גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים פושטים על חברות הבנייה: "הם מגיעים מעמדת כוח"

דווקא בתקופה קודרת של האטה בשוק הנדל"ן, נרשם בחודשים האחרונים רצף עסקאות שבהן נכנסו "ידיים חזקות" של בנקים וחברות ביטוח להשקעה בחברות הפועלות בענף ● זאת במטרה לנצל את הצורך של יזמי הנדל"ן בהזרמת הון, לנוכח עליית הריבית, תוך שאיפה ליהנות בעתיד מעליית ערך ואולי אף אקזיט

יעקב אטרקצ'י, רני צים, גיל גבע / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי, רונן אקרמן, מאיר אדרי
יעקב אטרקצ'י, רני צים, גיל גבע / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי, רונן אקרמן, מאיר אדרי

יש מי שרואים הזדמנות בהאטה שחווה שוק הנדל"ן המקומי, אשר מתבטאת בירידה חדה במספר העסקאות לרכישת דירות ובשווי החברות היזמיות הפועלות בתחום. מתחילת השנה ירד קצב מכירת הדירות בישראל בעשרות אחוזים. מדד ת"א בנייה, הכולל את מניות יזמיות הנדל"ן הגדולות בבורסה (דמרי, פרשקובסקי, אזורים, אפריקה מגורים ועוד) צנח ביותר מ־20% בשנה האחרונה.

הסיכון עולה: כמעט 40% מהחוב של חברות הנדל"ן הזרות ב"תשואת זבל"
קבוצת הרכישה חתכה לחנן מור 20% במחיר: כמה תעלה דירה בשדה דב?
האם זה יהיה המרוויח הגדול מפתיחת הרכבת הקלה?

דווקא בתקופה קודרת של האטה בשוק הנדל"ן, נרשם בחודשים האחרונים רצף של עסקאות בהן נכנסו בנקים וחברות ביטוח, בעלי כיסים עמוקים, להשקעה בחברות הפועלות בענף, ציבוריות ופרטיות כאחד. זאת במטרה לנצל את הצורך של אותן חברות בהזרמת הון לנוכח עליית הריבית, תוך שאיפה ליהנות בעתיד, כששוקי ההון והנדל"ן יתאוששו, מעליית ערך ואולי אף אקזיט על השקעתם.

דוגמה לכך היא דיווח מהשבוע האחרון של חברת רני צים מרכזי קניות, בשליטת איש העסקים רני צים, על חתימת מזכר הבנות להשקעה של 100 מיליון שקל מצד הבנקים לאומי ומזרחי טפחות ב־30% ממניות חברת הבת מגידו, היוזמת ובונה אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ, בעיקר בפריפריה, לפי שווי חברה של יותר מ־300 מיליון שקל. מדובר בעסקה מורכבת שבה התחייבו רני צים ושותפו במגידו, יגאל קרני, להנפיק בבורסה את חברת הנדל"ן בתוך שלוש שנים, אחרת יוכלו הבנקים לצאת מההשקעה ולמכור את חלקם בחברה.

בנק לאומי ובנק מזרחי אינם היחידים. מוקדם יותר החודש הודיעה ענקית הביטוח הראל על רכישת 10% מחברת תדהר תמורת 390 מיליון שקל - עסקה שמגלמת לתדהר, אחת מקבוצות הנדל"ן הגדולות בישראל בתחומי הביצוע והיזמות, שווי של 3.5 מיליארד שקל. בעסקה הצטרפה הראל לשלושת בעלי המניות הקיימים בתדהר, גיל גבע (היו"ר), אריה בכר (נשיא הקבוצה) ומרק וייסמן.

ויש עוד. לפני חודש וחצי דיווחה קבוצת הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי, בשליטת נתי סיידוף ובניהולו של תמיר כהן, על התקשרות במזכר הבנות לא מחייב עם גוף מוסדי, ככל הידוע כלל ביטוח, למכירת 8% ממניות חברת הבת שיכון ובינוי נדל"ן, העוסקת בבניית דירות למגורים בכל רחבי הארץ, תמורת 400 מיליון שקל. השווי המגולם לחברת הבת בעסקה הנרקמת עומד על 5 מיליארד שקל.

קצת קודם לכן, בחודש יוני, השקיעה לאומי פרטנרס (זרוע ההשקעות של בנק לאומי, שאמורה להשקיע גם במגידו) סכום של 60 מיליון שקל ברכישת 20% מחברת מסד עוז. מדובר בחברת ההנדסה, הקשורה בין היתר גם בניהול פרויקטים בתחומי התשתיות והנדל"ן. בחודש מאי היתה זאת קבוצת הביטוח הפניקס שדיווחה על עסקה בה תרכוש רבע ממניות יזמית הבנייה הציבורית צבי צרפתי, תמורת 115 מיליון שקל. המו"מ לעסקה זו טרם הושלם.

 

"חברות הנדל"ן חשבו שההאטה בענף זמנית"

התיאבון של הפניקס, קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, הוביל לעסקה נוספת שדווחה באפריל שבמסגרתה תעמיד מסגרת אשראי לחברת אאורה, יזמית בנייה למגורים המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית הנמצאת בשליטה וניהול של יעקב אטרקצ'י. הפניקס, המנוהלת על ידי אייל בן סימון, תעמיד לאאורה מסגרת אשראי של עד 350 מיליון שקל לצורך העמדת הון עצמי להקמת ארבעה פרויקטים. בתמורה תהיה הפניקס זכאית ל־30% מרווחי כל אחד מהם.

אז מדוע מתרחש דווקא כעת גל נוסף של עסקאות בהן משקיעים גופים מוסדיים בחברות נדל"ן, המגיע לאחר סדרה של עסקאות בעלות אופי דומה שבוצעו לפני כשנה וחצי, טרם העלאות הריבית? מבחינת הגופים המשקיעים, הללו מזהים הזדמנות לקבל תמורה גדולה יותר עבור השקעתם, בדרך של הרחבת פעילותן של החברות שבהן השקיעו. מהצד השני, החברות מגייסות ההון יכולות לנצל את תנאי השוק כדי לפתח ולגדיל את פעילותן, בעלויות מימון ורכישה נמוכות יותר.

יואב קדוש, סמנכ"ל השקעות לא סחירות במור גמל ופנסיה, מעריך כי חלק מהחברות שקיבלו לאחרונה השקעה מגוף מוסדי, פשוט לא הצליחו לממש את תכניתן להגיע לבורסה. אם מסיבה של חוסר בשלות לכך ואם בשל סגירתו של שוק ההנפקות הראשוניות בת"א אשתקד. "חלק מהחברות שבוצעה בהן ההשקעה, תכננו לצאת להנפקה ציבורית אך ברור להן כעת כי שוק ההנפקות 'יבש' ובכל מקרה ולא ייתן להן את השווי הרצוי", טוען קדוש בשיחה עם גלובס. "לכן הן מתפשרות והולכות לשוק הפרטי. הן מניחות שכשיש משקיע מוסדי שמחזיק 20%-30% מהמניות שלהן אז כשילכו להנפיק בעוד שנתיים־שלוש, זה יעזור. בנוסף הן עדיין עשו אקזיט קטן גם אם לא בשווי שרצו".

יש גם מרכיב של צורך במזומנים מצד החברות?
"בחלק מהמקרים כן. חברות הנדל"ן שמבקשות להרחיב את פעילותן, נדרשות כיום לקחת מימון מזנין בריביות גבוהות, שיכולות להגיע ל־12% ואף 14%. אז לא משנה כמה אתה אופטימי לגבי העסק שלך, במקום לשלם ריבית גבוהה, אתה יכול באמצעות השקעה של גוף מוסדי להכניס שותף פיננסי פסיבי ולקבל הזרמת מזומן שתגדיל את ההון העצמי.

"לפני שנה חברות הנדל"ן חשבו שההאטה בענף היא עניין זמני - תקופה קצרה של חולשה במכירות, וכיום הן רואות שזה הולך ומתארך. גל העסקאות הנוכחי מגיע גם כי התגבשה ההבנה שהתקופה של ריבית גבוהה במשק תהיה יותר ארוכה מהצפוי. חלק מהחברות מחזיקות בפורטפוליו להקמת דירות לעוד 7-8 שנים קדימה. לפני שנה חשבו שם שמחירי הדיור עומדים לזנק עד סוף התקופה ב־30%-40%. כיום בחברות הנדל"ן מבינים שמחירי הדיור שאנחנו רואים כיום יהיו כנראה דומים בתום התקופה הזו".

ומצד הגופים המשקיעים?
"המוסדיים מסתכלים על זה כך: מבחינתם בשנה־שנתיים הקרובות האטה במכירות, ואז מחירי הדיור יתייצבו. נוצרה דינמיקה שבה יש להם יותר כח במו"מ מול חברות הנדל"ן".

קדוש מציין תובנה נוספת, לפיה השנים האחרונות של הגאות בענף הנדל"ן הגדילו את היצע החברות שהמוסדיים יכולים להשקיע בהן. "התפתחו גם בארץ הרבה יותר חברות נדל"ן ראויות להשקעה בשנים האחרונות", אומר קדוש. "לפני חמש שנים חלק מהחברות שהוזכרו בגל העסקאות האחרון היו קטנות מדי עבור המוסדיים. כלומר אלה חברות שצברו הון עצמי (אקוויטי), משום ששוק הדיור זינק כלפי מעלה. יש לא מעט חברות שהוקמו למשל על חשבון מחיר למשתכן, והגיעו לאקוויטי של 100-150 מיליון שקל, שניתן לבצע לפיו השקעות".

"עסקה בדיסקאונט לטובת מימון אטרקטיבי"

אלון שטאובר, מנכ״ל ושותף במסד עוז, בה השקיעה, כאמור, לאומי פרטנרס, מסר כי "הגופים המוסדיים שבוחרים להשקיע בחברות ולא בפרויקט ספציפי, מקבלים גיוון נוסף מעבר לתחום המגורים הקלאסי וזוכים לחשיפה לתחומים שהם יותר חסיני משבר כמו לוגיסטיקה, שטחי תעסוקה, דאטה סנטרים ועוד".

שטאובר הסביר כי "המוסדיים מגבירים את ההשקעות בעת הזו ככל הנראה מכיוון שהם מזהים נקודת מפנה בשוק, לאחר העלאת הריבית. במקרים רבים, המשקיעים נהנים משני העולמות כאשר הם משקיעים בחברות שעושות פרויקטי הנדסה בנדל"ן ובתשתיות, וזאת לצד יזמות נדל״ן קלאסית. אנחנו דוגמה לחברה שפחות מוטה לתחום המגורים, אלא פועלת בפרויקטים מורכבים וייחודיים, שם יש לנו יתרונות רבים".

אלון שטאובר, מנכ״ל ושותף במסד עוז - הנדסה ויזמות בנדל״ן ובתשתיות / צילום: גיל ירום

מה הרציונל בביצוע העסקאות כעת?
"העסקאות בשוק הופכות להיות מורכבות יותר. כדי להיכנס לעסקה משמעותית, דרוש כיום קשב ניהולי רב יותר, וחברה בעלת ניהול איכותי יודעת ליצור סינרגיה בין התחומים השונים. כאשר מוסדיים משקיעים בחברה שמהווה פלטפורמה שיודעת לבחון פרויקטים לעומק, לנתח אותם ולהחליט האם להתקדם בהם או לא, מעבר רק לעסקה ספציפית, יש לכך ערך מוסף גבוה עבור המשקיעים. ההשקעה מהווה עבורם במידה רבה גם פתח לעסקאות נוספות עבור באותן החברות כמו העמדת חוב לפרויקטי החברה".

עוד הוסיף שטאובר כי "הרציונל מבחינתנו בביצוע ההשקעה כעת הוא אסטרטגיית צמיחה וגידול. אנחנו נמצאים בפוזיציה טובה לנצל הזדמנויות בשוק ולבצע עסקאות נוספות. עליית הריבית מאפשרת היום לבחון שוויים ריאליים של פרויקטים בסגמנטים שונים ובצורה טובה יותר".

"השוק לא נכון כיום להנפקות"

בכיר בענף הנדל"ן מוסיף כי "אם שוק המגורים לא היה כמו שהוא כיום, מזמן היינו מוותרים על המו"מ להשקעה מהגופים המוסדיים ופשוט יוצאים להנפקה. אבל השוק לא נכון היום להליכי הנפקה, וההשקעה המוסדית היא פיננסית במהותה, היא תחסוך לנו גיוסי כספים בריביות הרפתקניות, לצורך המשך ההתרחבות שלנו.

"בשוק כיום כשמגיעים גופים חזקים כמו חברות ביטוח, קופות גמל או בנקים, ורוצים להשקיע עם הכיסים העמוקים שלהם, אז העסקאות יוצאות לדרך", הוא מוסיף. "המוסדיים מגיעים היום מעמדת כוח בשוק נדל"ן מאוד קשה. אם עד סוף 2021-תחילת 2022 היה קשה למוסדיים לעשות עסקאות בגלל התמחור המנופח, היום יש כל כך הרבה חברות בקשיים שמחפשות את ההשקעות שלהם. אני מניח שהריבית עשתה את שלה".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

"למכור את המניות במאי ולצאת"? בוול סטריט כבר לא מאמינים באימרה הישנה

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; פלסאון תעשיות קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית