גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפנייה לבית המשפט על כל שעל דוחקת את החברה לקצוות

שר המשפטים לוין מקדם תזכיר חוק שיאפשר להשית הגבלות מינהליות על מעורבים בארגוני פשיעה ● חרדים יורקים על נוצרים בירושלים, הדיון בגיוס בני ישיבות והסערה סביב הדרת נשים - כל אלה מתנקזים לאותה נקודה: ככל שכוחו של המשפט עולה, כוחה של החברה מתכווץ

הפגנות בתל אביב נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency
הפגנות בתל אביב נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

מגבלות הכוח. אם יש צורך לתמצת בשתי המילים את הבעיה הכי גדולה של מדינת ישראל בשנת 2023, אז המילים יהיו "מגבלות הכוח". הקואליציה לא מפנימה שיש מגבלות לכוח שלה. זה שהיא זכתה ברוב בבחירות, לא אומר שהיא יכולה לעשות ככל העולה על רוחה. שלטון הרוב הוא אומנם עיקרון בסיסי חשוב, וכנראה הכי חשוב, אבל הוא לא העיקרון היחיד.

ראיון | הסיפור של הפוליטיקאי הצעיר שגרם לאפל להחליף את כבל הטעינה, נגד רצונה
דעה | החברה החרדית צריכה להוביל את המהפכה: מתכנון בזבזני לתכנון קהילתי

המערכת המשפטית לא מפנימה שזה שיש לה את הכוח התאורטי לדון בנבצרות ראש הממשלה, ואת היכולת לבנות קונסטרוקציה משפטית שתפסול חוקי יסוד או להתערב בסוגיות החברתיות הכי רגישות - לא אומר שעליה לקפוץ ראש לסוגיות הללו, מתוך תחושה פטרנליסטית ושיגעון גדלות של "עליונות המשפט".

האופוזיציה לא מפנימה שגם האופוזיציה צריכה לדעת את מגבלות הכוח שלה. גם אם ניתן חוקית למרר את חייהם של חברי הקואליציה ולרדוף אחר כל אחד מהם ומעגלי התומכים שלהם, זה לא אומר שזה מה שנכון ורצוי לעשות. זה לא אומר שאין להתנהלות הזו מחירים כבדים מאוד.

חינוך הוא הפתרון

גם המאבק בפשיעה מתנהל בדומה. ארגוני הפשע מרימים ראש, מספר מקרי הרצח מזנק. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש לחוקק חוק שיאפשר לו להוציא צווי מעצר מינהלי נגד אנשים שיש נגדם ראיות מינהליות על מעורבות בפשעים חמורים או כוונה ליטול חלק בפשעים אלה.

בנקודה הזו התנגדו כל היושבים סביב השולחן במשרד ראש הממשלה. שר הביטחון יואב גלנט התנגד. שר המשפטים יריב לוין התנגד. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה התנגדה, וכך גם השב"כ וגורמים נוספים שנטלו חלק בישיבה.

אגב, למיטב הבנתי, ראש הממשלה עצמו היה היחיד שלא הביע דעה לגופם של הדברים, אולם בסופו של דבר בנימין נתניהו לא העלה את ההצעה לביצוע, וממילא נראה ברור כי גם הוא עצמו מתנגד לה.

לגלובס נודע כי ההצעה שמקודמת בימים אלה מרוככת בהרבה. שר המשפטים יריב לוין מקדם עם הייעוץ המשפטי לממשלה תזכיר חוק שיאפשר לקבוע הרחקות והגבלות מינהליות על אנשים שיש נגדם ראיות מינהליות למעורבות ופעילות בארגוני פשיעה. ההחלטה להוציא את הצו לא תינתן על־ידי בן גביר, כפי שדרש מלכתחילה, ואף לא על־ידי המפכ"ל, כפי שהציע לאחר מכן, אלא על־ידי בית המשפט שיידרש לחתום על הצו המינהלי.

אבל מי שמשלה את עצמו שתיקוני חקיקה יושיעו אותנו, טועה. הציבוריות הישראלית התאהבה בתפיסה הנאיבית כאילו הפתרון לכל בעיה הוא בהכרח משפטי, ורק משפטי.

חרדים תועדו יורקים על נוצרים בסמטאות ירושלים העתידה? נדרש לפתוח נגדם בחקירה פלילית, וצוות חקירה מיוחד יוקדש להילחם בכלים פליליים בתופעה. שום חוק לא יפתור את הבעיה, אם מנהיגי ציבור ספציפיים ימשיכו לקרוץ בחצי עין מול התופעה. מי שיש לו פטיש ביד, כל דבר נדמה לו כמסמר. מי שחושב שהמשפט יכול לפתור הכול, יציע מיד פתרון משפטי, וכמובן תיקוני חקיקה שייתנו כלים נוספים למערכת המשפטית להילחם בתופעה.

ובכן, ברור לכל בר־דעת שהתנגדות תורנית של המנהיגות הרבנית "הליטאית" ושל ראשי עוצמה יהודית, תצמצם לקרוב לאפס את התופעה הזו. חינוך הוא הפתרון האמיתי, לא משפט פלילי. ואם אין חינוך, המשפט הפלילי לא יוכל לנצח עבריינות אידאולוגית קהילתית.

ארגוני הפשיעה לא ימוגרו באמצעות הרחקות מינהליות. איך אני יודע? כי חלק מארגוני הפשיעה הכי רצחניים מתנהלים כיום כאשר ראשי הארגון נמצאים מאחורי סורג ובריח. הם מנהלים את ארגון הפשע מתוך כתלי בית הכלא. אם אין חינוך לקדושת החיים, אם אין חינוך להכרה בלגיטימיות של המדינה ובחיוניות של המשטרה, אם אין חינוך נגד רצח על "כבוד המשפחה" - הבעיה לא תיפתר.

לרוב אינני מסקר הליכים פליליים של פשיעה חמורה. אך לעתים מזדמן לי להיכנס לאולם הדיונים ולראות את השובל המשפחתי שמלווה את הנאשמים בביצוע פשעים מחרידים. הם מגיעים גם לאחר הרשעה וגם לדיון גזר הדין. נשיקות באוויר מופרחות. לראות ולא להאמין. הכלי הפלילי לא באמת יכול לנצח ככה.

חינוך, פתרונות תעסוקתיים, טבעת חנק כלכלית שתעודד את ארגוני הפשיעה למצוא להם מקומות טובים יותר לבצע את פשעיהם - אלה מקצת הפתרונות. החמרת ענישה לבד (כשבתי הכלא גם ככה עמוסים לעייפה, בניגוד לפסק דין בג"ץ) היא כוסות רוח למת.

אין פטור. אז מה?

בג"ץ פסל שוב ושוב את חוק הגיוס. לא ניכנס לכל הפרטים, כי הזמן יכלה והמה לא יכלו. אך ברור שבג"ץ נכשל כאן כישלון חרוץ. במשך עשרות שנים בג"ץ ניסה לכפות את ערך השוויון בעניין הנטל הצבאי, ללא הצלחה. ועדות הוקמו, ממשלות נפלו, חוקים נחקקו - וכלום. אנחנו נמצאים היום בדיוק בנקודת ההתחלה. פסק הדין של בג"ץ לא גרם לגיוס של חרדי אחד. מבחינה חוקית, כיום לאור פסיקת בג"ץ אין פטור לחרדים מגיוס. ואז מה? כלום.

חייבת להיות הכרה והפנמה של מגבלות הכוח. הן של בג"ץ, הן של הקואליציה ובעיקר ראשי המפלגות החרדיות. חוקית, אפשר לפתור את הבעיה ברגע. חוק גיוס חדש שכולל בתוכו פסקת התגברות - ובא לציון בחור ישיבה. אבל באבחת חוק או פסיקה לא משנים סדרי בראשית, ובעיות חברתיות לא נעלמות באופן הזה. מבט מפוכח ובוגר על המציאות, יכול להביא לפתרון שבו אף צד לא מנצח. אבל לפני כן צריך להבין את מגבלות הכוח. חוסר ההבנה מכרסם ודוחק את החברה לקצוות.

הסערה התורנית סביב הדרת נשים היא דוגמה נוספת לחוסר הבנה של מגבלות הכוח. שום דוח של ועדה בין־משרדית בראשות דינה זילבר לא יצליח לשנות את הערכים הדתיים של אחוז גדול מאוד בציבור. מלחמות היהודים שראינו ביום כיפור הן מופת של טיפשות ושכרון כוח. בית המשפט או תיקון חקיקה לא יצליחו לעשות קסמים בסוגיה הנפיצה.

הנזק הכי גדול בתפיסה ש"מלוא כל הארץ משפט" הוא שאנשים מוותרים על הניסיון להגיע להסכמות חברתיות ובונים על פתרון משפטי או חוקי. עצם הצורך להגיע לבית המשפט בנושא כזה הוא כתם על החברה הישראלית. ככל שכוחו של המשפט עולה, כך כוחה של החברה הולך ופוחת. יש רק לקוות ששנת תשפ"ד, תקרב אותנו זה לזה ותרחיק אותנו מבתי המשפט. 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום