גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב המלחמה של ג'ו ביידן: להציל את אוקראינה, לעזור לישראל, לבלום את סין

נשיא ארה"ב מבקש מהקונגרס תוספת מיידית של 105 מיליארד דולר, אבל הקונגרס סגור לחקיקה, כי אין יו"ר לבית הנבחרים ● כשהוא ייפתח, הימין הקיצוני ינסה להכשיל ● ברקע: הגירעון בתקציב עולה ל–1.7 טריליון דולר, והריבית על חובות הממשלה גדולה מכל תקציב הביטחון

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב לא הכריז "אנחנו במלחמה", קודם כול מפני שהוא אינו מוסמך להכריז; רק הקונגרס רשאי להכריז מלחמה. אבל גם בלי ההכרזה, נאום הנשיא מן הלשכה הסגלגלה ביום ו' לפנות בוקר (שעון ישראל) היה שקול כנגד הודעה שארה"ב נכנסת אל כוננות צבאית ואסטרטגית שלא הייתה דוגמתה בימי שלום.

פרשנות | המהלך הנועז והמסובך של הנשיא ביידן: כורך את הסיוע לישראל ואוקראינה יחדיו 
כרזות שבויים מסידני ועד ניו יורק: האמנים שמבקשים לשנות את דעת הקהל 

נאומו הוקדש לשני המשברים הצבאיים והמדיניים הבו-זמניים של אוקראינה ושל ישראל. חשוב להטעים את הסדר, וחשוב שישראלים ישגיחו בסדר הזה: אוקראינה וישראל. רוב נאומו של הנשיא הוקדש לאוקראינה. הוא השווה את ולדימיר פוטין לחמאס, והטעים את הצורך שארה"ב תסייע ברוחב יד לשתי הדמוקרטיות המותקפות, מתוך הבנה של הקונטקסט הרחב.

הקונטקסט הזה הוא מאבקן של הארצות הדמוקרטיות נגד קואליציה מתרחבת של דיקטטורות, המבקשות את נפשן.

שעות אחדות לאחר הנאום, הנשיא הניח בקשה של "תוספת מימון" לתקציב הביטחון של ארה"ב: 105 מיליארד דולר, הכוללים בין השאר 61 מיליארד דולר לאוקראינה, 14 מיליארד דולר לישראל, 14 מיליארד דולר להגנת גבולה הדרומי של ארה"ב עם מקסיקו מפני הגירה לא-חוקית ומפני הברחה מסיבית של סמים. הנשיא גם מבקש שבעה מיליארד דולר לבלימת השפעתה של סין באגני האוקיאנוס השקט והאוקיאנוס ההודי.

מוטב להקדים ולומר, כי אין כמעט כל סיכוי שהחבילה הזו תאושר במלואה. אבל עצם הגשתה, בנסיבות הבינלאומיות הנוכחיות, היא ביטוי לעומק החרדה בוושינגטון. היא מבטאת קריאת מפה דרמטית: שלוש חזיתות פעילות, המצריכות משאבים עצומים, בתקווה שההתמודדות בהן לא תצריך התערבות צבאית אמריקאית פעילה.

לא היה רגע כה דרמטי, כה עתיר סכנות, לפחות מאז משבר הטילים בקובה ב-1962. מבחינת פריסתו של המשבר ורב-נקודתיותו, אפשר להגיד עליו כי הוא חמור יותר מכל משבר אחר מאז מלחמת העולם השנייה.

מצב מוטרף בוושינגטון

בקשת הנשיא מוגשת לקונגרס בעיצומו של משבר פוליטי פנימי שאין לו אח ורע בהיסטוריה האמריקאית. זה שלושה שבועות שפעולת החקיקה בוושינגטון משותקת, מפני שלבית הנבחרים אין יושב ראש. בהיעדר יושב ראש, הבית התחתון של הקונגרס האמריקאי אינו רשאי להצביע, או אפילו להתכנס כדי לערוך דיון במליאתו. מאחר שחקיקה מצריכה את הסכמת שני בתי הקונגרס, אי אפשר לחוקק. חבילת הסיוע הבהולה של הנשיא אינה יכולה להידון, ואי אפשר להצביע עליה.

כמה זמן יימשך המצב המוטרף הזה איננו יודעים. השליטה בבית הנבחרים נמצאת בידי הרפובליקאים, שיש להם רוב קטנטן, והם מפולגים ללא תקנה. ביום ו', בית הנבחרים הצביע בפעם הרביעית על יורש לקווין מקארת'י, היו"ר שהודח בתחילת החודש. גם הפעם, המועמד הרשמי של המפלגה לא הצליח לקבל את מינימום הקולות (217 מתוך 435). 22 מצירי המפלגה הצביעו לטובת מועמדים אחרים. לדמוקרטים יש 212 צירים, והם הצביעו כאיש אחד לטובת מועמדם.

הניסיון הבא לבחור יו"ר יהיה כנראה ביום ג'. קשה להעלות על הדעת שלא יימצאו עד אז מועמד או מועמדת של פשרה, אבל המפלגה הרפובליקאית כבר הפגינה נכונות מפתיעה להפריך ציפיות.

פוטין מלקק את שפתיו

גם אם ייבחר יושב ראש, נראה שהתנאים לבחירתו יחייבו אותו להתחשב בהתנגדותו החד-משמעית של הימין הקיצוני במפלגה לכל סיוע לאוקראינה. ההתנגדות הזו נתפסת לא פעם כקפריזית או נקמנית, אבל מקורותיה בבדלנות היסטורית, שלפנים ייחדה את המפלגה הרפובליקאית. היא נעלמה בחצי המאה שלאחר מלחמת העולם השנייה, אבל חוזרת בשנים האחרונות בעוצמה ניכרת.

רוב הרפובליקאים תומכים בהמשך הסיוע לאוקראינה, ובעזרת רוב הדמוקרטים הם יוכלו לאשר את ההקצאה המוצעת. אבל בית הנבחרים חדל להיות זירה של שיתוף פעולה דו-מפלגתי. התנגדות מקרב סיעת הרוב, גם אם היא נחלתם של מעטים, עלולה לסכל כל תהליך חקיקה.

הסכום שהנשיא מבקש לאוקראינה שקול כמעט כנגד כל סכום הסיוע האמריקאי ב-20 החודשים הקודמים, מאז פלישת רוסיה. נראה כי זו ההקצאה האחרונה שהנשיא מתכוון או מסוגל פוליטית לבקש עד הבחירות, בעוד שנה. מועט הספק, שעלייה אפשרית של דונלד טראמפ לשלטון תשים קץ לכל הסיוע. פירושו של דבר שזו עומדת להיות ההזדמנות האחרונה להציל את אוקראינה. אכן, ולדימיר פוטין צופה, ומלקק את שפתיו.

שיחת רודנים נלבבת

משימתה הגלובלית המוצהרת של ארה"ב בעשר השנים האחרונות הייתה להעתיק את כובד משקלה הצבאי והאסטרטגי למזרח הרחוק, כדי לבלום את סין, מה שברק אובמה כינה בשעתו "הסיבוב (pivot) לאסיה". הוא היה להוט לסיים את שירותיה הצבאיים של ארה"ב במזרח התיכון, והניח שהם בוודאי אינם נחוצים עוד באירופה, מפני ש"המלחמה הקרה הסתיימה זה כבר" (זה מה שהוא אמר ב-2015, שנה לאחר פלישתו הראשונה של פוטין לאוקראינה וסיפוח חצי האי קרים).

אובמה לא היטיב להבין את העולם. הוא השאיר בעקבותיו כישלונות, אי-הבנות ואי-אמון ברצינותה של ארה"ב.

לא למצב העניינים הזה ייחל ג'ו ביידן. גם הוא רצה להסב את מבטה של אמריקה אל סין, אבל אוקראינה ועזה טרפו את קלפיו. בלימת סין הפכה לסעיף משני בתקציב המלחמה שלו. האם שבעת המיליארדים שהוא מבקש ירתיעו את סין? ספק. האם הם ירתיחו אותה? בוודאי. וזה קורה בסוף השבוע שבו שי ג'ינפינג אירח את פוטין ("ידידי היקר") לשיחת רודנים נלבבת בבייג'ינג.

סימטה ללא מוצא

105 מיליארד דולר הם סכום קטן למדי ביחס לתוצר המקומי הגולמי של ארה"ב (26 טריליון דולר), או ביחס לסך כל הוצאותיה של הממשלה הפדרלית ב-2023 (6.3 טריליון דולר). אבל הם תוספת ניכרת לתקציב הביטחון, העומד על 816 מיליארד דולר.

בסוף השבוע התפרסמו נתונים חדשים של האוצר האמריקאי, המראים כי הגירעון בתקציב הפדרלי עומד על 1.7 טריליון דולר, עלייה של 25% כמעט לעומת השנה שעברה. הריבית שהממשלה משלמת על חובותיה גאתה השנה, והגיעה ל-875 מיליארד דולר. היא גבוהה עכשיו יותר מכל תקציב הביטחון.

הוויכוח הנצחי "כמה זמן זה יכול להימשך" כמובן נמשך. לפי שעה לא נובעת סכנה מיידית מן הנתונים האלה. אבל יש להם משמעות פוליטית, בייחוד בעיני הימין השמרני, הטוען שהוא רוצה לחדש את "המשמעת הפיסקאלית". אומנם משמעת כזאת לא היתה קיימת תחת שום נשיא רפובליקאי ב-40 השנה האחרונות, אבל אין כל מניעה לנסות ולאכוף אותה על נשיא דמוקרטי שנוא.

הסכנה שתקציב המלחמה של ביידן יעלה על שרטון של התנצחויות מפלגתיות היא לא רק סבירה, אלא כמעט ודאית. אם הנשיא יעמוד על חבילת סיוע משותפת לאוקראינה, לישראל, לחזית סין ולגבול מקסיקו, ספק אם בית הנבחרים יסכים לה. וושינגטון תחזור ותגשש בסימטה ללא מוצא, שבה היא מוצאת את עצמה כל אימת שלפחות אחד משני בתי הקונגרס נמצא בשליטת האופוזיציה.

אוקראינים וישראלים ייאלצו בימים הבאים להקדיש יותר תשומת לב ממה שהיו רוצים להקדיש לניואנסים של הפוליטיקה האמריקאית. זה יהיה מעצבן ומשעמם, אבל מה לעשות, שם נחרץ גורלו של העולם החופשי.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע