גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה החרדית צריכה להוביל את המהפכה: מתכנון בזבזני לתכנון קהילתי

הכוונה לחייב בחוק בנייה של מרפסות סוכה ברבע מהדירות בכל פרויקט מזכירה כי דווקא הצרכים הייחודיים של החברה החרדית יכולים להיות הבסיס לתיקון הדרוש לתכנון בישראל ● במקום שטחים פתוחים ריקים ורחובות לכלי רכב, הגדלת הצפיפות וחיזוק הקהילה

לאחרונה מקדמת הממשלה חקיקה המחייבת בנייה של מרפסות סוכה בכרבע מסך הדירות בפרויקט, במטרה לתת מענה לצרכי הדיור הגואים של האוכלוסייה הדתית והחרדית. ההסדרה המאולצת הזו, שאמורה לחול באופן גורף בכל מדינת ישראל, פתחה צוהר נוסף לאופן השבלוני, הבזבזני והלא יצירתי שבה ניתנים מענים לצרכים של קהילות שונות במדינה, בלי להסתכל על כלל הצרכים וכל מכלול הפרמטרים המשפיעים על איכות החיים.

כבר לפני 80 שנה התקבע בכל רחבי המדינה דפוס תכנוני כמעט אחיד, תכנון מודרניסטי פרברי. כזה שעשיר בשטחים פתוחים, שלרוב ריקים ומוזנחים, בעל רשת רחובות לנוחות המכוניות ומופרד שימושים, כך שאין במרחק הליכה מהבית שירותים נלווים כמו מסחר, תעסוקה או שירותים ציבוריים. זהו תכנון המאלץ החזקת מכונית פרטית, לעיתים שתיים, מצמצם היתכנות של תחבורה ציבורית יעילה ומגביל היתכנות כלכלית של מסחר ושירותים ציבוריים. כמובן, הוא מגדיל מרחקי הליכה מבניין לבניין המהווה אתגר משמעותי לשומרי שבת להגעת לבתי הכנסת או לביקור חברתי. וכך בשנים האחרונות כדי לפתור את מצוקת הדיור, נבנים מגדלים, שהם עצמם מהווים אתגר נוסף לשומרי השבת.

גישה תכנונית זו אינה פוסחת גם על בנייה עבור חרדים. היא יוצרת מתחמים עצומים בערים ובשכונות החרדיות, מבודדים זה ומזה ומחוברים רק על ידי כבישים עבור כלי רכב. המתחמים המאופיינים בעודף שטח פתוח לא מזמין ונטוש ברובו, והרחובות שוממים. המרחב הציבורי מנוגד לאופי הקהילתי החרדי, כזה האוהד רחובות מסחריים תוססים בעלי מגוון שימושים המשמשים עוגני קהילה כמו מבני חינוך ודת. מתחמים אלו מתאפיינים במיעוט גינות כיס וכיכרות קטנות. ולעומת זאת בהרבה שטח פרטי מבוזבז, שבדרך כלל עומד מוזנח ואינו יוצר מרחב ראוי למפגש קהילתי, שהות ומשחק.

הקסם של הבלוק

דווקא בחברה החרדית, שמאופיינת במשפחות מרובות ילדים, נובעת חשיבותו של המרחב הציבורי והיכולת שלו לספק צרכים פיזיים ונפשיים ולבסס את החוסן הקהילתי. ככל שהמרחב הציבורי ליד הבית מאופיין באיכויות טובות יותר, כך גדלה הרווחה הקהילתית של כלל המשפחות המתגוררות סביבו והוא מהווה פתרון ושסתום לחץ, הן לצרכים הפיזיים והן לצרכים הנפשיים של הקהילה. זאת תוך כדי הבטחת "שיטור פסיבי" של הקהילה - אותן זוגות עיניים המפקחות על המרחב ומגנות על הפרטים מפני סררה. ככתוב "עיר הומיה - קריה עליזה".

מרחבי מחיה טובים צריכים לכלול מכלול רחב של שירותים ציבוריים, תחבורתיים, תעסוקתיים ומסחריים בקרבת הבית ללא צורך בשימוש בכלי רכב: בתי כנסת, מוסדות חינוך ומוסדות קהילתיים קרובים שיאפשרו לקבל את כלל שירותי הציבור בצורה יעילה ומהירה ויאפשרו מפגש פיתוח תקשורת, לכידות וחוסן קהילתי; מרחבי מסחר ותעסוקה צמודים המאפשרים לכל הגילאים להגיע אליהם רגלית בצורה בטוחה; פתרונות תנועה ותחבורה זמינים יעילים שיקשרו את הקהילה עם קהילות נוספות ושירותים מרוחקים יותר; ומרחבי פנאי, שהייה ומשחק צמודי דופן שיקלו על כל סוגי האוכלוסייה להיפגש ולהתאוורר בקרבת הבית.

לחזור לבנייה בקו אפס

יש לחזור לתכנון של בלוקים רציפים בקו אפס עם כניסות למגורים, חזיתות מסחריות לאורכם וחצרות פנימיות המכילות מרחבי שהייה ומשחק פעילים. מערך מבנים המבוסס על בלוקים רציפים כדפוס התכנון של המגורים עבור החברה החרדית יכול לפתור רבים מהאתגרים ולספק להם סביבת מחייה משופרת להפליא ביחס למצב הקיים.

"הסופר בלוק" מאפשר להגדיל בצורה דרמטית צפיפות בלי לעלות לגבהים גדולים מדי ובכך מייתר את הבעיות ההילכתיות הנובעות מהדילמות הנוגעות למעליות השבת. הוא גם מאפשר ליצור טיפוסי דירות הרבה יותר מגוונים המתאימים לגדלים שונים של משפחות, מה שמאפשר למשפחות להישאר באותה סביבת מגורים לאורך מחזור חייה בלי לחפש אלטרנטיבות במקומות מרוחקים.

יצירת מרחבים ציבוריים איכותיים על סף הבית בפיזור גבוה - במקום לייצר דפוס של "מגדלים על הפארק", בניית בלוקים עם שטחים פרטיים או ציבוריים פתוחים בעורף הבינוי או בכיסים באינטנסיביות ובפיזור גבוה יכולה לאפשר לכמות הילדים הגבוהה ולאוכלוסיות המתקשות בנגישות לקבל ריאות ירוקות איכותיות על סף הבית. תכנון כזה יוצר הרחבה טבעית של המרחב המשפחתי המצומצם ומאפשר גם פתרונות למחסור בשטחים לצרכים אמוניים ייחודיים כגון הקמת סוכות פעם בשנה תוך ניצול שטחי הגגות עבור משפחות המתגוררות בקומות העליונות וניצול השטחים הפתוחים הצמודים לבינוי עבור משפחות בקומות התחתונות.

בינוי בלוקים למגורים בקו אפס לרחובות העוטפים אותם, מאפשר ליצור רחובות מסחריים פעילים ותוססים בהם המסחר ארוג בשגרת החיים ומאפשר לכל סוגי האוכלוסייה נגישות מקסימלית ללא צורך ברכב. ילדים, קשישים ואנשים שתנועתם מוגבלת יכולה להגיע לשירותי מסחר חיוניים בקלות יחסית. ככתוב ישבו זקנים וזקנות ברחובות… ורחובות העיר ימלאו ילדים וילדות. הרחוב הפעיל גם יוצר סביבה בטוחה מטבעו כי ציבור בעלי העסקים והעוברים ושבים "משגיחים באופן טבעי על סביבתם" ויוצרים שיטור פאסיבי. כמו כן רחובות מסחריים בעלי צמתים רבים מבטיחים קישוריות גבוהה בין שכונות ומהווים במקום חיץ בינן מרחב מקשר.

פתרון מבוסס צרכים

רחובות פעילים המאופיינים בכמות גבוהה של אוכלוסייה הנעה בהם "מקטינים מרחקי הליכה" כי הם מעוררים עניין ומעודדים הליכתיות, מגדילים משמעותית את הכדאיות של הפעלת שירותי התחבורה הציבורית יעילה ומקטינים משמעותית את התלות ברכב פרטי.

אז במקום למצוא "פתרון" נקודתי מאולץ וגורף להקמת סוכה פעם בשנה למשך שבוע, הגיע הזמן לנתח מחדש את מכלול הצרכים והשירותים הקהילתיים הנדרשים מול הגישה התכנונית המקובלת. אנו מציעים להסתכל על ערים בעלות מרחבים ציבוריים מוצלחים ומבוקשים ולתכנן מרחבי חיים מסורתיים מוטי הליכה ומרחב ציבורי קטן אך איכותי. שכונות חרדיות ותיקות ומבוקשות בירושלים כגאולה ומאה שערים, העיר בני ברק, כמו גם ויליאמסבורג שבניו יורק וגולדרס גרין שבלונדון, מהוות הוכחה ניצחת לכך שהתכנון העירוני המסורתי מספק מענה הרבה יותר איכותי לכל צרכי החיים של החברה בכלל והחרדית בפרט, שהרי בתוכו טמונים גם הפתרונות הקהילתיים לקיום מצוות.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם