גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שנלחם במונופול של מיקרוסופט, שב לביהמ"ש להגן על גוגל

קנט ווקר, עו"ד ממולח ותחרותי, ייצג בשנות ה־90 את התביעה נגד מיקרוסופט על כך שהיא מנצלת את כוחה בשוק ● 25 שנה מאוחר יותר, דווקא הוא הצטרף לצוות ההגנה של גוגל, שמתמודדת עם האשמות דומות ● האם יוכיח שמדובר במקרים שונים?

עו''ד קנט ווקר / צילום: ap, Aaron P. Bernstein
עו''ד קנט ווקר / צילום: ap, Aaron P. Bernstein

בשלהי שנות ה־90 התנהל בארה"ב אחד מהתיקים היותר מתוקשרים נגד ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט. התביעה, שהוגשה ב־1998, טענה כי החברה ניצלה את כוחה בשוק כדי לפגוע במתחרות, והתנהלה כמונופול. אז האינטרנט עוד היה בראשית דרכו והממשלה התערבה כדי למנוע ממיקרוסופט לכפות על אנשים שימוש במערכות שפיתחה. בסופו של הליך משפטי, הסכימה מיקרוסופט לשנות חלק מהנהלים העסקיים שלה, והייתה נתונה תחת פיקוח אדוק.

שאלות ותשובות | ״הנפקת השנה״ יוצאת היום לדרך וזה כל מה שכדאי לדעת
●  בלעדי | המחירים נחתכו וקמפוס הענק בגלילות הפך לכאב הראש של וויקס  

מי שייצג את התביעה אז היה עו"ד קנט ווקר. כעת, 25 שנה מאוחר יותר, דווקא הוא מגן על גוגל, שמתמודדת עם תביעה דומה בעקבות התנהלות אנטי־תחרותית, וטוען שהאיום מצד ענקית מנועי החיפוש אינו דומה לזה שהציבה מיקרוסופט בזמנו.

הרגולטור האמריקאי ינסה להוכיח במשפט שגוגל מכריחה צרכנים להשתמש במנוע החיפוש שלה לשיטוט באינטרנט - ובכך כאמור פוגעת בתחרות בשוק. התביעה של משרד המשפטים היא נדבך מרכזי במאמצי הממשלה לרסן את ענקיות הדיגיטל האמריקאיות, נושא שזכה לעדיפות גבוהה בממשל של דונלד טראמפ לפני כמה שנים, וזכה לתשומת לב רבה יותר תחת הנשיא ג'ו ביידן.

המשפט, שהתחיל השבוע ביום שלישי וצפוי להימשך עד אמצע נובמבר, יוכרע על ידי השופט המחוזי אמית מהטה, שעלול להורות על שינויים או על הפסקה באופן שבו גוגל מקדמת את מנוע החיפוש שלה. כאמור, את מיקרוסופט ייצגו ווקר, מנהל המחלקה המשפטית בגוגל, כשלצידו סוזן קרייטון, תובעת הגבלים עסקיים במשרד החיצוני המייעץ לגוגל.

"מוצר מעולה" או הסכם עם המתחרות?

ההגנה במשפט צפויה להצביע על העיקרון המרכזי בבסיס חוקי ההגבלים העסקיים של ארה"ב - מתן בחירה חופשית לצרכנים. כלומר, לטענת ההגנה, גוגל מאפשרת זאת, בעוד שבשנות ה־90 מיקרוסופט לא. "השורה התחתונה היא שאנחנו ממשיכים לוודא שלאנשים יש המוצרים שהם רוצים להשתמש בהם", אמר ווקר בריאיון שערך בחודשים האחרונים.

בגוגל טוענים כי גולשים משתמשים במנוע החיפוש שלה מבחירה בגלל ש"מדובר במוצר מעולה", ואין שום דבר אנטי־תחרותי בפעילותה, בניגוד לדברי התביעה.

במשרד המשפטים, לעומת זאת, טוענים כי ענקית השבבים חתמה על חוזים עם חברות כמו אפל וסמסונג שמפנות משתמשים באופן אוטומטי למנוע החיפוש שלה. "בזמנו, גוגל טענה שההתנהגות של מיקרוסופט הייתה אנטי־תחרותית, ובכל זאת, היום, גוגל משתמשת באותן טקטיקות כדי לשמר את המונופול שלה", כתבה התביעה.

"תוצאת המשפט תעזור להראות אם חוקי ההגבלים העסקיים הקיימים בארה"ב יכולים לרסן את ענקיות הטכנולוגיה המודרניות, או שיש צורך להקים מסגרת רגולטורית חדשה", אומר וויליאם א' קובצ'יץ', לשעבר ראש מועצת הסחר הפדרלית.

עורכי דין מנוסים ינסו לחלץ את גוגל

ווקר, בן 62, הוא איש בעל קו תחרותי מאוד באופיו שניכר בטון של תגובותיו הציבוריות לטענות משרד המשפטים. ווקר, עו"ד ממולח שנחשב כאיש שמדבר במהירות וללא הפסקות, סבור שטענות משרד המשפטים נגד גוגל נשענות על הנחות מיושנות משנות ה־90. "גוגל התמודדה עד היום בהצלחה רבה עם רוב החיכוכים שלה עם הרגולטורים ברחבי העולם", נוהג להדגיש וולקר בשיחות שונות.

קולגות לשעבר תיארו את שותפתו במשפט, קרייטון (63), כעו"ד שמרנית וקפדנית. קרייטון פגשה את ווקר לראשונה עוד כשהיה עורך דין זוטר בווילסון סונסיני. כמה שנים לאחר מכן, הם שיתפו פעולה כשחזרה למשרד ב־2006, לאחר שכיהנה תקופה במועצת הסחר הפדרלית. ווקר הצטרף לגוגל באותה שנה.

גוגל שלחה את קרייטון ב־2011 להעיד, לצד המנכ"ל לשעבר אריק שמידט, בפני ועדה של הסנאט במסגרת מספר חקירות שנגעו לנהלים העסקיים של החברה. "פיתחתי הערכה עמוקה לחוקי ההגבלים העסקיים שלנו ולמה שהם יכולים לטפח, לצד הצורך לצעוד בזהירות כשאנו מציבים אתגרים להתנהגות עסקית שעשויה להגדיל את רווחת הצרכנים", אמרה קרייטון אז בעדותה.

מספר שנים לאחר מכן, פנתה שוב גוגל לקרייטון וביקשה ממנה להצטרף להגנתה בתביעה הנוכחית. בחודשים האחרונים, קרייטון עבדה מקרוב עם ווקר ועם העדים המומחים מטעם החברה כדי לחדד את טיעוניהם.

ווקר וקרייטון מתכננים להציג נתונים המוכיחים שרוב משתמשי מיקרוסופט מעדיפים את גוגל על פני מנוע החיפוש בינג, ששייך למיקרוסופט.

משרד המשפטים: גוגל מסתירה עדויות

עורכי דין של משרד המשפטים מותחים ביקורת על גוגל בגלל מאמצי החברה לכאורה להסתיר עדויות מפתח. בין השאר, הם מצביעים על תוכנית המסווגת תחת הכותרת "למסור בזהירות", לפיה מנהלים בענקית הטכנולוגית היו שולחים לעורכי דין העתקים של התכתבויות, ובכך הופכים אותן למוגנות תחת יחסי עו"ד־לקוח. יתרה מכך, הממשלה טוענת שהעובדים בחברת גוגל משמידים שיחות צ'אט שעשויות לתרום להתפתחות החקירה.

לשם השוואה, במשפט שהתנהל נגד מיקרוסופט בשנות ה־90, חלק מהעדויות המרכזיות של הממשלה כללו הודעות דואר אלקטרוני ששלחו מנהלים בחברה, שדנו בדרכים לרסק מתחרים ו"לקחת מהם את אספקת החמצן".

במרכז החקירה: השיחה בין בכירי גוגל ואפל

מנוע החיפוש של גוגל הפך לברירת המחדל של דפדפן ספארי (אפל) עוד בשנת 2005 במחשבים שולחניים. שנתיים בלבד לאחר מכן, שמידט ומנכ"ל אפל לשעבר, סטיב ג'ובס, הכריזו על הסדר שהרחיב את ההסכם גם למכשירי האייפון, הסכם שהוביל למהפכה במכשירים ניידים. "לו היו שתי החברות מתמזגות", אמר בזמנו שמידט, "הן היו יכולות להיקרא יחד 'אפלגו'".

ההסכם הזה הוא מרכיב מרכזי נוסף בתביעה הנוכחית שמנהל משרד המשפטים נגד ענקית הטכנולוגיה האמריקאית. הממשלה מציינת בתביעתה הודעת דואר אלקטרוני ממנהל באפל, שנכתבה במהלך שנת 2018, אחרי פגישה בין מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי ומנכ"ל אפל טים קוק, שדנו בדרכים להגדלת ההכנסות מחיפושים. "החזון המשותף שלנו הוא שנעבוד כאילו אנחנו חברה אחת", נכתב בהודעה לטענת התביעה.

גוגל צפויה לשלם כ־23 מיליארד דולר לאפל השנה לקידום מנוע החיפוש שלה בספארי, יותר משלושה רבעים מסך הכסף שמתכננת החברה לשלם לשותפות בחיפוש והפצה, על פי ניתוח שנעשה בוולס פרגו. החברה לא חושפת פרטים לגבי הסכמי הפצה פרטניים וטוענת שזכותה לשמור על חשאיות בנושא הסכומים שהיא משלמת ליצרניות הדפדפנים.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"