גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבות שאפליקציית פיקוד העורף מפשלת בהתרעות על ירי טילים

מאז החלה המלחמה, משתמשים רבים מדווחים על תקלות ועיכובים באפליקציית פיקוד העורף ● "המערכת מתקשה להתמודד עם מספר ההודעות שהיא צריכה לשלוח", מסביר בכיר בצ'ק פוינט ● גורמים בצה"ל: נשדרג את האפליקציה בימים הקרובים

אדם וכלבו רצים למקלט באשקלון / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
אדם וכלבו רצים למקלט באשקלון / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

שלושה שבועות חלפו מאז שהציבור הישראלי שב להתמודד עם שיגורי טילים מרצועת עזה. לצד מערכות הכריזה הפרוסות ברחבי הערים, הטלפונים של כולנו הפכו למקור נוח ויעיל יותר לקבלת התרעות. ואכן, מאז החלה הלחימה, ישראלים רבים מיהרו להוריד את אפליקציית פיקוד העורף. אלא שרבים מהם מדווחים על תקלות, בעיות מיקום ועיכובים משמעותיים בכלי שאמור להתריע בזמן אמת.

"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?
4,000 שקל בהנחה: יהודה גויס, את הדירה הוא מסבלט למפונים  

בין השאר, משתמשים מדווחים על כך שהאפליקציה לא תמיד מתריעה מפני השיגורים, או לחילופין עושה זאת באיחור של מספר דקות קריטיות. אחרים טוענים כי האפליקציה כלל לא מזהה את מיקומם הנוכחי. ברשתות החברתיות אף החלו שמועות כי מדובר בתקלה שמקורה במתקפת סייבר, מה שלא תרם לאמון הישראלים באפליקציה, ובצה"ל ובמשטרת ישראל מיהרו להכחיש.

במקביל, בשבועות האחרונים טעויות אנוש רבות גרמו לפאניקה רבה בציבור ולא תרמו לאמון בפיקוד העורף. לדוגמה, לפני שבועיים הוראה צה"ל לכל אזרחי המדינה להיכנס למקלטים "עד להודעה חדשה". הדיווחים בדיעבד התגלו כלא נכונים, ובמקורם בתקלה. באותם ימים בפיקוד העורף פרסמו כי על האזרחים להכין ציוד שיאפשר שהייה במרחב מוגן למשך 72 שעות ועוררו דאגה רבה, אך מיהרו להבהיר כי מדובר בהנחיות הקיימות גם בשגרה.

ההודעה של פיקוד העורף לכלל הציבור להיכנס למקלטים, שהתגלתה כטעות אנוש / צילום: אתר פיקוד העורף

עומס של משתמשים והתרעות בו־זמנית

"הבעיות הללו התחילו לאחר השבוע הראשון", אומר עודד ואנונו, ראש מחקר חולשות בחברת אבטחת המידע צ'ק פוינט. "להערכתנו, מאז תחילת המלחמה כמות המשתמשים באפליקציה גדלה באופן חסר תקדים. המערכת כרגע מתקשה להתמודד עם הכמות הגבוהה של ההודעות שהיא צריכה לשלוח". ואכן, בשגרה האפליקציה שירתה בעיקר את תושבי הדרום, ואילו כעת, לדברי ואנונו, היא משתמשת מיליוני אזרחים במדינה.

אך הבעיה לא טמונה רק במספר המשתמשים שגדל. ואנונו טוען כי גם מספר השיגורים על ידי ארגוני הטרור מרצועת עזה התרחב באופן משמעותי בהשוואה למבצעים קודמים - מה שמגביר את העומס על האפליקציה. "ההתרעות מגיעות בו־זמנית למספר אזורים שונים ברחבי הארץ, משמע שהאפליקציה שולחת בבת אחת מיליוני התרעות לאזרחים. כך נוצרים צווארי בקבוק באפליקציה, וזה מעכב את שליחת ההתרעות. אלו נקודות הכשל", מסביר ואנונו, וקורא לפיקוד העורף לעדכן את המערכת בהקדם לקראת שאר ימי הלחימה הצפויים.

באשר לטענות על מתקפות סייבר, ואנונו שולל אותן בתכלית: "היו מתקפות מניעת שירות (הפעלת עומס על המערכת בעזרת חשבונות מזויפים ובוטים עד קריסת המערכת, נ"ט) על גורמים אחרים, לנו אין אינדיקציה המוכיחה כי תקפו ספציפית את פיקוד העורף", אומר ואנונו.

"אנחנו נמצאים בספקטרום של שיבושי GPS. למרות שכל המערכת תקינה והמכשיר מוגדר בצורה הנכונה, בשל השיבושים המכשיר חושב שהאזרח נמצא במקום אחר לחלוטין ממה שהוא בפועל. כדי להתמודד עם הבעיה, אנו ממליצים למשתמשים להגדיר באפליקציה באופן ידני את המיקום הרלוונטי".

פיקוד העורף בהודעה להכין ציוד שיאפשר שהייה במרחב מוגן. בהמשך מיהר להסביר / צילום: דובר צה''ל

האפליקציה להתריע לפני הצופרים. זה לא קורה

אפליקציית פיקוד העורף הושקה לראשונה לציבור הרחב בשנת 2016, שנתיים לאחר מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה. מטרתה הייתה ברורה: להתריע לציבור בהתאם למיקום הנוכחי שלו, מפני שיגור טילים, ובמקביל למנוע התרעות שווא. בצה"ל ציינו כי האפליקציה נועדה להעביר את המידע בצורה מהירה ויעילה יותר מאשר הצופרים שיש בשטח, ואף דווח כי בצבא ויתרו על אפשרויות אחרות שהיו על הפרק, שנחשבו לפחות יעילות בהשוואה לאפליקציית פיקוד העורף.

דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי התייחס לנושא באחת ממסיבות העיתונאים שקיים בימים האחרונים: "בעורף אנחנו ממשיכים לקיים הערכת מצב כל הזמן כדי לאפשר את השגרה בצל המלחמה. אני קורא לכם להמשיך ולהסתכל באתרים, להקפיד על הנחיות פיקוד העורף, אנחנו כמובן נפרסם כל שינוי עדכון ונמשיך להשתפר, להתעדכן ולתקן תקלות שיש לנו באפליקציה".

בפיקוד העורף אומרים שהם מכירים את התקלות, והם פועלים במרץ כדי לפתור אותן. לדברי גורמים המעורים בנושא, הוא נמצא בראש סדר העדיפויות של פיקוד העורף ונדון בכל הערכת מצב שהם עורכים. אולם, בשל רגישות הנושא, בצבא בוחרים שלא לשתף את המאמצים ואת המקור לתקלות באפליקציה.

צה"ל: "הוחלט על שדרוג ועדכון האפליקציה"

דובר צה"ל מסר בתגובה: "יישומון פיקוד העורף הוא אחד מפלטפורמות ההתרעה המשלימות, שמצטרפות למערך התרעה מקיף שפועל בכשירות מלאה. בעקבות דיווחים על עיכובים בקבלת התרעות מבוססות מיקום בקרב חלק מהמשתמשים, נערכה בדיקה מהירה והוחלט על שדרוג ועדכון הפלטפורמה לשיפור יכולות היישומון".

נכון לשלב זה, השדרוג המדובר כבר בוצע בחלקו, כך נודע לגלובס. אולם, יש עוד מספר עדכונים ושינויים שצריך עוד לעשות ויושלמו בימים הקרובים.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם