה אשתקד והן לאורך השנה הנוכחית, מגלה כי מרבית המפוטרים בחברות הייטק רבות היו ממחלקות "מעטפת", כמו משאבי אנוש וצוותי שיווק ומכירה. כמו כן, חברות נפרדו מהר יותר ממועטי הניסיון, והעדיפו לשמור על העובדים המנוסים, אלו שלרוב מחזיקים במשרות בכירות יותר, בין היתר בלב המחקר והפיתוח, ובשכר גבוה יותר משמעותית.

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, מוסיף כי "ג'וניורים מצריכים חניכה והדרכה מצד הארגון, צריך להשקיע בהם לטובת תוצרים עתידיים. בימים כתיקונם חברות עסוקות בין היתר גם בלגדל את הדור הבא. במצב הנוכחי, כאשר השוק מאוד מתאגר, ארגונים מעדיפים לייצר אופטימיזציה בשורותיהם - בין היתר בוויתור על התהליך הארוך של חניכת ג'וניורים".

עוד מוסיף סולומון כי "השוק כיום הוא שוק של מעסיקים, שיכול להרשות לעצמו להיות יותר בררן ולבחור לקחת את האנשים שהם הכי טובים לארגון. לפני שנה המצב היה הפוך - על כל מועמד היו מתחרות שבע, שמונה או אפילו עשר חברות, והוא יכול היה להרשות לעצמו לברור ואז לבחור".

ירידה דרסטית גם במספר המשרות המוצעות

כאמור, נתוני משך חיפוש העבודה משקפים שפל. לדוגמה בעוד שב-2022, מתחילת השנה ועד אוגוסט, מהנדסי תוכנה פרונט אנד בתחילת דרכם חיפשו עבודה במשך חמישה חודשים וחצי בממוצע, בתקופה המקבילה ב-2023 עלה פרק זמן זה ל-12 חודשים בממוצע.

כך גם אצל אלוגריתמאים מתחילים, אשתקד עמד משך זמן חיפוש העבודה הממוצע על 3 חודשים בעוד שבשנה הנוכחית עלה המספר ל-12 חודשים.

אצל כימאים מתחילים המצב חמור אף יותר - גם בשנה שעברה משך זמן החיפוש שלהם היה בלאו הכי ארוך, ועמד על תשעה חודשים בממוצע, אך נכון להיום הוא התארך ל-21 חודשים.

כאמור, גם מספר המשרות המוצעות בעבור ג'וניורים נחתך דרסטית. לדוגמה, בעוד שמתחילת 2022 ועד לאוגוסט בשנה זו נפתחו 580 משרות למהנדסי פרונט אנד מתחילים, בתקופה המקבילה ב-2023 נפתחו 92 משרות בלבד. כך גם בעבור מהנדסי מכונות, בעוד שמתחילת 2022 ועד לחודש אוגוסט, נפתחו 132 משרות המתאימות למהנדסי מכונות מתחילים, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית נפתחו 68 משרות בלבד.

זוויות נוספות על נקודת השפל

עמותת קווין בי הוקמה בשנת 2016 על ידי מספר סטודנטיות למדעי המחשב באוניברסיטה העברית במטרה לקדם ולעזור לנשים לפני, במהלך ואחרי לימודי תואר במדעי המחשב, ובהמשך - בהשתלבות בתעשיית ההייטק המקומית. גל אלג'ם, מנכ"לית העמותה, מספרת לגלובס כיצד המשבר הנוכחי בא לידי ביטוי גם בפעילות קווין בי: "עד לפני שנה בכלל לא התעסקנו עם ג'וניוריות. העמותה מעבירה בין היתר שיעורי תכנות לנערות בגילים צעירים, ומלווה סטודנטיות במהלך התואר. מראשיתה, הקהילה הכילה ג'וניוריות, אבל הן היו ככוח עזר ולא כקהל היעד. זה השתנה בשנה האחרונה".

אלג'ם מספרת כי "תחילה הבנו שגם לאחר שהן מסיימות את התואר, הג'וניוריות עדיין צריכות את עזרת העמותה למתן מענה על מגוון קשיים המתגלים בתחילת הדרך המקצועית. במקביל, התחלנו לראות איך המצב משתנה לרעה - איך לפתע סטודנטיות שלנו, שהיו מסיימות תואר ומוצאות עבודה כעבור שלושה או ארבעה חודשים, כבר שנה לא מצליחות למצוא עבודה. רבות מהן סטודנטיות עם ממוצע גבוה ועם תיק עבודות רחב".

עוד מספרת אלג'ם כי כעבור מספר חודשים "התחלנו לראות איך לכל מיני תוכניות שפתחנו ומיועדות לסטודנטיות, מתחילות להגיע ולהירשם יותר ויותר ג'וניוריות. אם בעבר היחס בתוכניות האלה בין סטודנטיות לג'וניוריות עמד על 80-20 לטובת הסטודנטיות, היום היחס מתאזן ומספר הג'וניוריות רק עולה".

עוד אומרת אלג'ם כי העובדה שמספר המשרות לג'וניוריות ירד משמעותית מביא לכך שחלק מהסטודנטיות אפילו מעדיפות להאריך את התואר, מתוך מחשבה שכסטודנטיות יהיה להן קל יותר למצוא משרה מאשר בתום הלימודים. לדבריה בעבר, אם חברה הייתה מזהה מישהי איכותית, היה באפשרותה לפתוח תקן במיוחד עבורה, אך כיום "החברות לא יכולות לעשות את זה, והתחרות מאוד גדולה".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן