גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

לאחר שנה חלומית שבה ענף הרכב הישראלי ראה את הרווחים נוסקים למרות ירידה במכירות, הסקטור התעורר השנה לשוק אחר לגמרי ● הפיחות בשקל ייקר את הייבוא, העלאות הריבית ציננו את הביקושים והרווחיות בסקטור צללה ● וגם: מותג הרכב הסיני שהזניק את מכירות קרסו והמכה שספגו מכוניות היוקרה

המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המציאות החדשה של יבואני הרכב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה כזו שבענף הרכב המקומי לא ישכחו כנראה זמן רב. שנה בה התרחשה בשוק המכוניות תופעה כלכלית נדירה - ירידה במכירות שתורגמה לזינוק חד ברווחים. הגורמים לכך היו מחסור ברכבים חדשים למכירה, בעיקר בשל עיכובים ושיבושים בשרשרת האספקה העולמית, שפגשו ביקוש חזק למכוניות חדשות. אלו איפשרו ליבואניות המקומיות לגבות מחירים גבוהים, ללא הנחות שניתנו בעבר.

דובי גדליהו, פרשנות | ענף הרכב תמיד ידע להפוך משברים למזומנים. עד שהגיעה 2023
החל מ-250 אלף שקל: מותגי הרכב החשמלי שבדרך לישראל

אלא שהמחצית הראשונה של שנת 2023 הייתה שונה לחלוטין, כפי שמגלים הדוחות הכספיים של שלוש יבואניות הרכב הציבוריות: דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס (UMI). שלוש היבואניות אמנם מכרו בתקופה זו כ־28 אלף רכבים בסה"כ (עלייה של 13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד) אך רווחיותן ממכירת רכבים חדשים נשחקה בשיעור של כ־20% ועמדה כ־719 מיליון שקל. הרווח הממוצע לרכב שמכרו השלוש עמד על 25 אלף שקל - נמוך בכמעט 30% מהרווח הממוצע במחצית הראשונה של השנה שעברה.

ברבעון השני המגמה השלילית הוחרפה משמעותית. המכירות המצרפיות עמדו על 9,500 מכוניות - ירידה של 20% ואילו הרווח המגזרי צלל בכמעט 60% ל־169 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב נחתך ב־48% ל־18 אלף שקל לרכב.

בין הסיבות שמונות היבואניות לחולשה היחסית בתוצאותיהן הן מציינות שילוב של שתי מגמות: הפיחות החד בשקל מתחילת השנה שייקר עבורן את ייבוא הרכבים, והעלייה החדה בריבית במשק ש"חונקת" את נוטלי המימון לרכישת רכב חדש, מה שמקשה על גלגול ההתייקרות לרוכשים.

גורם בכיר בענף אומר כי "במשך הרבה מאוד שנים תנאי השוק היו ברורים, אבל אז הגיעו שנות הקורונה ומשבר שרשרת האספקה שהתרחש בעקבותיה, שבמהלכן נרשם עודף ביקוש לרכבים חדשים. לאחר שהפקק הזה 'השתחרר', היבואניות מיהרו להצטייד בלא מעט מכוניות, אלא שכיום הביקוש לרכישת רכב חדש בישראל ירד משמעותית".

לדברי הגורם, "כרגע היבואנים עדיין מצוידים במלאי שחלק ממנו נרכש בשערי מטבע יותר נמוכים. אבל לא כל עליית המחירים המתבקשת כעת משתקפת במחירי הרכבים בשוק. לכן אני צופה התייקרות לא פשוטה במהלך החודשים הקרובים".

דלק רכב

ירידה חדה במכירות BMW

מצבן העסקי של יבואניות הרכב מתבטא גם במניותיהן. דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, המייבאת לארץ את מותגי מאזדה, פורד ו־BMW, נסחרת כיום בשווי של 2.3 מיליארד שקל - לאחר שמניית החברה איבדה 51% משוויה בשיא בספטמבר אשתקד (חלק מהירידה החדה במניה ניתן לייחס לביצועים החלשים של זרוע התשתיות של דלק רכב, חברת ורידיס).

ברבעון השני רשמה דלק רכב ירידה של 41% בהכנסותיה ממגזר מכירות הרכב, שהסתכמו ב־631 מיליון שקל. הרווח המגזרי ממכירת רכבים נפל ב־69% והסתכם ב־83 מיליון שקל. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר צלל ב־41% והסתכם ב־24 אלף שקל. בדלק רכב ציינו כי שיעור הרווחיות נפגע כתוצאה משינוי בתמהיל המכירות והלקוחות, כמו גם מהפיחתות בשקל מול הדולר והאירו.

אפילו במותג היפני המוביל של דלק רכב, מאזדה, נרשמה צניחה במכירות. החברה מכרה רק 2,345 מכוניות ברבעון השני של השנה ירידה של 54% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מותג היוקרה ב.מ.וו, אותו היא מייבאת, רשם ירידה חדה של 48% ברבעון השני, כשהחברה מכרה רק 628 יחידות של רכבי הפרימיום המפורסמים. מנגד היא הצליחה להגדיל ב־35% את מכירות מותג פורד ל־506 רכבים ברבעון.

 

קרסו מוטורס

ניצלה הזדמנות במותג צ'רי

שווייה של חברת קרסו מוטורס, שבשליטת משפחת קרסו ובניהולו של איציק וייץ, המייבאת את רכבי רנו, ניסאן, דאצ'יה, וצ'רי הסינית, נפגע פחות משל דלק רכב. שווי השוק של החברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 27% במניה מהשיא בנובמבר האחרון.

בניגוד למתחרות, קרסו דווקא רשמה זינוק משמעותי בהכנסות מסקטור הרכב - 86% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, שהסתכמו ב־720 מיליון שקל. לצד זאת, הרווח המגזרי נשחק ב־17% והסתכם ב־64 מיליון שקל. גם בקרסו מציינים כי ההרעה בתוצאות נבעה משינוי בתמהיל מכירות הרכבים ופיחות השקל מול מטבעות הייבוא. הרווח הממוצע לכלי רכב שנמכר נשחק ב־54% ועמד על 14 אלף שקל.

כשבודקים את פילוח המותגים בקרסו בולטת במיוחד ההצלחה של מותג הרכב הסיני צ'רי. החברה החלה לייבא השנה רכבי בנזין של המותג (ולא רכבים חשמליים כמקובל אצל המותגים הסיניים). בסיכום החודשים ינואר־יוני השנה מכרה קרסו מוטורס 7,123 רכבי צ'רי, מעל למחצית המכוניות שמכרה בסה"כ (כ־12 אלף). מדובר בכניסה דרמטית של המותג, שהצלחתו מיוחסת, לדברי גורמים בענף, לניצול הזדמנות לייבא רכבי בנזין במחיר אטרקטיבי לצד אבזור משופר ביחס לרכבים המתחרים. קרסו מוטורס מתכוונת להתחיל לייבא גם רכבי צ'רי חשמליים בהמשך, ובסוף השנה תתחיל להביא את מותג הרכב החשמלי איקס-פנג, המכונה "טסלה הסינית".

במכירות הרכבים המסורתיים שלה, הצליחה קרסו להגדיל את מכירות רכבי רנו ב־14% במחצית הראשונה ומסרה 2,315 רכבים, ובשיעור חד יותר של 27% ברבעון השני (1,429 רכבים). עם זאת, פרט לרנו וצ'רי, שאר המותגים רשמו ירידה ניכרת במכירות, כולל ניסאן היפנית שנמכרו ממנה רק 793 רכבים ברבעון.

UMI

הרווחיות מרכבים צנחה ב־64%

היבואנית השלישית המיוצגת בבורסה בת"א היא UMI נמצאת בשליטת דוד עיני וחיים דנון, מייבאת לארץ את את המותגים קאדילק, שברולט, איסוזו ו־GMC. החברה, בניהולם המשותף של עמית רון ובני גבאי, נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד. UMI רשמה ירידה של 23% בהכנסות ממגזר הרכבים החדשים, שהסתכמו ב־327 מיליון שקל, בעוד הרווח המגזרי שלה נפל בחדות ב־64% והסתכם ב־22 מיליון שקל. ההנהלה ציינה כי חל קיטון במכירת רכבים חדשים שהשפיע על היקף ההכנסות, אך הוסיפה ששינויי המטבע לא השפיעו משמעותית על רווחיותה הגולמית במחצית הראשונה של השנה. הרווח לכלי רכב ממוצע שנמכר ירד ב־36% ועמד על 15 אלף שקל.

התחזיות

"הסינים מסתערים על ישראל"

גורם המקורב לתחום הרכב מציין כי "הענף נכנס לסטגנציה" ומוסיף כי אחד הסגמנטים שעזרו בעבר לשמור על הרווחיות של היבואנים הוא תחום רכבי היוקרה, כלומר מכוניות שעלותן כ־400 אלף שקל ויותר וכעת הוא נכנס להאטה עם שאר הענף. לדבריו, "קטוגריית רכבי היוקרה חטפה מכה קשה במיוחד, משום שגם בתחום הזה אנשים לוקחים מימון לרכישת הרכבים. רכיב הריבית למימון זינק בחדות, אז אנשים אומרים לעצמם: נישאר עוד שנה עם הרכב, לא יקרה כלום".

במבט קדימה הבכיר בענף מעריך שתחום הרכב הפרטי בארץ לקראת שינוי דרמטי: "כשאני מסתכל על השנתיים־ארבע שנים הקרובות, אנחנו נראה את הצלחת יצרניות הרכב הסיניות. ככל שהרכב החשמלי יתפוס יותר ויותר מקום, ולעניות דעתי זו המגמה הכלל עולמית ובוודאי גם בישראל, יתבלטו השחקנים הסינים בענף".

לדברי אותו בכיר, "היתרון הטכנולוגי של המדינות המסורתיות שהתמחו בעולם הרכב מונעי הבנזין, הולך ומצטמצם כיום. לפעמים ההשקעות האדירות שנעשו בטכנולוגיות של מנועי בעירה הפכו לנטל.

"העולם החשמלי הרבה יותר פשוט, הסינים התמקדו ורכשו הרבה מאוד מחומרי הגלם והגיעו לשליטה בשרשרת הייצור של הטכנולוגיה החשמלית. הסינים נכנסים בהדרגה לשוק האירופי, אך הם ממש מסתערים על ישראל משום שהם רואים בה 'שדה ניסויים'. זו הסיבה למספר הפנומנלי של יצרנים סינים שכבר מתחרים בארץ. קל להם למצוא כאן שותפים עסקיים".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים