גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרופה הפסיכדלית שהשוק מחכה לה

בחודשים הקרובים צפוי שוק התרופות הפסיכדליות לרשום אבן־דרך משמעותית: אחרי שורה של כישלונות ואתגרים פיננסיים שהוציאו את האוויר מבועת הפסיכדליה, יוגש לאישור מינהל המזון והתרופות בארה"ב מוצר לטיפול בפוסט־טראומה המבוסס על אקסטזי ● מה שיעלה בגורלו ישפיע על החברות האחרות בשוק

התרופה הפסיכדלית שהשוק מחכה לה / אילוסטרציה: Unsplash, Yuval Zukerman
התרופה הפסיכדלית שהשוק מחכה לה / אילוסטרציה: Unsplash, Yuval Zukerman

החודשים הקרובים אמורים להוביל לאבן־דרך בשוק התרופות הפסיכדליות: MAPS, עמותה ללא מטרות רווח למחקר בחומרים פסיכדליים, צפויה להגיש לאישור FDA את התרופה MDMA, לטיפול בתסמונת פוסט־טראומטית. אם המוצר יקבל אישור, תחום הפסיכדליה יעבור משלב החלום (ושברו, לפחות בשוק ההון) לשלב המפגש עם המציאות.

לפי התוכנית, המוצר יהיה בשוק כבר ב־2024. ההתרגשות סביבו כבר הובילה בחודשים האחרונים לעליות קלות במניות חברות התרופות הפסיכדליות, שמאז 2021 נפלו, כמו כל שוק הביומד וגם מסיבותיהן שלהן.

גיליאד לא זנחה את האיידס: "המוצר שלנו יכול לסיים את המגפה" 
החברה הישראלית שרוצה לשקם פגיעות בחוט השדרה דרך האף

תוצאות מרשימות בניסוי

הטיפול ש־MAPS פיתחה כולל נטילת MDMA בליווי פסיכולוג, בשלושה מפגשים. תוצאות הניסוי היו מרשימות: 86% דיווחו על שינוי שדורג כמשמעותי קלינית כ־18 שבועות לאחר הטיפול, לעומת 69% בקבוצת הביקורת. בעקבות הטיפול, 71.2% מהמשתתפים בניסוי לא עמדו בקריטריונים המגדירים הפרעה פוסט־טראומטית, לעומת 47.6% מקבוצת הביקורת. נרשם גם שיפור בתפקוד בחיי היומיום ולא היו תופעות לוואי חמורות.

אברהם דריזין מנכ''ל נקסטייג' / צילום: נקסטייג'

אם לא יהיו הפתעות או התערבויות פוליטיות, נתונים כאלה אמורים להוביל לאישור. "תוצאות הניסויים של MAPS הן תוצאות לאישור", אומר אברהם דריזין, מנכ"ל נקסטייג', נציגת תחום הפסיכדליה בבורסה הישראלית. אבל לא ברור עדיין אם יהיה זה אישור מוגבל - רק למי שכבר ניסו הכול וזה מוצא אחרון שלהם, או שניתן יהיה מיד לטפל בכל מי שסובל מתסמונת פוסט־טראומטית. דריזין גם לא לגמרי בטוח מתי יתקבל האישור. ב־MAPS מדברים על 2024, אבל להערכתו, שנת 2025 היא מועד יותר ריאלי, ואולי אפילו מעבר. "ה־FDA כותב עכשיו את ההנחיות הראשונות שיהיו תקפות לכל התחום. במקרה כזה, שנה־שנתיים לניסוח, דיון ואישור זה לא מוגזם".

שוק הפוסט־טראומה הוא שוק ענק. 12 מיליון אמריקאים מוגדרים נפגעי טראומה בעקבות אירועים כמו מלחמה, פגיעה מינית, תאונת דרכים, אלימות ופשע ועוד. אצל רבים מהם, התפקוד היומיומי נפגע. לעתים קרובות אלה אנשים בריאים במובנים אחרים, כך שהקלה בתסמונת תאפשר להם לחזור בהצלחה למעגל העבודה. העובדה הזאת, והעובדה שבפוסט־טראומה יש לחברה תחושת אחריות מוגברת לנפגעים, מאחר שלרוב התסמונת מופיעה בעקבות פעולה של אדם אחר, מעלות את הסיכוי שניתן יהיה להשיג שיפוי ביטוחי לטיפול, למרות העלות הגבוהה יחסית והמורכבות הלוגיסטית שלו.

עם זאת, ישנו חשש שהטיפול ימצא חן קצת יותר מדי בעיני המטופלים והם יתחילו לחפש MDMA גם בחוץ. "זו לא דאגה בלתי קיימת, אבל ב־MAPS באמת עשו כל מה שאפשר כדי להוריד אותה למינימום", אומר אורי הרשקוביץ, יועץ לבנק ההשקעות קנטור פיצג'רלד. "שיטת הטיפול המוצעת מבדלת את המוצר באופן משמעותי ממוצרי השוק השחור".

מחפשים מזומנים

MAPS איננה נסחרת בבורסה, אך מה שקורה אצלה משפיע על החברות הנסחרות. ב־2021 היא חתמה על עסקה למימון פעילותה באמצעות מכירת חלק מהתמלוגים העתידיים הצפויים מהמוצר לקרן Vine Ventures. "מהעסקה הזאת ניתן לגזור את השווי שהשוק נותן למוצר הזה. לא לחלום אלא למוצר ממש", אומר הרשקוביץ. העמותה מכרה 6.1% מהכנסותיה השנתיות בשמונה שנות המכירות הראשונות שלה תמורת 70 מיליון דולר, סכום שמגלם גם את הסיכון שלקחה הקרן כשביצעה את העסקה לפני פרסום תוצאות הניסוי.

 

לאחרונה נחשף ב"וול סטריט ג'ורנל" כי העמותה מחפשת השקעה פרטית של 85 מיליון דולר כדי להצליח להחזיק את עצמה עד 2024, אז צפויות להתחיל המכירות. זו הפעם הראשונה שהעמותה, שלאורך השנים הצהירה על רצונה להיות מנותקת מלחצים עסקיים וגייסה 130 מיליון דולר במענקים ותרומות, שוקלת לגייס הון מניות. לפי "וול סטריט ג'ורנל", שווי החברה בעסקה הוא 200 מיליון דולר, קצת נמוך יחסית לחלום אבל תואם את מצב השוק.

ההתעקשות של MAPS לא לגייס הון סיבכה אותה בעבר מבחינה תזרימית והיא נאלצה להפסיק ניסויים שערכה באירופה. אחרי שההכנסות יחלו לזרום, כל סכום שהעמותה תשלשל לכיסה אמור להמשיך לממן את הניסויים הקליניים שלה במוצר ה־MDMA ובמוצרים אחרים, כמו LSD ופסילוסיבין. היא מייעדת חלק מהתמורה גם לטיפול באנשים שלא יוכלו לממן אותו מסיבות שונות. החברה ערכה גם ניסויים קליניים בישראל, ושיתפה פעולה עם חברת הקנאביס בטר.

ב"וול סטריט ג'ורנל" העריכו ש־MAPS תצטרך להשקיע לפחות 500 מיליון דולר בתהליך הכרת המטפלים ובשיווק המוצר, בעיקר לרופאים הרושמים, כך שצפוי לה אתגר תזרימי משמעותי בשלב הראשון אחרי האישור.

כשחברת הדגל צוללת

לפי הפרסומים, MAPS חותרת לשווי התואם וכנראה מושפע מהשווי בבורסה של אחת החברות הנסחרות הבולטות בתחום, Atai Life Sciences הגרמנית. Atai נסחרת בשווי של כ־240 מיליון דולר, אחרי שעלתה מעט מתחילת השנה. היא הונפקה ב־2021 לפי שווי של יותר מ־3 מיליארד דולר. אבל זה היה בשוק ביומד אחר, והפסיכדליים עוררו התלהבות מיוחדת, במסגרת מה שכונה אז בשוק Shroom Boom.

"זו הייתה בועה של ממש", אומר דריזין. "נכנסו לתחום משקיעים מבחוץ וחברות הפסיכדליה נסחרו בשוויים גבוהים הרבה יותר מחברות פארמה באותו שלב. בפועל, אולי היינו צריכים לראות אותן נסחרות במחיר קצת נמוך מחברת פארמה, משום שלרובן אין בלעדיות על חומר הגלם. היו המון חברות שפיתחו בערך אותם חומרים לאותן התוויות, וכבר עכשיו יש התכנסות וחלק לא שרדו".

הנסיקה של Atai, שלקחה איתה קדימה את כל השוק, התרחשה על רקע הפריחה בתחום וגם על רקע השקעה שקיבלה מאיש הון הסיכון המפורסם פיטר תיל, משקיע פייפאל ופייסבוק שנודע בשנים האחרונות בחיבתו להשקעות בתחום אריכות הימים והבריאות. על רקע עוד כישלון של תרופה לאלצהיימר, התפיסה בשוק הייתה שדבר כבר לא יצליח בתחום בריאות הנפש והנוירולוגיה, חוץ ממוצרים שכבר ידוע שהם פועלים על המוח, כלומר חומרים פסיכדליים.

ל־Atai היו תוכניות רבות בעלויות גבוהות, והיא ביקשה להוציא אותן אל הפועל במודל עסקי מעניין: הקמת חברה או שיתוף פעולה עם חברה קיימת עבור כל פרויקט. ב־2022, המניה שלה החלה לצלול עם השוק ובאמצע השנה היא כבר הודיעה על סגירה של חלק מהתוכניות. בינואר השנה, נכשל בניסוי קליני המוצר שלה לטיפול בדיכאון על בסיס קטמין, והמניה המשיכה לצלול. החברה פיטרה 30% מכוח־האדם שלה כדי להאריך את חייה עד 2026, בתקווה שעד אז יהיו חדשות טובות יותר ומצב השוק ישתפר. לפני כחודש, החברה ביצעה מהלך לא טריוויאלי כשמכרה את רוב חלקה בשותפה שלה למוצר מבטיח המיועד לטיפול בדיכאון, Compass Bio. חלקה בחברה ירד מ־15% ל־2%.

החומר שאכזב את השוק

הקטמין, לאו דווקא של Atai, כנראה תרם לירידות בכל החברות הפסיכדליות. התרופה הזאת נחשבת פסיכדלית אף שלטיפול נפשי היא ניתנת במינונים שאינם משני תודעה. היא נחגגה בתור פתרון חדש לדיכאון, ונגזרת של קטמין אפילו עמדה בבסיס הטיפול של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון שיצא לשוק בקול תרועה אבל נתקל באתגרים מסחריים.

הטיפול ניתן בשאיפה לתוך האף ונדרש רופא כדי להשגיח על הפרוצדורה, אלא שמערכת הבריאות לא הצליחה להקצות מספיק רופאים לתרופה שהערך המוסף שלה אינו ברור דיו ויעילותו לטווח הארוך מוטלת בספק. בהדרגה, הצליחה ג'ונסון להצמיח את המוצר וברבעון השני הוא כבר רשם הכנסות של 169 מיליון דולר, אבל זה לא הלהיט הענק המיידי שהשוק ציפה לו. הסיפור הזה מטיל צל על טיפולים אחרים בתחום שדורשים נוכחות רופא.

אם נחזור ל־Atai, כרגע המוצר המוביל שלה, בשיתוף Compass Bio, הוא טיפול בדיכאון באמצעות פסילוסיבין, החומר הפעיל בפטריות הזיה. המוצר נמצא בשלב III של הניסויים הקליניים, וגם במקרה הזה מדובר בטיפול בליווי פסיכולוג. ניסויי שלב II הראו שיפור מובהק בדיכאון אחרי 12 שבועות, והתוצאות פורסמו בכתב העת המוביל NEJM, אבל הן היו קצת חלשות ביחס לציפיות השוק, ונרשמה גם דאגה מתופעת המחשבות האובדניות שהופיעו בקבוצת הטיפול, אם כי, כפי שאמר אז מנכ"ל החברה, זה צפוי בקבוצת מטופלים זו.

Compass נסחרת על בסיס מוצר זה ואחרים, שבחלקם שותפה Atai, לפי שווי של 430 מיליון דולר. בעבר, החברה כונתה "היהלום שבכתר" של Atai. קבוצת המייסדים של שתי החברות חופפת בחלקה והן נוסדו פחות או יותר יחד ובתמיכה הדדית. כאמור, Atai מכרה את רוב החזקותיה ב־Compass. החדשות הטובות הן שלסחורה היו קונים. קרנות ביומד מובילות שמחו מאוד לרכוש את המניות בשווי הזה.

החלום נפרט למציאות

לדברי הרשקוביץ, בשוק יש חברות רבות הפועלות בתחום התרופות הפסיכדליות, ולכל אחת מהן טוויסט משלה על החומרים הכימיים המוכרים. בגזרה הישראלית פועלת נקסטייג', הנסחרת בתל אביב לפי שווי של 24 מיליון שקל. החברה פעילה בעיקר בתחום הקנאביס, אבל היא גם שותפה במחקר ובפיתוח חומרים פסיכדליים. היא מקווה ליישם בתחום הזה את היכולות שלה בפורמולציה של תרופות.

נקסטייג' עצמה מפתחת חומר בשם 5meoDMT לטיפול בכאב כרוני. זהו חומר פסיכדלי שנמצא בצמח האיווסקה וגם בקרפדת הנהרות של קולורדו. מתברר שהאגדה האורבנית על ליקוק קרפדות כדי להתמסטל הייתה אמיתית. המוצר נמצא לפני ניסויים בבני אדם.

חברה נוספת ישראלית־קנדית היא Clearmind, הנסחרת בקנדה לפי שווי של 2.8 מיליון דולר קנדי, פיתחה חומר כימי חדש שיוצר אופוריה ללא נזק (ככל הידוע כרגע), ובמקביל מפחית חשקים. היא ממצבת אותו כטיפול נגד התמכרות לאלכוהול וחומרים ממכרים נוספים, ואפילו כטיפול בהשמנה.

בתקופה הקרובה, האתגר העיקרי של החברות בשוק יהיה מימון הניסויים הקליניים, על רקע שוק ביומד חלש ואכזבה מהתנפחות והתנפצות בועת הפסיכדליה הקודמת. בניגוד לחברות תרופות אחרות, נראה שהחברות בסקטור הזה מושפעות זו מזו, וכל הצלחה או כישלון ישפיעו על כולן.

הכניסה של MAPS לשוק, בהנחה שתתרחש באמצע 2024, היא אירו ע סמלי אך משמעותי מאוד לחברות האחרות. החלום מתחיל להיפרט לפרוטות של מציאות אל מול כוחות פוליטיים, רגולטוריים, ביטוחיים, דעת הרופאים והתוצאות הקליניות בשטח.

עוד כתבות

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות