גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספירה לאחור החלה: כך תאבד אנבידיה את מעמדה כמונופול

נכון להיום, אנבידיה היא עדיין ספק יחיד בתחום ומונופול השולט בשוק כולו ● "השיפור ברווחיות מעיד על כך שאנבידיה מנצלת את המחסור שקיים בשבבי הבינה המלאכותית ואולי מעלה מחירים", אומר לגלובס האנליסט שחר כרמי ● עם זאת, הביקוש הגדול למעבדים והמחסור מעידים על כך שהחגיגה של החברה לא תוכל להימשך לאורך זמן

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Michael Vi
מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Michael Vi

ההפתעה וההלם מענקית השבבים אנבידיה כבר הפכו לשגרה: זה רבעון שני ברציפות שיצרנית מעבדי הבינה המלאכותית עוקפת את התחזיות ומכה את וול סטריט עם עלייה פנומנלית בהכנסות וברווחיות. זה קורה בגלל הביקוש הגואה לשבבים המסוגלים לאמן מודלים של בינה מלאכותית, כמו זה של GPT, אך גם בגלל העובדה שנכון להיום אנבידיה היא עדיין ספק יחיד בתחום ומונופול השולט בשוק כולו.

"גורו ההשקעות" פספסה בגדול את מניית השנה 
אנבידיה שוב הדהימה את וול סטריט עם דוחות חזקים במיוחד 

כדי להבין עד כמה הביצועים של חברת השבבים מסנטה קלרה הם פנומנליים, די להסתכל על התחזיות אל מול המציאות: בחודש מאי עוד תיקנה החברה את תחזית ההכנסות לרבעון השני של 2023 מ-7.5 מיליארד דולר ל-11 מיליארד, תיקון חסר תקדים בהיקף של 53%. כעת התברר כי המציאות אף עלתה על כל דמיון, והחברה הכניסה 13.51 מיליארד דולר, עלייה של 88% ביחס לרבעון הראשון של השנה ושל 101% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. 

 

המשקיעים ממשיכים לנהור למניה, שהוסיפה לערכה 8% המסחר המוקדם בנאסד"ק, דבר שצפוי להוסיף לשווי החברה עוד כ-10 מיליארד דולר עם פתיחת המסחר היום (ה'). המנייה שנסחרת כיום במחיר של 471 דולר, קיבלה לפני פרסום הדוח מחירי יעד שנעו בין 500 ל-570 דולר. הבוקר מפרסם בית ההשקעות אופנהיימר מחיר יעד של 650 דולר.

את העלייה הזו מסבירה, כמובן, הנהירה לשבבי השרתים - או מרכזי הנתונים - שקפצו ב-171% תוך רבעון והגיעו ל-10.32 מיליארד דולר. כל ענקיות הטכנולוגיה, בהן אמזון, גוגל, מיקרוסופט ואורקל - כמו גם אלפי חברות טכנולוגיה אחרות - נסמכות על מעבדים גרפיים של אנבידיה כדי לאמן מודלים שונים של בינה מלאכותית יוצרת לשימושים שונים, כמו שירות לקוחות מבוסס בוט שיחה, כריית מידע, זיהוי איומי סייבר או יצירת סרטוני וידאו שיווקיים. כעת, מצפים בחברה להכניס ברבעון השלישי 16 מיליארד דולר - 10 מיליארד דולר יותר ממה שעשתה ברבעון המקביל ב-2022.

 

"אנבידיה מנצלת את המחסור שקיים בשבבי הבינה המלאכותית"

גם הרווחיות של החברה רק הולכת וגדלה עם הזמן. הרווח המתואם למנייה עלה ב-429% בהשוואה לרבעון המקביל ובכמעט 150% ביחס לרבעון הקודם. הרווחיות הגולמית קפצה מ-46% ל-71.2% - מה שמוכיח עוד יותר את העובדה שמדובר במונופול בשוק שהביקוש בו הוא חסר גבולות.

"השיפור ברווחיות מעיד על כך שאנבידיה מנצלת את המחסור שקיים בשבבי הבינה המלאכותית ואולי מעלה מחירים", אומר לגלובס שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות. "כשהם נשאלו על כך בשיחת המשקיעים הם לא ממש התייחסו לכך. מצד שני, המחסור בשבבי הבינה המלאכותית שנמצא כרגע בביקוש שיא ומוגבל על ידי כושר הייצור של מפעל TSMC - מפעל היצור של אנבידיה - צפוי להיפתר ברבעונים הקרובים". על פי ההערכה, מחיר המעבד הגרפי החדש של אנבידיה הנחשב למוצר הכי נמכר שלה, מעבד ה-H100, עולה כ-25,000 דולר לענקיות הטכנולוגיה. שבב מתחרה של אינטל, כמו גרקו למשל, עולה 3,500 דולר בלבד.

מלחמת השבבים בעיצומה

המחסור במעבדים גרפיים המסוגלים לאמן מודלים של בינה מלאכותית הוא כה גדול עד כי מדינות וחברות נוקטות באמצעים קיצוניים על מנת להשיג שבבים מכל הבא ליד או לאגור את אלה שקיימים ליום פקודה. בחברה מדווחים עדיין על שיעור קבוע של מכירות בסין, מה שחושף את העובדה שברבעון האחרון עלה משמעותית מספר השבבים הנמכרת למדינה שארה"ב מנסה להגביל את יצוא השבבים המתוחכמים לשטחה. הדבר מעיד על כך שהסינים אוגרים ככל האפשר שבבי בינה מלאכותית לפני שהעיצומים הבאים - כמו יצוא לסין ברישיון בלבד - ייכנסו לתוקף.

אורקל, שנתפסת כחברה תוכנה אפרורית, החלה לשתף פעולה עם אנבידיה בבניית מחשבי על ואספקת שירותי בינה מלאכותית על גבי הענן, והניחה את ידה אגב כך על מצבור שבבי בינה מלאכותית רבים, אותם היא מספקת לשוק באמצעות שיתופי פעולה שונים. קרנות הון סיכון, כמו אינדקס למשל, חתמו לאחרונה על הסכם עם אורקל על מנת לספק לחברות הפורטפוליו גישה קלה יותר לשבבים שלה - שכוללים את השבבים החדשים ביותר של אנבידיה כמו H100, אבל גם את הסדרה הישנה והזולה יותר, A100.

הרווחיות הגבוהה מאוד של אנבידיה, הביקוש החד למעבדי אימון והמחסור מעידים על כך שהחגיגה של אנבידיה לא תוכל להימשך לאורך זמן - לפחות לא בתצורתה הנוכחית. "מה שעומד מאחורי המחסור בשבבים הוא העובדה שכל שחקניות הטכנולוגיה משתמשות היום במעבדים הכי יקרים ומתקדמים שיש - וזה טרנד שצפוי להשתנות עם הזמן", אומר לגלובס אור דנון, מייסד ומנכ"ל חברת השבבים היילו (Hailo).

"כמו בגלים קודמים שבהם היתה טכנולוגיה שצומחת, ילמדו לבצע את אותן המשימות באמצעות משאבים זולים יותר", הוסיף דנון. "לא כל אפליקציה צריך להעביר דרך שבב ומודל שפה שמכיר את כל המידע הקיים באינטרנט. בנוסף, הביקוש הגבוה נובע מהעובדה שהרבה חברות מאמנות את המידע שלהן עם המון מודלים חדשים שצצים מדי פעם. אחרי שזה יסתיים ומספר המודלים המקובלים יתייצב, יעבור עידן הבינה המלאכותית משלב האימון לשלב הבא, שכרוך בשימוש שגרתי במודלים הקיימים, בהפעלתם ובתחזוקה שלהם, שידרוש סוג אחר, אולי אפילו זול יותר של שבבים (שלב המכונה הפעילות השוטפת או Inference - א"ג).

המתחרות לא שאננות

בינתיים, גם המתחרות הקיימות בענף השבבים כמו אינטל ו-AMD לא נשארות אדישות. אינטל אומנם עדיין לא הצליחה לשלב את המעבדים הגרפיים שלה בשוק, אך השקת השבבים גאודי 2 ולאחר מכן גאודי 3, יחד עם סביבת תוכנה חדשה בשם אופן ווינו (OpenVino) אמורה, יחד עם תמחור נמוך יותר, לשכנע יותר ויותר מפתחי תוכנת בינה מלאכותית לוותר על השליטה הבלעדית של אנבידה בשוק באמצעות סביבת התוכנה שלה המכונה קודה (Cuda). אלא שהסכנה הגדולה יותר לדומיננטיות של אנבידיה עשויה להגיע דווקא מכיוונה של AMD, חברת השבבים שהתחרתה עד כה בשבבי שרתים ומחשבים אישיים וצפויה להשיק את סדרת שבבי Mi300 עד סוף השנה.

שתי חברות שבבים אמריקאיות קטנות כבר מאתגרות את אנבידיה בשלב שלאחר אימון השבבים, שלב הפעילות השוטפת (Inference): האחת מהן היא גרוק (Groq), שמבטיחה לייצר שבבי פעילות בינה מלאכותית במחצית מהספק החשמל שצורכים שבבי אינבידיה. לאחרונה היא חתמה עם ענקית השבבים הקוריאנית סמסונג על הסכם ייצור. סמסמונג גם השקיעה יחד עם יונדאי במתחרה נוספת של אנבידיה, סטארט-אפ בשם טנסטורנט (Tenstorrent) המפתח שבבי בינה מלאכותית המבוססים על קוד חומרה פתוח ולכן בעלות פוטנציאל מחיר נמוך הרבה יותר.

משה תנ"ך, יזם סדרתי בתחום השבבים מקדם באמצעות הסטארט-אפ שלו, חברת ניוריאליטי (Neuraility), ארכיטקטורת חומרה חליפית שתחסוך את השימוש בשרתים היקרים של אנבידיה, שמחירם יכול להאמיר עד חצי מיליון דולר, ותצרוך בו בזמן פחות חשמל. החברה גייסה 50 מיליון דולר לפיתוח מערכת המייעלת את התקשורת בין שירותי ענן לשבבים בינה מלאכותית על ידי ייתור השימוש במעבדי ליבה מרכזיים (CPU) וברכיבי תקשורת יקרים, שבדרך כלל מסופקים על ידי אינטל או אנבידיה.

משה תנך, מייסד משותף ומנכ''ל Neureality / צילום: Neureality

המערכת החדשה של תנ"ך עשויה להאיץ את השימוש בבינה מלאכותית באמצעות תכנון שרתים ותקשורת המאתגר את אנבידיה, וכיום הוא נמצא בפיתוח משותף עם המתחרה AMD. "המחסור הגדול בשבבים המתקדמים ביותר של אנבידיה נוצר בגלל הרצון של כל כך הרבה חברות לאמן מודלים מסוג מודל שפה גדול או בינה מלאכותית של וידאו ותמונה כי מנהלים רבים רואים כיצד ChatGPT ודומיו משבשים את הטכנולוגיה הקיימת וכמה סטארט-אפים חדשים קמים סביב האקו-סיסטם הזה", אומר תנ"ך.

"יחד עם זאת, לטווח הארוך רוב השימושים בבינה מלאכותית לא יכולים להרשות לעצמם לרוץ על חומרה כל כך יקרה", ממשיך תנ"ך. "המודלים של מטא, לדוגמא, דורשים הרבה פחות פרמטרים מאלה של GPT, למשל, והם יכולים לרוץ על חומרה זולה יותר, ולשימושים זולים יותר. בנקים גדולים שמעוניינים לבצע משימות פשוטות יותר לא צריכים לרכוש חומרה ברמה של גוגל. מבנה השרתים שעומדים לרשותם וגם הצורך שלהם מגביל אותם להעביר את רוב השימוש בבינה מלאכותית לחומרה זולה ולאפליקציות זולות יותר".

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה