גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיר שיותר מהכפילה את עצמה בזמן המלחמה: "עלולים לקרוס"

מספר התושבים יותר מהוכפל באילת, שהפכה מקלט להמוני מפונים ולשורדי התופת מיישובי עוטף עזה ● החמ"ל האזרחי: "רובם הגיעו עם הבגדים שלגופם ואנחנו רוצים לתת להם הכול" ● ראש העיר: "עירייה לא יכולה להוציא כל כך הרבה ללא מקורות, ולממשלה לוקח זמן לזוז"

תושבי אילת ממיינים ביגוד למפונים בטרמינל, שהפך למרכז לוגיסטי / צילום: דוברות עיריית אילת
תושבי אילת ממיינים ביגוד למפונים בטרמינל, שהפך למרכז לוגיסטי / צילום: דוברות עיריית אילת

אילת היא עיר תיירות של כ-50 אלף תושבים, ומאז פרוץ המלחמה הגיעו אליה לפי ההערכות עוד 60 אלף בני אדם, כך שמספר התושבים בה הוכפל ויותר, כשחלקם שורדי התופת מיישובי עוטף עזה. עד שמשרדי הממשלה התעשתו, יוזמות אזרחיות והרשות המקומית עשו הכול כדי לנסות לענות על כל צורכי המפונים, אבל השבוע ראש העירייה כבר הזהיר שללא סיוע תקציבי מיוחד - העיר תקרוס תחת הנטל.

רויטל לוי שטיין מהחמ"ל האזרחי באילת, המורכב מארגוני המחאה, מספרת שכבר במוצאי שבת, ובעיצומם של הקרבות מול המחבלים, מתנדבי הארגון הגיעו לאילת כדי לקבל את זרם הנמלטים לעיר. "אנשים נמלטו על נפשם ושילמו מכספם כי המדינה עדיין לא פינתה אותם. רק לקראת סוף השבוע שעבר החל פינוי רשמי, ואז גם כל בתי המלון בעיר התמלאו במפונים", היא מספרת.

המפונים מגיעים מהקיבוצים שבעוטף, כמו רעים ועין השלושה, וכן משדרות ומהיישובים הסמוכים. החלטת הממשלה היא פינוי ללא עלות במרחק של עד 4 ק"מ מהגבול. תושבים שמתגוררים בין 4 ל-7 ק"מ מהגבול מתפנים גם הם במימון המדינה, אך לזמן מוגבל, והרחוקים יותר משלמים מכיסם או מתרומות.

"מאירוח בבתים ועד תספורות כלבים וכביסה"

לדבריה של לוי שטיין, "הגיעו לכאן משפחות גדולות עם הרבה ילדים, כשבמקרה הטוב הן מצוידות בתיק קטן וברוב המקרים הגיעו עם הבגדים שעל הגוף שלהם, ואנחנו רוצים לתת להם הכול. נוסף עליהן, הגיעו לכאן הרבה משפחות שפינו את עצמן, כי הן מעבר לקו הפינוי שנקבע על ידי המדינה, כמו מאשקלון למשל.

"משפחות רבות לא יכולות לרכוש מוצרים או אוכל במסעדה לכל המשפחה. לנשים שהגיעו לכאן מיישובי העוטף לא היו חזיות ותחתונים. גייסנו תרומה מפמינה, שפתחו את החנות עבורן. במקרה אחר הגיעה פנייה מפסיכיאטרית שהסבירה שנער אוטיסט פשוט מתפרק בחדר המלון, וחייבים לארגן לו פלייסטיישן כדי שיקיים שגרת משחק. ארבע קשישות מאחד הקיבוצים הגיעו לכאן ללא קלנועיות חשמליות וקיבלו כיסאות גלגלים, אז בחמ"ל האזרחי גייסו תרומה כדי לארגן להן קלנועיות. למערכות הגדולות מטבע הדברים קשה לטפל במקרים האלו".

איריס כהן, מנהלת המרכז הקהילתי אילת מבית החברה למתנ"סים, הסבירה שלאחר סיוע בקליטה, מנסים לתת מענים חברתיים וקהילתיים בבתי המלון: "פעילויות העשרה, מופעי תרבות, פעילות ספורט וכדומה. כחלק מרשת מרכזים קהילתיים ארצית, יש לנו חיבור למרכז הלוגיסטי של החברה למתנ"סים, שנותן מענה לצרכים של הקהילות שלנו, ואנחנו מגייסים שותפויות ומשאבים כדי להקים פה בעצם מרכז קהילתי ייעודי לכל המפונים. מתוכנן גם להפעיל מתחם לנוער בטיילת, כמו שאנחנו עושים בקיץ, ועוד המון פעילויות לכל הגילאים - מלידה עד זיקנה. אנחנו נערכים לפעילות לתקופה ארוכה מאד".

דינה בן יקיר, מראשי החמ"ל באילת, מסבירה שכל תושבי העיר מגויסים להתנדבות, ומשאיות יוצאות ממטה הארגון באקספו בתל אביב לאילת, שם הוקם מרכז לוגיסטי. "אחת הבעיות נגעה לחוסר כוח אדם בבתי המלון בתחום ההסעדה, וגייסנו תרומות לארוחות. הטרמינל באילת הפך למתחם הלוגיסטי הגדול בעיר".

ואכן, לא רק החמ"ל האזרחי התגייס. בקבוצות הפייסבוק של העיר אילת אין סוף פעולות התנדבותיות, החל מאירוח בבתים, ועד לתספורות לכלבים ולכביסות, כשמכבסות בתי המלון כבר לא עומדות בעומס. גם הישיבה של הגרעין התורני בעיר פינתה את החדרים לאירוח מפונים, ו-200 איש שוהים שם כעת. הוקמה משחקייה לילדים, חדר תרופות בסיוע הסופרפארם ועוד.

בעירייה מציינים כי לפי הערכותיהם בעיר כ-60 אלף מפונים ומתפנים, שעבורם הוקמו מוקד סיוע עירוני ומרכזים לוגיסטיים לאיסוף תרומות, והוכנו אלפי מנות אוכל מבושל. ישנם מוקדי סיוע נפשי ב-19 בתי מלון, שמאוישים על ידי עובדים סוציאליים ופסיכולוגים של העירייה, יחד עם קופות החולים ומתנדבים מכל הארץ. עוד הוקמו מוקדי רפואה בבתי המלון ופונו אולמות ספורט בעיר עבור פיקוד העורף, שמעבה את הכוחות בעיר.

ראש העירייה פנה בתחילת השבוע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' וכתב כי "עד כה עשינו זאת מתקציב העירייה ומתרומות ואולם לא תרחק השעה שהעיר אילת תקרוס תחת הנטל. אני פונה אליך ומבקש סיוע מיוחד לעיר".

בעקבות המכתב משרדי ממשלה הגיעו לאילת ואמדו את הצרכים, אך בינתיים יש בעיקר הבטחות. ממשרד האוצר נמסר לגלובס, כי "משרדי האוצר והפנים מגבשים חבילת סיוע לאילת וליתר הרשויות המקומיות שקולטות אוכלוסייה בהיקפים משמעותיים, כדי לתת מענה באופן מיידי להוצאות שמושתות עליהן".

ברשות החירום הלאומית אמרו, כי "במסגרת תוכניות 'מרחק בטוח' ו'משב רוח' לפינוי ורענון תושבים מדרום וצפון הארץ, ניתן מענה רחב ומלא של משרדי הממשלה השונים, ביניהם משרד הבריאות, הרווחה, החינוך, התחבורה, רשות האוכלוסין, ביטוח לאומי ומס רכוש/קרן הפיצויים. תוכנית החירום מחייבת כל אחד מהגורמים הללו לתת מענה מקצועי לכל אחד מהתושבים הנמצאים בבתי המלון ובתי ההארחה ברחבי הארץ כעת, כולל בעיר אילת.

"באילת, כמו גם במקומות נוספים, ישנם גורמים אזרחיים רבים שפועלים כדי לסייע לאזרחים. הם עושים זאת מתוך שליחות אישית אך אינם מחליפים את הגורמים המקצועיים".

התפוסה הגבוהה ביותר אי פעם בבתי המלון

ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, אמר לגלובס: "ידעתי שאם לא נעשה וניקח אחריות, דברים לא יקרו, והעיר כולה התגייסה. תושבי אילת ואנשים מחוץ לעיר מעבירים תרומות למרכזים הלוגיסטיים ואנשי מקצוע נותנים מענה בתחום בריאות הנפש בבתי המלון, אבל אין סוף לצרכים".

נשמע שהחלפתם את המדינה.
"אתה צודק אבל בסוף אנחנו הכי מנוסים. היה גם את הקורונה שמי שתפקד בה היו הרשויות. לשרים ולממשלה לוקח זמן לזוז ויש תהליכים ביורוקרטיים מסובכים ורק בימים האחרונים (תחילת השבוע, א' ז') המדינה התחילה להיכנס לזה".

לנקרי מסביר שבעקבות המכתב "אין התנפלות של שינוי מצד משרדי הממשלה, אבל יש כמה משרדים שמבינים שצריך לתת עזרה. אני מבין שסדרי העדיפויות שונים וצריך לטפל קודם כל במקומות שבהם תושבים מופגזים, אבל אני פונה כי רואה קדימה, ולא ביחס למה שכבר עשינו.

"אני לא בא בטענות, כי אנחנו במלחמה, אבל צריך להיערך להמשך כי עירייה לא יכולה להוציא כל כך הרבה כסף ללא מקורות ובמקביל לדאוג גם לתושבים שלנו שצריכים סיוע בהכנת מקלטים, ששואלים על הביטחון בבתי הספר ובגנים וצריך לדאוג לצרכים שלהם גם כן".

איתמר אליצור, מנכ"ל התאחדות בתי המלון באילת, מסביר שהתפוסה בבתי המלון היא הגבוהה ביותר שהייתה אי פעם. "יש כמה סוגים של מתפנים באילת ויש הרבה מאוד אובר-בוקינג על החדרים שמארחים, כי רוצים לשמור על המשפחה הגרעינית והמסה גדולה יותר. הרבה מהאנשים שפינו הם גם אנשים עם צרכים קצת יותר ייחודיים, כמו בתי אבות, אנשים עם מוגבלויות וכד'".

לדבריו, "אנחנו תמיד מארחים אבל אף פעם לא ב-100 אחוזי תפוסה ובתנאים כאלו. יש כאן עיר שלמה שהתגייסה ומעניקה לאנשים שהגיעו לכאן בלי כלום והצרכים גדלים".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?