גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרעין, ברית הגנה, F-35 ומפץ פלסטיני: משמעות הנורמליזציה עם הסעודים

לקראת אפשרות של הסכם נורמליזציה בין ישראל וערב הסעודית, ועל רקע הדיווח שהסכם כזה עשוי לכלול ברית הגנה בין ארה"ב לסעודים, גלובס עושה סדר בארבע הנקודות העיקריות בהסכם, וממפה את ההשפעות הפוטנציאליות שלהן על האזור

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן ונסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: Reuters, Mandel Ngan
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן ונסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: Reuters, Mandel Ngan

מנהיגי האזור, ואף העולם כולו, נושאים את עיניהם אל הנורמליזציה שמתקרבת "מדי יום" בין ישראל וערב הסעודית, כפי שהגדיר זאת נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן. בניגוד להסכמי אברהם, שאותם הגדיר ראש הממשלה בנימין נתניהו בתור "שלום תמורת שלום", במקרה של הסעודים זה לא יהיה כך.

ברית ההגנה הסעודית עם ארה"ב מתקרבת, הפלסטינים עשויים למצוא עצמם בצד
עסקת היצוא הביטחוני הגדולה ביותר של ישראל יוצאת לדרך: גלנט חתם עם עמיתו הגרמני

ביום שישי האחרון דווח ברויטרס כי ערב הסעודית עשויה לקבל במסגרת הסכם הנורמליזציה עם ישראל ברית הגנה עם ארה"ב, במתווה הקיים עם מדינות אסיה, אך אם הקונגרס יסרב - וושינגטון צפויה לספק לריאד הסכם הגנה במתווה הקיים עם בחריין.

בד בבד, שלושה מקורות באזור סיפרו לרויטרס כי הפלסטינים ייהנו מהקלות מצד ישראל, אבל בדומה להסכמי אברהם - לא ייהנו ממדינה.

אלו אינן הדרישות היחידות של ריאד - מארה"ב ומישראל. גלובס עושה סדר, ומציג את ארבעת הנדבכים המרכזיים של מתווה הנורמליזציה המסתמן: תוכנית הגרעין האזרחית, ברית ההגנה, הפלסטינים ומטוסי 35-F - על יתרונותיהם וחסרונותיהם.

1 תוכנית הגרעין

ערב הסעודית מעוניינת בתוכנית גרעין למטרות אזרחיות, כולל יכולות העשרת אורניום על אדמת הממלכה. במקרה של ריאד, היא זקוקה ליכולות גרעין אזרחיות עבור ייצור חשמל פחות מזהם.

יתרונות - ערב הסעודית מייצרת כ-99.3% מהחשמל שלה מדלקי מאובנים, כאשר לפחות לפי יעדיה הרשמיים היא מעוניינת להגיע לאפס פליטות פחמן נטו ב-2060. אנרגיה גרעינית עשויה להועיל מאוד לערב הסעודית בהפחתת פליטות פחמן משמעותית, ועבור מטרה זו די לריאד בהעשרת אורניום לשיעורים נמוכים של 3%-5%.

ברור לכל שהסעודים לא יוותרו על תוכנית גרעין אזרחית. על כן, אם האמריקאים לא יספקו להם את היכולות, אזי הם יילכו לידידה מוכרת, היריבה הגדולה של ממשל ביידן - סין. לבייג'ינג, שכבר הקימה ומפעילה תשתיות בערב הסעודית, יש היכולות לתת את המענה בנושא. אי לכך, הנורמליזציה עם ישראל היא האפשרות האחרונה, כנראה, של וושינגטון, למניעת הקמת תחנות כוח גרעיניות סיניות בלב הממלכה.

חסרונות - מוחמד בן סלמאן רכש את תדמיתו הבעייתית בעקבות רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול לפני חמש שנים. בעקבות כך, ישנו חשש כי ינצל ידע גרעיני כדי להעשיר אורניום לרמות גבוהות, כשהקצה הגבוה הוא כ-90% שמספיקים לראש קרב גרעיני.

לפי מכון סטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), ישראל מחזיקה 90 ראשי קרב גרעיניים. אם זה נכון, היא עלולה לאבד עליונות אזורית. זאת ועוד, בראיון ל"פוקס" אמר נסיך הכתר, כי "אם לאיראן יהיה נשק גרעיני, גם לערב הסעודית צריך להיות".

בה בעת, תוכנית גרעין אזרחית של ערב הסעודית עשויה להוביל לשאיפות גרעיניות של מדינות נוספות באזור, ולהופעת תחנות כוח מתוצרת סין במדינות אחרות באזור.

2 ברית הגנה

ברית הגנה מבטיחה כי אם בת-ברית של ארה"ב תותקף, וושינגטון תיחלץ מיד לעזרתה - כפי שקורה בבריתות שלה עם עם מדינות כמו יפן וקוריאה הדרומית. עם זאת, לארה"ב אין ברית הגנה מהדרג הגבוה ביותר עם מדינה מזרח תיכונית. מן הצד של ערב הסעודית, בממלכה מבינים את ההשלכות של נורמליזציה עם ישראל על איראן, וחוששים כי זו תתקוף אותם בתגובה.

יתרונות - אין ספק שריאד אינה רואה בישראל גורם מאיים. הסעודים רוצים את ברית ההגנה עם ארה"ב בגלל מי שהם רואים בה את הסכנה הגדולה: איראן - המדינה השיעית, שב-2019 הענישה את ממשל טראמפ באמצעות תקיפה על מתקני חברת הנפט הסעודית הלאומית, עראמקו.

"האויב של האויב שלי הוא החבר שלי" היא אמירה רלוונטית בעיסוק של המאבק הישראלי בבלימת איראן. אי לכך, אם תהיה ברית הגנה הדדית ברמה הגבוהה, וריאד תפעיל אותה בעקבות מתקפה איראנית - הם יעשו לישראל את העבודה בהכנסת האמריקאים ללחימה ישירה עם איראן.

חסרונות - בריתות ההגנה האמריקאיות הן מגוונות, ובצל הסלידה של חברי קונגרס לא מעטים מנסיך הכתר, ייתכן כי הם יסרבו בתוקף לאשר ברית ברמה של סעיף 5 בברית נאט"ו, שפוסק כי אם אחת מהחברות מותקפת - כלל החברות מחויבות להיחלץ לעזרתה.

3 הפלסטינים

ברמאללה מבינים, כי אם הסכמי אברהם היוו מומנטום חיובי מבחינת ישראל, שכלל את איחוד האמירויות, בחריין, סודאן ומרוקו, נורמליזציה ישראלית-סעודית תהווה מפץ ממש.

מפץ כזה יכלול גל של נורמליזציות, שנובע מכך שהצעד מגיע משומרת המקומות הקדושים לאסלאם וממנהיגת העולם הסוני. לכן, אבו מאזן מעוניין להפיק ממהלך כזה כמה שיותר, כולל חידוש הסיוע הכלכלי הסעודי לרמאללה.

יתרונות - בניגוד לעבר, שלא ממש היה מי שיערוב למהלכים מדיניים עם הפלסטינים, לערב הסעודית יש יכולות כלכליות כאלה, שמנופי לחץ שמהווים "כסף קטן" עבורה צפויים להיות משמעותיים מאוד עבור רמאללה. במצב שבו הרשות הפלסטינית לא תוכיח את שליטתה בשטחים, ערב הסעודית תתפוס ביהודה ושומרון את התפקיד שמחזיקה קטאר ברצועת עזה: משליטת הסדר, באמצעות מענקים כספיים.

חסרונות - במסגרת הנורמליזציה, הסעודים דורשים צעדים משמעותיים מצד נתניהו, שברור כי יספוג עליהם ביקורת ואף התנגדות מחברי ממשלתו. צעדים אלו עשויים לכלול התחייבות ישראלית רשמית להקמת מדינה פלסטינית. יתרה מכך, ריאד צפויה לדרוש הקפאות בנייה ואף העברת שטחי C (שליטה ביטחונית ואזרחית ישראלית) לשטחי A (שליטה אזרחית וביטחונית פלסטינית).

4 מטוסי F-35

F-35 הם מטוסי חמקן מהמתקדמים בעולם, שמייצרת לוקהיד מרטין, ומדינת ישראל היא היחידה באזור שמחזיקה בהם. ערב הסעודית מעוניינת לחזק את חיל האוויר שלה במטוסים אלו.

יתרונות - איראן פיתחה לאורך שנים את תוכנית הטילים שלה, אבל חיל האוויר האיראני הוא מהמיושנים ביותר. לכן, היא שואפת לרכוש מטוסי סוחוי 35 מרוסיה.

מצב שבו לישראל ולערב הסעודית כאחת יהיו מטוסי F-35 יוביל לעליונות אווירית רחבה וכמותית מול חיל האוויר האיראני.

בפן הכלכלי, למכירת מטוסי F-35 יש גם השפעה על התעשיות הביטחוניות הפורחות של ישראל. אלביט מעורבת ב-F-35 מעצם היותה מייצרת הצג והקסדות למטוסים.

חסרונות - ארה"ב נמצאת בתנופת מכירות של מטוסי F-35 למדינות אירופה, אך במזרח התיכון דואגת וושינגטון לשמירת העליונות האווירית של ישראל. ברגע שערב הסעודית תזכה במטוסים שכאלו, ישראל תאבד את העליונות האווירית האזורית.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל