גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במכרז אשכול: ביהמ"ש דחה את העתירה של OPC-קרן נוי

החלטת חברת החשמל לבטל את המכרז על תחנת הכוח אשכול צפויה להוביל לכך שדליה אנרגיה, הזוכה במכרז שנסוגה מהצעתה המקורית בסך כ-12.4 מיליארד שקל, תהיה החברה היחידה שתיגש להתמחרות המחודשת ● בעתירה טענה קבוצת OPC-קרן נוי כי "ההחלטה חסרת התקדים על ביטול המכרז ועריכת התמחרות מנוגדת לדין ולכללי היסוד המכרזיים"

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

השופט קובי ורדי מבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב החליט היום (ה') לדחות את העתירה של קבוצת OPC-קרן נוי. העתירה הוגשה נגד החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל לבטל את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול ולקיים התמחרות לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. ההחלטה הזו צפויה להוביל לכך שדליה אנרגיה, הזוכה במכרז שנסוגה מהצעתה המקורית בסך כ-12.4 מיליארד שקל, תהיה החברה היחידה שתיגש להתמחרות המחודשת.

לגלובס נודע כי קבוצת OPC-קרן נוי צפויה לעתור לבית המשפט העליון. בעקבות העתירה הצפויה לעליון, כרגע עדיין לא ברור כלל סדר הזמנים העתידי של המכרז, שמועד הסגירה הפיננסית בו - במקור וגם כעת - עומד על 3 בדצמבר 2023.

שוברי השוויון של תע"א ואלביט בזירת המל"טים
ועדת החקירה לרכש הצוללות חשפה היום: גם נתניהו מסר עדות

העתירה של קבוצת OPC-קרן נוי הוגשה ב-10 באוגוסט, עשרה ימים לפני שההתמחרות המחודשת הייתה אמורה להסתיים. בעתירה טענה הקבוצה כי "ההחלטה חסרת התקדים על ביטול המכרז ועריכת התמחרות מנוגדת לדין ולכללי היסוד המכרזיים, היא מהלך מלאכותי שנועד להכשיר את הצעת דליה הפסולה, תוך רמיסת עקרונות ההגינות והשוויון והתעלמות מוחלטת מהנזק הכלכלי ארוך-הטווח למשק בכללותו".

השופט ורדי פסק כי החלטת ועדת המכרזים לבטל את המכרז ולקיים התמחרות מחודשת לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, היא "סבירה". לדבריו, המכרז המחיש כי "המציאות עולה על כל דמיון". בד-בבד, השופט ורדי הוסיף כי "יש לבחון כל מקרה וכל מכרז לגופו, על רקע נסיבותיו, מורכבותו, הוראותיו, התנהלות ותום-לב הצדדים, הדין ורצוי גם קמצוץ של שכל ישר".

עמדת השופט: שווי תחנת הכוח הוא ללפחות 9 מיליארד שקל

השופט קיבל את עמדת חברת החשמל כי היו די אינדיקציות לכך ששווי תחנת הכוח אשכול הוא לפחות 9 מיליארד שקל, ועל כן ההצעה של קבוצת OPC -קרן נוי, שנמוכה בכ-2 מיליארד שקל, לא משקפת את המחיר הראוי. דבר נוסף ששכנע אותו, לדבריו, הוא שעמדת בנק הפועלים, ששימשה כגורם אובייקטיבי, היתה שמחיר של 7 מיליארד שקל לא משקף את מחיר התחנה הראוי.

בנוגע להצעתה הראשונה של דליה אנרגיה, השופט השתכנע כי לא מדובר "בהצעה תכסיסנית או רשלנית, אלא בהצעה אמיתית וכנה, ושהסיבה היחידה לנסיגת דליה וחזרתה ממנה היא היעדר היכולת לממנה, שנולד כתוצאה מהפער של יותר מ-5 מיליארד שקל מהצעתה של OPC -קרן נוי". 

ביקורת על חברת החשמל ועל OPC-קרן נוי

השופט לא נמנע גם ממתיחת ביקורת על חברת החשמל. "אומנם ניתן היה לטעמי לצפות מחברת החשמל שתפיק את הלקחים מהמכרזים הקודמים ואולי תעדכן במכרז דנן את מודל הצל והערכת חברת החשמל כלפי מעלה", כתב, "אך העובדה שלא עשתה כן ופעלה באותה שיטה שהייתה ידועה למציעות במכרז, לא צריכה להביא לתוצאה אחרת מזו שהתקבלה".

עם זאת, הביקורת החריפה יותר הייתה נגד קבוצת OPC-קרן נוי. "לא ניתן להתעלם מההתנהלות הלא ראויה לכאורה של העותרת לגבי תיאור מערכת הלחצים שהופעלה על הגורמים המממנים, שבאה לידי ביטוי בדברי מנהל קרן נוי, מר רן שלח, שאמר את הדברים שיצוטטו על-ידי מיד בפרוטוקול הדיון שנרשם על-ידי עו"ד ליאור מימון, הבקי מאוד בדיני מכרזים ובנבכי חברת החשמל, כאשר חזקה שהפרוטוקול שרשם עו"ד מימון משקף את הדברים שנאמרו, והדבר לא נסתר על-ידי העותרת, שמנסה להתנער ולגמד את האמור, ולהתנער מהדברים החמורים שנאמרו שלשיטת דליה אף מהווים 'אקדח מעשן', ואכן נראה שמדובר לכאורה בדברים לא ראויים חמורים ובהתנהלות לא ראויה שיש לה גם משמעות והשלכה על העתירה".

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים נתן גושפנקה מהדהדת לכך שהחלטת וועדת המכרזים של חברת החשמל מעוגנת היטב בהוראות הדין, ולא הייתה נכונה ממנה. הוועדה בעת קבלת החלטותיה ראתה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי והכלכלי של אזרחי המדינה, ולחץ תקשורתי מאסיבי לא הניא את חברי הוועדה מלקבל את ההחלטה התומכת באינטרס זה, אשר אותה אישר כבוד השופט ד"ר קובי ורדי".

חברת החשמל יוצגה על-ידי עורכי הדין שוקי חורש, ליאור מימון ועתליה שטרית ממשרד ש.הורוביץ ושות'.

עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן, שייצג את דליה אנרגיה בעתירה, מסר לאחר הפסיקה: "קיבלנו בסיפוק רב את פסק דינו המקיף והיסודי של בית המשפט. בית המשפט קיבל את טענותיה של דליה כי היא פעלה באופן תחרותי, מקצועי ובתום-לב, ואישרר את החלטת ועדת המכרזים שנתקבלה בהסתמך על חוות-דעת מומחים ולאחר שביצעה תהליך מקצועי וסדור. החלטת בית המשפט פותחת פתח למיקסום התמורה בעבור מכרז אשכול, לטובת הציבור הישראלי כולו".

כמה חשובה תחנת הכוח אשכול?

תחנת הכוח אשכול, שמופעלת באמצעות גז טבעי, היא בעלת יכולת מותקנת של כ-1,693 מגה-וואט. באתר פועלים שני מחז"מים חדישים (תחנות מחזור משולב) וכן ארבע יחידות ישנות שצפויות להיסגר בתוך כמה שנים.

מעבר לכך, ישנה התחייבות רגולטורית להקמת תחנת כוח חדישה ויעילה, אשכול 2, עם הספק של 850 מגה-וואט - בתעריף זמינות מובטח למשך 20 שנה, וכן את האתר כולו שכולל קרקע פרטית של כ-440 דונם, בה ניתן גם להציב, למשל, מתקני אגירה בהיקף משמעותי, בהתאם למדיניות הממשלה ומינהל התכנון למקם מתקני אגירה גדולים ליד מתקני הייצור.

את הפוטנציאל של שטח תחנת הכוח אשכול ניתן להבין מהעובדה שתחנת הכוח דליה מייצרת כיום 912 מגה-וואט על 64 דונם - כשביעית משטח אתר אשכול. הן סוגיית אשכול 2 והן היקף הקרקע הפרטית נתנו את אותותיהן על ההצעות במכרז. טרם המכרז, אומדן פנימי של חברת החשמל העריך את שווי תחנת הכוח אשכול ב-6.2-5.8 מיליארד שקל. לאחר מכן, מרבית ההצעות עמדו בטווח האומדן הפנימי (קבוצת ג'נריישן-מבטח שמיר-אשטרום עם הצעה בסך כ-6 מיליארד שקל), ויותר מכך - OPC-קרן נוי עם כ-7 מיליארד ודליה אנרגיה ותעבורה שהגישו הצעה של 12.4 מיליארד שקל. נזכיר כי זמן קצר לאחר פתיחת המעטפות, חברת תעבורה, שהיוותה 25% מהקבוצה, החליטה לעזוב.

כיום, ההספק הכולל של תחנות הכוח בישראל עומד על 17,700 מגה-וואט. כלומר, תחנת אשכול לבדה מהווה כ-9.5% מהייצור. תחנת הכוח אשכול היא הרביעית שחברת החשמל מוכרת במסגרת הרפורמה במשק החשמל אחרי אלון תבור, שנמכרה לקבוצת MRC תמורת 1.9 מיליארד שקל; ואחרי רמת חובב, שנמכרה לקבוצת שיכון ובינוי ואדלטק תמורת 4.3 מיליארד שקל ב-2020. קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק רכשה גם את חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל.

מתוך אותם הסכומים, רשות החשמל העבירה את העודף ממכירת התחנות - לאחר מימון הוצאות חברת החשמל, עלות הנכסים והקרקע. מנתוני הרשות עולה כי מתוך 1.9 מיליארד שקל ממכירת אלון תבור, מיליארד שקל חזרו לצרכנים; מתוך 4.3 מיליארד שקל ממכירת רמת חובב, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל ב-2021 ועוד 1.2 מיליארד שקל ב-2022; וממכירת חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר