גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הר זבל בנתניה עומד להפוך לשכונת יוקרה. איך זה קשור לכמה מס אנחנו משלמים?

2.5 מיליון קוב זבל שהתרכזו במזבלה גדולה בחוף נתניה היוו במשך שנים סמל לאוזלת היד של המדינה בתכנון והובילו לביטול מס הרכוש ● אולי עכשיו, לאחר שיווק מוצלח של קרקעות במקום, אפשר לוותר על התואר "המדינה בה בעלי הון יכולים לשבת על אוצרות נדל"ן בלי לשלם מס"

הר הזבל בנתניה / צילום: איל יצהר
הר הזבל בנתניה / צילום: איל יצהר

הר הזבל על חוף הים של נתניה נחשב במשך עשרות שנים סמל לחידלון ולהתנהלות העקומה של המדינה. איך צצה מזבלה גדולה כל כך, 2.5 מיליון קוב של אשפה, דווקא על חוף ים יפה כל כך? בכרוניקה ישראלית מוכרת למדי. החטא הקדמון היה כריית חול בחוף, ואז, אחרי שנוצר הבור, היה מי שדאג למלא אותו. המדינה והעירייה עצמו עין, משכו זמן, עד שגילו למרבה ההפתעה מפלצת ענקית.

שתי עיריות במחלוקת מול רמ"י ו-2,800 דירות נמצאות בתווך 
בתוך חודש - שתי חברות נדל"ן נקלעו לקשיים: מה יעלה בגורל הדירות? 

האדריכל עמוס ברנדס הסביר לפני 20 שנה לחברי העירייה: "ברגע שהתמלא הבור בגובה 35 מטר המשיכו למלא, ואז הוא גלש לכיוון הים, עד שהגיע לגובה של עוד 35 מטר. היה מצוק ואיננו. הכל אשפה". לפני שנים אחדות הוא אפילו זכה לככב בדוח של בנק ההשקעות האירופי EIB, שסימן אותו כאחד המוקדים המזהמים ביותר לחופי הים התיכון.

הר הזבל הפך לשירת הים

אבל לא אוזלת היד המוכרת הפכה את המזבלה לסמל גדול כל כך, אלא העובדה שהיא זו שהובילה לפני יותר מ־20 שנה את המחאה המוצלחת לביטול מס רכוש בשנת 2000, מהלך שהפך את מדינת ישראל לאחת הבודדות בעולם שבה אין מס על קרקעות פנויות בפרט ועושר בכלל ובעלי הון יכולים לשבת על אוצרות נדל"ניים בלי לשלם שקל לקופת המדינה.

הטענה הייתה פשוטה והגיונית: לא סביר שבעלי קרקע ישלמו עשרות אלפי שקלים בשנה, כשאין ישימות אמיתית לבנות עליה - והמזבלה של נתניה תוכיח. בעקבות זאת, בשנת 2000 בוטל המס לכל בעלי הקרקעות המיועדות לבנייה, שעמד על 2.5% לשנה משווי הקרקע או מינימום של 1.2% משוויה אם היא רשומה כמלאי עסקי. עד כמה הנזק לקופה הציבורית היה משמעותי? בשנת 1999 גבתה המדינה מס רכוש על קרקעות בהיקף של 1.12 מיליארד שקל. בשנת 2001, הסכום ירד ל־183 מיליון שקל בלבד (גביית חובות עבר). עד סוף אותו עשור, הסכום יצטמק לעשרות מיליונים.

נזכרתי בזה השבוע בעקבות שיווק קרקע ל־749 דירות במגדלים שיקומו בשכונת "שירת הים" בנתניה. אם היו קוראים לשכונה "נווה זבל", כנראה שיותר אנשים היו קולטים באיזה קרקעות מדובר. זה לקח עשרות שנים, אבל הבלתי אפשרי קרה. הזבל נעלם ונשאר רק ים פתוח. ואם תרצו, אולי זה יסייע להתניע מחדש את החלומות של אנשי האוצר להשיב לחיינו גם את מס הרכוש - פעולה פשוטה יחסית, שכן בכוונת מכוון המס רק אופס בזמנו ולא נמחק כליל מספר החוקים. הם עצמם קוננו שמדובר בביטול מס קריטי, "שנועד לצמצם את הריכוזיות בבעלות על רכוש ולהקטין את אי השוויון בחלוקת עושר".

מתחם ''שירת הים'' שתבנה בנתניה / הדמיה: קסם הדמיות

ולא רק בגלל הרצון הלגיטימי למלא את קופת המדינה בכסף, אלא בעיקר בגלל התסכול מכך שקבלנים "דוגרים" על קרקעות ובונים בעצלתיים ולפי קצב שיווק שמרני, בשעה שהם לא משלמים מס כלשהו על הקרקע שברשותם. אם בעלי קרקע - חברות או אנשים פרטיים - ישלמו עליה מס שנתי, ההנחה היא שהם יהיו נחושים ומבוהלים בהרבה לקדם עליה תוכניות או למכור אותה הלאה, מה שבכל מקרה אמור לזרז את הבשלתה עד לבנייה.

התוכנית אושרה ב־2003, המכרזים נסגרו השנה

ובשורה התחתונה, כדאי להתעכב גם על העובדה שבאוגוסט 2023 נסגרו המכרזים הראשונים - 749 דירות מתוך 1,842 בסה"כ ועוד 1,100 חדרי מלון - בתוכנית שקיבלה את אישור הוועדה המקומית בשנת 2003. עוד דוגמה מייאשת לסחבת בלתי אפשרית ולחוסר הוודאות בענף הנדל"ן שלנו, שמולידים ויתור על הון עתק ממסים ותוקעים שחרור קרקעות לבנייה.

עו"ד דן אבי יצחק, שמשפחתו מחזיקה עשרות שנים כדונם קרקע בשכונה, עתר לפני כ־15 שנה לבית המשפט המחוזי בדרישה לזרז את ההליכים שם. השופט אילן שילה נזף בשנת 2011 במדינה, והדגיש כי "התמשכותם היתרה של הליכים היא רעה חולה שמקומה לא יכירנה במדינת חוק", אבל טחנות הצדק והתכנון המשיכו לעבוד מאוד לאט. אבי יצחק, כמו יתר בעלי הקרקעות הפרטיים (שמיועדות להקמת אלף יח"ד בשכונה), עדיין מחכים לאישור תוכנית ראשונה.

דוברת עיריית נתניה מסרה לי השבוע כי "בימים אלו מקודמים להיתר שני מגרשים פרטיים ראשונים בשכונה, ואנחנו סבורים שהמכרז של רמ"י יהווה קטליזטור משמעותי מאוד גם למימוש המגרשים הפרטיים".

מה בוער?

כוכבי השבוע

מצוין: הרכבת הקלה הוכיחה לנו שאפשר גם אחרת

הבשורה הכי חשובה מנסיעת הקו הראשון של הרכבת הקלה השבוע היא ההפנמה של יותר ויותר ישראלים, כולל פוליטיקאים שלא יכלו לדמיין עולם ללא רכב פרטי, שאפשר בכל זאת אחרת. חלקים גדולים מאוד בציבור רק חיכו לתחבורה ציבורית מודרנית ומהירה, כמו שהם מכירים מחו"ל. נותר רק לא להרפות עד שתהיה פה רשת מלאה - רכבות קלות ומטרו מתחת לאדמה (ואולי גם אוטובוסים ראויים ואמינים).

ואיך זה שעוד לא נסעתי בעצמי בקו האדום, אחרי כל כך הרבה מילים וציפיות ששפכתי בעניין במשך שנים? להלן ציטוט נפלא המיוחס לרבי מקוצק ז"ל: כשיגיע המשיח, כולם יעמדו בתור ארוך לקבל את פניו וללחוץ את ידו. ההתרגשות תהיה עצומה, כולם יברכו אותו על בואו, אבל הרב יחכה בסבלנות ויצטרף אחרון לתור. וכאשר סוף סוף יגיע מולו, ישאל המשיח, "עכשיו באים?". או אז, יענה לו הרבי "אתה שואל?!"

בלתי מספיק: מתי יתממש הפוטנציאל של עכו 

לא מדובר בהפתעה גדולה, אבל השבוע קיבלנו עוד תזכורת נדל"נית קטנה לשקיעתם של צפון הארץ בכלל ושל העיר עכו בפרט. עיר וחבל ארץ עם פוטנציאל ענק, תיירותית ועוד, שמבטיחים כבר עשרות שנים להתממש ולא ממש מקיימים.

אחרי שבע דחיות וכמעט שנה מאז הפרסום הראשון, נסגר מכרז לרכישת קרקע להקמת 1,497 דירות בעכו. רק חברה אלמונית אחת, וול סטון של היזמים משה כהן ואריה וולפסון, הגישה הצעה לקנות את הקרקע, תמורת 67.4 מיליון שקל. אמנם זה כמעט פי 4 ממחיר המינימום (18.3 מיליון שקל), אבל כחצי מהערכת השמאי (119.5 מיליון). גם אחרי תוספת עלויות הפיתוח, 134.5 מיליון שקל, מדובר על מחיר נמוך במיוחד, 136 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור.

אבל חברות אחרות לא באו ואפילו לא זרקו הצעה במחיר המינימום במכרז. עבור כולנו, כדאי לאחל לאמיצים הבודדים בהצלחה.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל