גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בקרוב ענף הנדל"ן יחזור לדבר במונחים דולריים?

מניות הנדל"ן מובילות את הירידות בבורסה מתחילת המלחמה: "אף אחד לא קונה או מוכר דירה בתקופה הזאת", אומר בכיר בשוק, ואילו נשיא התאחדות הקבלנים מזהיר: "נוצר מצב חירום בענף שיגרור את כל הכלכלה הישראלית" ● וגם - האם לאחר כשני עשורים יחזרו בענף לדבר במחיר דולרי למ"ר?

בנייה למגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
בנייה למגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

המלחמה בדרום הארץ היכתה בבורסה בת"א ובעיקר בסקטור הנדל"ן, שכבר הגיע אליה, על נגזרותיו השונות, חבול לאחר יותר משנה של העלאות ריבית והאטה מסתמנת במשק. מדדי הנדל"ן הגיבו עד כה בירידות שערים חדות והיו בין הבולטים במדדי הבורסה שנפלו, כאשר המשקיעים מנסים להעריך לאן צועד הענף.

את הפגיעה בחברות התשתיות הגדולות לא נראה בדוחות הקרובים, אבל היא בדרך
העיריות אוסרות על פתיחת אתרי הבנייה, אך שר השיכון קורא לחדש את העבודה 

אתמול (ב') חלה התאוששות נאה של מעל 2% במדדי הבורסה, לאחר שבתחילת השבוע השני ללחימה בעזה שוב נרשמו ירידות שערים חדות. מאז פרוץ המלחמה צלל מדד ת"א 35 בכ־8%, בעוד מדד ת"א בנייה (שכולל חברות יזמיות בולטות כמו י.ח דמרי או אפריקה מגורים) ירד ב-11.5% ומדד ת"א מניב ישראל (שכולל ענקיות משרדים וקניונים כמו עזריאלי ומליסרון) איבד במהלך תקופה זו כ־8.5%.

 

גם מתחילת 2023 המגמה במניות הענף שלילית, במיוחד במדד חברות הנדל"ן המניב שנפל עד כה השנה ב־17%. המדד סבל עוד קודם לפרוץ המלחמה מהשפעתה השלילית של עליית הריבית, שהובילה לירידה בשווי הנכסים בעקבות עלייה בשיעור ההיוון שלהם (שיעור התשואה שבאמצעותו מהוונים סדרה של תשלומים עתידיים לערך נוכחי שהוא שווי הנכס. ככל ששיעור ההיוון גבוה יותר, כך יורד שווי הנכס). זאת לצד חולשה של שוכרים בתחום ההייטק, שנמצא במשבר מאז השנה שעברה.

מדד ת"א בנייה ירד בשיעור של כ־6% מתחילת השנה (בדומה לת"א 35) לאחר שהתאושש קמעה ערב פרוץ המלחמה בעקבות עלייה שנרשמה בחודשים האחרונים במכירת הדירות, לאחר כמה חודשים של האטה משמעותית במכירות מאז תחילת השנה.

אלא שכעת, עקב פרוץ המלחמה, השתנו כללי המשחק. מדובר באירוע מז'ורי שהבכירים בענף מתקשים להעריך את היקפו והשפעותיו קדימה, משום שיש עוד סימני שאלה רבים שעומדים על הפרק.

מה שברור הוא שנכון להיום יש עצירה מוחלטת בענף: אתרי בנייה שוממים ובלימה במכירת דירות חדשות, לצד עיכובים שצפויים במסירת דירות בשל ירידה במספר הפועלים הזמינים לעבודה בענף.

"נוצר מצב מיידי שאין לנו עובדים פלסטינים", אומר נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו. "העובדים הזרים ממשיכים לעזוב את הארץ, כשעד כה עזבו אלפים מהם. ראשי ערים סגרו את אתרי הבנייה. החברות נקלעות לקשיים, ונוצר מצב חירום בענף שיגרור את כל הכלכלה הישראלית".

סרוגו מציין שהיו קבלנים ממונפים שנקלעו לקשיים פיננסיים עוד טרם פרוץ המלחמה, בשל העלאת הריבית בשנה וחצי האחרונות. "עכשיו נגררות לשם חברות קטנות ובינוניות שלא יכולות לשלם משכורות לעובדים. זה הולך למוטט את הענף". נשיא ההתאחדות מעריך כי בטווח הבינוני, מצב שוק הדיור יהיה קשה ביותר.

"הענף שלנו חייב להיות מוגדר כחיוני, כמו שהיה בקורונה", מדגיש סרוגו. "יש לנו 10,000 דירות שהן לפני טופס 4 (טופס אישור אכלוס ח' ש'), ונוכל לאכלס אותן במשפחות שמפנים כעת מדירות בלי ממ"דים. לטווח הבינוני ביקשנו עוד 50 אלף עובדים זרים, וצריך לקצר תהליכים. גם את מתן טופס 4 צריך להתנות בתנאים מינימליים כמו אישורי כיבוי אש, פיקוד העורף, חברת חשמל וכדומה".

"הביקוש והמחירים יירדו כשהאי ודאות גבוהה"

בכיר בשוק ההון המתמקד בהשקעות בענף הנדל"ן, מציין כי בטווח הראשוני צפויה עצירה במכירת דירות. "ערב המלחמה, חשבנו שמאמצע עד סוף 2024 נתחיל לראות התאוששות בענף, שכעת סובל מתנועת מלקחיים: העלאת הריבית מחד ופרוץ המלחמה מאידך. זה הביא לכך שאין מכירות, אף אחד לא קונה ומוכר בתקופה הזאת".

לדבריו, הכול מתורגם מהר מאוד לנפילות חדות במניות הנדל"ן בבורסה: "רואים את המניות מתרסקות, וכפי שאנחנו יודעים שוק המניות פועל יותר מהבטן ולא תמיד מהראש. אני מעריך שיהיה גל של חברות שיתחילו לרכוש מניות של עצמן בקרוב. לא יכול להיות, בהנחה שהמלחמה לא תתרחב מאוד, שמניות יירדו בצורה כזאת כאשר לא חל בחברה עצמה משהו משמעותי", אומר הבכיר בשוק.

באשר לצפוי בחודשים הקרובים, הוא אומר כי "אני מניח שבמהלך המלחמה לא יהיה ביקושים רבים מצד הציבור, וזה צפוי להוריד את קצב האינפלציה. לכן בהמשך אפשר להעריך שהריבית תרד, אולי ב'שש אחרי המלחמה'. יש לנו ביקוש כבוש בענף הדיור מאז ומעולם, אז באיזשהו שלב לאחר המלחמה, הביקושים יתגברו ואנשים יחזרו לקנות דירות. אבל לא בטוח שנראה עליית מחירים דרמטית".

"אני חושב שאנחנו לפני מלחמה ארוכה", אומר יגאל צמח, מנכ"ל משותף בקרן גשרים המעמידה מימון מגובה נדל"ן, בעברו מנכ"ל חברת הבנייה ברגרואין. "המשמעות היא שמחירי הדיור יירדו באופן טבעי. הביקושים יירדו וגם האי ודאות גבוהה".

יגאל צמח, מנכ''ל ובעלים משותף בקרן גשרים / צילום: יח''צ

צמח מעריך שינוי טעמים אפשרי של הציבור ביחס למקומות שבהם יבחר לגור לאחר המלחמה. לדבריו, "לא ברור עד כמה ישובי הדרום יהיו ראויים להתיישבות לאחר המלחמה. יהיו אלפי משפחות מעוטף עזה שלא ירצו לחזור לחיות שם. המשמעות היא שכנראה הם יעברו לגור במרכז. זו תהיה מגמה שתחזק את הביקושים במרכז".

השפעה נוספת שצמח צופה על ענף הבנייה, אשר מזכירה נשכחות, היא אפשרות שמחירי הדיור יוצמדו לדולר, שהתחזק מול השקל ב־13% מתחילת השנה. "השקל נחלש, ויכולת ההתערבות של הרגולטור (בנק ישראל) בקביעת שער המטבע מוגבלת. כך שאם נישאר עם שער סביב 4 שקלים לדולר, אלו יהיו חדשות טובות לעומת מה שעלול לקרות לשער בשנה הקרובה", אומר צמח.

"הגירעון של הממשלה יהיה גדול, וקרן לשיקום הדרום עשויה לנפח אותו בעשרות מיליארדי שקלים. לכן ידפיסו עוד כספים, ופיחות נוסף לדעתי יהיה בלתי נמנע", הוא מוסיף. "כך שאני מעריך שיכול להיות שבאיזשהו שלב יחזרו בענף הנדל"ן לדבר במונחים דולריים. זו הייתה השיטה הנהוגה בתחום עד בערך שנת 2005. במשך כמה עשורים דיברו במחיר דולרי למ"ר".

נזכיר כי בשנת 2002 חוקק בכנסת חוק המחייב פרסום מוצרים ושירותים בשקלים בלבד, אך לקח כמה שנים עד שהציבור נגמל מהצורך לנקוב את ערך הדירה בדולרים.

במסחרי - "יהיה מאוד קשה לגבות שכר דירה"

כאמור בין מדדי הבורסה, זה שמאכלס את מניות הנדל"ן המניב, שכולל חברות המחזיקות בנכסי משרדים, מסחר, לוגיסטיקה, דיור להשכרה ועוד, נפל בשיעור חד הרבה יותר מחברות הבנייה. צמח מציין כי "בתחום המסחר רואים עצירה מלאה של השופינג מצד הציבור, כמו בכל מלחמה.

"להערכתי צפוי לחץ על בעלי הנכסים שלא לגבות שכר דירה", סבור צמח. "לקניונים ובעלי שטחי מסחר יהיה מאוד קשה לגבות שכר דירה ויכול להיות שהמדינה תתערב. לגבי משרדים, בשוק הזה אנשים יעבדו יותר מהבית. ענף ההייטק עלול גם כן לצמצם את הביקושים למשרדים, בהמשך למגמה שאפיינה אותו בשנה אחרונה, והמלחמה מקשה עוד יותר. אז ברבעונים הקרובים אני צופה המשך ירידה במחירי השכירות למשרדים עבור חברות טכנולוגיה".

גורם אחר המעורה בענף הנדל"ן סבור שיש שני תתי תחומים שפחות יושפעו. האחד הוא תחום הלוגיסטיקה, שם פועלים המרכזים - המרלו"גים - במלוא העוצמה ללא פגיעה מסתמנת, והשני הוא הדיור המוגן, שבו הביקושים יותר קשיחים, וממילא מוסדות אלו מספקים לדיירים את כל השירותים החשובים ואת הביטחון שלו הם זקוקים בזמן הלחימה.

מרכז לוגיסטי של אמות במודיעין / צילום: אתר החברה

יגאל צמח מבקש לסכם את השיחה עמו במסר חיובי. לדבריו ענף הנדל"ן למוד אירועים ותקופות קשות שמהם יצא מחוזק בסופו של דבר. "בכל דור ודור עם ישראל עבר את המשברים האלה לאחר מלחמות. העם בישראל רגיל למצבי מצוקה קיצוניים, החוסן שלו הוא בכך שהוא יודע לצאת מהם. בתוך שבוע וחצי הפילוג בעם נראה שנגמר, הכוח המאיים מבחוץ התגבר על הפילוג מבפנים. אנחנו רואים בהתנדבות ובעזרה ההדדית חזרה של החוסן הלאומי".

עוד לדבריו, "אנרגיה חיצונית מטורפת ורעה איחדה מחדש את העם", כך שלמעשה גם בתחום הנדל"ן "אין לנו ברירה אלא להשתקם". הוא סבור שגם אם אנחנו לפני תקופה קשה שבה נראה מצוקה גוברת מצד הקבלנים, לצד ירידות בבורסה, בסופו של דבר נצא ממנה: "אנחנו אמנם בהלם מעוצמת הפגיעה והאכזריות שחווינו, אבל אין להשוות את גודל המשק הישראלי כיום לזה שלפני מלחמת ששת הימים ב־67 או יום הכיפורים ב־73", מדגיש צמח, "אנחנו מדינה שהכלכלה שלה גדולה פי כמה".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"